Από τα τέλη τις δεκαετίας του ‘80, οι λύσεις ERP αποτελούν βασικό πυλώνα του τομέα της βιομηχανίας, αν και για πολλά χρόνια είχαν παραμείνει στάσιμες. Πλέον, οι νέες τεχνολογίες, όπως το cloud computing, το ΙoT, τα wearables και τα apps, υπόσχονται να φέρουν αέρα αλλαγής σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Πριν λίγους μήνες η Polygreen, η εταιρεία που, με αφετηρία τη χώρα μας, δραστηριοποιείται διεθνώς στον χώρο της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος παρουσίασε το όραμα της για έναν κόσμο χωρίς απόβλητα, όπου τίποτα δεν είναι περιττό και τα πάντα αξιοποιούνται.
Η πρωτοβουλία Just Go Zero ήρθε να δώσει σάρκα και οστά στο όραμα αυτό, καθώς σχεδιάζει και υλοποιεί καινοτόμες λύσεις ανακύκλωσης. Πρόκειται για μία νέα πλατφόρμα, η οποία συνδυάζει καινοτομία, τεχνική υποστήριξη και ευαισθητοποίηση που εμπνέει τους πολίτες και προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, που θέλουν να μειώσουν το αποτύπωμα τους στο περιβάλλον. Με στόχο την αλλαγή κουλτούρας, η νέα αυτή πλατφόρμα προσφέρει, επίσης, στοχευμένες δράσεις εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας.

Πρέσβειρα του Just Go Zero είναι η Ζωή Δημητράκου, η οποία καλεί τον κόσμο αλλά και τις εταιρείες να αλλάξουν καθημερινές συνήθειες και να συμμετέχουν ενεργά στο περιβαλλοντικό «κίνημα». Όπως εξηγεί η κα Δημητράκου «το Just Go Zero αποτελεί το πρώτο βήμα στην αλλαγή της καθημερινής μας συμπεριφοράς, με στόχο να μεταβούμε σε έναν zero waste κόσμο. Αρκεί να φανταστούμε αυτόν τον κόσμο και να υιοθετήσουμε όλοι μαζί μια νέα, πιο υπεύθυνη στάση απέναντι στην αξιοποίηση των χρήσιμων υλικών που σήμερα αποκαλούμε απόβλητα».
To πρώτο κίνημα κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα Just Go Zero, έξι μήνες μετά την ανακοίνωσή του, μετρά ήδη σημαντικές δράσεις αλλά και συνεργασίες με επιχειρήσεις και οργανισμούς, που στοχεύουν να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Η καινοτόμα συνεργασία
Η κλιματική αλλαγή είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα που καλεί τις επιχειρήσεις να διαμορφώνουν και να υιοθετήσουν άμεσα ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης. Στην πραγματικότητα, η μετάβαση σε ένα κυκλικό μοντέλο της οικονομίας, είναι μάλλον μονόδρομος για να συνεχίσει να αναπτύσσεται η κοινωνία μας και να εξασφαλίζεται η επάρκεια φυσικών πόρων. Στην πράξη, η κυκλική οικονομία υποδηλώνει τη μείωση των αποβλήτων στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο , αλλά και τη μείωση της ανάγκης για νέους πόρους που πρέπει να αντληθούν με μεγάλο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος. Σήμερα, όλο και περισσότερες εταιρείες επιλέγουν να παρέχουν καινοτόμες υπηρεσίες με στόχο τη θετική επίδραση των δραστηριοτήτων τους στο περιβάλλον αλλά και στην κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό η Polygreen δημιούργησε το Just Go Zero Coffee ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας με πρωταγωνιστή τον καφέ, που περιλαμβάνει την πλήρη ανακύκλωση και αξιοποίηση των υπολειμμάτων του. Το Πρόγραμμα ξεκίνησε με μία δυνατή συνεργασία της Polygreen με μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες εστίασης στην Ελλάδα, τα everest. Πρόκειται για ένα βιώσιμο μοντέλο κατανάλωσης καφέ αφού μέσα από μία κυκλική διαδικασία τα υπολείμματα αποκτούν ξανά ζωή χωρίς να καταλήγουν σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής.

Ποια είναι η διαδικασία της κυκλικής διαχείρισης του καφέ;
Μέσα από το Just Go Zero Coffee, ο καφές ακολουθεί μια εντελώς κυκλική διαδρομή. Αρχικά η Polygreen συλλέγει τα υπολείμματα καφέ που δημιουργούνται σε καταστήματα everest και στη συνέχεια τα μεταφέρει στις μονάδες επεξεργασίας της στα Μέγαρα Αττικής, όπου κομποστοποιούνται και μετατρέπονται σε βελτιωτικό για το έδαφος, που προσφέρεται σε παραγωγούς της περιοχής. Παράλληλα, ένα μέρος της ποσότητας μετατρέπεται σε πρώτη ύλη από την οποία παράγονται χρηστικά αντικείμενα για τα καταστήματα everest.

Ο βασικός στόχος του προγράμματος είναι φυσικά ο μηδενισμός των αποβλήτων του καφέ μέσα από μια πλήρως κυκλική διαχείριση, αλλά και η ενθάρρυνση ακόμα περισσότερων επιχειρήσεων του κλάδου να εντάξουν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας στη λειτουργία τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεκάδες χιλιάδες τόνοι υπολειμμάτων καφέ παράγονται κάθε χρόνο στη χώρα μας, καθένας από τους οποίους απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα 340 κυβικά μέτρα μεθάνιο, έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που συντελούν στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Αναντίρρητα, η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της κυκλικής βιοοικονομίας, είναι μια τεράστια ευκαιρία για να δημιουργηθούν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε βιώσιμη βάση. Η Polygreen εργάζεται συνεχώς και με σταθερά βήματα σε συνεργασία πάντα με τις επιχειρήσεις και τις τοπικές κοινότητες για δημιουργία μιας περιβαλλοντικής κουλτούρας μέσα από στοχευμένες και καινοτόμες δράσεις. «Στην Polygreen πιστεύουμε πραγματικά ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωτοπόρος σε θέματα κυκλικής οικονομίας και βιώσιμης ανάπτυξης. Μέσα από το Just Go Zero, φιλοδοξούμε να συμβάλλουμε ουσιαστικά ώστε να γίνει το αποφασιστικό βήμα στο νέο μοντέλο κυκλικής οικονομίας που θα επικρατήσει τα επόμενα χρόνια σε παραγωγικό και οικονομικό επίπεδο» δήλωσε ο κ. Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Polygreen.

Εν κατακλείδι, το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο του πρώτου «κινήματος» κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα «Just Go Zerο».