Την Πέμπτη 9 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε από την Boussias Events στην Αίθουσα Ιωνία του Riviera Coast, στην αθηναϊκή ριβιέρα, η καθιερωμένη για 11 χρόνια συνάντηση Καινοτομίας και Τεχνολογίας για τους Δήμους, με την Αιγίδα της ΚΕΔΕ και του Υπερταμείου. Οι τεράστιες αλλαγές των τελευταίων χρόνων στον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε, οι αλλεπάλληλες κρίσεις και, βεβαίως, η πανδημία που έβαλε τη δική της σφραγίδα σε όλα, μοιραία έχουν επηρεάσει -και θα συνεχίσουν να το κάνουν- τις πόλεις και την καθημερινότητα. Με σύμμαχο την τεχνολογία, η νέα κανονικότητα έρχεται να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού σε πλήθος τομείς, κλάδους και δραστηριότητες.

Στη διάρκεια του Συνεδρίου, περίπου 40 ομιλητές έδωσαν -καθένας από τη δική του σκοπιά- απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα της εποχής, σχετικά με το μέλλον των πόλεων, την επόμενη γενιά των λύσεων για την αστική διαβίωση, τις τεχνολογίες που θα μας (εξ)υπηρετούν, αλλά και τους τρόπους χρηματοδότησης των απαραίτητων για τη μετάβαση στην επόμενη φάση διεργασιών, όπου θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα σημαντικά οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού, πάντα σε συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης.  Στο Future of Cities Conference 2023 συμμετείχαν περισσότερα από 300 άτομα, ανάμεσά τους δεκάδες δήμαρχοι και ανώτερα στελέχη ΟΤΑ, αρμόδια για θέματα «έξυπνων» πόλεων, καθώς και εκπρόσωποι της αγοράς που μοιράστηκαν λύσεις και βέλτιστες πρακτικές, με στόχο την επίλυση των τοπικών αναγκών και προκλήσεων. Το motto «Digital and Green», ακούστηκε πολλές φορές και από διαφορετικά στελέχη στη διάρκεια της εκδήλωσης.

Στα highlights αξίζει να αναφερθούν η συζήτηση μεταξύ του Μιχάλη Μπλέτσα, ερευνητή και διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ, και του Δημήτρη Παπαστεργίου, προέδρου της ΚΕΔΕ και δημάρχου Τρικκαίων, για την (ψηφιακή) επανεκκίνηση των πόλεων – Restart mAI City- με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Με αμείωτο ενδιαφέρον το κοινό παρακολούθησε και τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Διονύσης Μαντάς, ICT Sales – Head of Smart Cities, OTE Group, ο οποίος ανέφερε πως η αλλαγή περνάει μέσα από τους Δήμους και τις πόλεις οι οποίες, όπως είπε, «πρέπει να γίνουν πιο ελκυστικές για να ζεις και να εργάζεσαι, πιο ελκυστικές για να επιχειρείς και να επενδύεις». Με τη σειρά του ο Γιώργος Ανδρέου, ICT Senior Specialist Smart Cities, OTE Group μετέφερε τη δική του γνώση στον μετασχηματισμό των Έξυπνων Πόλεων του αύριο ενώ μίλησε για τα σύγχρονα προβλήματα των ελληνικών πόλεων, σημειώνοντας πως απαιτείται «στρατηγική ανάπτυξης στην τοπική κοινωνία, αποτελεσματική διαχείριση των πόρων» αλλά και προοπτική και όραμα.

Σημαντική ήταν κι η συμβολή στις εργασίες του Συνεδρίου, του Αναστάσιου Μάνου, Πρόεδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου, DOTSOFT Α.Ε ο οποίος εστίασε στην προσπάθεια της εταιρείας του να σχεδιάσει έργα που ικανοποιούν τις «σύνθετες ανάγκες μικρών και μεσαίων δήμων» και «λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες που έχουν».Χρυσοί χορηγοί του Future of Cities Con­ference 2023 ήταν οι: Cosmote και DOTSOFT. Μεγάλοι χορηγοί: Intracom Telecom και NOVA. Χορηγοί: ΑΒΒ, AMCO, Core solutions, EPI SYSTEMS, EY, EKETA/IMET, IntelliSoft, IsZEB, Group Maggioli, MYTILINEOS, Novoville, Samsung Electronics, TOP VISION και WINGS.