Δήλωση για τις τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου έκανε ο Α΄ Αντιπροέδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Β.Ε.Α.) Κώστας Δαμίγος, συμπεριλαμβάνοντας και παραδείγματα για την σκληρή αλήθεια των τιμολογίων. Ακολουθεί η δήλωση: «Με τα έως τώρα δεδομένα, οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι τουλάχιστον 165%, ενώ σε σχέση με πέρυσι, η αύξηση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου, υπερβαίνει το 300%.

Το ξέφρενο ράλλυ των τιμών, ήδη επηρεάζει σε επικίνδυνο βαθμό πλέον, την μικρή και πολύ μικρή επιχείρηση. Η παραγωγή, μειώνεται αναγκαστικά και όσα προϊόντα παραχθούν, με δεδομένη τη ζημία στην επιχείρηση, θα έχουν κόστος που μοιραία θα μετακυλιστεί στον καταναλωτή, με τις παρεπόμενες συνέπειες για την οικονομία. Ο καταναλωτής με τη σειρά του, έχει ήδη περιορίσει τις αγορές του. Ήδη, η μια στις τέσσερις επιχειρήσεις, έχουν απλήρωτους λογαριασμούς. Εκτιμάται, ότι το 25-30% των μικρών επιχειρήσεων, δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν την αύξηση του ενεργειακού κόστους και κινδυνεύουν με λουκέτα.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, οριζόντια για όλα τα επαγγελματικά τιμολόγια, δεν ικανοποιούν ούτε στο μισό, τις ανάγκες των παραγωγικών μονάδων, των βιοτεχνιών. Τα άμεσα, πυροσβεστικά μέτρα, που χρειάζονται εδώ και τώρα οι βιοτέχνες, και που ζητάμε σαν Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, σταθερά από τον Σεπτέμβριο, είναι καταρχήν στοχευμένη επιδότηση για τις παραγωγικές, βιοτεχνικές επιχειρήσεις, με κριτήριο το πόσο ενεργοβόρες είναι και επιπλέον μείωση των ειδικών φόρων στα τιμολόγια ενέργειας, επιδότηση της αύξησης με μορφή άτοκου δανείου ή επιστρεπτέας προκαταβολής και επιδότηση επί της ρήτρας αναπροσαρμογής, που είναι η κύρια αιτία του προβλήματος».