Με τη συμμετοχή συνολικά 19 εταιρειών από την Ελλάδα και την Κύπρο ολοκληρώθηκε η Διεθνής Έκθεση για την ενεργειακή βιομηχανία στην Ευρώπη, The smarter E Europe 2024, η οποία έλαβε χώρα από 19 έως 21 Ιουνίου στο Μόναχο. Οι ελληνικές εταιρείες που έλαβαν μέρος στη διοργάνωση είναι οι: Alumil SA, Wineur, Elvan S.A., Fegen, Hellenic Organic and Printed Electronics Association (HOPE-A), ILVIEF SA, Nanotechnology Lab LTFN, MC CHARGERS, Nous Energy Conditioning, OET (Organic Electronic Technologies), Profilodomi, Protasis S.A., Samouil Magdalini and C.O. Limited Partnership-Sigma Energy, Sunlight Group Energy Storage Systems, Thrace Group, VasiSolar, Wootis SA, Raycap GmbH. Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της έκθεσης, διοργανώθηκε και Επιχειρηματική Αποστολή από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο το οποίο είναι επίσημος αντιπρόσωπος της Solar Promotion GmbH στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Issue: Industry0753
Τ. Θεοδωρικάκος: Εργαζόμαστε για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο
Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, συναντήθηκε με τον νέο πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Σπύρο Θεοδωρόπουλο και συζητήθηκαν όλα τα κρίσιμα θέματα που αφορούν την ανασυγκρότηση της βιομηχανίας. Στόχος είναι η βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και η δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας, ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα.
«Στο υπουργείο Ανάπτυξης εργαζόμαστε για να υλοποιήσουμε το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας. Με βασικό χαρακτηριστικό την ανασυγκρότηση της βιομηχανίας και άμεση προτεραιότητα την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός. Στο επίκεντρο της στρατηγικής αυτής έθεσε την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, με επενδύσεις στην αιχμή της τεχνολογίας και πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος, τη μείωση του ενεργειακού κόστους, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, με την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων.
Στο δίκτυο αιολικές επενδύσεις άνω των €110 εκατ.
Συνολική ισχύ 5.326 MW αποδίδουν τα αιολικά πάρκα που ήταν συνδεδεμένα στο δίκτυο κατά το τέλος του Ιουνίου 2024. Αυτό προκύπτει από την ετήσια Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα που ανακοίνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ). Με βάση τη Στατιστική, κατά το Α’ εξάμηνο του 2024 συνδέθηκαν στο δίκτυο 33 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 96,9 MW που αντιστοιχούν σε επενδύσεις συνολικού ύψος άνω των 110 εκατ. ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί σε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,7%. Το προηγούμενο έτος, 2023, αποτέλεσε το δεύτερο -μετά το 2019- καλύτερο έτος με τις περισσότερες αιολικές εγκαταστάσεις. Το πλήθος των εγκαταστάσεων που ολοκληρώθηκαν εντός του 2023, συνοδεύεται από μείωση του ρυθμού αύξησης στις αρχές του 2024.
Οι επενδύσεις
Κατά το τέλος του Ιουνίου 2024 ήταν υπό κατασκευή ή είχαν συμβολαιοποιηθεί περί τα 970 MW νέων αιολικών πάρκων, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων αναμένεται να συνδεθούν στο δίκτυο εντός των επόμενων 18 μηνών. Ως αποτέλεσμα η συνολική αιολική ισχύς θα προσεγγίσει τα 6,5 GW εντός της επόμενης διετίας.
Όσον αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους, στο Top-5 κατατάσσονται:
• η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 1034 MW (19,4%)
• η ΜORE με 766 MW (14,4%)
• η Iberdrola Rokas με 409 MW (7,7%)
• η Principia με 368 MW (6,9%) και
• η ΔΕΗ Ανανεώσιμες με 276 MW (5,2%)
Ακολουθούν οι Total Energies EDF, η METLEN Energy & Metals, Jasper Energy, Cubico, HELENiQ Energy κ.α. Κατά το Α΄ εξάμηνο 2024 νέα αιολικά πάρκα συνέδεσαν οι Elica Group, Valorem, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΕΝΤΕΚΑ κλπ.
ΟΠΤΙΜΑ ΑΕ: Πιστοποιήθηκε με διεθνές πρότυπο ESG
Για πρώτη φορά η ΟΠΤΙΜΑ ΑΕ, που δραστηριοποιείται στον κλάδο των τυροκομικών προϊόντων, έλαβε μέρος στη διεθνή αξιολόγηση EcoVadis και διακρίθηκε για τις επιδόσεις της σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση (ESG – Environmental Social Governance).
Συγκεκριμένα, η ΟΠΤΙΜΑ αξιολογήθηκε για τις πολιτικές, τις πρακτικές και τις δράσεις της σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: Περιβάλλον, Ηθική, Εργασιακά & Ανθρώπινα Δικαιώματα και Βιώσιμες Προμήθειες. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο σύστημα κατάταξης EcoVadis (Sustainability Rating) αξιολογούνται κάθε χρόνο περισσότερες από 500.000 εταιρείες παγκοσμίως για τις επιχειρηματικές πρακτικές που ακολουθούν στους τομείς της βιώσιμης ανάπτυξης.
«Για το συγκεκριμένο project δουλέψαμε εντατικά πάνω από 5 μήνες με την άψογη συνεργασία πολλών διαφορετικών τμημάτων της εταιρείας μας. Το γεγονός ότι λάβαμε για πρώτη φορά μέρος στη συγκεκριμένη αξιολόγηση και καταφέραμε να επιτύχουμε υψηλές βαθμολογίες σε κάθε έναν από τους 4 άξονες που εξετάστηκαν, μας γεμίζει χαρά, υπερηφάνεια και αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα. Η συγκεκριμένη πιστοποίηση έρχεται να επιβεβαιώσει έμπρακτα τη διαχρονική δέσμευση της ΟΠΤΙΜΑ για μια επιχειρησιακή στρατηγική που διέπεται από τις αρχές της κοινωνικής υπευθυνότητας, της κυκλικής οικονομίας και της αειφόρου ανάπτυξης, και βασίζεται πρωτίστως σε ηθικές και ειλικρινείς σχέσεις με όλους τους συνεργάτες», δήλωσε ο Υπεύθυνος Συστημάτων Ποιότητας & Πιστοποιήσεων του Ομίλου ΟΠΤΙΜΑ, κ. Αλέξανδρος Τηγανίτας.
Mevaco: Σύμβαση €22 εκατ. για μεταλλικές βάσεις σε Φ/Β πάρκο
Η Mevaco A.E συνήψε σύμβαση με κυρίαρχη ελληνική τεχνική – κατασκευαστική εταιρεία για την κατασκευή, παραγωγή και προμήθεια σταθερών μεταλλικών βάσεων Φωτοβολταϊκού Πάρκου που υλοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας στη Βόρειο Ελλάδα. Πρόκειται για ένα deal συνολικής εκτιμώμενης αξίας 22 εκατ. ευρώ περίπου, μη συνυπολογιζόμενου του ΦΠΑ.
Με βάση το συμφωνηθέν συμβατικό χρονοδιάγραμμα και το υφιστάμενο πλάνο ανάπτυξης και εγκατάστασης του Φ/Β πάρκου, η παραγωγή και η παράδοση του συνόλου των ως άνω σταθερών μεταλλικών βάσεων στήριξης για το ανωτέρω Φ/Β Πάρκο, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. «Η κατάρτιση και της ως άνω συμβάσεως παραγωγής και προμήθειας επιβεβαιώνει εκ νέου την πολυσχιδή παραγωγική ικανότητα και την ευελιξία του επιχειρηματικού μοντέλου που έχει σχεδιάσει και εφαρμόζει η εταιρεία, την αποδεδειγμένη μακρά εμπειρία και την υψηλή τεχνογνωσία που διαθέτει και αποδεικνύει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την αξιοπιστία αυτής στην επιτυχή, αποτελεσματική και ταχύτατη εκτέλεση σημαντικών έργων στον τομέα των Φ/Β Πάρκων, τα οποία διακρίνονται για τις αυστηρές προδιαγραφές, τις υψηλές ποιοτικές απαιτήσεις και τα καινοτόμα τεχνικά χαρακτηριστικά τους», γράφει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
Desserta Hellas: «Έκλεισε» η εξαγορά της Δωρικής A.E.
H Desserta Hellas ανακοίνωσε την εξαγορά της Δωρικής A.E. από την Μινέρβα Ελαιουργικών Επιχειρήσεων και Τροφίμων Α.Ε. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Desserta Hellas, Αθανάσιος Πλατανιάς: «Σήμερα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την εταιρεία μας με τον καλύτερο τρόπο. Ένα κεφάλαιο δυναμικής εξωστρέφειας σε επίπεδο παραγωγής και διείσδυσης σε νέες αγορές εκτός Ελλάδος. Είμαστε περήφανοι και μαζί με τον στρατηγικό μας εταίρο, Berglandmilch e-Gen, θα εργαστούμε σκληρά, ώστε να δικαιωθεί η πολιτική ανάπτυξης που έχουμε σχεδιάσει».
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Μινέρβα Α.Ε., Κατερίνα Βλάχου, αναφέρει: «Ευχαριστούμε τους συναδέλφους στο εργοστάσιο των Ιωαννίνων για την εξαιρετική συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο νέο κεφάλαιο που ξεκινάει και είμαστε σίγουροι ότι ανοίγονται νέοι δρόμοι ανάπτυξης μέσω του δικτύου και της εμπειρίας της Desserta Hellas και της Bergalndmilch στον κλάδο των τυροκομικών».
Να σημειωθεί ότι η μάρκα ΧΩΡΙΟ, συμπεριλαμβανομένων των τυροκομικών προϊόντων, παραμένουν στην Μινέρβα και, στο πλαίσιο της συμφωνίας, θα εξακολουθούν να παράγονται στο εργοστάσιο. Στρατηγικό στόχο της διοίκησης για τη Δωρική, αποτελεί η εδραίωση στις αγορές του εξωτερικού και η ανάπτυξη της γκάμας των ελληνικών τυροκομικών προϊόντων, προσφέροντας υψηλή ποιότητα στους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.
Cenergy Holdings: Έγινε το πρώτο βήμα για καλώδια «made in USA»
Όλο και πιο κοντά στην κατασκευή του πρώτου της εργοστασίου στις ΗΠΑ βρίσκεται η Hellenic Cables Americas, θυγατρική της Cenergy Holdings. Όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή της η Cenergy Holdings, το Διοικητικό Συμβούλιό της έλαβε την τελική απόφαση σχετικά με την επένδυση σε μονάδα κατασκευής καλωδίων στη Βαλτιμόρη της πολιτείας του Μέριλαντ στις ΗΠΑ.
Μετά την επιτυχή υποβολή, εκ μέρους της Hellenic Cables Americas, στο Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ του αιτήματος ένταξης στο Πρόγραμμα Επιλέξιμων Δαπανών Ενέργειας (Qualifying Advanced Energy Project), το πρώτο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης ήδη ολοκληρώθηκε. Η θυγατρική της εταιρείας αγόρασε παραθαλάσσιο οικόπεδο στην τοποθεσία Wagners Point της Βαλτιμόρης, έκτασης περίπου 153.800 τ.μ., αφού ολοκληρώθηκε με επιτυχία μια μακρά διαδικασία δέουσας επιμέλειας και ελήφθησαν όλες οι συνήθεις σε ανάλογες συναλλαγές εγκρίσεις.
Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την κατασκευή εργοστασίου χερσαίων καλωδίων για την ικανοποίηση της αυξανόμενης ανάγκης των ΗΠΑ για αναβαθμίσεις του δικτύου μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, με κόστος περίπου 200 εκατ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς του ακινήτου. Ο σχεδιασμός έχει ολοκληρωθεί, η αδειοδότηση προχωρά κανονικά και οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του έτους. Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει περαιτέρω επέκταση για την παραγωγή υποβρυχίων καλωδίων, που θα εξαρτάται όμως από τις τελικές συμφωνίες απορρόφησης των παραγόμενων καλωδίων από τους κατασκευαστές των έργων και τις σχετικές τελικές επενδυτικές αποφάσεις.
Διακοπή συζητήσεων με την Ørsted
Επιπρόσθετα, σε συνέχεια του δελτίου τύπου της 20ης Δεκεμβρίου 2021, η εταιρεία ανακοινώνει ότι, μετά την απόφαση της Ørsted να αναθεωρήσει το έργο της στα παράλια του Ατλαντικού (αιολικό πάρκο Skipjack Wind), οι συζητήσεις σχετικά με πιθανή συνεργασία μεταξύ της Cenergy και της Ørsted διακόπηκαν και θα επανεξεταστούν, εφόσον προχωρήσει αυτή η προσπάθεια αναθεώρησης.
ΕΕ: Νέος Κανονισμός για τον οικολογικό σχεδιασμό προϊόντων
Δημοσιεύτηκε στις 28/6/2024 στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε. ο νέος Κανονισμός 2024/1781, που ορίζει τις απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού όσον αφορά τα βιώσιμα προϊόντα (Eco-design for sustainable products regulation – ESPR). Ο εν λόγω Κανονισμός, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΒΙΠΥΣ, θεσπίζει πλαίσιο για τον καθορισμό απαιτήσεων οικολογικού σχεδιασμού, τις οποίες πρέπει να πληρούν τα προϊόντα προκειμένου να διατίθενται στην αγορά ή να τίθενται σε λειτουργία, με σκοπό τη βελτίωση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας των προϊόντων.
Θεσπίζει επίσης το ψηφιακό διαβατήριο προϊόντος, προβλέπει τον καθορισμό υποχρεωτικών απαιτήσεων για τις οικολογικές δημόσιες συμβάσεις και δημιουργεί πλαίσιο για την πρόληψη της καταστροφής μη πωληθέντων καταναλωτικών προϊόντων. Εφαρμόζεται σε κάθε υλικό αγαθό που διατίθεται στην αγορά ή τίθεται σε λειτουργία, συμπεριλαμβανομένων των συστατικών μερών και των ενδιάμεσων προϊόντων, αλλά εξαιρούνται σημαντικές κατηγορίες διακινούμενων αγαθών όπως τρόφιμά ζωοτροφές, φάρμακα κα. Ο ESPR εξουσιοδοτεί την Κομισιόν να εγκρίνει ένα σχέδιο εργασίας που να ορίζει προϊόντα που πρέπει να υπόκεινται στις απαιτήσεις του κατά προτεραιότητα.
Για το πρώτο πρόγραμμα εργασίας που θα καταρτιστεί (2024-2027), τα ακόλουθα προϊόντα ορίζονται ως προτεραιότητα: σίδηρος, χάλυβας, αλουμίνιο, υφάσματα, ιδίως ενδύματα και υποδήματα, έπιπλα, συμπεριλαμβανομένων στρωμάτων, ελαστικών, απορρυπαντικών, χρωμάτων, λιπαντικών, χημικά προϊόντα, προϊόντα τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών και άλλα ηλεκτρονικά προϊόντα. Τα κριτήρια οικολογικού σχεδιασμού που αναφέρονται στο Άρθρο 5 περιλαμβάνουν την ανθεκτικότητα, τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης, τη δυνατότητα αναβάθμισης, την παρουσία ουσιών που προκαλούν ανησυχία, το ανακυκλωμένο περιεχόμενο, τη δυνατότητα ανακατασκευής, την ανακυκλωσιμότητα, την προβλεπόμενη παραγωγή αποβλήτων κ.α.