-->

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ΕΜΠ και Όμιλος Κοπελούζου

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π) και ο Όμιλος Κοπελούζου ανακοίνωσαν την υπογραφή ενός σημαντικού Μνημονίου Συνεργασίας στον τομέα της έρευνας και εκπαίδευσης με επίκεντρο τον κλάδο της Ενέργειας. Στόχος του Μνημονίου είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής βιομηχανίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας, η προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, με στόχο την οικονομική και τεχνολογική εξέλιξη, καθώς και την επίτευξη στόχων αειφορίας. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ο Όμιλος Κοπελούζου μέσω της συνεργασίας τους θα ανταλλάξουν τεχνογνωσία και θα στοχεύσουν στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών, με στόχο την προώθηση και δημιουργία εργαλείων τα οποία θα δίνουν λύσεις στα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της ενέργειας σε διεθνές επίπεδο.

 

Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών: Πρώτη σε αξία παραγωγής με 24,4% επί της εγχώριας μεταποίησης

Τη θετική επίδραση που ο κλάδος Τροφίμων και Ποτών διατηρεί σε κρίσιμους δείκτες ανάπτυξης, αλλά και σημαντικά ευρήματα που διευκρινίζουν τον ρόλο του κλάδου στα τυποποιημένα (επεξεργασμένα) τρόφιμα, ειδικά την τελευταία τετραετία, σε σχέση με τις γενικότερες πληθωριστικές πιέσεις ανέδειξαν δύο μελέτες που εκπόνησε το ΙΟΒΕ για λογαριασμό του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων. Η πρώτη μελέτη εστιάζει στον θετικό αντίκτυπο του κλάδου στην Ελληνική Οικονομία, συντηρώντας 163.000 άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ η δεύτερη μελέτη αφορά τον Πληθωρισμό στα είδη διατροφής στην Ελλάδα, στην οποία προκύπτει πως η εγχώρια παραγωγή τροφίμων διατήρησε συστηματικά ηπιότερο ρυθμό ανοδικής διακύμανσης των τιμών από το 2020 έως σήμερα, συγκριτικά με τα εισαγόμενα τρόφιμα.

Ο μεγαλύτερος εργοδότης και επενδυτής σε Έρευνα & Ανάπτυξη
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ για τον αντίκτυπο της Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών στην οικονομία της χώρας, ο κλάδος αναδεικνύεται ως σημαντικός για την ελληνική μεταποίηση και ευρύτερη οικονομία και κατέχει την πρώτη θέση σε αξία παραγωγής στη Μεταποιητική Βιομηχανία της χώρας με ποσοστό 24,4% επί του συνόλου. Ταυτόχρονα, η Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη στον τομέα της εγχώριας μεταποίησης, απασχολώντας το 40% των εργαζομένων σε αυτόν τον τομέα, εκ των οποίων σχεδόν 4 στους 10 είναι απόφοιτοι Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, αποδεικνύοντας την ικανότητα της Βιομηχανίας να δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, ο κλάδος είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές σε Έρευνα και Ανάπτυξη, με την ετήσια επένδυση των βιομηχανιών να αντιπροσωπεύει το 10,9% στη συνολική δαπάνη της εγχώριας Μεταποίησης για Έρευνα και Ανάπτυξη, κορυφαία επίδοση στην Ευρώπη. Επιπλέον, επισημαίνεται και η επίδοση του κλάδου στην Καινοτομία, με την ελληνική μεταποίηση τροφίμων και ποτών να βρίσκεται στην 4η θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μαζί με χώρες όπως η Δανία, η Εσθονία και η Φινλανδία. Ως προς τις εξαγωγές , η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών σημείωσε αύξηση κατά 12,6% το 2023 σε σύγκριση με το 2022, ξεπερνώντας τα 6,8 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο αναδεικνύει την ποιότητα και τη διαφοροποίηση των εγχώριων μεταποιημένων τροφίμων και ποτών, αλλά και τη δυναμική της εγχώριας βιομηχανίας ειδών διατροφής.

Συγκράτηση του πληθωρισμού τροφίμων
Στη μελέτη του ΙΟΒΕ για τον Πληθωρισμό στα είδη διατροφής στην Ελλάδα, αναλύθηκαν επίσης τα στοιχεία της εξέλιξης του πληθωρισμού τροφίμων. Συγκεκριμένα, από τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της EUROSTAT που επεξεργάστηκε το ΙΟΒΕ (έως και τον Μάιο του 2024), διαφαίνεται ότι:
• Ο πληθωρισμός των τυποποιημένων τροφίμων εξαιρουμένου του ελαιόλαδου, τον Μάιο του 2024 ήταν
-0,8%, δείχνοντας ότι έχει εισέλθει σε φάση σταδιακής αποκλιμάκωσης από τις αρχές του 2024 και μετά.
• Εξαιρώντας το ελαιόλαδο, οι τιμές των τυποποιημένων τροφίμων κατά μέσο όρο έχουν παραμείνει ουσιαστικά αμετάβλητες από τον Μάρτιο του 2023.
• Εξετάζοντας συνδυαστικά τους Δείκτες Τιμών Εισαγωγών και Τιμών Παραγωγού για τον κλάδο των τροφίμων διαπιστώνεται ότι από το 2020 οι τιμές των παραγόμενων τροφίμων (από τη

Βιομηχανία) στη χώρα, αυξήθηκαν με χαμηλότερο ρυθμό συγκριτικά με τα εισαγόμενα, υποδεικνύοντας ότι η εγχώρια παραγωγή απορρόφησε τις αυξήσεις κόστους, πιο ομαλά για τον καταναλωτή.

Αγγελάκης AE: στο δυναμικό της τέσσερα νέα στελέχη

Η Αγγελάκης AE ανακοινώνει την προσθήκη τεσσάρων νέων δυναμικών στελεχών σε κομβικές θέσεις στο οργανόγραμμά της. Συγκεκριμένα, η Μάγδα Ντελέκου αναλαμβάνει Supply Chain Supervisor. Η κα Ντελέκου έχει εργαστεί σε καίριες θέσεις demand planning αλλά και ως Logistics Manager σε μεγάλες εταιρείες, όπως Geyer Hellas SΑ, Pipelife Hellas SA, Soya Hellas SA και Metro AEBE. Είναι βέβαιο, όπως σημειώνει η εταιρεία, πως η εμπειρία της και οι γνώσεις της θα αποτελέσουν σημαντικό πλεονέκτημα για την αποτελεσματική εφαρμογή των διαδικασιών της εφοδιαστικής αλυσίδας της εταιρείας.

Η Ξένια Γιαννάκη αναλαμβάνει Human Resources & CSR Director. Η Ξένια Γιαννάκη έχει βασικές σπουδές σε εκπαίδευση και ψυχολογία, δίπλωμα εξειδίκευσης στο personal & executive coaching και αποτελεί ιδρυτικό μέλος του ICF Greece chapter. Είναι κάτοχος Master στην Ηγεσία – Διοίκηση, διαθέτει MBA και είναι υποψήφια Διδάκτωρ στην Οργανωσιακή Ψυχολογία. Υπήρξε Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού πολυεθνικών εταιρειών σε διαφορετικούς κλάδους τόσο στην Ελλάδα όσο και στo εξωτερικό. Τέλος, οι Δημήτρης Κνίφης και Φώτης Μπίθας είναι νέοι Key Accounts Managers στην Εμπορική Διεύθυνση της Αγγελάκης ΑΕ.

 

ΔΕΣΦΑ: Σημαντική αύξηση στην κατανάλωση φυσικού αερίου από βιομηχανίες

Αυξητική τάση καταγράφεται στην εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το πρώτο εξάμηνο του 2024. Το σημείο εισόδου του Σιδηροκάστρου αποτέλεσε την κύρια πύλη εισόδου φυσικού αερίου της χώρας στο συγκεκριμένο διάστημα, ακολουθούμενο από τον Τερματικό Σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα (σημείο εισόδου Αγία Τριάδα), που κάλυψε σχεδόν το ένα τρίτο (29,74%) των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 29,76%, αγγίζοντας τις 30,78 Τεραβατώρες (TWh), από 23,72 TWh στην αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αντίθετα, η συνολική ζήτηση φυσικού αερίου καταγράφεται ελαφρώς μειωμένη κατά 7,14% λόγω της μείωσης των εξαγωγών.

Όσον αφορά τις κατηγορίες καταναλωτών φυσικού αερίου, οι ηλεκτροπαραγωγοί συνεχίζουν να καταγράφουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση, καλύπτοντας το 63,97% της εγχώριας ζήτησης με 19,69 TWh σε σύνολο 30,78 TWh, καταγράφοντας αύξηση κατά 30,92% συγκριτικά με πέρσι. Σημαντική αύξηση κατά 141,36%, σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2023, καταγράφηκε επίσης και στην κατανάλωση φυσικού αερίου από τις βιομηχανίες και τους σταθμούς ανεφοδιασμού οχημάτων με CNG, απευθείας συνδεδεμένους στο ΕΣΜΦΑ, η οποία ανήλθε σε 4,61 TWh, ποσότητα που αντιστοιχεί σχεδόν στο 14,97% της εγχώριας ζήτησης. Η κατανάλωση από τα δίκτυα διανομής κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 κινήθηκε στο επίπεδο των 6,48 ΤWh, καλύπτοντας το 21,05% της συνολικής ζήτησης.

Rolco Bianil: Νέος R&D Director ο Ανδρέας Πούλος

Η ROLCO εντάσσει στο δυναμικό της τον Ανδρέα Πούλο, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα R&D Director. Έχοντας διανύσει μακρά πορεία στην Unilever UK, ο κ. Πούλος απέκτησε πολύτιμη εμπειρία συμμετέχοντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη προϊόντων προσωπικής υγιεινής, στην αναζήτηση, αξιολόγηση και επιλογή εναλλακτικών πρώτων υλών, προμηθευτών, μεθόδων αναλύσεων και αξιολογήσεων προϊόντων.

Μοιράζεται το ίδιο όραμα με τη ROLCO για ποιότητα και καινοτομία μέσα από σύγχρονη έρευνα, νέες ιδέες και τεχνογνωσία και ως νέος R&D Director, έχει αναλάβει να κατευθύνει την ομάδα στην ανάπτυξη νέων προϊόντων. Παράλληλα, θα συντονίζει τα Εργαστήρια αναλύσεων Α΄ Υλών, υλικών συσκευασίας και προϊόντων χρησιμοποιώντας καινούργιες εξειδικευμένες πρώτες ύλες και βελτιώνοντας συγχρόνως τις μεθόδους παραγωγής. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Cambridge UK, με πτυχίο σε Πειραματική και Θεωρητική Φυσική, ενώ έχει ολοκληρώσει το Διδακτορικό του, στο Πανεπιστήμιο Paris-Sud XI, France, με αντικείμενο στον τομέα Φυσικής Χαλαρής Ύλης.

Εγκατάσταση νέου εξοπλισμού στο εργοστάσιο των Tsakiris Chips

Τα Tsakiris Chips της Coca-Cola Τρία Έψιλον λανσάρουν στην ελληνική αγορά μια νέα, καινοτόμα πρόταση συσκευασίας σε Cup για τα Tsakiris Sticks με αλάτι, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή, η οποία συμπίπτει με τον εορτασμό των 70 χρόνων παρουσίας της μάρκας στην Ελλάδα. Η εταιρεία προχώρησε συνολικά σε σημαντικές επενδύσεις ύψους €0,4 εκατ. για την έρευνα και ανάπτυξη του νέου προϊόντος, καθώς και την εγκατάσταση νέου εξοπλισμού στο εργοστάσιο των Tsakiris Chips στην Αταλάντη.

Για την Coca-Cola Τρία Έψιλον η κατηγορία των snacks είναι πολύ δυναμική και χαρακτηρίζεται από διαρκή αναζήτηση για κάτι νέο και διαφορετικό, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Η καινοτομία του Tsakiris Sticks Cup δίνει στους καταναλωτές τη δυνατότητα για πολλαπλό άνοιγμα και κλείσιμο συσκευασίας, διατηρώντας τα Tsakiris Sticks σε ιδανικές συνθήκες κατανάλωσης. Επιπλέον, η νέα συσκευασία μπορεί εύκολα να ανακυκλωθεί, διαχωρίζοντας το χάρτινο περίβλημα από το πλαστικό δοχείο.

Η Ιωάννα Στρουμπή, CCH Brands Mar­keting Director της Coca-Cola Τρία Έψιλον για την Ελλάδα και την Κύπρο, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Με μεγάλη υπερηφάνεια, γιορτάζουμε φέτος 70 χρόνια ιστορίας και απόλαυσης των Tsakiris Chips, μία μάρκα που με μεράκι και ποιότητα συνοδεύει γενιές και γενιές Ελλήνων. Τι καλύτερο από το να γιορτάσουμε φέρνοντας ένα ξεχωριστό προϊόν στην αγορά, τα Tsakiris Sticks, προσφέροντάς τα σε μία μοναδική συσκευασία που ανοίγει νέους ορίζοντες στην απόλαυση του snacking». Το Τsakiris Sticks Cup είναι ήδη διαθέσιμο σε πολλά σημεία μικρής λιανικής και στόχο της εταιρείας αποτελεί η σταδιακή τοποθέτησή του στο σύνολο της αγοράς.

ΕΖΑ: «Καρποφόρησε» η επένδυση στη νέα γραμμή παραγωγής στην Αταλάντη

Η επαναφορά των αποτελεσμάτων σε θετική τροχιά της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης (ΕΖΑ) για τη χρήση του 2023, επιβεβαιώνει, σύμφωνα με τη Διοίκησή της, την ορθότητα του νέου επιχειρηματικού σχεδίου και των στρατηγικών επιλογών της εταιρείας για την αξιοποίηση των σημαντικών επενδύσεων των τελευταίων ετών. Μεταξύ αυτών των κινήσεων είναι η νέα υπερσύγχρονη γραμμή παραγωγής στην Αταλάντη αλλά και η επικέντρωση στις συσκευασίες που παρουσιάζουν υψηλότερη κερδοφορία. Οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν στα 31,5 εκατ. ευρώ το 2023, έναντι 30,5 εκατ. το 2022, ενώ σημαντική βελτίωση παρουσίασαν και τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) φθάνοντας τα 1,8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 1,8 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΖΑ, Νικήτας Ασπιώτης, δήλωσε πως «η εκτέλεση των απαιτητικών έργων ανάπτυξης, κάτω από την ομπρέλα της στρατηγικής μας, συνεχίζεται απρόσκοπτα και δημιουργεί ισχυρή αισιοδοξία για σημαντική περαιτέρω βελτίωση το 2024, όπως φαίνεται και από τους πρώτους έξι μήνες του έτους. Τα τελευταία χρόνια επικεντρωθήκαμε στην αξιοποίηση σημαντικών επενδύσεων, όπως η γραμμή παραγωγής στην Αταλάντη, αλλά και ο εκσυγχρονισμός της εικόνας των εμπορικών σημάτων για τις μάρκες».

 

Μαλαματίνα: Σε πράσινη και ψηφιακή εποχή με ΑΠΕ και cloud-based SaaS

Η Οινοποιία Μαλαματίνα ολοκλήρωσε μεγάλη επένδυση κατασκευής και τοποθέτησης φωτοβολταϊκού συστήματος στις στέγες των εγκαταστάσεων του εμφιαλωτηρίου της εταιρείας στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, για ιδιοκατανάλωση της παραγόμενης ενέργειας. Ο νέος φωτοβολταϊκός σταθμός, ισχύος 270,60 kWp, εκτιμάται ότι θα παράγει 350.000 kWh ετησίως, ενώ θα μπορεί να καλύψει το 60-70% των ετήσιων συνολικών αναγκών της. Με δεδομένο ότι για κάθε κιλοβατώρα (kWh) που παράγεται από φωτοβολταϊκά συστήματα, εξοικονομείται ένα κιλό διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από την ατμόσφαιρα, η λειτουργία του συγκεκριμένου έργου εκτιμάται ότι θα αποτρέψει την εκπομπή 350 τόνων διοξειδίου του άνθρακα, μέσα σε έναν χρόνο.

Επιπλέον, με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας και του ποιοτικού ελέγχου των αμπελοοινικών προϊόντων, η Οινοποιία επενδύει και σε καινοτόμες τεχνολογίες αιχμής. Ήδη εφαρμόζει σε όλες τις μονάδες της ένα ολοκληρωμένο cloud-based SaaS (Software as a Service), το οποίο αποτελεί ένα από τα καλύτερα τεχνολογικά συστήματα παγκοσμίως και το οποίο ελέγχει την ποιότητα των σταφυλιών κατά την παραλαβή τους, επιβλέποντας παράλληλα όλα τα στάδια παραγωγής – από τον μούστο, τη δεξαμενή, τη ζύμωση, μέχρι και την εμφιάλωση. Πρόκειται για τη μοναδική οινοποιία στην Ελλάδα που λειτουργεί αυτό το πρόγραμμα και από τις λίγες που το κατέχουν στην Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου βιώσιμης στρατηγικής ανάπτυξης του Ομίλου Mantis, ολοκληρώνεται εντός σύντομου χρονικού διαστήματος κι η υλοποίηση φωτοβολταϊκού πάρκου στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Ομίλου στον Ασπρόπυργο. Το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο θα έχει ισχύ 299,64 kWp και εκτιμάται ότι θα παράγει 392.000 kWh ετησίως, καλύπτοντας το 100% των ετήσιων συνολικών αναγκών των κτιριακών εγκαταστάσεων και αποτρέποντας την εκπομπή περίπου 392 τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα.