-->

Almi Foods: βάση για περαιτέρω επενδύσεις η πανελλαδική διανομή

H Almi Foods, η οποία συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες τροφίμων, προχωρά στην επέκτασή της στην εγχώρια αγορά, ξεπερνώντας τα 1.500 σημεία διανομής πανελλαδικά, ως μέρος της στρατηγικής της να καταστεί leader στην κατηγορία της στην Ελλάδα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, από το 1996, όταν και ιδρύθηκε η Almi Foods, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, όπου διατηρεί μέχρι και σήμερα το σύνολο της παραγωγής της, οι εξαγωγές αποτελούσαν βασικό προσανατολισμό της εταιρείας, αντιπροσωπεύοντας το 97% των πωλήσεών της. Από τις αρχές του έτους, η εταιρεία υλοποιεί μια νέα στρατηγική, με στόχο το 20% των πωλήσεών της να αφορά την ελληνική αγορά, διατηρώντας και επεκτείνοντας τις συνεργασίες της στο εξωτερικό. Εντός του πρώτου τρίμηνου του 2025, στοχεύει να προχωρήσει σε νέες συμφωνίες, για την τοποθέτηση των προϊόντων της στο σύνολο της Ελληνικής Retail αγοράς με Πανελλαδική διανομή. Αυτό θα αποτελέσει βάση και για περαιτέρω επενδύσεις.

 

Εφοδιαστική και αποθηκευτικοί χώροι κερδίζουν το επενδυτικό ενδιαφέρον

Ελκυστικοί για νέα επενδυτικά κεφάλαια -εγχώρια και διεθνή- παραμένουν οι τομείς της εφοδιαστικής αλυσίδας και των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα, με τη χώρα να κερδίζει τη διεθνή αποδοχή, έχοντας αναγνωριστεί ως στρατηγικός κόμβος διαμεταφορών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στα ανωτέρω συμπεράσματα κατέληξε η Επιτροπή Μελών Logistics του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, καταγράφοντας όλες τις εξελίξεις του κλάδου από αρχές του έτους. Τα μέλη της Επιτροπής εκτιμούν ότι οι συνεχιζόμενες επενδύσεις σε αποθηκευτικούς χώρους, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες αντιμετώπισης των προκλήσεων, θα διατηρήσουν την αναπτυξιακή πορεία του τομέα τα επόμενα χρόνια. Αναμφίβολα στον θετικό προσανατολισμό της σχετικής αγοράς συμβάλλουν και οι πρωτοβουλίες για την ψηφιακή μετάβαση του κλάδου και ειδικότερα η αποδοχή των ηλεκτρονικών φορτωτικών και η σταδιακή εφαρμογή του ηλεκτρονικού δελτίου αποστολής, ενώ ο κλάδος κινείται με μεθοδικότητα έχοντας στόχο και τη μείωση των ρύπων, στα πρότυπα των αρχών του ESG.

Κατά τη διάρκεια του φετινού 10μηνου, ισχυροί πολυεθνικοί οργανισμοί διαχείρισης αποθηκευτικών χώρων, αλλά και μεγάλες πολυεθνικές εμπορικές επιχειρήσεις, ανακοίνωσαν την ανάπτυξη νέων αποθηκών, κυρίως στη Δυτική Αττική, δυναμικότητας άνω των 200.000 στεγασμένων τ.μ.. Επίσης, στην τελική ευθεία βρίσκεται η ανάπτυξη οργανωμένων υποδοχέων όπως το Θριάσιο με δυναμική 250.000 τ.μ. στεγασμένων αποθηκών, ενώ στη φάση του διαγωνισμού ανάδειξης επενδυτή βρίσκονται στην Αθήνα το επιχειρηματικό πάρκο Φυλής που θα φιλοξενήσει τα πρακτορεία εσωτερικών μεταφορών και στη Θεσσαλονίκη το Επιχειρηματικό Πάρκο Γκόνου. Σε ότι αφορά το ύψος των επενδύσεων, αναμένεται να ξεπεράσουν σε σύνολο το 1 δισ. ευρώ.

Kapelis Packaging: Νέα συνεργασία με την «The Food Lab»

Η Kapelis Packaging ανακοινώνει τη συνεργασία της με την εταιρεία The Food Lab, παρέχοντας τα καινοτόμα χάρτινα σκεύη Halopack για τη συσκευασία υψηλής ποιότητας έτοιμων γευμάτων.
Τα γεύματα αυτά είναι φτιαγμένα στην πρότυπη μονάδα επεξεργασίας τροφίμων της The Food Lab, σε συνθήκες που διασφαλίζουν την υγιεινή καθ’ όλη τη διάρκεια της παραγωγής. Τα έτοιμα γεύματα της The Food Lab μπορούν να αναθερμανθούν είτε σε φούρνο μικροκυμάτων για 3 λεπτά, είτε σε συμβατικό φούρνο σε 30 λεπτά.

Μετά την κατανάλωση, η συσκευασία Halopack ανακυκλώνεται πλήρως, καθώς το χαρτί διαχωρίζεται εύκολα από την αφαιρούμενη επίστρωση, συμβάλλοντας σε ένα πιο βιώσιμο περιβάλλον. Με τη δέσμευσή της στη χρήση βιώσιμων υλικών, η Kapelis Packaging συνεχίζει να πρωτοπορεί στον τομέα της συσκευασίας, προσφέροντας λύσεις που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Τα χάρτινα σκεύη Halopack αποτελούν μία από τις πολλές επιλογές που προωθούν την κυκλική οικονομία και την ανακύκλωση, δίνοντας έμφαση τόσο στην προστασία του προϊόντος όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στις εμβληματικές επενδύσεις στοχεύει η Fracasso Hellas

Ο επενδυτικός φάκελος της εταιρείας Fracasso Hellas M.A.E., με μοναδικό μέτοχο τον Όμιλο Intrakat, κατατέθηκε στην Enterprise Greece προς ένταξη στις Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας». Το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο, με τίτλο «Επέκταση Δυναμικότητας και θεμελιώδης αλλαγή παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας παραγωγής μεταλλικών κατασκευών και συστημάτων οδικής ασφάλειας», αφορά την αύξηση της δυναμικότητας και τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας μεταλλικών προϊόντων στο υφιστάμενο εργοστάσιο της εταιρείας, στη θέση «Εικοσιοκτάρια» στην περιοχή Γιαννούλη Λάρισας, στο 5ο χλμ. της οδού Λάρισας-Τυρνάβου.

Ο αντίκτυπος της επένδυσης, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο, θα είναι σημαντικός, τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για την ανταγωνιστικότητα της χώρας συνολικά. Αποτελεί σημαντική ευκαιρία για το φορέα της επένδυσης η ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση για μεταλλικές κατασκευές, σε κλάδους όπως η κατασκευή κτιρίων και υποδομών, τα συστήματα οδικής ασφάλειας και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με την επένδυση η αυξημένη παραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας θα καλύψει μέρος της ζήτησης της αγοράς. Τέλος, η εταιρεία δύναται να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς και να καταλάβει αυξημένο μερίδιο τόσο σε αγορές στις οποίες η εταιρεία έχει ήδη εξαγωγική δραστηριότητα όσο και σε νέες αγορές, καθώς η αυξημένη ζήτηση δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για είσοδο σε αυτές.

 

Πώς οι σύγχρονες βιομηχανίες «λύνουν τον γρίφο» της ψηφιακής και βιώσιμης μετάβασης

Περισσότερες από 260 one to one συναντήσεις, διήμερο εποικοδομητικού networking και πάνελ διαλόγου για το μέλλον της βιομηχανίας συνθέτουν το 2nd Industry 4.0 Summit @ Costa Navarino 2024, το οποίο διοργάνωσε η Boussias Events στο Costa Navarino στις 23 και 24 Οκτωβρίου. Σημαντικά στελέχη και decision makers της βιομηχανίας είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με προμηθευτές προϊόντων, υπηρεσιών και λύσεων διερευνώντας νέα πεδία συνεργασίας και επιχειρηματικές ευκαιρίες. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες στα SUMMIT TALKS, είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ενδιαφέροντα cases ανώτατων στελεχών από διαφορετικούς κλάδους της βιομηχανίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ως προς δύο από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα της μετάβασης στο Industry 4.0, είχε το SUMMIT TALKS Sponsored by PwC Greece, με θέμα «Ψηφιακή και Βιώσιμη Μετάβαση: Ευκαιρίες & Προσκλήσεις», το οποίο και έκλεισε τις εργασίες του Summit. Σημειώνεται πως η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με Golf Experience sponsored by PYLI NET, ενώ συνεχίστηκαν και τα one-to-one business meetings.

Ο γρίφος των δύο ταυτόχρονων μεταβάσεων
Ανοίγοντας τη συζήτηση της Ψηφιακής και Βιώσιμης Μετάβασης ο κ. Αντώνης Μαυρόπουλος, moderator και συγγραφέας του βιβλίου «Industry 4.0 and Circular Economy» έκανε λόγο για δύο ταυτόχρονες διεργασίες, καλώντας τους συμμετέχοντες στο panel να αναδείξουν τις πρακτικές που εφαρμόζουν αλλά και τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Παρουσιάζοντας την πρόοδο που έχει κάνει η εταιρεία της, η κυρία Ανθή Τσιρογιάννη, Digital Platform Manager – Ma­nufacturing & Maintenance, Coca-Cola HBC, σημείωσε πως το supply chain της Coca-Cola HBC στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες: advanced supply chain processes, autonomous supply chain, net zero και resilience value chain. Υπογράμμισε, ωστόσο, πως τα παραπάνω έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο, καθώς απαιτείται η συμβολή όλων. Επιπροσθέτως, τόνισε πως η μεγαλύτερη δυσκολία βρίσκεται στο «πώς θα πάρουμε σωστά τα δεδομένα» αλλά και στο πώς θα υπάρξει επαρκής εκπαίδευση των ανθρώπων.

Με τη σειρά του ο κ. Μιχάλης Παπασωτηρίου, Deputy General Manager Of Operations, Eldorado Gold Greece, Hellas Gold Single member SA, συμφώνησε πως «χωρίς τον άνθρωπο δεν μπορούμε να προχωρήσουμε» και αναφέρθηκε στο κέντρο εκπαίδευσης που έχει δημιουργήσει η εταιρεία του. Στο κομμάτι του digital transformation έκανε ιδιαίτερη μνεία στο δίκτυο 4ης γενιάς που εγκαταστάθηκε στο μεταλλείο Ολυμπιάδας βελτιώνοντας ζητήματα ασφάλειας και παραγωγικότητας ενώ αναφερθείς στην πράσινη μετάβαση μίλησε για το live πρόγραμμα περιβαλλοντικής παρακολούθησης και τις νέες μεθόδους ξηρής απόθεσης. Παίρνοντας τη σκυτάλη της συζήτησης ο κ. Λεωνίδας Κουστίμπης, Technical & Safety Director, APIVITA / PUIG Group παρέθεσε τις επενδύσεις που έχει κάνει η εταιρεία του τα τελευταία δύο χρόνια για εξοικονόμηση ενέργειας, όπως φωτοβολταϊκά, μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας, αισθητήρες μέτρησης απόδοσης, μετρητές κατανάλωσης νερού, σύστημα scada ενώ σημείωσε πως η APIVITA επενδύει και σε ένα άλλο aspect του Industry 4.0 όπως οι 3D printers και το AR.

Καταθέτοντας τη δική της εμπειρία από τη διπλή αυτή μετάβαση η κυρία Αναστασία Τουπαλή, Supply Chain Director, HALCOR Copper & Alloys Extrusion Division of ELVALHALCOR, παρουσίασε το διαγνωστικό έργο που υλοποιεί η Halcor σε συνεργασία με την PWC, στο κομμάτι του procurement. Μάλιστα, το συγκεκριμένο τμήμα αξιοποιεί ήδη το AI, στο κομμάτι της κατανομής των αιτήσεων της αγοράς για μη κωδικοποιημένα προϊόντα ή υπηρεσίες στους κατάλληλους buyers. Τέλος, στη συνεργασία με τη HALCOR αναφέρθηκε και η κυρία Μάτα Χατζηχαραλάμπους, Director, Supply Chain Tran­sformation, PwC Greece, κάνοντας λόγο για μια «εμπειρία ολιστικού transformation», που στηρίζεται πάνω σε δεδομένα κι όχι εμπειρίες. Υπογράμμισε δε τη σημασία της υλοποίησης βήμα-βήμα, θέτοντας μικρούς υλοποιήσιμους στόχους ενώ συμφωνώντας με τους υπόλοιπους συνομιλητές της, επισήμανε πως το «στοίχημα» παραμένει η διαχείριση όλων των δεδομένων που συλλέγονται. Μπορείτε να δείτε τους συμμετέχοντες στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης, μαζί με φωτογραφίες και βίντεο testimonials από το 2nd Industry 4.0 Summit @ Costa Navarino 2024, κάνοντας ένα κλικ εδώ.

 

Μαλαματίνα: Συνέχιση επενδύσεων για αναβάθμιση των οινοποιείων

Η Βιώσιμη Επιχειρηματικότητα αποτελεί σημαντικό κομμάτι του νέου παραγωγικού μοντέλου που υιοθέτησε η Οινοποιία Μαλαματίνα, η οποία διατηρεί δυναμική τροχιά ανάπτυξης υπό τη νέα της διοίκηση. Στα άμεσα σχέδια της εταιρείας για το 2024 περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων, η συνέχιση των επενδύσεων για αναβάθμιση και ανάπτυξη των Οινοποιείων της στον Φάρο Χαλκίδας και στην Ασωπία, κοντά στη Θήβα, με νέο σύγχρονο εξοπλισμό. Επιπλέον, ο εκσυγχρονισμός της γραμμής εμφιάλωσης παραμένει στα επενδυτικά πλάνα της, ώστε το εμφιαλωτήριο της Οινοποιίας να διατηρήσει τη θέση του ως εκείνο με την μεγαλύτερη δυναμικότητα στο χώρο των Βαλκανίων.

Η Μαλαματίνα ολοκλήρωσε εντός του 2024 μεγάλη επένδυση κατασκευής και φωτοβολταϊκού συστήματος στο μεγάλο εμφιαλωτήριο στο Καλοχώρι, ενώ ταυτόχρονα προώθησε την ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας, με το 59% των πωλήσεών της στην Ελλάδα να αφορούν πλέον πωλήσεις οινικών προϊόντων με επαναχρησιμοποιούμενη γυάλινη φιάλη. Υπενθυμίζεται ότι ο κύκλος εργασιών άγγιξε τα 9,73 εκατ. ευρώ το 2023, παρουσιάζοντας αύξηση 34,36%. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 1,43 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 46,45%, ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, της ανάπτυξης του τζίρου σε Ελλάδα και εξωτερικό, της επέκτασης του χαρτοφυλακίου της με νέες σειρές κρασιών, που κερδίζουν μερίδια αγοράς, αλλά και των επενδύσεων που βελτιώνουν την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα στην παραγωγή, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Metlen: Στοχευμένες ενεργειακές και μεταλλουργικές επενδύσεις ύψους €2,14 δισ.

Σειρά από στοχευμένες ενεργειακές και μεταλλουργικές επενδύσεις, που είτε εξελίσσονται, είτε είναι σε τελική φάση προετοιμασίας, υλοποιεί η Metlen Energy & Metals, στην κατεύθυνση της περαιτέρω ενίσχυσης των συνέργειών μεταξύ των τομέων δραστηριότητας. Η Metlen συνέχισε την ανοδική της πορεία το εννεάμηνο του 2024, κατά το οποίο ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε €4.203 εκατ. έναντι €4.088 εκατ. στο αντίστοιχο διάστημα του 2023, ενισχυμένος κατά 3%, παρά την περεταίρω αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας. Στα «highlights» συμπεριλαμβάνεται και η επιτυχημένη «πράσινη» έκδοση ομολόγου ύψους €750 εκατ. πενταετούς διάρκειας με επιτόκιο 4,00%, κάτι που, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αντανακλά την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών. Γίνεται δε ειδική μνεία στον «πρωτοφανή ρυθμό εκτέλεσης επενδύσεων ύψους €2,14 δισ.».

Περνώντας στους επιμέρους τομείς δραστηριότητας, ο Κλάδος Ενέργειας σημείωσε κύκλο εργασιών €3.442 εκατ. που αντιστοιχεί σε 82% του συνολικού τζίρου, αυξημένος κατά 4%. Για πρώτη φορά ξεπέρασε το επίπεδο του 1GW δυναμικότητας σε λειτουργία, ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο ανήλθε στα €1,2 δισ. Ο Τομέας M Power Projects ήρθε σε συμφωνία για την ανάπτυξη και κατασκευή σε κοινοπραξία με την SIEMENS ENERGY μίας δεύτερης μονάδας CCGT ίδιας ισχύος (560 MW) στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Adamów στην Πολωνία, με την συμβατική τιμή να ανέρχεται στα ~250 εκατ. ευρώ. Επίσης, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την κατασκευή της πρώτης υψηλής μεταφορικής ισχύος υποθαλάσσιας διασύνδεσης στο Η.Β., ύψους ~£1 δισ.

Ο Κλάδος Μεταλλουργίας κατέγραψε κύκλο εργασιών €630 εκατ. που αντιστοιχεί σε 15% του συνολικού. Ωστόσο, η ευαισθησία του συνόλου της παραγωγικής αλυσίδας σε εξωγενείς παράγοντες, επιβάλλει μεγαλύτερη καθετοποίηση στην αγορά του αλουμινίου, όχι μόνο για την καλύτερη διαχείριση του κόστους, αλλά και για την απρόσκοπτη συνέχιση της παραγωγής με εξασφαλισμένη πρώτη ύλη βωξίτη. Στο πλαίσιο αυτό, η Metlen αξιοποιεί όλες τις ευκαιρίες, είτε σε επίπεδο εσόδων (hedging) είτε σε επίπεδο μείωσης κόστους και επενδύσεων (εξαγορά της Imerys Βωξίτες, συμφωνία για εξόρυξη βωξίτη στην Γκάνα).