Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Hellenic Water Forum powered by Olympios την Παρασκευή 19.04, στο Συνεδριακό Κέντρο Εθνικής Ασφαλιστικής στην Αθήνα. Το φόρουμ συγκέντρωσε κορυφαίους ειδικούς και παρουσίασε πρωτοποριακές ιδέες για τη βιώσιμη διαχείριση υδατικών πόρων, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της ασφάλειας του νερού. Οι ομιλίες κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η τεχνολογική καινοτομία, η πολιτική δέσμευση και η δημιουργία καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη διαχείριση του νερού. Επίσης, το forum υποστήριξε έντονα την ανάγκη για ψηφιοποίηση των υδατικών υποδομών.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, οι οποίοι παρουσίασαν τις πολιτικές και τα σχέδια τους για την επίτευξη αειφορίας στη διαχείριση των υδατικών πόρων στην Ελλάδα.
Τέλος στα σενάρια περί ιδιωτικοποίησης του νερού έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης. Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση αναζητά αποτελεσματικό τρόπο συνένωσης των ΔΕΥΑ. «Η βασική επιφύλαξη των καλών ΔΕΥΑ είναι ότι δεν θέλουν να πάρουν πάνω τους τις υποχρεώσεις των πιο αδύναμων. Όμως, το ταγκό και οι συνενώσεις θέλουν δύο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο της οικονομίας νερού, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε τη σημασία των ισχυρών επενδύσεων σε αφαλατώσεις, τη συντήρηση ορεινών υδρονομίων και δασών για τη διασφάλιση του νερού, καθώς και την ανάγκη για αποτελεσματικότερη διαχείριση και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα της διαχείρισης των υδάτων. Νωρίτερα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην ανάγκη ψηφιοποίησης του δικτύου υδροδότησης με την τοποθέτηση ψηφιακών μετρητών (υδρομέτρων). O κ. Παπαστεργίου, τόνισε τη σημασία της Τεχνητής Νοημοσύνης στην αναζήτηση λύσεων για τη διαχείριση των υδατικών πόρων, επισημαίνοντας την ανάγκη για προσέγγιση χωρίς φόβο και ακρότητες.

O Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χαράλαμπος Σαχίνης, ανέλυσε τις προκλήσεις της παροχής νερού και την αντιμετώπιση κρίσεων όπως οι πυρκαγιές με την πρόβλεψη πυρασφάλειας και τη δημιουργία υπογείων αποθηκεύσεων. Αναφέρθηκε στα θέματα λειψυδρίας λόγω κλιματικής αλλαγής και στην παραγωγή ενέργειας μέσω μικρών υδροηλεκτρικών στα κανάλια από Εύηνο και Μόρνο.

Τόνισε την ανάγκη για ψηφιοποίηση, τη συντήρηση του δικτύου, και τη σημασία του ρυθμιστικού πλαισίου για την οικονομική αποδοτικότητα. Επίσης, ανέλυσε το έντονο πρόβλημα της υπoστελέχωσης, σημείο που συμφώνησε και ο Δρ. Δημήτριος Ψυχογυιός, Α’ Αντιπρόεδρος Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, Προεδρεύων του Κλάδου Υδάτων. «Δεν υπάρχει καμία εταιρική κουλτούρα και καμιά δομή», επεσήμανε. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να γίνει επένδυση σε χρόνο, κυρίως, για να αλλάξουν και να εσκυγχρονισθούν οι διαδικασίες.
O Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης, εξέφρασε από τη μεριά του τις προκλήσεις στη διαχείριση αποβλήτων και την αναγκαιότητα για προσλήψεις, αναφέροντας την περίπτωση του ΑΣΕΠ και τις επιπτώσεις στην υδάτινη διαχείριση.

Το 1ο Hellenic Water Forum ήταν powered by του Ομίλου Εταιρειών Olympios.
Χορηγοί του συνεδρίου ήταν οι ΕΥΔΑΠ, Vodafone Innovus, WINGS και Xylem. Υποστηρικτές ήταν οι ΕΥΑΘ, AVK, GF, HACH και TIEMME.
Για περισσότερες πληροφορίες και την ατζέντα του συνεδρίου, επισκεφθείτε τον επίσημο ιστότοπο www.hellenicwaterforum.gr.