-->

Επιχειρηματική Αποστολή ΣΕΒ, ΕΒΕΑ και Enterprise Greece στην Σερβία

Σημαντικές ευκαιρίες σε βασικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας όπως τρόφιμα, ενέργεια, μεταφορές και κατασκευές, ανέδειξε η επιχειρηματική αποστολή στην Σερβία, που διοργάνωσε ο ΣΕΒ, το ΕΒΕΑ και η ENTERPRISE GREECE, με την υποστήριξη του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βελιγράδι, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Σερβίας και του Enterprise Europe Network, στις 27-29 Μαΐου 2024.

Στην επιχειρηματική αποστολή συμμετείχαν 21 επιχειρήσεις από τους κλάδους των τροφίμων και ποτών, των κατασκευών/δομικών υλικών, της ενέργειας κ.α. Δεδομένου ότι η Σερβία δεν παράγει μεγάλο αριθμό βασικών προϊόντων, παρουσιάζει μεγάλη εξάρτηση από τις εισαγωγές σε σημαντικούς εξαγωγικούς ελληνικούς κλάδους όπως μεταξύ άλλων οι κατασκευές/δομικά υλικά, η ενέργεια/ΑΠΕ, η ανακύκλωση/διαχείριση αποβλήτων και λυμάτων/αρδευτικών συστημάτων, οι μεταφορές/logistics, ο αγροδιατροφικός τομέας και ο τομέας ορυκτού πλούτου. Το ρόλο του προμηθευτή μπορούν να παίξουν οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις.

 

Ανοδικά η μεταποίηση παρά τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα

Η πορεία της ελληνικής μεταποιητικής παραγωγής παρέμεινε ανοδική τον Μάιο, παρά τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που επιβαρύναν την ανάκαμψη και αύξησαν το κόστος εισροών, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του δείκτη PMI® της S&P Global. Οι ρυθμοί επέκτασης στην παραγωγή και οι νέες παραγγελίες αποτιμώνται θετικά στο σύνολό τους, καθώς διατηρήθηκε η ισχυρή ζήτηση.

Εν τω μεταξύ, οι προσδοκίες στη μεταποίηση έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών, με τις εταιρείες να συνεχίζουν να προσλαμβάνουν προσωπικό. Ωστόσο, οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού επιδεινώθηκαν, ενώ οι μεταποιητικές εταιρείες επιχείρησαν να δημιουργήσουν αποθέματα και να αυξήσουν τις αγορές, με στόχο να μειώσουν τις συνέπειες από τις καθυστερήσεις των παραδόσεων εισροών στην παραγωγή. Παρ’ όλα αυτά, ο ρυθμός αύξησης του κόστους εκτοξεύτηκε στο ανώτερο επίπεδο που έχει καταγραφεί σε διάστημα περίπου ενάμισι έτους.

Πάντως, παρα το ότι καταγράφηκε ως ιστορικά υψηλός, ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων εκροών επιβραδύνθηκε σε σύγκριση με τον Απρίλιο. Τέλος, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index™ – PMI) έκλεισε στις 54,9 μονάδες για τον Μάιο, χαμηλότερα από τις 55,2 μονάδες του Απριλίου, υπογραμμίζοντας την περαιτέρω βελτίωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα. Η Siân Jones, Επικεφαλής Οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence, δήλωσε: «Οι Έλληνες μεταποιητές εξακολούθησαν να δείχνουν ισχυρή απόδοση σε όλο το εύρος του τομέα κατά τη διάρκεια του Μαΐου, καθώς η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν με μεγαλύτερους ρυθμούς».

Τεχνητή νοημοσύνη: Στο ήμισυ του ευρωπαϊκού μέσου όρου οι ελληνικές επιχειρήσεις

Το 2023, το 8% των επιχειρήσεων στην Ε.Ε. με 10 ή περισσότερους υπαλλήλους χρησιμοποίησε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (AI) στην καθημερινή του λειτουργία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα ήταν το ίδιο διάστημα στο 4%, ήτοι στο ήμισυ του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Τα υψηλότερα ποσοστά επιχειρήσεων με 10 ή περισσότερους υπαλλήλους, που χρησιμοποιούν AI, ήταν στη Δανία (15,2%), στη Φινλανδία (15,1%) και στο Λουξεμβούργο (14,4%). Εν τω μεταξύ, τα χαμηλότερα μερίδια καταγράφηκαν στη Ρουμανία (1,5%), στη Βουλγαρία (3,6%) και στην Πολωνία (3,7%) και στην Ουγγαρία (3,7%).

Όσον αφορά τον τύπο της τεχνολογίας AI που χρησιμοποιούσαν αυτές οι επιχειρήσεις, το 2023, η αυτοματοποίηση διαφορετικών ροών εργασίας ή η βοήθεια στη λήψη αποφάσεων (ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών) ήταν η πιο συχνή χρήση, με το 3% αυτών να τη χρησιμοποιούν. Ακολούθησε η εκτέλεση ανάλυσης γραπτού λόγου (2,9%) και μηχανικής μάθησης (2,6%). Άλλοι τύποι AI που χρησιμοποιούνται, περιλαμβάνουν τη μετατροπή ομιλούμενης γλώσσας σε μορφή αναγνώσιμη από μηχανή (2,5% των επιχειρήσεων) και αναγνώριση αντικειμένων ή προσώπων με βάση εικόνες (2,2%). Στις τεχνολογίες ΑΙ που χρησιμοποιούν οι ελληνικές εταιρείες περιλαμβάνεται, επίσης, η δημιουργία γραπτής ή προφορικής γλώσσας (2,1%) και δυνατότητα φυσικής κίνησης μηχανών μέσω αυτόνομων αποφάσεων, που βασίζονται στην παρατήρηση του περιβάλλοντος (αυτόνομα ρομπότ, αυτοοδηγούμενα οχήματα και αυτόνομα drones, 0,9%).

 

Korinthian Foods: Γιατί θέλει να μπει στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Η ελληνική εταιρεία βιομηχανικής εστίασης Korinthian Foods, ανακοινώνει ότι έχει λάβει εταιρική απόφαση για την εισαγωγή των μετοχών της στην Κύρια Αγορά της Ρυθμιζόμενης Αγοράς Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η εισαγωγή στο Χ.Α, αν ευδοκιμήσει, θα σηματοδοτήσει ένα νέο κεφάλαιο για τον κλάδο της βιομηχανικής εστίασης, καθώς η Korinthian Foods θα αποτελέσει την πρώτη εταιρεία του κλάδου που εισέρχεται στο ΧΑ.

Ο Ηλίας Κακογιάννης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Korinthian Foods δήλωσε σχετικά: «Η προοπτική εισαγωγής στο Χρηματιστήριο αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την Korinthian Foods, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή και για τον κλάδο μας. Η συμμετοχή μιας ευρύτερης ομάδας επενδυτών, η έκθεση στην κεφαλαιαγορά και οι δυνατότητες που απορρέουν από την αξιοποίησή της, αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω την ανάπτυξη και την επέκταση της εταιρείας, προσθέτοντας νέες δυνατότητες στις οικονομικές τις επιδόσεις και τις προοπτικές της.

Ταυτόχρονα, θα οδηγήσει την εταιρεία σε ένα περιβάλλον ενισχυμένης εταιρικής διακυβέρνησης με άμεσα οφέλη στη λειτουργικότητα και τη διαφάνεια». Το 2023, η εταιρεία παρουσίασε σημαντική ανάπτυξη, καθώς ο Κύκλος Εργασιών της ανήλθε σε €28,2 εκατ., ενώ τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε €8,3 εκατ., καταγράφοντας σημαντική αύξηση κατά 136% σε σχέση με τη χρήση του 2022.

 

Παγούνη ΑΕ: Ποιοτικός εκσυγχρονισμός σε τρεις άξονες

Να ενδυναμώσει και να αναβαθμίσει την παραγωγική και οργανωτική της λειτουργία μέσω της ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογιών κατάφερε η Παγούνη ΑΕ, μετά από επτά δεκαετίες δραστηριότητας στην κατεργασία και μεταποίηση μετάλλων. Η επιχείρηση εντάχθηκε στη Δράση «Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός» του ΕΠΑνΕΚ, με επενδυτικό σχέδιο συνολικού προϋπολογισμού 344.801,9 ευρώ και δημόσια δαπάνη 172.400,95 ευρώ με συγχρηματοδότηση από ΕΤΠΑ και εθνικούς πόρους.

Το επενδυτικό σχέδιο υλοποιήθηκε σε τρεις άξονες με συγκεκριμένες δαπάνες:
– Αναβάθμιση και ολοκλήρωση των διοικητικών παραγωγικών και εμπορικών δραστηριοτήτων, εφαρμόζοντας σύγχρονες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας με κατάλληλο υλισμικό και λογισμικό. Η εταιρεία προμηθεύτηκε εξοπλισμό H/Y, Servers και εξοπλισμό δικτύου, ενώ εγκατέστησε το σύστημα ERP και προμηθεύτηκε 3D λογισμικό Tekla.
– Αναβάθμιση των χώρων εργασίας με ταυτόχρονη βελτίωση της εικόνας της επιχείρησης και των συνθηκών εργασίας, μέσω της επίπλωσης των χώρων εργασίας για εργαζόμενους και πελάτες.

Η εταιρεία επίσης εγκατέστησε συστήματα ανανέωσης αέρα, με εναλλάκτη θερμότητας στον χώρο των γραφείων.
– Στοχευμένες παρεμβάσεις στον παραγωγικό εξοπλισμό για ευελιξία στην παραγωγή με την εισαγωγή νέων προϊόντων διασφάλιση της λειτουργίας και καλύτερο έλεγχο αυτής. Η εταιρεία προμηθεύτηκε καλούπια γραμμών παραγωγής πάνελ διαφόρων διαστάσεων, τα οποία αποτελούν βοηθητικό εξοπλισμό παραγωγής, ενώ παράλληλα ενσωμάτωσε και σύστημα διπλού κενού RotaBoy RB2 για την ανύψωση, περιστροφή και τοποθέτηση πάνελ.

 

Motor Oil: Η ακτινογραφία των νέων μονάδων «πράσινου» υδρογόνου

Δύο μονάδες παραγωγής πράσινου υδρογόνου, στα διυλιστήρια Κορίνθου και στο Αμύνταιο περιλαμβάνονται στα σχέδια του ομίλου Motor Oil για την ανάπτυξη του νέου καυσίμου.
Πιο αναλυτικά, το έργο EPHYRA περιλαμβάνει την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής υδρογόνου ισχύος 30 μεγαβάτ που θα ενσωματωθεί στις βιομηχανικές λειτουργίες του διυλιστηρίου της Motor Oil και την μονάδα ισχύος 50-100 MW που αναπτύσσει η Hellenic Hydrogen, που αποτελεί κοινοπραξία της Motor Oil και της ΔΕΗ. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, και στις δύο περιπτώσεις θα παράγεται πράσινο υδρογόνο, δηλαδή η ενέργεια που θα καταναλώνεται για ηλεκτρόλυση του νερού, θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το σύστημα ηλεκτρόλυσης στο διυλιστήριο Κορίνθου θα συνδυαστεί με την παραγωγή και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, με μία καινοτόμο τεχνολογία ανάκτησης απορριπτόμενης θερμότητας, με την περιβαλλοντική βελτιστοποίηση της χρήσης νερού και με την αξιοποίηση του παραγόμενου οξυγόνου στις τρέχουσες λειτουργίες του διυλιστηρίου. Το έργο ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2023 και υλοποιείται μέσω κοινοπραξίας 10 εταίρων από 7 διαφορετικές χώρες της ΕΕ και τη Μεγάλη Βρετανία, υπό τον συντονισμό της Motor Oil. Η αναμενόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης υπολογίζεται στα τέλη Μαΐου του 2028.

Η Motor Oil βρίσκεται στο τελικό στάδιο επιλογής του προμηθευτή του συστήματος ηλεκτρόλυσης, και εντός του 2026 αναμένεται να ξεκινήσει η παραγωγή. Η Hellenic Hydrogen αναπτύσσει το έργο North-1 που περιλαμβάνει την ανάπτυξη Μονάδας Ηλεκτρόλυσης 50-100 MW (με ικανότητα ανάπτυξης 200 MW) σε μια παροπλισμένη λιγνιτική μονάδα παραγωγής ενέργειας στην περιοχή της Δ. Μακεδονία. Η North-1 θα αποτελεί την πρώτη εμπορική μονάδα παραγωγής υδρογόνου από ΑΠΕ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και από τις πρώτες μονάδες τέτοιας κλίμακας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το ύψος της αρχικής επένδυσης εκτιμάται σε 60-70 εκατ. ευρώ.

Siamidis: Η αλλαγή που εκτόξευσε τον τζίρο σε μια δεκαετία

Η αλλαγή στρατηγικής πριν από περίπου μια δεκαετία φαίνεται πως αποτυπώνεται πλέον ξεκάθαρα στα οικονομικά της εταιρείας Siamidis, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας από το 1961. Από το 2011 η εταιρεία προχώρησε σε αλλαγή στρατηγικής, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας, αξιοποιώντας το τεχνολογικό υπόβαθρο και την παραγωγική υποδομή της, για περαιτέρω ανάπτυξη και παραγωγή ειδικών προϊόντων.

Παράλληλα, επένδυσε σε ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμό και διαδικασίες. Η Siamidis πλέον παράγει καθετοποιημένα τεχνικά υφάσματα, ενδύματα και ΜΑΠ εξειδικευμένα στους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ασφάλειας και της Πυρόσβεσης. Η παραγωγή λαμβάνει χώρα στις εγκαταστάσεις της στην Ευρώπη, οι οποίες είναι, μεταξύ άλλων, διαπιστευμένες από τον προμηθευτικό οργανισμό του NATO (NSPA). Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία είναι μεταξύ των 5 βασικών προμηθευτών στην Ευρώπη με την μεγαλύτερη γραμμή παραγωγής εντός Ευρώπης και ΝΑΤΟ.

Η «στροφή» έφερε άνοδο
Ενδεικτικό της πορείας της εταιρείας τα τελευταία χρόνια είναι το γεγονός ότι οι πωλήσεις από το 2014 μέχρι το 2023 έχουν αυξηθεί από €6.251 χιλ. σε €40.300 χιλ. και η συμμετοχή των εξαγωγών αυξήθηκε από 64% σε 87%. Η αξία του ανεκτέλεστου έργου ανέρχεται σε €360 εκατ. και μετά την οριστικοποίηση της τελευταίας κατακύρωσης από τη Σουηδία θα ανέλθει σε €395 εκατ. Το 2023 υπήρξε σημαντική βελτίωση του τζίρου σε σχέση με το 2022.

Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε €40.256.355,66 παρουσιάζοντας μεταβολή της τάξεως 265% σε σχέση με το 2022. Με βάση τις παραγγελίες και το πρόγραμμα παραγωγής/παραδόσεων ο κύκλος εργασιών για το 2024 εκτιμάται, από το ΔΣ της εταιρείας, πως θα κυμανθεί περί τα €68 εκατ., ήτοι μεταβολή περίπου 170% σε σχέση με το 2023. Τέλος, όπως κάνει γνωστό η διοίκηση της εταιρείας, η Siamidis βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού νέου προγράμματος επενδύσεων που θα οριστικοποιηθεί μέχρι τέλος Ιουλίου 2024.