Τη νέα της επένδυση στην Ελλάδα ανακοίνωσε η JTI στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, για την κυκλοφορία του εξελιγμένου προϊόντος τεχνολογίας θερμαινόμενου καπνού Ploom. Όπως κατέστησε σαφές η διοίκηση, φιλοδοξία της JTI είναι να εξελιχθεί ένας από τους κορυφαίους παίκτες στην ταχέως αναπτυσσόμενη κατηγορία των προϊόντων τεχνολογίας θερμαινόμενου καπνού στην ελληνική αγορά, μέρος της μεγάλης παγκόσμιας επένδυσης της JTI ύψους 3 δισ. δολαρίων την επόμενη τριετία. Τη σημασία της διαρκώς αυξανόμενης επενδυτικής παρουσίας της JTI στην Ελλάδα, με την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ το 2018 υπογράμμισε ο κ. Βασίλης Βωβός, Executive Vice President CFO της JTI παγκοσμίως, κάνοντας λόγο για «μακρά και εδραιωμένη παράδοση της βιομηχανίας καπνού στην Ελλάδα που αποτελεί το ισχυρότερο εχέγγυο για τη μελλοντική εξέλιξη του κλάδου». Υπενθυμίζεται ότι η JTI έχει ήδη επενδύσει πάνω από 30 εκατ. ευρώ στη μονάδα της ΣΕΚΑΠ για την παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων καπνού για τα κορυφαία brands της εταιρείας, Camel και Winston. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Βωβό, το 2023 η εταιρεία έχει ήδη αγοράσει ελληνικά καπνά αξίας 36 εκατ. δολαρίων.
«Γιατί όχι;» στην εγχώρια παραγωγή
Και μπορεί η παραπάνω επένδυση να μην περιλαμβάνει την παραγωγή του Ploom σε ελληνικό έδαφος, ωστόσο τόσο ο κ. Βωβός, όσο και η κα Γεωργία Καρούντζου, διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της JTI Ελλάδας, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό σε δεύτερη φάση.
«Πάντα η επένδυση είναι δυναμική σε ένα εργοστάσιο όπως της Ξάνθης. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι συνεχώς εξετάζουμε τις δυνατότητες εξέλιξης αυτής της επένδυσης, ωστόσο πάντα επηρεάζεται από την αποδοχή του προϊόντος στην αγορά», σημείωσε η κα Καρούντζου.
Από πλευράς του ο κ. Βωβός σημείωσε ότι η εμπορική επέκταση του Ploom μόλις ξεκίνησε, επομένως οι μονάδες σε Ιαπωνία και Πολωνία αρκούν για την εξασφάλιση της παραγωγής. «Παλιά η τάση ήταν να φτιάχνουμε μεγάλα εργοστάσια με οικονομίες κλίμακας για πιο οικονομική παραγωγή», σημείωσε, τονίζοντας ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει και οι συνεχείς γεωπολιτικές προκλήσεις έχουν ωθήσει τη JTI να εξετάζει εναλλακτικά σενάρια για την εξασφάλιση της παραγωγής, μεταξύ αυτών η δημιουργία μικρότερων τοπικών μονάδων. «Μέσα στο πλαίσιο αυτό θα κοιτάξουμε και πιθανές επεκτάσεις της παραγωγής μας στην κατηγορία, λαμβάνοντας υπόψιν διάφορα κριτήρια αναλόγως την χώρα», πρόσθεσε ο ίδιος καταλήγοντας ωστόσο ότι «είναι πολύ νωρίς να ανοίξουμε τέτοια συζήτηση».
«Ώθηση» στην διοίκηση της JTI προς την ενίσχυση της παραγωγικής της παρουσίας στην Ελλάδα έδωσε και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Άδωνις Γεωργιάδης εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η εταιρεία θα συμβάλει στην αύξηση των ποιοτικών θέσεων εργασίας. Μάλιστα αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Παπαστράτος, τονίζοντας ότι η ανταγωνιστική της JTI καπνοβιομηχανία αποκόμισε έσοδα πολλών εκατομμυρίων παράγοντας στη χώρα μας και προσκαλώντας τον ιαπωνικό όμιλο να αποκομίσει «τα ίδια αλλά και μεγαλύτερα έσοδα και κέρδη», δημιουργώντας εργοστάσιο παραγωγής για τις θερμαινόμενες ράβδους στην Ελλάδα. Τέλος, την πρώτη επίσημη εμφάνιση με τη νέα του ιδιότητα έκανε ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος-ΣΕΚΕ, κ. Κώστας Καραμανλής εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συνεχή αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας της JTI στη χώρα μας.
Μαριλένα Καραβασίλογλου