Προς πράσινο υδρογόνο και αειφορία δείχνει η επενδυτική «πυξίδα» της ΚΑΠΑΧΗΜ ΑΒΕΕ, της βιομηχανίας χημικών που εξειδικεύεται στην παραγωγή πρώτων υλών για απορρυπαντικά και καλλυντικά, στα εργοστάσιά της σε Ελλάδα, Ουγγαρία, Αλγερία και Μαρόκο.

Όπως αναφέρει στο INDUSTRY o κ. Θεόδωρος Σταθόπουλος, Chief Sustai­na­bility Officer & Business Development Manager της εταιρείας, στα πλάνα της ΚΑΠΑΧΗΜ είναι η περαιτέρω αξιοποίηση του υδρογόνου που προκύπτει από την παραγωγική της διαδικασία, έχοντας ήδη εξασφαλίσει το ενδιαφέρον των πρώτων αγοραστών.

«Είμαστε αυτή τη στιγμή οι μόνοι στην Ελλάδα που παράγουμε αδιαλείπτως 365 ημέρες το χρόνο υδρογόνο από ηλεκτρόλυση, χρησιμοποιώντας το ως επί το πλείστον ως building block για την παραγωγή άλλων προϊόντων. Μία από τις χρήσεις του που εξετάζουμε, εφόσον το έχουμε σε περίσσεια, είναι για την παραγωγή ενέργειας, δηλαδή ως RFNBO (Renewable Fuel Of Non-Biological Origin)», σημειώνει ο κ. Σταθόπουλος, προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει είτε αυτόνομα, είτε σε ένα οικοσύστημα με όμορες επιχειρήσεις. Παρότι το υδρογόνο που παράγεται από την ηλεκτρόλυση είναι καθαρό, απαιτεί κάποιες επενδύσεις για τη συμπίεση, αποθήκευση και μεταφορά του, για τις οποίες η διοίκηση της εταιρείας εξετάζει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, μεταξύ αυτών και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου. «Αυτό που έχουμε στα χέρια μας είναι letter of intent από off-taker, που είναι όμορη επιχείρηση και θα την αξιοποιήσουμε αναλόγως όταν είμαστε και εμείς και εκείνοι έτοιμοι», τονίζει ο κ. Σταθόπουλος.

Αειφορία και δυναμικότητα
Η αειφορία αποτελεί προτεραιότητα όχι μόνο για την ΚΑΠΑΧΗΜ, αλλά και για τους πελάτες της. Τα τελευταία χρόνια το τμήμα R&D έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και πιλοτική παραγωγή νέων, φιλικότερων προς το περιβάλλον προϊόντων, δρώντας ως research partner για μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους. Εξάλλου, όπως επισημαίνει ο κ. Σταθόπουλος, οι νέες ευρωπαϊκές οδηγίες οδηγούν τον κλάδο των καλλυντικών σε μερική αντικατάσταση πρώτων υλών (όπως το palm oil), κάτι που είναι μεν για το κοινό καλό, αποτελεί ωστόσο μια δύσκολη μεταβατική περίοδο για όλη της αλυσίδας αξίας του κλάδου. «Καλούμαστε να ακολουθήσουμε τους πολυεθνικούς μας πελάτες στις απαιτήσεις τους περί βιωσιμότητας, που είναι πιο αυστηρές, καθώς οι περισσότεροι θέλουν να είμαστε κλιματικά ουδέτεροι μέχρι το 2040», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία διαθέτει φωτοβολταϊκό πάρκο 1MW με τεχνολογία net-metering, το οποίο ηλεκτρίστηκε στις αρχές του 2024, μετά από ένα χρόνο αναμονής. Τα υπόλοιπα, όπως οι εν εξελίξει επενδύσεις για την ενίσχυση της δυναμικότητας αποτελούν «καθημερινότητα» για την ΚΑΠΑΧΗΜ. Επί του παρόντος υλοποιούνται παρεμβάσεις για αύξηση παραγωγικότητας κατά 5% στη μονάδα αμφοτερικών και 5% στη μονάδα του υποχλωριώδους νατρίου. Επιπλέον, μέσα στο επόμενο έτος εξετάζεται η έναρξη της παραγωγής sodium silicates και στην Ελλάδα εκτός από το Μαρόκο, καθότι η εταιρεία διαθέτει ήδη την τεχνογνωσία. Σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο η εταιρεία έχει ιστορικό επενδύσεων, έχοντας τριπλασιάσει τη δυναμικότητά της σε βάθος δεκαετίας.

Οι προοπτικές στη νέα οικονομία του πράσινου υδρογόνου
Όσον αφορά στις οικονομικές της επιδόσεις, μετά από μια χρονιά ρεκόρ το 2022, κατά την οποία η εταιρεία «έπιασε» τζίρο ύψους 83 εκατ. ευρώ, το 2023 έκλεισε κοντά στα 74 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα. «Η εκτίμησή μου για το 2024, έχοντας μπει ήδη στο Q4, είναι ότι ο κύκλος εργασιών θα αυξηθεί κατά 10%, για λόγους που προέρχονται από οργανική ανάπτυξη, παρότι οι γεωπολιτικές συνθήκες παραμένουν δύσκολες», αναφέρει ο κ. Σταθόπουλος. «Έχουμε καλή αίσθηση για το μέλλον γιατί ανοίγονται πολλές προοπτικές στη νέα οικονομία του πράσινου υδρογόνου. Το θεωρούμε μεγάλο asset και θέλουμε να βρισκόμαστε στο αύριο», καταλήγει ο ίδιος.