Κάλεσμα προς την επιχειρηματική κοινότητα να επενδύσουν στην καινοτομία με στόχο την απεξάρτηση από τον άνθρακα και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του 1st Athens ESG & Climate Crisis με την υπογραφή της Καθημερινής.

 

Στο fireside chat του πρωθυπουργού με τον διεθνούς φήμης καθηγητή Jeffrey Sachs, ο κ. Μητσοτάκης θύμισε ότι η απόφαση να κλείσουν τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούσαν με ορυκτά καύσιμα ελήφθη πριν υιοθετήσει η Κομισιόν τους ανανεωμένους στόχους της για το περιβάλλον. Αναφερόμενος στον στόχο για πλήρη απεξάρτηση από τον άνθρακα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι χρειαζόμαστε ένα συνεκτικό σχέδιο για τις περιοχές, όπου ο άνθρακας είναι βασική πηγή εισοδήματος.

«Έχουμε προϋπολογισμό 5 δισ. ευρώ για να διασφαλίσουμε το καλύτερο για αυτές τις περιοχές, για να δημιουργήσουμε εκεί βιώσιμες θέσεις εργασίας» εξήγησε. Αναφορικά με τα αιολικά πάρκα, σημείωσε ότι: «Είμαστε σχεδόν έτοιμοι να θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση που θα αφορά τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, ώστε να υπάρχει το πλαίσιο για την ανάπτυξή τους. Θέλουμε να ηγηθούμε στο πλαίσιο για τα offshore αιολικά πάρκα, γιατί θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να βρούμε γη για αιολικά πάρκα».