-->

AVAX: Υλοποιεί σταθμό παραγωγής ρεύματος στη Ρουμανία

Παρουσία του Ρουμάνου αναπληρωτή Πρωθυπουργού Μαριάν Νεάκσου, πραγματοποιήθηκε στον σταθμό παραγωγής ρεύματος Μίντια – ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά έργα στην Ευρώπη που υλοποιεί ο Όμιλος ΑΒΑΞ στη Ντέβα της Ρουμανίας – η τελετή άφιξης του 1ου αεριοστροβίλου του εργοστασίου. Το έργο του MASS MINTIA POWER PLANT είναι συνολικής παραγόμενης ισχύος 1750 MW και θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή επάρκεια της Ρουμανίας, ενώ πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σε ισχύ ενεργειακά έργα που εκτελούνται αυτή την στιγμή στην Ευρώπη. Η νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου θα διαθέτει δύο αεριοστρόβιλους της υψηλότερης τεχνολογικής κλάσης 9000HL και έναν ατμοστρόβιλο από την SIEMENS ENERGY, χρησιμοποιώντας φυσικό αέριο ως καύσιμο.

 

Η νέα γενιά Τεχνικών στον Όμιλο Θεοδώρου

Με επιτυχία διεξήχθησαν Open Days με θέμα «Ο ρόλος των νέων Τεχνικών στην Ανάπτυξη της ελληνικής Βιομηχανίας» που διοργάνωσε ο Όμιλος Θεοδώρου με την υποστήριξη του ΣΕΒ και της Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών Δημοσίων ΣΑΕΚ, στις 4 και 5 Ιουνίου. Στόχος του Ομίλου είναι να ενημερώνει τους εκκολαπτόμενους τεχνικούς για τον ρόλο που μπορούν να έχουν στην ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων στον κλάδο της Βιομηχανίας, τα καθήκοντα που έχουν τα Τεχνικά τμήματα των εταιρειών και τις δεξιότητες που απαιτούνται.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Ευάγγελος Θεοδώρου, σημειώνει: «Η στενή επαφή με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τα μυαλά του μέλλοντος αποτελεί προτεραιότητα και δέσμευσή μας. Πιστεύουμε ότι βοηθώντας τα νέα παιδιά να κατανοήσουν την αγορά εργασίας και το εργασιακό περιβάλλον, τα ενισχύουμε ώστε να πάρουν την καλύτερη απόφαση για το μέλλον τους. Παράλληλα κατανοούμε και εμείς καλύτερα τις ανάγκες και δυνατότητες της νέας γενιάς. Συμβάλλουμε έτσι ουσιαστικά στη δημιουργία μιας μελλοντικής γενιάς αξιόλογων τεχνικών στην ελληνική βιομηχανία που διέπονται από επαγγελματισμό και κυρίως αγάπη για αυτό που κάνουν. Ήταν μεγάλη μας χαρά να τους δείξουμε μια μικρή αλλά ουσιαστική εικόνα του τι σημαίνει να εργάζεσαι σε ένα μεγάλο βιομηχανικό όμιλο».

 

Στα 851 εκατ. Ευρώ η ζημιά από τα μαϊμού αθλητικά προϊόντα

Σύμφωνα με τον πίνακα αποτελεσμάτων για τη διανοητική ιδιοκτησία και τη νεολαία του EUIPO (Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ), κατά μέσο όρο, 10% των νέων της ΕΕ ηλικίας 15-24 ετών παραδέχονται ότι αγοράζουν σκόπιμα προϊόντα παραποίησης/απομίμησης αθλητικού εξοπλισμού, με το φαινόμενο αυτό να είναι πιο συχνό μεταξύ των Ελλήνων νέων -18% των οποίων το έχουν κάνει.

Όπως υπολόγισε το EUIPO, ο αντίκτυπος των εν λόγω πωλήσεων προκαλεί εκτιμώμενη συνολική απώλεια ύψους 851 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί στο 11 % των συνολικών πωλήσεων του τομέα. Εκτός από τις απώλειες εσόδων και την καταστροφή θέσεων εργασίας, οι εταιρείες υποφέρουν από τη φθορά της φήμης των εμπορικών σημάτων τους, λόγω των αντιγράφων χαμηλότερης ποιότητας, και στις ευρωπαϊκές οικονομίες διαπιστώνεται ότι αυξάνεται ο σκεπτικισμός σχετικά με την ορθότητα των επενδύσεων στην καινοτομία. Τα προϊόντα παραποίησης/απομίμησης ενέχουν επίσης σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών και δεν συμμορφώνονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την υγεία, την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Tetra Pak: Μείωση 47% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου

Με τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο της στρατηγικής της, η Tetra Pak συνεχίζει να κάνει σημαντικά βήματα για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει ως προς αυτή την κατεύθυνση, εστιάζοντας σε πέντε τομείς δράσης: τα συστήματα τροφίμων, την κυκλική οικονομία, το κλίμα, το περιβάλλον και την κοινωνική βιωσιμότητα. Ο 25ος Απολογισμός Βιωσιμότητας της εταιρείας αναδεικνύει την συνεχή προσπάθειά της για ένα πιο βιώσιμο μέλλον μέσα από ενέργειες που συμβάλλουν στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας.

Ο Απολογισμός Βιωσιμότητας της Tetra Pak παρουσιάζει μείωση 20% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην αλυσίδα αξίας της και 47% μείωσή τους σε όλες τις δραστηριότητές της, σε σχέση με το 2019. Αυτό το τελευταίο επίτευγμα θέτει την Tetra Pak σε καλό δρόμο προς την επίτευξη του στόχου της για μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στις δραστηριότητές της έως το 2030 και υποστηρίζει τη μακροπρόθεσμη φιλοδοξία της να συνεργαστεί με προμηθευτές, πελάτες και άλλους ενδιαφερόμενους και να επιτύχει μηδενικές εκπομπές σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας έως το 2050 .

Ένα άλλο σημαντικό ορόσημο είναι το λανσάρισμα μιας ασηπτικής συσκευασίας ποτών που διαθέτει χάρτινη προστατευτική επίστρωση, μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα κατά ένα τρίτο (33%) και φέρνοντας την εταιρεία ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη της πιο βιώσιμης χάρτινης συσκευασίας τροφίμων στον κόσμο. Αυτή η πρωτοποριακή συσκευασία ήταν αποτέλεσμα επένδυσης 100 εκατομμυρίων ευρώ στην έρευνα και ανάπτυξη συσκευασιών το 2023, με την ίδια επένδυση να προγραμματίζεται ετησίως για τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια.

 

logistics: Η Ελλάδα 19η στην κατάταξη αποτελεσματικότητας της Παγκόσμιας Τράπεζας

Ο εθνικός στόχος η Ελλάδα να παγιωθεί ως η προτιμητέα δίοδος εμπορευματικών ροών της ΝΑ Ευρώπης προς τις ευρωπαϊκές αγορές παρουσιάστηκε σε ημερίδα, στο Duisburg της Γερμανίας, από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και την Enterprise Greece. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην έντονη κινητικότητα που καταγράφει ο ελληνικός κλάδος logistics, καθώς και στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής του, καθώς ήδη έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον γερμανικών και άλλων επενδυτών.

Όπως επισημάνθηκε, η Ελλάδα κατέχει την 19η θέση στην κατάταξη αποτελεσματικότητας στα logistics της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο κλάδος εισφέρει με 11,5% στο ΑΕΠ και με αξία 23,8 δισ. ευρώ και αναδεικνύεται ο σημαντικότερος μετά τον Τουρισμό. Επίσης, 5 από τα 25 εγχώρια λιμάνια έχουν στρατηγική σημασία, ενώ η ανάπτυξη του σιδηροδρομικού μεταφορικού έργου και ο νέος χάρτης αποθηκευτικών χώρων θα ανεβάσουν περαιτέρω τον πήχη.

Η ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο επιχειρηματικής αποστολής εταιρειών logistics σε τρεις πόλεις της Γερμανίας, όπου έγιναν επισκέψεις στο λιμάνι του Duisburg και στα Terminals Ludwigshafen και Mannheim, στις εταιρείες Seafar και DST που επικεντρώνουν σε ερευνητικά προγράμματα για πλοήγηση πλοίων παραποτάμιων μεταφορών καθώς και στους καινοτόμους αποθηκευτικούς χώρους με πλήρη αυτοματοποίηση των εταιρειών Heidelberger Druckmaschinen, που κατέχει ηγετική θέση στη βιομηχανία εκτυπώσεων ετικετών τροφίμων και Roche Diagnostics, με παγκόσμια εμβέλεια στον κλάδο διαγνωστικών και φαρμακευτικών. Στην επιχειρηματική αποστολή μετείχαν οι εταιρείες Goldair Cargo, Streem Global, Elikon Logistics, PTL, ILT Logistics, Vianox Svolos, Raben-Intertrans και Kollias.

Σε τροχιά η αποκατάσταση του ανενεργού μεταλλείου και του εργοστασίου της Κίρκης

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται το έργο της αποκατάστασης της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από το ανενεργό μεταλλείο της Κίρκης στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο θα περιλαμβάνει
Συγκεκριμένα η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευν (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.), η οποία θα συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη του εμβληματικού έργου της αποκατάστασης του μεταλλείου «Άγιος Φίλιππος», καθώς και του εργοστασίου εμπλουτισμού του μεταλλεύματος, πραγματοποίησε πριν από λίγες ημέρες αναγνωριστική επίσκεψη και αυτοψία στο χώρο του ανενεργού Μεταλλείου Κίρκης, με συμμέτοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων στην εκτέλεση του ως άνω έργου Φορέων.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη δράση εφαρμογής της πρόσφατης Απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θ. Σκυλακάκη, με την οποία επανεκκινείται η αποκατάσταση του δημοσίου ανενεργού μεταλλείου Κίρκης στην Αλεξανδρούπολη και η οποία θα χρηματοδοτηθεί μέσω του Προγράμματος «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» (ΠΕΚΑ 2021 – 2027) και συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Ταμείο Συνοχής (ΤΣ). Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση ως Φορείς Υλοποίησης του έργου ορίσθηκαν εκτός από την ΕΑΓΜΕ, το Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ) του ΥΠΕΝ και ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης – αυτοψίας πραγματοποιήθηκε πλήρης καταγραφή της κατάστασης σε όλους τους χώρους από το αρμόδιο κλιμάκιο, διαπιστώθηκε το μέγεθος της ήδη τελεσθείσας αλλά και συνεχιζόμενης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης ενώ συμφωνήθηκε η αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων.

 

Alfa: Στα σχέδια της η επέκταση της μονάδας προϊόντων ζύμης

Επέκταση της μονάδας παραγωγής προϊόντων ζύμης σχεδιάζει η εταιρεία alfa, που δραστηριοποιείται αρκετές δεκαετίες στον χώρο του κατεψυγμένου. Σύμφωνα με απόφαση του Αναπληρωτή Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακών Νόμων και Άμεσων Ξένων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του ν. 4887/2022, και ειδικότερα στο καθεστώς ενίσχυσης Μεταποίηση -Εφοδιαστική Αλυσίδα των άρθρων 72 έως 77 (έτους 2022) του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας. Η επένδυση αναφέρεται στην επέκταση δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας παραγωγής προϊόντων ζύμης (πίτες και παρόμοια είδη), (ΚΑΔ κύριου κλάδου δραστηριότητας: 10.71.11.01, Παραγωγή τυροπιτών, σάντουιτς και παρόμοιων ειδών), στην περιοχή της Κοζάνης, όπου διατηρεί εγκαταστάσεις.
Το συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 9.999.976,36 ευρώ.

 

Colgate – Palmolive: Εγκατάσταση PV Solar Panels ισχύος 615,85 kWp

Η πολυεθνική εταιρεία Colgate-Palmolive, στο πλαίσιο της εταιρικής στρατηγικής για τη βιωσιμότητα που υιοθετεί στις εγκαταστάσεις της παγκοσμίως, συνεχίζει την πράσινη μετάβαση του εργοστασίου της Αθήνας, με τη συνεργασία της εταιρείας MGD Energy SA. Ειδικότερα, με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης των PV Solar Panels στο κτίριο της Colgate-Palmolive, συνολικής ισχύος 615,85 kWp, η εταιρεία επιτυγχάνει σημαντική πρόοδο προς την ελαχιστοποίηση του ανθρακικού αποτυπώματος, μέσω της σημαντικής μείωσης εκπομπών CO2.

Το έργο ολοκληρώθηκε τηρώντας τις υψηλότερες προδιαγραφές και τα αυστηρότερα μέτρα, σύμφωνα με τα διεθνή και εθνικά πρότυπα για την Ασφάλεια και την Υγεία των εργαζομένων.
Σημειώνεται πως η Colgate – Palmolive Hellas, κατά το 2022, σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της, είχε προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις σε πάγια, μηχανολογικό εξοπλισμό και εν γένει εξοπλισμό με κύριο σκοπό τον εκσυγχρονισμό και την περιβαλλοντική βελτίωση.

Συγκεκριμένα, επένδυσε 1.828.020,44 ευρώ για εκσυγχρονισμό υφιστάμενου μηχανολογικού εξοπλισμού παραγωγής και 215.650,75 ευρώ για προσθήκες, βελτιώσεις και εκσυγχρονισμό της μονάδας πλαστικών. Τέλος, για το 2022, προχώρησε και σε επενδύσεις ύψους 192.084,1 ευρώ για βελτίωση κτιριακών εγκαταστάσεων-αποθηκών. Κατά το 2022, ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 24.190.401, ευρώ από 22.603.299,49 ευρώ το 2021, που προέρχεται κύρια από την είσπραξη των αμοιβών της για την βιομηχανοποίηση προϊόντων για λογαριασμό της Colgate – Palmolive Europe Sarl.

Εφαρμογή IWS στο εργοστάσιο της JTI στην Ξάνθη

Η ΣΕΚΑΠ, το εργοστάσιο της JTI στην Ξάνθη, πραγματοποιεί ένα σημαντικό βήμα προς την παραγωγική αριστεία καθώς εισέρχεται σε μια νέα εποχή με την εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Συστήματος Εργασίας (Integrated Work System – IWS), ένα λειτουργικό μοντέλο που αποσκοπεί στη βελτιστοποίηση των διαδικασιών παραγωγής. «Η ΣΕΚΑΠ εντάσσεται σε μια επίλεκτη ομάδα εργοστασίων στην Ελλάδα που έχουν υιοθετήσει τη μεθοδολογία IWS.

Το μοντέλο ‘Servant Leadership’ (ηγεσία που θέτει ως προτεραιότητα της ανάγκες των εργαζομένων), βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της εξελιγμένης προσέγγισης, όπου οι επικεφαλής καθορίζουν μια σαφή κατεύθυνση για τις ομάδες τους προς έναν κοινό στόχο και οι εργαζόμενοι διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση των διαδικασιών μέσω της επίλυσης προβλημάτων. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που η JTI επενδύει στο εργοστάσιό μας και στη λειτουργική αριστεία σε όλο το φάσμα της παραγωγικής δραστηριότητας της μονάδας», δήλωσε ο νέος διευθυντής του εργοστασίου, κ. Cleber Da Rodda. Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια της JTI Hellas, κυρία Lili Zigoslu, υπογράμμισε ότι η επένδυση αυτή στον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου της JTI στην Ξάνθη αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης της εταιρείας στη χώρα.

Νουνού: Ένταξη στο φυσικό αέριο με το βλέμμα στο υδρογόνο

Η Ελληνική Εταιρεία Διανομής Αερίων Enaon EDA, θυγατρική της Enaon του ομίλου Italgas, προχώρησε στην υπογραφή της πρώτης σύμβασης σύνδεσης μεγάλου βιομηχανικού καταναλωτή με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου που αναπτύσσεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Πρόκειται για το πρότυπο εργοστάσιο Νουνού της εταιρείας γαλακτοκομικών προϊόντων και παιδικών τροφών «Friesland Campina Hellas», οι εγκαταστάσεις του οποίου βρίσκονται στη ΒΙ.ΠΕ. Πατρών από όπου έχει ξεκινήσει η κατασκευή του δικτύου φυσικού αερίου και επεκτείνεται προς τον αστικό ιστό της πόλης. Σημειώνεται ότι η εταιρεία απασχολεί 420 εργαζόμενους, με ετήσια εκτιμώμενη κατανάλωση περί τις 20.000 MWh Φυσικού Αερίου στην πρότυπη μονάδα.

Η χρήση του φυσικού αερίου θα αποφέρει σημαντική εξοικονόμηση στην κατανάλωση της εταιρείας, καθώς και στα λειτουργικά της κόστη, ενώ θα ενισχύσει την παραγωγική διαδικασία. Παράλληλα, το φυσικό αέριο κατά την καύση του παράγει σημαντικά λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με άλλα συμβατικά καύσιμα, συμβάλλοντας στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.

Ο κ. Βασίλης Κυριακόπουλος, Patras Plant Manager της Friesland Campina Hellas, δήλωσε σχετικά: «Η χρήση του φυσικού αερίου δε βελτιώνει μόνο το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα άμεσα, αλλά διαμορφώνει και τη βάση για μελλοντική μετάβαση σε μορφές ενέργειας με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, όπως το πράσινο υδρογόνο. Η στρατηγική μας, άλλωστε, για το 2050 είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογιών που επιτρέπουν την υλοποίηση αυτού του στόχου, ενσωματώνοντας καινοτόμες βιώσιμες πρακτικές και την αξιοποίηση του πράσινου υδρογόνου ως κρίσιμο μέσο μετάβασης προς μια πλήρως βιώσιμη και καθαρή βιομηχανική διαδικασία». Σημειώνεται ότι, σε πρώτη φάση, η Βιομηχανική Περιοχή Πατρών θα τροφοδοτηθεί με εικονική διασύνδεση μέσω σταθμού επαναεροποίησης (LNG station). Το δίκτυο που αναπτύσσεται στην περιοχή έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να υποδεχθεί ανανεώσιμα αέρια, όπως βιομεθάνιο και, μελλοντικά, υδρογόνο.