Issue: Industry0798
Όμιλος ΔΕΗ: Στρατηγική συμφωνία για εξαγορά ΑΠΕ
Ο Όμιλος ΔΕΗ σύναψε συμφωνία με τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά για την εξαγορά χαρτοφυλακίου ΑΠΕ σε λειτουργία, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 66,6MW, την εξαγορά χαρτοφυλακίου ΑΠΕ υπό ανάπτυξη εγκατεστημένης ισχύος έως 1,7GW και την από κοινού ανάπτυξή του με τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά, καθώς και την εξαγορά ποσοστού 20% στην εταιρεία Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Α.Ε., η οποία αναπτύσσει μονάδα CCGT (840MW).
Τα 66,6MW σε λειτουργία που εξαγοράζει ο Όμιλος ΔΕΗ αφορούν σε 2 αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 43,3MW, που τέθηκαν πρόσφατα σε λειτουργία στη ν. Εύβοια και τη Λακωνία. Επιπλέον, o Όμιλος θα αποκτήσει έργα ΑΠΕ υπό ανάπτυξη με συνολική ισχύ 1,7GW σε διάφορες φάσεις αδειοδότησης και περιοχές με τίμημα €106 εκατ. Τέλος, η ΔΕΗ εξαγοράζει το 20% που κατέχει η DAMCO ENERGY του ομίλου Κοπελούζου στην Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Α.Ε. έναντι €27 εκατ., και θα κατέχει το 71% και την καταστατική πλειοψηφία, με το υπόλοιπο 29% να ανήκει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας.
H Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Α.Ε., προχωρά δυναμικά με την κατασκευή του νέου Θερμοηλεκτρικού Σταθμού Συνδυασμένου Κύκλου Φυσικού Αερίου (CCGT) ισχύος 840 MW στην ΒΙ.ΠΕ. Αλεξανδρούπολης. Η ΔΕΗ θα καταβάλει ποσό ύψους €106 εκατ. σε μετρητά και ποσό ύψους €70 εκατ. σε ίδιες μετοχές με τιμή διάθεσης €12,2. Η ολοκλήρωση των οριστικών συμφωνιών αγοραπωλησίας και των οριστικών συμφωνητικών μετόχων προβλέπεται έως το τέλος του έτους. Για την εν λόγω συμφωνία, ο Όμιλος ΔΕΗ προβλέπεται να προσφέρει ως αντίτιμο συνδυασμό μετρητών και ιδίων μετοχών. Ειδικότερα, θα καταβάλει ποσό ύψους €106 εκατ. σε μετρητά και ποσό ύψους €70 εκατ. σε ίδιες μετοχές με τιμή διάθεσης €12,21 η οποία προέκυψε από το υψηλότερο εκ της μεσοσταθμικής τιμής 6μήνου και της τιμής σποτ στο κλείσιμο της 24ης Σεπτεμβρίου 2024
Metlen: χρηματοδότηση από Eurobank και τaa για φ/β πάρκα
Η Eurobank και το Ελληνικό Δημόσιο, έχουν προχωρήσει σε υπογραφή σύμβασης χρηματοδότησης της «Εγνατία Εκμετάλλευση και Διαχείριση Ακινήτων Μονοπρόσωπη Α.Ε.», θυγατρικής της METLEN, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Η χρηματοδότηση εξασφαλίζει την ολοκλήρωση της κατασκευής 54 Φωτοβολταϊκών Σταθμών στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας, ονομαστικής ισχύος 311,16MWp και συνολικού προϋπολογισμού €221,5 εκατ., ενώ περιλαμβάνει τη χορήγηση μακροπρόθεσμου δανείου συνολικού ύψους €67,2 εκατ. από την Eurobank, με αξιοποίηση δανειακών κεφαλαίων ύψους €109,9 εκατ. από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).
Το υπολειπόμενο 20% του επενδυτικού έργου, ύψους €44,3 εκατ., θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια. Τα Φ/Β έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2025 ενώ θα αναπτυχθούν στις Π.Ε. Θεσσαλονίκης και Λάρισας όπου θα εγκατασταθούν 504.588 Φ/Β πλαίσια με τεχνολογία δύο όψεων (bifacial). Μετά την αποπεράτωση και τη σύνδεση με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, η παραγωγή των συγκεκριμένων Φ/Β Σταθμών αναμένεται να φθάνει τις 461,422 MWh και που εκτιμάται ότι πρόκειται να καλύψει, σχεδόν, το 1,03% της συνολικής εγχώριας παραγωγής ενέργειας.
Χήτος: Ισχυρή ανάπτυξη το 2023 και μεγάλο επενδυτικό πλάνο
Η Χήτος κατέγραψε αύξηση 24% στον κύκλο εργασιών της το 2023, ενώ έχει θέσει σε τροχιά ένα δυναμικό επενδυτικό πλάνο με έμφαση στη βελτίωση της αποδοτικότητας παραγωγής και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Πιο συγκεκριμένα, υπέγραψε πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 21 εκατ. ευρώ με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και την Τράπεζα Πειραιώς, εξασφαλίζοντας εξαιρετικά ανταγωνιστικό επιτόκιο και μακροπρόθεσμη αποπληρωμή. Η εταιρεία στοχεύει στην υλοποίηση ενός επενδυτικού πλάνου άνω των 25 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η Ζήρεια ΕΠΕ, 100% θυγατρική της Χήτος, υλοποιεί επένδυση 3 εκατ. ευρώ στις παραγωγικές της εγκαταστάσεις στην Κόρινθο, αυξάνοντας τη δυναμικότητα του Ομίλου Green Beverages, ώστε να καλύψει τις ανάγκες της περιόδου υψηλής ζήτησης.
Η Χήτος εστιάζει στην ενδυνάμωση του εξαγωγικού της προσανατολισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης, ενώ επιδιώκει τη βελτίωση του κόστους παραγωγής μέσω της επιτάχυνσης των προγραμματισμένων επενδύσεων. Για το 2024, η εταιρεία στοχεύει σε κύκλο εργασιών άνω των €115 εκατ. ευρώ, με περαιτέρω ενίσχυση του μικτού περιθωρίου κέρδους και αύξηση EBITDA, διαμορφώνοντας ισχυρές βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα σε διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, εισέρχεται σε μια νέα εποχή δημοσιεύοντας την πρώτη Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου Green Beverages εντός του 2024. Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιδόσεις του 2023 ο κύκλος εργασιών της Χήτος ΑΒΕΕ & Ζήρεια ΜΟΝ. ΕΠΕ ανήλθε σε 98,2 εκατ. ευρώ με αύξηση 24% σε σχέση με το 2022.
RECOM REPOWER: παρέδωσε στην Μύλοι Θράκης φ/β έργο μηδενικής έγχυσης
Η RECOM REPOWER, σε συνεργασία με την εταιρεία Μύλοι Θράκης Ι. Ουζουνόπουλος Α.Ε., ολοκλήρωσε με επιτυχία την εγκατάσταση του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού συστήματος βιομηχανικού net-metering με μηδενική έγχυση στην Ελλάδα, συνολικής ισχύος 1,2 MW. Η εταιρεία Μύλοι Θράκης επέλεξε την RECOM Repower για την υλοποίηση ενός φωτοβολταϊκού έργου που καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες, ενισχύοντας το όραμά της για «πράσινη ανάπτυξη».
Για την εγκατάσταση απαιτήθηκαν 1.816 φωτοβολταϊκά πάνελ από τη σειρά Recom Panther 660Wp με τεχνολογία Half-Cut και 10 τριφασικοί μετατροπείς Recom Zeus 100kW, εξοπλισμένοι με πολλαπλά MPPT. Ο νέος έξυπνος ενσωματωμένος αλγόριθμος MPPT του συστήματος παρέχει απόλυτο έλεγχο του PV Generator, μεγιστοποιώντας την απόδοση καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής της εγκατάστασης.
Το σύστημα προσφέρει απόδοση που ξεπερνά το 99%, με προστασία IP66, διατηρώντας χαμηλή τάση εκκίνησης και εξαιρετικά ευρύ φάσμα τάσης MPPT. Επιπλέον, η προστασία SPD τύπου II για AC και DC μειώνει το κόστος BOS, προσφέροντας αντικεραυνική προστασία. Η εφαρμογή Recom Smart Monitoring App επιτρέπει την παρακολούθηση της απόδοσης σε πραγματικό χρόνο, προσφέροντας σημαντική ευκολία τόσο στους εγκαταστάτες όσο και στους πελάτες. Τα φωτοβολταϊκά πάνελ Recom Panther 660Wp διαθέτουν αποδοτικότητα 21,25%, καθιστώντας τα ιδανική επιλογή για γρήγορη απόσβεση της επένδυσης. Η γραμμική εγγύηση απόδοσης εγγυάται τουλάχιστον έως και το 84,95% έως το τέλος του 30ου έτους.
Πλαστικά Κρήτης: Ενδυνάμωση της παραγωγής σε Ελλάδα και εξωτερικό
Σημαντικές επενδύσεις πραγματοποίησε στο Α’ εξάμηνο του 2024 ο Όμιλος Πλαστικά Κρήτης ενώ παράλληλα «τρέχει» και νέες τόσο στην μητρική, όσο και στις θυγατρικές του εταιρείες.
Ειδικότερα, και όσον αφορά τη μητρική εταιρεία υπό εξέλιξη βρίσκεται νέα επένδυση μεγάλης μηχανής για παραγωγή masterbatch ενώ σε στάδιο μελετών και αδειοδότησης βρίσκεται η δημιουργία αυτόματης αποθήκης διαχείρισης των αποθεμάτων σε τομέα αγροτικών φύλλων.
Στις θυγατρικές και συγκεκριμένα στην Κίνα βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα SAP στην εταιρεία ANHUI HITEC PLASTICS ενώ υπό μελέτη βρίσκεται νέα επένδυση σε μικρή πολυστρωματική μηχανή για αγροτικά φύλλα στο το εργοστάσιο της Shanghai Hitec Plastics. Στη Ρουμανία στο στάδιο δοκιμαστικής παραγωγής είναι φωτοβολταϊκός σταθμός 3 MW σε όμορο οικόπεδο με το εργοστάσιο της εταιρείας Romcolor 2000. Ακόμη, υλοποιείται νέα επένδυση μεγάλης μηχανής παραγωγής masterbatch με ταυτόχρονη επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων του εργοστασίου.
Τέλος, στην Πολωνία, σε εξέλιξη βρίσκεται επενδυτικό πλάνο που περιλαμβάνει εγκατάσταση νέας μεγάλης γραμμής παραγωγής masterbatch με ταυτόχρονη κατασκευή νέου κτιρίου παραγωγής καθώς και νέας αποθήκης ετοίμων mb αλλά και επένδυση σε δυο νέες μηχανές παραγωγής εγχρώμων masterbatch που θα αντικαταστήσουν παλαιότερες που θα μεταφερθούν σε άλλα εργοστάσια του ομίλου. Σημειώνεται πως για το ίδιο διάστημα ο κύκλος εργασιών της μητρικής εταιρείας μειώθηκε κατά 4,5% (από € 98,4 εκατ. σε € 94 εκατ.) ενώ του Ομίλου παρέμεινε περίπου στα ίδια επίπεδα (από €197,9 εκατ. σε €197,7 εκατ.).
ΕΡΓΟΣΤΗΛ: Δυναμική ανάπτυξη και νέα σημαντικά έργα στην Ελληνική Βιομηχανία
Η ΕΡΓΟΣΤΗΛ, ακολουθώντας την ανερχόμενη δυναμική της ελληνικής βιομηχανίας, έχει ενισχύσει τα τελευταία χρόνια τον κλάδο κατασκευής βιομηχανικών έργων & κτιρίων. Μετά από μία τετραετία επιτυχημένων έργων για την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ – Κλάδος έλασης αλουμινίου (Κατασκευή τετραπλού θερμού ελάστρου, Ψυχρού ελάστρου, Γραμμής Βαφής Andritz), συνολικής αξίας περίπου 50 εκατ. ευρώ, στρέφει την κατασκευαστική της δραστηριότητα στην CENERGY HOLDINGS, η οποία έχει ένα πολύ μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα για το άμεσο μέλλον, και ολοκληρώνει το δεύτερο εξάμηνο του 2024 με σημαντικά και ιδιαιτέρως απαιτητικά έργα:
•Νέο κτίριο (πύργος) ύψους 47μ. που θα στεγάσει την νέα στρεπτική μηχανή κατασκευής υποβρυχίων καλωδίων στο εργοστάσιο της FULGOR στο Σουσάκι Κορινθίας, προϋπολογισμού 6,8 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΡΓΟΣΤΗΛ έχει αναλάβει και την εγκατάσταση της μηχανής αυτής στο κτίριο, εργασία απαιτητική που απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και συντονισμό.
•Έργα υποδομής της νέας γραμμής καλωδίου υψηλής τάσης στο εργοστάσιο της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ στη Θήβα, προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης εντός του έτους.
Σημαντικά έργα πραγματοποιούνται από την ΕΡΓΟΣΤΗΛ και στην ΒΙ.ΠΕ Θίσβης Βοιωτίας. Συγκεκριμένα υλοποιούνται έργα αναβάθμισης στο λιμάνι της ΒΙ.ΠΕ, ενώ για την εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ELPEDISON, που είναι εγκατεστημένη στη ΒΙ.ΠΕ., κατασκευάζεται νέο μηχανουργείο καθώς και οι υποδομές για 2 μετασχηματιστές Υπερυψηλής Τάσης.
Παράλληλα, ολοκληρώθηκε για λογαριασμό της εταιρείας λιπασμάτων MAGMA-AGRO το νέο εργοστάσιο λιπασμάτων στην Κόρινθο, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ.
Η θετική οικονομική πορεία της εταιρείας αποτυπώνεται και στα οικονομικά αποτελέσματά της, τα οποία δείχνουν αύξηση τζίρου 55%, και διπλασιασμό στα κέρδη προ φόρων.
Greek Family Farm: Πιστοποίηση No Food Waste
Η TÜV AUSTRIA Hellas πιστοποίησε την Greek Family Farm (GFF) με το σχήμα πιστοποίησης No Food Waste. Η GFF αποτελεί μια κάθετα ολοκληρωμένη ελληνική επιχείρηση παραγωγής βιολογικών και συμβατικών τυριών ΦΕΤΑ ΠΟΠ, καθώς και γίδινου και πρόβειου τυριού. Το αγρόκτημα της Greek Family Farm ιδρύθηκε το 2000 από τρεις νέους κτηνοτρόφους στην περιοχή του Αλμυρού στη Θεσσαλία. Σήμερα, η GFF διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες μονάδες εκτροφής αιγοπροβάτων για παραγωγή γάλακτος στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, λειτουργώντας με απόλυτο σεβασμό προς την κτηνοτροφία και το περιβάλλον.
Παράλληλα, έχει κατακτήσει κορυφαία θέση στην παραγωγή βιολογικού τυριού φέτας στην Ελλάδα, κατέχοντας σημαντικό μερίδιο της συνολικής παραγωγής στη χώρα. Από το 2018, η εταιρεία συνεργάζεται με την Hochland SE, έναν από τους μεγαλύτερους παρασκευαστές τυριών στην Ευρώπη, γεγονός που, όπως αναφέρει σχετική ανάρτηση της TÜV AUSTRIA Hellas, αναδεικνύει την ποιότητα και την διεθνή αποδοχή των προϊόντων της. «Η πιστοποίηση No Food Waste αποδεικνύει την προσήλωση της εταιρείας στη βιώσιμη ανάπτυξη, με δράσεις που μειώνουν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και ενισχύουν την υπεύθυνη παραγωγή. Η GFF ευαισθητοποιεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και εργάζεται διαρκώς για την ενίσχυση των βιώσιμων πρακτικών» σημειώνει η της TÜV AUSTRIA Hellas.
Μαλαματίνα: Οι επενδύσεις σε αυτοματοποίηση απέδωσαν στην κερδοφορία
Τους «καρπούς» του επενδυτικού σχεδίου που έθεσε σε εφαρμογή δρέπει ήδη η Οινοποιία Μαλαματίνα. Ο κύκλος εργασιών της αυξήθηκε το 2023 (έναντι του 2022) κατά 34,36%. Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις του 2022 αφορούν περίοδο 10 μηνών, καθώς πραγματοποιήθηκε η μεταβίβαση της δραστηριότητας της σε εκτέλεση της συμφωνίας εξυγίανσης. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ξεπέρασαν τα €1,4 εκατ. το 2023 ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης του κύκλου εργασιών σε Ελλάδα και εξωτερικό, της επέκτασης του χαρτοφυλακίου προϊόντων, της ισχυρής μικτής κερδοφορίας, της σημαντικής αναδιάρθρωσης της κοστολογικής βάσης και των επενδύσεων στις παραγωγικές εγκαταστάσεις.
Στο πλαίσιο αυτό του εκσυγχρονισμού και της βελτίωσης των παραγωγικών εγκαταστάσεων, η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει σε επενδύσεις συνολικής αξίας €2,85 εκατ. από τη στιγμή της εξαγοράς (μέσω εξυγίανσης). Το επενδυτικό πρόγραμμα συνεχίζεται με την κατάθεση αίτησης ένταξης του επενδυτικού σχεδίου στο Ταμείο Ανάκαμψης και περιλαμβάνει επενδύσεις για την αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας με την εισαγωγή μεταξύ άλλων ρομποτικών μηχανημάτων, ψηφιακών ελεγκτών, αυτόματων ταινιών μεταφοράς υλικών, εφαρμογών τηλεμετρίας, αυτόματων συστημάτων καθαρισμού.
Παράλληλα, η Μαλαματίνα πραγματοποιεί επενδύσεις για την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος με τη δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού σταθμού που ολοκληρώθηκε το 2024 και τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον δομικών υλικών αλλά και την αναβάθμιση του ERP. Τέλος, επενδύει στην δημιουργία μιας νέας αποθήκης για να ανταποκριθεί στην αυξημένη παραγωγή και να προσφέρει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ευελιξία στην διαχείριση των αποθεμάτων. Όπως εκτιμά η διοίκηση της εταιρείας, «τα οφέλη από τις επενδύσεις είναι ήδη σημαντικά και εμφανή». Πιο συγκεκριμένα, και μεταξύ άλλων επιτευγμάτων, εντός του 2024 η εγκατάσταση της εταιρείας στο Καλοχώρι πήρε πιστοποίηση από το IFS.
ICGB: Συμφωνία διασύνδεσης με τον ΔΕΣΦΑ
Η ICGB υπέγραψε συμφωνία διασύνδεσης με τον Διαχειριστή του γειτονικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, ΔΕΣΦΑ, για το σημείο διασύνδεσης που βρίσκεται στην Κομοτηνή.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η συμφωνία τηρεί όλες τις ισχύουσες κανονιστικές απαιτήσεις και περιγράφει ένα ολοκληρωμένο σύνολο όρων, συνθηκών και διαδικασιών που θα διέπουν όλες τις λειτουργίες στο σημείο διασύνδεσης. Και οι δύο Διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου θα διασφαλίσουν την ασφαλή, αξιόπιστη και αποτελεσματική λειτουργικότητα στο σημείο διασύνδεσης, μόλις αρχίσει η εμπορική του λειτουργία. Στη μηνιαία δημοπρασία δυναμικότητας για τον Οκτώβριο η ICGB προσέφερε διαθέσιμη δυναμικότητα 48.044.459 kwh/ημέρα στην στο σημείο διασύνδεσης.