Από Το Unimate Στις Σύγχρονες Τάσεις Των Βιομηχανικών Ρομπότ. Το 1775, ένας Ελβετός ωρολογοποιός ονόματι Pierre Jaquet-Droz επισκέφθηκε τον Λουδοβίκο ΙΣΤ’ και την Μαρία Αντουανέτα στις Βερσαλλίες για να επιδείξει την τελευταία του δημιουργία: μια «ζωντανή κούκλα» που ονομαζόταν Μουσικός. Ήταν ντυμένη με ένα μακρύ φόρεμα rococo και καθόταν σε ένα εκκλησιαστικό όργανο. Κατά την επίδειξη, καθώς τα αρθρωτά δάχτυλά της χόρευαν στο πληκτρολόγιο, το κεφάλι και τα μάτια της ακολουθούσαν τα χέρια της – κάθε «ανάσα» της έδινε την αίσθηση της συναισθηματικής της σύνδεση με τη μουσική.

Ο Jaquet-Droz εξάπλωσε τη συγκεκριμένη επίδειξη στις βασιλικές αυλές της Αγγλίας, των Κάτω Χωρών και της Ρωσίας – οι ευγενείς ανά τους τόπους ενθουσιάστηκαν και τον έκαναν πλούσιο και διάσημο. Η λέξη «ρομπότ» δεν θα έμπαινε στο λεξικό για περισσότερα από 150 χρόνια, όταν και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για να υποδηλώσει ένα φανταστικό ανθρωποειδές στο τσεχικό θεατρικό έργο R.U.R. (Rossumovi Univerzální Roboti) του Κάρελ Τσάπεκ το 1920, αν και ο πραγματικός εφευρέτης της λέξης ήταν ο αδελφός του Κάρελ, Γιόζεφ Τσάπεκ. Σχεδόν σαράντα χρόνια μετά, ένας μηχανικός της General Motors μπήκε στο εργοστάσιο συναρμολόγησης στο Νιου Τζέρσεϊ και ξεκίνησε τη βάρδια του. Αλλά κάτι ήταν διαφορετικό εκείνη τη μέρα. Σε ένα χώρο του εργοστασίου, ένας εργάτης της γραμμής συναρμολόγησης είχε αναλάβει να μετακινήσει χυτά εξαρτήματα και να τα συγκολλήσει πάνω σε ένα τμήμα του αμαξώματος ενός αυτοκινήτου. Για αυτόν το μηχανικό εκείνη την ημέρα, μια νέα εποχή είχε μόλις αρχίσει.

Βιδωμένη στο πάτωμα ήταν μια ολοκαίνουργια εφεύρεση, η οποία κινούνταν με υδραυλικούς κυλίνδρους και μερικούς από τους πιο προηγμένους ηλεκτρικούς ελέγχους της εποχής. Η συσκευή; Ο πρώτος κατοχυρωμένος με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας βιομηχανικός ρομποτικός βραχίονας, το Unimate. Το πνευματικό τέκνο των Robert DeVol και Joseph Engelberger. Οι δύο οραματιστές επεδίωκαν να φέρουν υψηλότερη αποδοτικότητα και να μειώσουν τον κίνδυνο βλάβης στη μεταποίηση και να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Φτάνοντας στο σήμερα, η παγκόσμια αγορά των βιομηχανικών ρομπότ αναμένεται ότι θα αυξάνεται κατά 10,7% ετησίως, ξεκινώντας από τα $27,11 δισ. το 2023 και φτάνοντας τα $60,57 δισ. το 2030.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι τα ρομποτικά εξαρτήματα πρόκειται να κυριαρχήσουν στην παγκόσμια αγορά.Νέες και ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις στη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη αναφέρονται καθημερινά. Τέτοιες καινοτομίες περιλαμβάνουν τους αισθητήρες υψηλής ακρίβειας όπως οι σαρωτές λέιζερ και οι κάμερες υψηλής ανάλυσης, που βελτιώνουν την ανίχνευση και την ακρίβεια των ρομποτικών συστημάτων ενώ μειώνουν την πιθανότητα επικίνδυνων σφαλμάτων, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο αφιέρωμα για τις τάσεις της ρομποτικής, μαζί με μερικές εκ των κορυφαίων σχετικών λύσεων που μπορείτε να αναζητήσετε στη σχετική αγορά. Καλή ανάγνωση! •