Τη σύσταση του νέου Επενδυτικού Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (private equity fund), EOS Hellenic Renaissance Fund II (“EOS II Fund”) ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Βασικός επενδυτής είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων ΑΕ με κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», μέσω του προγράμματος “Q-Equity”. Συμμετέχουν, ακόμη, θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές, όπως ελληνικές και ξένες τράπεζες. Tο EOS II Fund απευθύνεται σε ελληνικές μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις, με υψηλό αναπτυξιακό δυναμικό, ετήσιο κύκλο εργασιών έως 100 εκατ. ευρώ, και προσωπικό έως 500 εργαζόμενους. Αναμένεται δε, ότι θα ενισχύσει περαιτέρω την επιχειρηματικότητα σε στρατηγικής σημασίας και σε εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Τα αρχικά επενδυτικά κεφάλαια του EOS II Fund ανέρχονται σε 219 εκατ.ευρώ (first closing) και προβλέπεται να φτάσουν τα 250 εκατ. ευρώ.
Issue: Industry0751
Έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Δέμος
Τον θάνατο του ιδρυτή και προέδρου της DEMO, Σταύρου Δέμου, ανακοίνωσε η γνωστή φαρμακοβιομηχανία.
«Η μεγάλη οικογένεια της DEMO θρηνεί την απώλεια του Ιδρυτή και Προέδρου της, Σταύρου Δέμου. Γεννημένος στην Τρίπολη, από πατέρα Αρκά και μητέρα Αϊβαλιώτισσα, ο Σταύρος Δέμος σπούδασε Οικονομικά στη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς και Φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ξεκίνησε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα από ένα φαρμακείο στου Παπάγου, «αλλά το ανήσυχο πνεύμα του και η φιλοδοξία του τον οδήγησαν στην ίδρυση της εταιρείας, η οποία αποτελεί σήμερα μία από τις πιο ισχυρές και αξιόπιστες φαρμακοβιομηχανίες διεθνώς. Κινητήριος δύναμή του ήταν το όραμά του για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου». Πρόσφατα μάλιστα διακρίθηκε ως Πρωτεργάτης της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας για τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη του κλάδου.
Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Πέμπτη 4 Ιουλίου, στις 11:00 π.μ. στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο Κεφαλάρι, ενώ η ταφή θα πραγματοποιηθεί σε κλειστό οικογενειακό κύκλο.
EnEarth: Αίτημα για άδεια αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο
Στην κατάθεση αίτησης για την Άδεια Αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στον Πρίνο της Καβάλας προχώρησε η EnEarth, θυγατρική εταιρεία του ομίλου Energean.
Σύμφωνα με την αίτηση που κατατέθηκε προς έγκριση στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), η αποθηκευτική δυναμικότητα της πρώτης φάσης του project θα είναι έως 1 εκατ. τόνοι CO2 ετησίως. Σε πλήρη ανάπτυξη, η αποθηκευτική δυναμικότητα δύναται να φθάσει τα 3 εκατ. τόνους ετησίως. Με την αίτηση που κατέθεσε η EnEarth ζητείται: (α) η διαπίστωση της καταλληλότητας ως τόπου αποθήκευσης CO2 της Περιοχής όπως αυτή έχει οριοθετηθεί και προσδιορίζεται στην Άδεια Διερεύνησης και (β) η ενεργοποίηση του δικαιώματος αποθήκευσης CO2.
Με αφορμή την κατάθεση της αίτησης, η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα δήλωσε: «Η κατάθεση της αίτησης αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα για την υλοποίηση του project και αποδεικνύει την δέσμευση της EnEarth και του ομίλου Energean για μία επένδυση, η οποία στην πρώτη της φάση θα είναι της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. Η χορήγηση της Άδειας Αποθήκευσης θα αποτελέσει ένα ορόσημο που θα εγγυηθεί την πραγματοποίηση του project της αποθήκευσης του Πρίνου έγκαιρα και σε ρεαλιστικές βάσεις. Η σημασία του project είναι τεράστια για την βιομηχανία της χώρας μας και της ευρύτερης περιοχής και τις θέσεις εργασίας στον τομέα, καθώς φυσικά και για το περιβάλλον, την ελληνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες. Η ατυχής εξέλιξη του project της αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα θα πρέπει να αποτελέσει οδηγό, ώστε να αποφευχθούν οι αστοχίες του παρελθόντος και το νέο αυτό έργο να προχωρήσει με ασφάλεια και στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα».
Ένας αιώνας Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: «Ελλάδα – Γερμανία συνοδοιπόροι στην οικονομία»
Προσκλητήριο προς τις επιχειρηματικές κοινότητες της Ελλάδας και της Γερμανίας να εντείνουν τις συνεργατικές τους πρωτοβουλίες με στόχο την ενίσχυση και των δύο οικονομιών, απηύθυναν ο υπουργός Επικρατείας, κ. Μάκης Βορίδης και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος σε θέματα Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας, κ. Κώστας Φραγκογιάννης, μιλώντας σε επετειακή εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυσή του, με τίτλο «Ελλάδα – Γερμανία συνοδοιπόροι στην οικονομία».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μελών του φορέα, ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του φορέα, Dr. Ilja Nothnagel, σε ομιλία του εστίασε στο πώς οι μεταρρυθμίσεις στηρίζουν τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας ενώ ο εκπρόσωπος των Ευρωπαϊκών Γερμανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων, κ. Michael Kern, στάθηκε στο ρόλο που διαδραματίζει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο για την ενδυνάμωση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.
Σημειώνεται πως ο Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, απευθυνόμενος στην Γενική Συνέλευση ανακοίνωσε την αποχώρησή του, λόγω συνταξιοδότησης στο τέλος του έτους, από τη θέση του Γενικού Διευθυντή και μέλους Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Τον Δρα. Αθανάσιο Κελέμη θα διαδεχθεί στη θέση του Γενικού Διευθυντή και μέλους ΔΣ του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου ο Dr. Nothnagel, ο οποίος θα αναλάβει τα νέου καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου 2025. Τέλος, από την πλευρά, ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Βασίλειος Γούναρης, στον χαιρετισμό του στάθηκε στη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση του φορέα, τονίζοντας ότι «το κλείσιμο ενός αιώνα δράσης μας βρίσκει όλους δυνατούς και αποφασισμένους, να υποστηρίζουμε το Επιμελητήριο ως μια ισχυρή οικογένεια επιχειρήσεων από την Ελλάδα και τη Γερμανία, προσφέροντας στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, όπως και στη Γερμανία, σημαντικές υπεραξίες».
ΙΟΒΕ: Εθνικός επενδυτής η Γερμανία
Στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκε και η μελέτη που εκπόνησε το ΙΟΒΕ για λογαριασμό του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου. Σύμφωνα με τη μελέτη η συμβολή στο ΑΕΠ της ελληνογερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας βάσει στοιχείων 2022, εκτιμάται στα 7,9 δισ. ευρώ ή 3,8%, με τις επενδύσεις σε σχηματισμό παγίου κεφαλαίου να φτάνουν τα 3,7 δισ. ευρώ την περίοδο 2018 – 2022, το συνολικό τζίρο να έχει αυξηθεί στα 10 δισ. ευρώ το 2022 και τις εταιρείες να απασχολούν περί τους 26.000 εργαζόμενους.
Παράλληλα, όπως επισημαίνεται στη μελέτη, βάσει των πολλαπλασιαστών του ΙΟΒΕ, για κάθε 1 ευρώ ΑΕΠ που παράγουν οι ελληνογερμανικές επιχειρήσεις – μέλη του Επιμελητηρόιου, το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξάνεται συνολικά κατά 1,6 ευρώ και αντίστοιχα, σε όρους απασχόλησης, κάθε μια θέση εργασίας στις επιχειρήσεις της κοινότητας στηρίζει 2,4 θέσεις στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας, με τη συνολική συνεισφορά να εκτιμάται σε 75.000 θέσεις εργασίας. Τέλος, επιβεβαιώνονται οι διαχρονικά στενές εμπορικές σχέσεις Γερμανίας – Ελλάδας, καθώς και η ηγετική θέση που κατέχει η Γερμανία ως εθνικός επενδυτής στην Ελλάδα, με τις καθαρές άμεσες επενδύσεις να διαμορφώνονται το 2022 στα 7,7 δισ. ευρώ.
Ενισχυμένος στα €66,2 εκατ. ο τζίρος της Europa Profil
Με ενισχυμένο κύκλο εργασιών και EBITDA έκλεισε το 2023 η Europa – Profil Αλουμίνιο, συνεχίζοντας τις επενδύσεις στην καθετοποίηση της παραγωγής. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2023, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 66.221.882 ευρώ, έναντι ευρώ 61.986.077 ευρώ το προηγούμενο έτος. Αντίστοιχα, τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων διαμορφώθηκαν σε κέρδος 5.312.901 ευρώ, έναντι 4.309.223 ευρώ το 2022. Ωστόσο, τα χρηματοοικονομικά έξοδα σχεδόν διπλασιάστηκαν, αγγίζοντας τα 2.549.451 ευρώ από τα 1.376.437 ευρώ του 2022.
Ως αποτέλεσμα, τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 41.867 ευρώ, έναντι 867.463 ευρώ στην προηγούμενη χρήση. Όπως αναφέρει η διοίκηση, οι προοπτικές για την χρήση 2024 είναι η περαιτέρω ενίσχυση του κύκλου εργασιών εσωτερικού και εξωτερικού καθώς και η αύξηση της κερδοφορίας. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο θα παίξουν παράγοντες όπως η εξέλιξη της τιμής του πρωτόχυτου αλουμινίου, της ενέργειας και των επιτοκίων.
Σημειώνεται ότι η Europa – Profil επενδύει συστηματικά εδώ και αρκετά χρόνια στην έρευνα και ανάπτυξη των προϊόντων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το μεταβαλλόμενο περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται. Επιπλέον, η εταιρεία θέλοντας να πετύχει καθετοποίηση παραγωγής προς τα εμπρός, μέσω των συγγενών της επιχειρήσεων, παράγει προϊόντα τα οποία είναι συμπληρωματικά και παρεμφερή με την κύρια δραστηριότητά της. Παράλληλα, επενδύει στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τόσο της παραγωγικής διαδικασίας, όσο και της γενικότερης λειτουργίας της, εφαρμόζοντας πολιτική «μηδενικής απόρριψης υγρών αποβλήτων».
Αποκλειστική Συνεργασία του Ομίλου VOYATZOGLOU με την FORWARD X Robotics
Η ForwardX Robotics, ο μεγαλύτερος πάροχος λύσεων με χρήση συνεργατικών ρομπότ (AMR Cobots), επισημοποίησε την αποκλειστική συνεργασία της με τον Όμιλο VOYATZOGLOU για την Ελλάδα και τη Ρουμανία. H στρατηγική αυτή συμμαχία σηματοδοτεί μια νέα εποχή στο ψηφιακό μετασχηματισμό και την αυτοματοποίηση των αποθηκών στην περιοχή. Η συνεργασία αυτή διευρύνεται και με τη θυγατρική του Ομίλου στη Ρουμανία, VOYATZOGLOU SRL με διακριτικό τίτλο «EUROFIT» για επέκταση των λύσεων της Forward X στην ευρύτερη αγορά της Ν.Α. Ευρώπης.
Ο Nicolas Chee, CEO της ForwardX Robotics, σχολίασε: «Η συνεργασία αυτή είναι υψίστης σημασίας στα πλαίσια της παγκόσμιας στρατηγικής Go Global της ForwardX Robotics για το 2024. Στόχος μας είναι να παρέχουμε ανώτερες και πιο αποδοτικές λύσεις αυτοματοποίησης εφοδιαστικής αλυσίδας στους πελάτες μας σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό επιτυγχάνεται μέσω αποκλειστικών συνεργασιών με εταιρείες που κατέχουν ηγετική θέση στην αγορά τους, όπως ο Όμιλος VOYATZOGLOU». «Η ForwardX Robotics και o Όμιλος VOYATZOGLOU είναι έτοιμοι να επαναπροσδιορίσουν το τοπίο της αυτοματοποίησης αποθηκών, παρέχοντας αξιόπιστες, ισχυρές και καινοτόμες λύσεις που ικανοποιούν τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και τη Ρουμανία» δήλωσε ο Νίκος Βογιατζόγλου, Πρόεδρος του Ομίλου.
Συνεργασία Sunlight – ΕΚΕΤΑ για πιλοτική γραμμή παραγωγής στοιχείων μπαταριών
Η Sunlight Group προχώρησε στη σύναψη ετήσιας στρατηγικής συνεργασίας με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) για την προώθηση της τεχνολογίας στις μπαταρίες. Στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας βρίσκεται η πιλοτική γραμμή της Sunlight, για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής μπαταριών ιόντων λιθίου, σε μεγάλη κλίμακα, για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (ESS) και εφαρμογές βιομηχανικής κινητικότητας. Διαθέτοντας προηγμένες τεχνολογίες, η πιλοτική γραμμή έχει τη δυνατότητα παραγωγής στοιχείων, χρησιμοποιώντας μηχανήματα βιομηχανικής κλίμακας. Η Ομάδα Εργαστηρίων, που περιλαμβάνει τα εργαστήρια Ανάλυσης, Έρευνας & Ανάπτυξης και Κατασκευής Πρωτοτύπων, θα αναλάβει την αξιολόγηση των πρώτων υλών, την έρευνα για νέα υλικά και διαδικασίες, και την αναβάθμιση των φόρμουλων, ώστε να ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές της πιλοτικής γραμμής παραγωγής.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Sunlight έχει συνάψει στρατηγικές συνεργασίες με αναγνωρισμένα ερευνητικά ιδρύματα, όπως το ΕΚΕΤΑ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το PolyLab του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι οποίες θα διευκολύνουν τη μελέτη των υλικών, τη ρύθμιση του εξοπλισμού, τον καθορισμό διαδικασιών και την εκπαίδευση των μηχανικών της εταιρείας. Με τη συμμετοχή του ΕΚΕΤΑ προστίθεται πολύτιμη τεχνογνωσία από μεγάλα Ευρωπαϊκά έργα, προωθώντας τις κοινές προσπάθειες του κλάδου και τη συνεχή καινοτομία.
Η Νάταλι Μαρινάκη, Head of R&D Labs της Sunlight, επεσήμανε: «Η συγκεκριμένη συνεργασία επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά την αφοσίωση της Sunlight στην προώθηση της τεχνολογίας μπαταριών και στην επίτευξη υψηλών προτύπων ποιότητας και απόδοσης. Ξεκινάμε αυτό το ταξίδι με το ΕΚΕΤΑ, μαζί με μια διεπιστημονική ομάδα ειδικών στην επιστήμη των υλικών, τη χημεία και τη μηχανική, αξιοποιώντας υπερσύγχρονες τεχνικές ανάλυσης και εξοπλισμό, για τη διερεύνηση εναλλακτικών υλικών με στόχο την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών στις μπαταρίες».