-->

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Ξεκινά χαρτογράφηση του κλάδου ζωοτροφών

Στην χαρτογράφηση του κλάδου ζωοτροφών, προχωράει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με σκοπό τη διερεύνηση και την εμβάθυνση στις συνθήκες ανταγωνισμού που επικρατούν στον κλάδο. Η έρευνα συμπληρώνει την χαρτογράφηση στον κλάδο των κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων (ΚΦΠ) που εκκίνησε με απόφαση της επιτροπής το Μάιο 2024. Αμφότερες οι έρευνες εντάσσονται στο πλαίσιο της στρατηγικής στόχευσης της Αρχής να μελετήσει τις συνθήκες ανταγωνισμού στον αγροδιατροφικό τομέα και ειδικότερα στην εφοδιαστική αλυσίδα βασικών τροφίμων. Οι χαρτογραφήσεις που εκκίνησαν εντός του 2024 επικεντρώνονται στα προηγούμενα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, και συγκεκριμένα εισροές που συνδυαστικά εκπροσωπούν υψηλό ποσοστό του κόστους των παραγωγών. Ειδικότερα, οι ζωοτροφές (από κοινού με τα ΚΦΠ) εκπροσωπούν το 75% του κόστους στην κτηνοτροφία, ενώ ο δείκτης τιμών σύνθετων ζωοτροφών αυξήθηκε κατά 33% από το 2020 έως το τρίτο τρίμηνο του 2023.

 

Χρηματοδότηση «clusters» για την προώθηση της καινοτομίας

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης στη Δράση «Συνεργατικοί Σχηματισμοί για την προώθηση της καινοτομίας στην τοπική επιχειρηματικότητα» του Προγράμματος «ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» 2021 – 2027. Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Εθνικούς πόρους.
Βασικός στόχος είναι η ενίσχυση της ίδρυσης ή αναβάθμισης της λειτουργίας συνεργατικών σχηματισμών (clusters) για την προώθηση της καινοτομίας στην τοπική επιχειρηματικότητα. Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων ανέρχεται σε €4.000.000. Ενισχύονται αιτήσεις ύψους από €300.000 έως €500.000, ενώ μεταξύ των επιλέξιμων τομέων δραστηριότητας είναι και η βιομηχανία. Η δράση απευθύνεται σε υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση νομικές οντότητες που είναι ταυτόχρονα ιδιοκτήτες και φορείς εκμετάλλευσης του συνεργατικού σχηματισμού (cluster) και που νομίμως λειτουργούν και δραστηριοποιούνται (ή πρόκειται να) στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η περίοδος υποβολής διαρκεί έως 04-10-2024 (και ώρα 15.00).

Το EIT Manufacturing συνεργάζεται με το LMS και το TF-CC

Ένας κόμβος Testing and Experimentation Facility (TEF) έχει εγκατασταθεί στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Πατρών, ένας από τους μόλις οκτώ τέτοιους κόμβους στην Ευρώπη. Αυτός ο κόμβος TEF, μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος AI-MATTERS, στοχεύει στην προώθηση της ανάπτυξης προϊόντων Τεχνητής Νοημοσύνης (AI). Είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ του Εργαστηρίου Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού (LMS) και του Teaching Factory Competence Center (TF-CC), αμφότεροι σημαντικοί συνεργάτες του EIT Manufacturing South East.

Το EIT Manufacturing προσφέρει διάφορες μορφές υποστήριξης σε νέες εταιρείες μεταποίησης. Μία αξιοσημείωτη πρωτοβουλία του EIT Manufacturing South East είναι ο διαγωνισμός AI-IGNITE, που διοργανώνεται σε συνεργασία με τον ελληνικό κόμβο TEF του AI-MATTERS. Αυτός ο διαγωνισμός σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τις ΜμΕ και τις νεοφυείς επιχειρήσεις να δοκιμάσουν και να βελτιώσουν τα ΑΙ προϊόντα τους. Προσφέρει την ευκαιρία στις startups / ΜμΕ να λάβουν τόσο χρηματικό έπαθλο για την καινοτομία τους όσο και πρόσβαση στον ελληνικό κόμβο TEF για περαιτέρω ωρίμανση της λύσης τους. Ο μεγάλος τελικός θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2024.

Πρόσφατα, μάλιστα, μια ενδιαφέρουσα και διαδραστική διαδικτυακή εκδήλωση αποκάλυψε τις λεπτομέρειες και το πλαίσιο του διαγωνισμού AI-IGNITE. Η εκδήλωση περιελάμβανε προσκεκλημένους από την κυβέρνηση, διάφορα υπουργεία αλλά και εταιρείες. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες του TEF μαζί με μια συνολική λίστα υπηρεσιών που είναι διαθέσιμες στις ΜμΕ μέσω του έργου AI-MATTERS. Ο Δρ. Κοσμάς Αλεξόπουλος, μέλος του LMS, ο Δρ. Σωτήρης Μακρής, Εκτελε­στικός Διευθυντής του TF-CC, η Δρ. Νίκη Κούση, Managing Director του EIT Manufacturing South East και η Δρ. Βίβιαν Σόφου, Senior Business Development Manager του EIT Manufacturing South East ήταν μερικοί από τους ομιλητές στην εκδήλωση. Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό θα ανακοινωθούν εν καιρώ.

 

ΕΥ: Η Ελλάδα στη 2η θέση του προσαρμοσμένου δείκτη ελκυστικότητας ΑΠΕ

Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της εξαμηνιαίας έρευνας EY Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI), η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της μεταξύ των κορυφαίων αγορών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς ανέβηκε από την 3η στη 2η θέση του προσαρμοσμένου δείκτη της EY για τις ΑΠΕ, που εξετάζει τις επιδόσεις των χωρών προσαρμοσμένες σύμφωνα με το μέγεθος του ΑΕΠ τους. Συγχρόνως, η Ελλάδα επανήλθε στη 16η θέση του γενικού δείκτη, από την 18η θέση που βρισκόταν πριν έξι μήνες.
Ο δείκτης αξιολογεί τις 40 κορυφαίες οικονομίες του κόσμου και τις κατατάσσει ως προς την ελκυστικότητα των επενδυτικών ευκαιριών σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο προσαρμοσμένος ως προς το ΑΕΠ δείκτης δίνει μια πιο αντικειμενική εικόνα της πραγματικότητας, αποτυπώνοντας τις επιδόσεις των χωρών σε σχέση με το οικονομικό τους μέγεθος, καθώς ο βασικός δείκτης, από τη φύση του, πριμοδοτεί τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, οι οποίες λόγω του μεγέθους τους, έχουν και τις μεγαλύτερες αγορές ΑΠΕ.

«Πράσινο» το 50% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
Η έκθεση σημειώνει ότι η χωρητικότητα εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμης ενέργειας στην Ελλάδα έχει διπλασιαστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με την πράσινη ενέργεια να αντιπροσωπεύει πλέον το 50% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Προσθέτει, παράλληλα, ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας και η κρατική υποστήριξη οδηγούν στη δημιουργία τοπικών κοινοτήτων παραγωγής ενέργειας. Η έκθεση σχολιάζει, επίσης, τη βελτίωση της κατάταξης της Ελλάδας όσον αφορά τις διμερείς συμβάσεις αγοράς ενέργειας (Power Purchase Agreements – PPAs), με τη χώρα να σκαρφαλώνει από την 26η στην 21η θέση του σχετικού δείκτη.

Όπως σημειώνεται, παρότι ο αριθμός των σχετικών συμφωνιών στην Ελλάδα παραμένει σχετικά μικρός, η αναδυόμενη αγορά των εταιρικών PPAs παρουσιάζει σημάδια ανάπτυξης. Πρόκειται για μια αγορά όπου κυριαρχούν τα έργα ηλιακής ενέργειας που αξιοποιούν στο έπακρο την ηλιοφάνεια, με μικρότερη συμμετοχή της επίγειας αιολικής ενέργειας. Όπως και σε πολλές άλλες αγορές, οι μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι και οι όμιλοι πληροφορικής κυριαρχούν στη λίστα των αγοραστών, ωστόσο, όπως σημειώνει η έκθεση, είναι ενδιαφέρον ότι υπεγράφησαν, επίσης, PPAs από οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης για την Ελλάδα, ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος, Επικεφαλής του Τμήματος Συμ­βούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της EY Ελλάδος και Επικεφαλής του Τομέα Ενέργειας & Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας, δήλωσε: «Η κατάταξη αυτή επιβεβαιώνει την ελκυστικότητα της αγοράς ΑΠΕ στη χώρα μας, τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί και τις θετικές προοπτικές για προσέλκυση επενδύσεων που θα επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση της οικονομίας μας. Έχοντας αντιμετωπίσει πολλά από τα προβλήματα του ρυθμιστικού πλαισίου, βασικές προτεραιότητες αποτελούν σήμερα η ενίσχυση του δικτύου, η στροφή στην υπεράκτια αιολική ενέργεια και οι επενδύσεις στα συστήματα αποθήκευσης». Τέλος, παρά την περσινή αύξηση των επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια, που έφτασαν τα 1,8 τρισ. δολ., περιλαμβανομένων 660 δισ. δολ. για ΑΠΕ, οι επενδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο εξακολουθούν να υπολείπονται αυτών που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου της COP28, για τριπλασιασμό της χωρητικότητας εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ παγκοσμίως, έως το 2030.

 

Biosolids: Εγκατάσταση συστήματος κομποστοποίησης με αερισμό και μονάδας παραγωγής κομπόστ

Η εταιρεία Biosolids S.A. μέλος του ΣΒΕ, με την υποστήριξη του Enterprise Europe Network Hellas SBE υπέβαλλε επιτυχή αίτηση στο πρόγραμμα Business Innovation Greece, το οποίο ανήκει στην ευρύτερη χρηματοδοτική πρωτοβουλία European Economic Area and Norway Grants. Με τη χρηματοδότηση που έλαβε η εταιρεία, μπόρεσε να εγκαταστήσει σύστημα κομποστοποίσης με αερισμό, μονάδα παραγωγή κομπόστ, καθώς και να αγοράσει δυο κοντέινερ, τα οποία λειτουργούν ως κινητές μονάδες κομποστοποιήσης για τη συλλογή αποβλήτων από εταιρείες και δήμους.

Το έργο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, αλλά έχει ήδη δημιουργήσει δυο νέες θέσεις εργασίας, έχει μειώσει το κόστος κατά 15% και έχει αυξήσει την παραγωγή κατά 20 %. Υπενθυμίζεται πως για την παραγωγή του κομπόστ, η εταιρεία επεξεργάζεται υγρά αστικά απόβλητα (ιλύς) καθώς και βιομηχανικά λύματα, μέσω βιολογικού καθαρισμού. Συγκεκριμένα, συλλέγει και διαχειρίζεται υπολείμματα από οικιακούς κήπους, ζυθοποιεία, οινοποιεία, βιομηχανίες επεξεργασίας τροφίμων, καλλιέργειες, υπολείμματα που προκύπτουν από την επεξεργασία ξύλου και κτηνοτροφικά απόβλητα. Βασίζοντας τις δραστηριότητες της 100% στις αρχές της κυκλικής οικονομίας, η Biosolids ανακυκλώνει κάθε χρόνο 22.000 τόνους μη-επικίνδυνων οργανικών απορριμμάτων. Η πρόσφατη πορεία της Biosolids υπογραμμίζεται από την αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 57% αλλά και την εξαγωγή των προϊόντων της σε νέες αγορές, όπως η Κύπρος.

Ούζο Βαρβαγιάννη: Επένδυση σε νέα γραμμή παραγωγής

Η Ποτοποιία Βαρβαγιάννη προχωρά στην κατασκευή νέου εργοστασίου παραγωγής αλκοολούχων ποτών στην έδρα της, στο Πλωμάρι της Λέσβου, μετά την ένταξη του επενδυτικού της προγράμματος στον Αναπτυξιακό Νόμο. Με την εν λόγω επένδυση η εταιρεία στοχεύει στον διπλασιασμό της ικανότητας παραγωγής, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά της στην αγορά και την ικανότητά της να ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη ζήτηση εντός κι εκτός συνόρων, διατηρώντας αναλλοίωτη την ποιότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τζίρος της Ποτοποιία Βαρβαγιάννη για το 2023 ήταν 5 εκατ. ευρώ ενώ τους πρώτους μήνες του 2024 τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης 10% σε αξία. Η παραπάνω επενδυτική δραστηριότητα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την εταιρεία, ενισχύοντας την θέση της στον κλάδο.

Με τη σύγχρονη υποδομή και την αυξημένη παραγωγική ικανότητα το Ούζο Βαρβαγιάννη, θα είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες απαιτήσεις της αγοράς και να επιδιώξει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο, διατηρώντας τις τιμές του σε προσιτά επίπεδα χωρίς να έχει προβεί σε νέες ανατιμήσεις, σημειώνει η εταιρεία στη σχετική ανακοίνωση.
«Με δέσμευση στην ποιότητα και την καινοτομία το Ούζο Βαρβαγιάννη συνεχίζει να επενδύει στο μέλλον προσδοκώντας ότι η νέα μονάδα θα συμβάλει στη μακροπρόθεσμη επιτυχία και αειφορία της επιχείρησης, ενισχύοντας την τοπική και εγχώρια οικονομία», καταλήγει.

Παπουτσάνης: Στόχος η περαιτέρω ανάπτυξη των συνθετικών σαπωνομαζών

Σε 31,7 εκατ. ευρώ (έναντι 32,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023) ανήλθε ο κύκλος εργασιών της Παπουτσάνης για το Α’ Εξάμηνο του 2024, σημειώνοντας μικρή πτώση κατά 1,4%, με την αξία των εξαγωγών να αντιπροσωπεύει το 53% του συνολικού τζίρου. Ωστόσο, για το σύνολο του έτους, η διοίκηση της βιομηχανίας σαπώνων και υγρών καλλυντικών προβλέπει ενίσχυση του κύκλου εργασιών σε σχέση με πέρσι, καθώς το δεύτερο εξάμηνο του 2024 θα είναι σε πλήρη εξέλιξη οι νέες συνεργασίες που ήδη υλοποιούνται.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ολοκλήρωση του ισχυρού επενδυτικού πλάνου έχει δημιουργήσει την απαραίτητη ελεύθερη δυναμικότητα (περίπου 50% κατά μέσο όρο) θέτοντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για νέες συνεργασίες. Η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με μεγάλες πολυεθνικές και μικρότερες εταιρείες για νέα έργα που θα ενισχύσουν περαιτέρω τον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία.

Σε επίπεδο κερδοφορίας για το πρώτο εξάμηνο του 2024 η Διοίκηση αναμένει βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2023 χάρη σε μια σειρά ενέργειων με στόχο τη βελτίωση κυρίως της μικτής κερδοφορίας. Πάντως, ειδικά όσον αφορά τα προϊόντα τρίτων (βιομηχανικές πωλήσεις, ιδιωτική ετικέτα), οι πωλήσεις περιορίστηκαν κατά 10%, τάση που οδηγείται από τις αγορές του εξωτερικού και η οποία αναμένεται να αντιστραφεί έως το τέλος του χρόνου. Οι πωλήσεις της κατηγορίας αυτής εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν κατά το δεύτερο εξάμηνο, λόγω της πλήρους εξέλιξης νέας συνεργασίας με μεγάλη πολυεθνική εταιρεία. Τέλος, οι πωλήσεις της κατηγορίας των σαπωνομαζών αυξήθηκαν κατά 9% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023. Στόχος της Παπουτσάνης παραμένει η συνεχής διεύρυνση του πελατολογίου και η περαιτέρω ανάπτυξη των συνθετικών σαπωνομαζών.