Τη νέα εποχή της Mytilineos υπό την ονομασία «Metlen Energy & Metals» παρουσίασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, στο πλαίσιο της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων. Το νέο κεφάλαιο της ιστορικής βιομηχανίας θα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- τρίτη μονάδα στο Βόλο, στροφή στον βωξίτη αλλά και το ενδεχόμενο δημιουργίας εργοστασίου ημιαγωγών, στην Ελλάδα ή εκτός.
«Στο Βόλο πριν 5 μήνες αγοράσαμε δεύτερο εργοστάσιο και σήμερα είμαστε έτοιμοι να αγοράσουμε και τρίτο», ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος στο πλαίσιο των project δισεκατομμυρίων που τρέχει ο όμιλος (ενδεικτικά αναφέρθηκε στα πρόσφατα deals σε Καναδά και Ιταλία) και τα οποία θεωρεί ότι περνάνε «στο ντούκου» σε σχέση με τις ηχηρές εξαγορές. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα -σύντομα- τρία εργοστάσια μεταλλικών κατασκευών στον Νομό Μαγνησίας θα πουλούν το 100% της παραγωγής τους στο εξωτερικό.
Αφότου υπενθύμισε ότι η Mytilineos έκανε το πρώτο CRM πλάνο στην Ελλάδα για γάλλιο, βωξίτη και αλουμίνα, ο κ. Μυτιληναίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο αλουμίνιο, τον «αγαπημένο» του κλάδο, τονίζοντας ότι θα έχει μια πολύ καλή χρονιά και θα συνεχιστεί για αρκετά μεγάλο διάστημα η άνοδος των τιμών. Όπως εξήγησε, η τιμή του αλουμινίου διεθνώς ανεβαίνει επειδή ήδη διαφαίνεται το πρόβλημα της έλλειψης βωξίτη, κάτι που κρύβεται πίσω από την απόφαση της -πλέον- Metlen να εξαγοράσει την Imerys και να επενδύσει στη Γκάνα.
Το πρόβλημα ξεκινά από την υπερεκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Κίνας όπου η παραγωγή αλουμινίου εκτοξεύθηκε από 5 σε 45 εκατ. τόνους ετησίως, κάτι που έχει οδηγήσει σε φτωχότερη περιεκτικότητα σε αλούμινα (της τάξεως του 13%) και συνεπώς μεγαλύτερη ανάγκη για βωξίτη.
Το γεγονός ότι η Κίνα εισάγει το 74% του βωξίτη που χρειάζεται από την γεωπολιτικά ασταθέστατη αφρικανική Γουινέα, εξηγεί την στρατηγική πίσω από την απόφαση της Metlen να «μπει» στην εξόρυξη του μεταλλεύματος στη γειτονική Γκάνα. Ερωτηθείς σχετικά με το γάλλιο και την πιθανότητα δημιουργίας εργοστασίου επεξεργασίας του για την κατασκευή ημιαγωγών στην Ελλάδα, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι η Metlen θα προχωρήσει αρχικά στην παραγωγή γαλλίου με τον παραδοσιακό τρόπο, ωστόσο το ερευνητικό τμήμα της αναζητά εναλλακτικές για να καταφέρει να μειώσει σοβαρά το κόστος παραγωγής πριν εξετάσει τέτοιο ενδεχόμενο. Πάντως, τόνισε ότι η εταιρεία «το προχωρά» και άφησε αιχμές για την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί κρίσιμων πρώτων υλών, ρίχνοντας εκεί τις όποιες καθυστερήσεις. «Θα δούμε πόσο θα συνδράμει η ΕΕ και πόσο η επένδυση αυτή των 300 εκατ. ευρώ ήταν σωστό να την κάνουμε στην Ελλάδα, ή έπρεπε εξαρχής να την είχαμε πάει στην Αμερική», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Πρώτα βάλαν το κάρο και μετά το άλογο» στις ΑΠΕ
Σχετικά με το «αδιέξοδο» των περισσευούμενων μεγαβάτ ΑΠΕ τα οποία οδηγούν σε αρνητικές τιμές, ο Διευθύνων Σύμβουλος ανέφερε ότι «πρώτα βάλαν το κάρο και μετά το άλογο» και προέβλεψε ότι εν καιρώ θα καταργηθούν οι άδειες και το feed in tariff. Αναφέρθηκε δε στο παράδειγμα της Πορτογαλίας, η οποία ήδη λαμβάνει μέτρα για να περιορίσει την υπερεκμετάλλευση των ΑΠΕ.
Προέβλεψε επίσης ότι οι αποδόσεις των επενδύσεων σε ΑΠΕ θα υποχωρήσουν και θα γίνουν λιγότερο ελκυστικές μέχρι ότου επέλθει μια ισορροπία στην αγορά. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ισορροπία θα συνοδεύεται με την συγκεντροποίηση της αγοράς σε λίγους και ισχυρούς με υψηλό know-how, οι οποίοι έχουν αναπτύξει την τεχνογνωσία να ανταποκριθούν σε προκλήσεις όπως οι αρνητικές τιμές. Αναφορικά με τα οικονομικά μεγέθη, ο κ. Μυτιληναίος «βλέπει» για το 2024 λειτουργική κερδοφορία μεταξύ 1 και 1,2 δισ. ευρώ για τον Όμιλο, με την καθαρή να αγγίζει ακόμα και τα 700 εκατ. ευρώ, μέχρι να ωριμάσουν οι επενδύσεις ή εφόσον η εταιρεία προχωρήσει σε μία μεγάλη εξαγορά, στην οποία περίπτωση «θα ξεφύγουμε στα νούμερα».