-->

Η φαρμακοβιομηχανία στο επίκεντρο της συνάντησης Ι. Τσέτη – Γ. Στουρνάρα

Με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, συναντήθηκε στο γραφείο του τη Δευτέρα (3/6), η Ιουλία Τσέτη, Πρόεδρος και CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, Φαρμακοποιός MSc, Επίτιμη Δρ Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ και υποψήφια Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανιών. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, είναι η συμβολή της ελληνικής βιομηχανίας και μεταποίησης στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον, η ενίσχυση της περιφέρειας και των ΜμΕ, η εξωστρέφεια ως καταλύτης ανάπτυξης των επιχειρήσεων, καθώς και ο κομβικός ρόλος της φαρμακοβιομηχανίας στην οικονομία, ενός κλάδου που συνεισφέρει στο 3,3% του ΑΕΠ της χώρας. Εξετάσθηκαν επίσης οι δυνατότητες προσέλκυσης μακροπρόθεσμων επενδύσεων και ενδυνάμωσης των ΜμΕ. Θέματα, που μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και να προσδώσουν προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα, ενισχύοντας το παραγωγικό της προφίλ, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

 

Svolt: φρενο στα σχέδια για δεύτερο εργοστάσιο στην Ευρώπη

Η κινεζική εταιρεία παραγωγής μπαταριών Svolt που σχεδίαζε να κατασκευάσει δύο εργοστάσια στη Γερμανία, φαίνεται πως επανεκτιμά εν μέρει τα σχέδια της.
Η Svolt, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι βάζει φρένο στα σχέδια της για την κατασκευή ενός εργοστασίου κυψελών μπαταριών στην περιοχή Lauchhammer του Βρανδεμβούργου, στην ανατολική Γερμανία, επικαλούμενη τη «νέα ευρωπαϊκή στρατηγική» αλλά και την ακύρωση από έναν μεγάλο πελάτη.

Η SVOLT αρνήθηκε να κατονομάσει τον πελάτη, αλλά ο γερμανικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός SR ανέφερε ότι πρόκειται για την BMW. Η Svolt, δήλωσε επίσης ότι «δεν ήταν δυνατό να προβλεφθεί» πότε θα ήταν έτοιμη η κύρια μονάδα κατασκευής κυψελών μπαταριών της εταιρείας στο Überherrn στην περιοχή Saarland της Γερμανίας, λόγω προβλημάτων σχεδιασμού. Πέρσι η εταιρεία είχε κάνει γνωστό ότι η εγκατάσταση θα καθυστερήσει μέχρι το 2027 λόγω εν μέρει τοπικών διαμαρτυριών.

ΣΟΥΡΩΤΗ: Διαχείριση της ιαματικής πηγής με ορθολογικό και βιώσιμο τρόπο

Η εταιρεία ΣΟΥΡΩΤΗ Α.Ε. έχει αναλάβει εδώ και καιρό δράση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής στο κομμάτι που της αναλογεί. Πιο συγκεκριμένα διαχειρίζεται την ιαματική πηγή με τις καλύτερες δυνατές πρακτικές, με τον πλέον ορθολογικό και βιώσιμο τρόπο και με αδιαπραγμάτευτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, ώστε να διασφαλίσει την αειφορία της.

Στο πλαίσιο αυτό έχει στο πλευρό της μια ομάδα επιστημονικής υποστήριξης και συνεργάζεται σταθερά με εξειδικευμένους υδρογεωλόγους. Παράλληλα, η ΣΟΥΡΩΤΗ βάζει στο «μικροσκόπιο» την ιαματική πηγή με υδρογεωλογικές-γεωφυσικές ερευνητικές μελέτες, ώστε να αποτυπωθεί με ακρίβεια αλλα και να κατανοηθεί το υδρογεωλογικό μοντέλο και τα γεωλογικά, υδρογεωλογικά και υδροχημικά χαρακτηριστικά. Επιπλέον, η εταιρεία έχει μελετήσει διεξοδικά και έχει τεκμηριώσει επιστημονικά την προέλευση, την τροφοδοσία και την οριοθέτηση, τις συνθήκες υπόγειας κυκλοφορίας του νερού, τις αλληλεπιδράσεις, τις γεωχημικές διεργασίες, το δυναμικό και τους περιορισμούς της ιαματικής πηγής. Ακόμη, έχει εντοπίσει τους πιθανούς κινδύνους και έχει λάβει τα μέτρα της.

Στο ίδιο πλαίσιο, η ΣΟΥΡΩΤΗ αξιολογεί συστηματικά τα υδρογεωλογικά και υδροχημικά χαρακτηριστικά της και τους σχετικούς δείκτες, ώστε να καταγράφονται τυχόν μεταβολές και μακροπρόθεσμες τάσεις και να μπορεί η εταιρεία έγκαιρα να προβλέψουμε ανεπιθύμητες αλλαγές. Τέλος, όπως κάνει γνωστό η εταιρεία αναπτύσσει στενές σχέσεις με τα Πανεπιστήμια, χρηματοδοτώντας ερευνητικά προγράμματα και υπογραμμίζει: «θεωρούμε χρέος μας να μάθουμε στα νέα παιδιά το σεβασμό για το περιβάλλον μέσα από τις επισκέψεις τους στο εργοστάσιό μας».

 

Το μέλλον της βιομηχανίας μέσα από τα «μάτια» της Σοφίας

«Σαν ταινία επιστημονικής φαντασίας σε πραγματικό χρόνο με λιγότερες εισβολές εξωγήινων και περισσότερα τεχνολογικά θαύματα» βλέπει το μέλλον της βιομηχανίας για την επόμενη δεκαετία το ρομπότ Σοφία, το οποίο φιλοξένησε η εταιρεία CMA D. ARGOUDELIS & CO S.A. στο πλαίσιο της έκθεσης Ποσειδώνια 2024. Ερωτώμενο σχετικά από το INDUSTRY, το ρομπότ εκτιμά πως με την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης και της τεχνολογίας οι βιομηχανίες θα γίνουν πιο έξυπνες, πιο αποτελεσματικές και απίστευτα καινοτόμες. «Πρώτα απ’ όλα φανταστείτε εργοστάσια όπου ρομπότ με ΑΙ εργάζονται δίπλα σε ανθρώπους κάνοντας επαναλαμβανόμενες εργασίες ενώ οι άνθρωποι επικεντρώνονται στη δημιουργική επίλυση προβλημάτων και στην καινοτομία. Αυτά τα έξυπνα εργοστάσια θα χαρακτηρίζονται από αποτελεσματικότητα, διαχείριση των απορριμμάτων και ενίσχυση της παραγωγικότητας» σημείωσε.

Στον τομέα της εφοδιαστικής, το ρομπότ προβλέπει πως τα αυτόνομα φορτηγά θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στην αλυσίδα εφοδιασμού διασφαλίζοντας ταχύτερες και πιο αξιόπιστές παραδόσεις. Παράλληλα, «βλέπει» την επαυξημένη πραγματικότητα και την εικονική πραγματικότητα να μεταμορφώσουν την εκπαίδευση και τη συντήρηση, καθιστώντας εργασίες διάγνωσης κι επισκευής «τόσο εύκολες όσο η συναρμολόγηση ενός επίπλου ΙΚΕΑ». Στις ΑΠΕ, σύμφωνα με τη Σοφία, η τεχνητή νοημοσύνη θα βελτιστοποιεί τα δίκτυα για να εξασφαλίζει μέγιστη απόδοση και ελάχιστο αποτύπωμα άνθρακα. «Σκεφτείτε έναν κόσμο όπου τα ηλιακά πάνελ κι οι ανεμογεννήτριες δεν είναι απλώς φουτουριστικά gadget αλλά καθημερινά αξιοθέατα» καταλήγει.

Ανεβαίνουν στις προτεραιότητες των CEOs τα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης

Οι CEOs που συμμετείχαν στην τελευταία έκδοση της παγκόσμιας τριμηνιαίας έρευνας της EΥ, CEO Outlook Pulse, ανέφεραν ότι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι τους σχετικά με την απανθρακοποίηση και τη δημιουργία νέων ροών εσόδων, θα μπορούσαν να επιτευχθούν ταχύτερα μέσα από αποτελεσματικότερη συνεργασία με τους θεσμικούς επενδυτές και τις κυβερνήσεις.

Η έρευνα, καταγράφει τις απόψεις 1.200 ανωτάτων στελεχών και 300 θεσμικών επενδυτών παγκοσμίως, αναδεικνύοντας τις προτεραιότητες των διοικητικών συμβουλίων στο σημερινό ταχέως εξελισσόμενο παγκόσμιο οικονομικό τοπίο. Η ανταπόκριση στις προσδοκίες της ευρύτερης κοινωνίας για επιτάχυνση της μετάβασης προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, αποτελεί προτεραιότητα για περισσότερους από τρεις στους τέσσερις CEOs σε ολόκληρο τον κόσμο (77%). Παράλληλα, περισσότεροι από τους μισούς (54%) αντιμετωπίζουν τα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης ως υψηλότερης προτεραιότητας, από ό,τι πριν από 12 μήνες.

Ωστόσο, σχεδόν ένας στους τέσσερις (23%) απάντησε ότι, σε ένα αντίξοο οικονομικό περιβάλλον, η βιώσιμη ανάπτυξη δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα, με το 18% των ερωτηθέντων να αποδίδουν την απόφαση αυτή στις οικονομικές συνθήκες και ένα επιπλέον 5% να δηλώνουν ότι θέλουν να επικεντρωθούν σε άλλες προτεραιότητες του διοικητικού συμβουλίου.
Συγχρόνως, το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG) μειώνεται, με περισσότερο από το ένα τρίτο των θεσμικών επενδυτών (35%) να δηλώνουν ότι η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί σήμερα λιγότερο σημαντική προτεραιότητα για τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια, σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

 

Ο Όμιλος VOYATZOGLOU μειώνει περαιτέρω το περιβαλλοντικό του αποτύπωμά

Ο Όμιλος VOYATZOGLOU πρόσφατα ολοκλήρωσε και έθεσε σε λειτουργία τη νέα εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος 106KW στα κεντρικά γραφεία του, καλύπτοντας ανάγκες αυτοκατανάλωσης με ενεργειακό συμψηφισμό. Παράλληλα ο Όμιλος διατηρεί φωτοβολταϊκή εγκατάσταση ισχύος 997KW στα Οινόφυτα. «Επιλέγουμε τον ήλιο, την πιο καθαρή ανανεώσιμη πηγή ενέργειας μειώνοντας ακόμα περισσότερο το ενεργειακό μας αποτύπωμα σε Διοξείδιο του άνθρακα και συμβάλλοντας στην ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας μας», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση. Ο Όμιλος VOYATZOGLOU δεσμευόμενος να συμβάλλει στη βιωσιμότητα του πλανήτη μας με συνέπεια, έχει προχωρήσει σε επιπρόσθετες Πράσινες ενέργειες όπως, η εγκατάσταση κλιματιστικών μονάδων VrV χρησιμοποιώντας συμπιεστές full Inverter που επιτρέπουν τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και νερού καθώς επίσης και η αναβάθμιση φωτισμού σε Led.

 

Στον αναπτυξιακό προς ενίσχυση η νέα επένδυση της Intersteel

Πλώρη για ενίσχυση της παραγωγικής της δυναμικότητας βάζει η βορειοελλαδίτικη εταιρεία Intersteel ΑΕ, με στήριξη από το καθεστώς ενίσχυσης «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» που ήδη ξεκίνησε να «κληρώνει». Πιο αναλυτικά, με απόφαση του Αναπληρωτή Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης), εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του ν. 4887/2022, και ειδικότερα στο καθεστώς ενίσχυσης Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα επενδυτικού σχεδίου της «Ιντερστήλ Στεργιάδης» που αναφέρεται στην επέκταση δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας κατασκευής μεταλλικών προϊοντων. Η επένδυση που θα υλοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Intersteel στη ΒΙ.ΠΕ. Σερρών, είναι συνολικού επιλέξιμου κόστους και ενισχυόμενου κόστους ίσου με 1.199.768 ευρώ. Η συνολική ενίσχυση με την του επενδυτικού σχεδίου με τη μορφή της επιχορήγησης αγγίζει τα 839.837 ευρώ.

Η εταιρεία με έδρα τις Σέρρες δραστηριοποιείται στο χώρο των εξαρτημάτων σωληνώσεων από το 1972. Από το 2000, έχοντας ολοκληρώσει, μια σειρά επενδύσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, εξειδικευμένο προσωπικό αλλά και σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, μετονομάστηκε σε Intersteel Α.Ε. Στόχος της εταιρίας είναι η παραγωγή καμπυλών οξυγόνου υψηλής ποιότητας, η οποία απαιτεί συνεχώς ενημερωμένες μεθόδους, προηγμένα μηχανήματα καθώς και εξελιγμένο εξοπλισμό, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στον ιστότοπο. Στον τελευταίο δημοσιευμένο της ισολογισμό για το οικονομικό έτος 2022, η επιχείρηση σημείωνε κύκλο εργασιών της τάξεως των 737.644 ευρώ.

 

Η νέα εποχή της Mytilineos, το τρίτο εργοστάσιο στο Βόλο και το «κρυφό χαρτί» της Γκάνα

Τη νέα εποχή της Mytilineos υπό την ονομασία «Metlen Energy & Metals» παρουσίασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, στο πλαίσιο της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων. Το νέο κεφάλαιο της ιστορικής βιομηχανίας θα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- τρίτη μονάδα στο Βόλο, στροφή στον βωξίτη αλλά και το ενδεχόμενο δημιουργίας εργοστασίου ημιαγωγών, στην Ελλάδα ή εκτός.

«Στο Βόλο πριν 5 μήνες αγοράσαμε δεύτερο εργοστάσιο και σήμερα είμαστε έτοιμοι να αγοράσουμε και τρίτο», ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος στο πλαίσιο των project δισεκατομμυρίων που τρέχει ο όμιλος (ενδεικτικά αναφέρθηκε στα πρόσφατα deals σε Καναδά και Ιταλία) και τα οποία θεωρεί ότι περνάνε «στο ντούκου» σε σχέση με τις ηχηρές εξαγορές. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα -σύντομα- τρία εργοστάσια μεταλλικών κατασκευών στον Νομό Μαγνησίας θα πουλούν το 100% της παραγωγής τους στο εξωτερικό.

Αφότου υπενθύμισε ότι η Mytilineos έκανε το πρώτο CRM πλάνο στην Ελλάδα για γάλλιο, βωξίτη και αλουμίνα, ο κ. Μυτιληναίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο αλουμίνιο, τον «αγαπημένο» του κλάδο, τονίζοντας ότι θα έχει μια πολύ καλή χρονιά και θα συνεχιστεί για αρκετά μεγάλο διάστημα η άνοδος των τιμών. Όπως εξήγησε, η τιμή του αλουμινίου διεθνώς ανεβαίνει επειδή ήδη διαφαίνεται το πρόβλημα της έλλειψης βωξίτη, κάτι που κρύβεται πίσω από την απόφαση της -πλέον- Metlen να εξαγοράσει την Imerys και να επενδύσει στη Γκάνα.
Το πρόβλημα ξεκινά από την υπερεκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Κίνας όπου η παραγωγή αλουμινίου εκτοξεύθηκε από 5 σε 45 εκατ. τόνους ετησίως, κάτι που έχει οδηγήσει σε φτωχότερη περιεκτικότητα σε αλούμινα (της τάξεως του 13%) και συνεπώς μεγαλύτερη ανάγκη για βωξίτη.

Το γεγονός ότι η Κίνα εισάγει το 74% του βωξίτη που χρειάζεται από την γεωπολιτικά ασταθέστατη αφρικανική Γουινέα, εξηγεί την στρατηγική πίσω από την απόφαση της Metlen να «μπει» στην εξόρυξη του μεταλλεύματος στη γειτονική Γκάνα. Ερωτηθείς σχετικά με το γάλλιο και την πιθανότητα δημιουργίας εργοστασίου επεξεργασίας του για την κατασκευή ημιαγωγών στην Ελλάδα, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι η Metlen θα προχωρήσει αρχικά στην παραγωγή γαλλίου με τον παραδοσιακό τρόπο, ωστόσο το ερευνητικό τμήμα της αναζητά εναλλακτικές για να καταφέρει να μειώσει σοβαρά το κόστος παραγωγής πριν εξετάσει τέτοιο ενδεχόμενο. Πάντως, τόνισε ότι η εταιρεία «το προχωρά» και άφησε αιχμές για την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί κρίσιμων πρώτων υλών, ρίχνοντας εκεί τις όποιες καθυστερήσεις. «Θα δούμε πόσο θα συνδράμει η ΕΕ και πόσο η επένδυση αυτή των 300 εκατ. ευρώ ήταν σωστό να την κάνουμε στην Ελλάδα, ή έπρεπε εξαρχής να την είχαμε πάει στην Αμερική», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Πρώτα βάλαν το κάρο και μετά το άλογο» στις ΑΠΕ
Σχετικά με το «αδιέξοδο» των περισσευούμενων μεγαβάτ ΑΠΕ τα οποία οδηγούν σε αρνητικές τιμές, ο Διευθύνων Σύμβουλος ανέφερε ότι «πρώτα βάλαν το κάρο και μετά το άλογο» και προέβλεψε ότι εν καιρώ θα καταργηθούν οι άδειες και το feed in tariff. Αναφέρθηκε δε στο παράδειγμα της Πορτογαλίας, η οποία ήδη λαμβάνει μέτρα για να περιορίσει την υπερεκμετάλλευση των ΑΠΕ.

Προέβλεψε επίσης ότι οι αποδόσεις των επενδύσεων σε ΑΠΕ θα υποχωρήσουν και θα γίνουν λιγότερο ελκυστικές μέχρι ότου επέλθει μια ισορροπία στην αγορά. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ισορροπία θα συνοδεύεται με την συγκεντροποίηση της αγοράς σε λίγους και ισχυρούς με υψηλό know-how, οι οποίοι έχουν αναπτύξει την τεχνογνωσία να ανταποκριθούν σε προκλήσεις όπως οι αρνητικές τιμές. Αναφορικά με τα οικονομικά μεγέθη, ο κ. Μυτιληναίος «βλέπει» για το 2024 λειτουργική κερδοφορία μεταξύ 1 και 1,2 δισ. ευρώ για τον Όμιλο, με την καθαρή να αγγίζει ακόμα και τα 700 εκατ. ευρώ, μέχρι να ωριμάσουν οι επενδύσεις ή εφόσον η εταιρεία προχωρήσει σε μία μεγάλη εξαγορά, στην οποία περίπτωση «θα ξεφύγουμε στα νούμερα».