-->

Συνάντηση τεχνολογίας, βιωσιμότητας και βιομηχανικής καινοτομίας

Οι στρατηγικές αλλαγές που επιφέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός στις επιχειρήσεις διεθνώς αλλά και η δυναμική πλοήγηση της Ελλάδας στον ψηφιακό χάρτη, αποτελέσαν τα βασικά σημεία που αναπτύχθηκαν στις πρωινές συνεδρίες της πρώτης διεθνούς ημερίδας Bosch Bytes, στην Αθήνα. Η συνάντηση τεχνολογίας, βιωσιμότητας και βιομηχανικής καινοτομίας με θεματική Sustainable Digital Transformation & Next-Gen Manufacturing διοργανώθηκε από τη Bosch Software and Digital Solutions (SDS) στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το πρώτο σκέλος της ημερίδας απαρτίστηκε από τις ομιλίες στελεχών της Bosch SDS αλλά και σπουδαίων εκπροσώπων επιχειρήσεων, οι οποίοι μετέφεραν στους παρευρισκόμενους την εικόνα της παγκόσμιας κατάστασης που έχει δημιουργήσει η ψηφιοποίηση. Οι ομιλητές εστίασαν στο πώς αξιοποιεί τη δυναμική της η χώρα μας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα έχει την προοπτική να αναδειχθεί σε σημαντικό κόμβο ψηφιακού μετασχηματισμού.

 

H Κίνα ιδρύει fund 47,5 δισ. δολαρίων για τα τσιπς

Η Κίνα φαίνεται να παίρνει στα σοβαρά το σχέδιο της κυριαρχήσει στις προηγμένες τεχνολογίες ιδρύοντας ένα γιγάντιο κρατικό επενδυτικό ταμείο ημιαγωγών, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το CNN. Το ταμείο αξίας 47,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων δημιουργείται ως απάντηση στις ΗΠΑ που επιβάλλουν μεγάλους περιορισμούς στις εξαγωγές αμερικανικών τσιπ και τεχνολογίας τσιπ σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις φιλοδοξίες του Πεκίνου.

Με επενδύσεις από έξι από τις μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των ICBC και China Construction Bank, το ταμείο κάνει σαφή την πρόθεση του Κινέζου Προέδρου Xi Jinping να ενισχύσει τη θέση της ως τεχνολογικής υπερδύναμης. Με τον οδικό χάρτη Made in China 2025, το Πεκίνο έχει θέσει ως στόχο η Κίνα να γίνει παγκόσμιος ηγέτης σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένων της τεχνητής νοημοσύνης (AI), των δικτύων 5G και της κβαντικής υπολογιστικής. Το τελευταίο επενδυτικό όχημα είναι ο τρίτος πυλώνας του Επενδυτικού Ταμείου Βιομηχανίας Ολοκληρωμένων Κυκλωμάτων της Κίνας, το λεγόμενο Big Fund.

HELL Energy: Νέα εργοστασιακή μονάδα στην Ουγγαρία

Η HELL Energy, που κλείνει φέτος 18 χρόνια πορείας, στις 24 Μαΐου 2024 εγκαινίασε στο Szikszó της Ουγγαρίας μια νέα εργοστασιακή μονάδα εξοπλισμένη με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Η μονάδα εγκαινιάστηκε στο βιομηχανικό πάρκο της HELL, το οποίο καλύπτει πλέον έκταση 771,100 τ.μ. κι έρχεται να αναβαθμίσει σημαντικά την παραγωγική δραστηριότητά της, καθώς μπορεί να διαχειριστεί ταυτόχρονα έως και 10 δισεκατομμύρια κουτιά ποτών ετησίως, συμπεριλαμβανομένων 4 δισεκατομμυρίων συσκευασιών και 6 δισεκατομμυρίων τελικών προϊόντων.

Το εργοστασιακό συγκρότημα της HELL, μετά από αυτή την στρατηγική κίνηση, θεωρείται το μεγαλύτερο εργοστάσιο ίδιας ιδιοκτησίας στον κόσμο. Ημερησίως, αυτό μεταφράζεται σε διακίνηση έως και 31 εκατομμυρίων κουτιών αλουμινίου, εκ των οποίων τα 13 εκατομμύρια κατασκευάζονται και τα 18 εκατομμύρια γεμίζονται. Επιπλέον, το νέο εργοστασιακό συγκρότημα είναι κατάλληλο για την παραγωγή μεγαλύτερων κουτιών αλουμινίου 500ml, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω ανάπτυξη της γκάμας προϊόντων του ομίλου.

«Είναι μεγάλη τιμή και χαρά για μας η λειτουργία της νέας μας παραγωγικής μονάδας. Δεν πρόκειται μόνο για εγκαίνια ενός κτιρίου, αλλά για την αρχή μιας νέας εποχής για τη HELL, όπου η παραγωγή και το γέμισμα των συσκευασιών θα πραγματοποιούνται στο ίδιο κτίριο. Πρόκειται για το πιο προηγμένο και αποτελεσματικό μοντέλο λειτουργίας στον κλάδο, στο οποίο η ανταγωνιστικότητα και η βιωσιμότητα συνδέονται στενά με την προστασία του περιβάλλοντος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Barnabás Csereklye, Διευθύνων Σύμβουλος της HELL Energy Hungary Ltd, στη διάρκεια των εγκαινίων.

Μόλις το 51% των πανεπιστήμιων είναι προσανατολισμένα στο παραγωγικό άλμα της χώρας

Χρειάζονται σημαντικές παρεμβάσεις για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας και να αποκτήσει η χώρα το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που είναι απαραίτητο για τον μετασχηματισμό και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Αυτό προκύπτει από μελέτη της ΕΥ Ελλάδος, του ELTRUN του ΟΠΑ και της Endeavor Greece.
Η μελέτη διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, ότι από τα 430 πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας, μόνο τα 219 (51%) είναι προσανατολισμένα στο παραγωγικό αναπτυξιακό άλμα της Ελλάδας, παρέχοντας στους απόφοιτους άμεσες προοπτικές απασχόλησης στην ιδιωτική οικονομία. Ενδεικτικά, σε 42 τμήματα οι απόφοιτοι έχουν ως κύρια (ή μοναδική) επαγγελματική αποκατάσταση μια θέση στο Δημόσιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα, αναφέρθηκαν στις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά την αναζήτηση εργαζόμενων, ιδιαίτερα για θέσεις logistics και παραγωγής.

Σύμφωνα με τη μελέτη, για να πραγματοποιηθεί το αναπτυξιακό άλμα που χρειάζεται, η Ελλάδα θα πρέπει να δημιουργήσει τα επόμενα χρόνια μερικές εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης. Οι νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας αφορούν κλάδους όπου μπορούν να επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, όπως η πράσινη ενέργεια, οι ψηφιακές τεχνολογίες και το ηλεκτρονικό εμπόριο, η αγροδιατροφή και η εξειδικευμένη πρωτογενής παραγωγή, ο τουρισμός υψηλής προστιθέμενης αξίας, η εφοδιαστική αλυσίδα και οι μεταφορές – ιδιαίτερα η ναυτιλία – τα επώνυμα καινοτόμα καταναλωτικά προϊόντα, τα διεθνώς πιστοποιημένα βιομηχανικά προϊόντα υψηλής εξειδίκευσης, κ.ά.

 

Πρόταση ΣΜΕ για σχολή χειριστών στη δυτική Μακεδονία

Θετική εμφανίζεται η κυβέρνηση σε πρόταση του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων στη δυτική Μακεδονία, kαι συγκεκριμένα στην Κοζάνη, η οποία παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο του ΣΜΕ, Κωνσταντίνο Γιαζιτζόγλου, σε εκδήλωση στην Αθήνα την Τρίτη, με τη συμμετοχή της υφυπουργού Παιδείας, Ιωάννας Λυτρίβη, και του προέδρου του ΔΣ του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, όπου εθίγη, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της μεγάλης έλλειψης «χεριών» στην αγορά εργασίας.

«Έχουμε σαφώς συγκεκριμένες ανάγκες, ένα σαφώς συγκεκριμένο πρόβλημα που ακούει στο όνομα χειριστές, το οποίο έχει να κάνει με το ότι δεν υπάρχει syllabus εκπαιδευτικό, μα μια διαδικασία μαθητείας. Έχουμε κάτι στο μυαλό μας πολύ συγκεκριμένο, θα θέλαμε μια σχολή χειριστών που θα την ιδρύσει κάποιος μαζί με τον ΣΜΕ. Ο ΣΜΕ θα βάλει το κομμάτι που του αναλογεί, χρειαζόμαστε όμως μια βοήθεια στο θεσμικό πλαίσιο» είπε ο κ. Γιαζιτζόγλου, προσθέτοντας πως στη δυτική Μακεδονία υπάρχουν υποδομές -κτίρια, χώροι όπου σκαπτικά μηχανήματα λειτουργούσαν μέχρι πρόσφατα- που θα εγκαταλειφθούν και προτείνοντας τη δημιουργία της σχολής στην Κοζάνη.

Απαντώντας σχετικά, η κ. Λυτρίβη είπε ότι υπάρχει και ένα ταμείο, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση». Από πλευράς του ο κ. Παπαλεξόπουλος εκτίμησε πως «ό,τι και να κάνουμε με τη μετανάστευση, με το δημογραφικό κτλ, μπαίνουμε σε μια φάση που θα έχουμε λιγότερους ανθρώπους, τελεία και παύλα». Στο πλαίσιο όμως και της αυτοκριτικής, πρόσθεσε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις εκπαιδεύουν και μετεκπαιδεύουν τους ανθρώπους τους πολύ λιγότερο από ό,τι στις συγκρίσιμες χώρες της ΕΕ. «Τα νούμερα που μαζεύουμε στον ΣΕΒ είναι ότι μετεκπαίδευση κάνει πραγματικά 20% των ελληνικών επιχειρήσεων όταν στην Ευρώπη ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι 60+%», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: ολοκληρώνει έργα 560 mw ως το τέλος του 2025

Σημαντική αύξηση παρουσίασαν τα έσοδα (+37,6%) και η καθαρή κερδοφορία (+54,3%) κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, σε συνέχεια της αυξημένης εγκατεστημένης ισχύος και της ομαλοποίησης των ανεμολογικών συνθηκών, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους. Η εγκατεστημένη ισχύς στο τέλος του πρώτου τριμήνου ανήλθε σε 1.227 MW έναντι 906 MW στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2023. Υπενθυμίζεται ότι το έργο του Καφηρέα ισχύος 327 MW ηλεκτρίστηκε πλήρως στο τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Από την αρχή του έτους, ο Όμιλος συνέχισε την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου που διαθέτει, καθώς 63 MW φωτοβολταϊκών βρίσκονται υπό κατασκευή στην Ελλάδα, ενώ σταδιακά ξεκινάει η κατασκευή ακόμα 560 MW νέων έργων διαφόρων τεχνολογιών (κυρίως Φ/Β αλλά και αιολικά και έργα αποθήκευσης) σε Ελλάδα και εξωτερικό, τα οποία αναμένεται να μπουν σε λειτουργία έως το τέλος του 2025, αντιπροσωπεύοντας μια συνολική επένδυση ύψους €370 εκατ. Παράλληλα, προχωράει σύμφωνα με το πλάνο η κατασκευή του έργου αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας, αλλά και η περαιτέρω ωρίμανση νέων έργων, με στόχο την αύξηση της ισχύος στα 6,0 GW έως το τέλος της δεκαετίας.

 

Καινοτόμο σύστημα μεταφοράς Cablevey για την Paliria

Η VRAYKOS υλοποίησε με επιτυχία ένα σημαντικό έργο για την Paliria S.A., την παγκοσμίως αναγνωρισμένη ελληνική εταιρεία στον τομέα των έτοιμων γευμάτων, με δραστηριότητα σε πάνω από 60 χώρες. Το έργο περιλάμβανε την εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου συστήματος σωληνωτών μεταφορέων Cablevey, με στόχο τη βελτιστοποίηση των παραγωγικών διαδικασιών της Paliria για το εργοστάσιο της στα Πολιτικά Ευβοίας.

Η λύση της VRAYKOS εξασφάλισε την ομαλή μεταφορά φασολιών από την αποθήκη στη γραμμή παραγωγής, υλοποιώντας ένα αυτοματοποιημένο σύστημα τροφοδοσίας δοχείων.
Η αντικατάσταση των χειροκίνητων διαδικασιών με τα πρωτοποριακά αυτοματοποιημένα συστήματα διακίνησης χύδην προϊόντων της VRAYKOS οδήγησε σε εντυπωσιακή μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των απαιτούμενων ανθρώπινων πόρων. Στο πλαίσιο του έργου, αξιοποιήθηκαν προηγμένες τεχνολογίες, διασφαλίζοντας πλήρως αυτοματοποιημένη λειτουργία σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές και τα πρότυπα του εργοστασίου όσον αφορά την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων του.

LFC: Διπλή ολοκλήρωση επένδυσης στη ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας

Και με τη «βούλα» του ΥΠΑΝ πιστοποιήθηκε η οριστικοποίηση του κόστους και η έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας, όχι ενός, αλλά δύο επενδυτικών σχεδίων της Larisa Face Cover (LFC) που είχαν ενταχθεί στον αναπτυξιακό. Η μια αφορούσε στη δημιουργία νέας παραγωγικής μονάδας παρασκευής φίλτρων μασκών τύπου meltblown, δυναμικότητας 1.449.360 κιλών/έτος στη ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας, συνολικού ενισχυόμενου κόστους ύψους 4.196.955 ευρώ και συνολικής ενίσχυσης με την μορφή της επιχορήγησης 2.307.325 ευρώ. Για την εν λόγω επένδυση, με ημερομηνία ολοκλήρωσης τις 16-02-2024, εγκρίθηκε η καταβολή του πλήρους ποσού της επιχορήγησης.

Η δεύτερη απόφαση αφορά στη δημιουργία παραγωγικής μονάδας παρασκευής χειρουργικών μασκών, συνολικού ενισχυόμενου κόστους ύψους 5.238.390 ευρώ, από τα οποία θα καταβληθούν με την μορφή της επιχορήγησης τα 2.878.614 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή επιβάλλεται κύρωση ποσού 99.480 ευρώ στην εταιρεία, λόγω μη τήρησης του όρου περί δημιουργίας των μισών τουλάχιστον νέων θέσεων εργασίας κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της επένδυσης (η οποία ολοκληρώθηκε στα μέσα του 2022) και εγκρίνεται η καταβολή του υπολοίπου της επιχορήγησης ύψους 2.286.723 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι εν μέσω καθολικού lockdown, το επενδυτικό βήμα του Γιάννη Τσερέπα της Lariplast και του Αχιλλέα Νταβέλη του Ομίλου Animus, ολοκλήρωσε τη δημιουργία μιας πλήρως αυτοματοποιημένης μονάδας παραγωγής μασκών και Ά ύλης αυτών (ύφασμα Meltblown πολυπροπυλενίου) σε μόλις 25 μέρες από την λήψη της απόφασης.

 

Υπερδιπλασιασμός επενδύσεων για την Motor Oil Hellas στο τρίμηνο

Στα 181 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι επενδύσεις της Motor Oil Hellas μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2024, με το σχέδιο του πράσινου μετασχηματισμού και της βιώσιμης ανάπτυξης του ομίλου σε πλήρη τροχιά. Πιο συγκεκριμένα, οι επενδύσεις στο α΄ τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκαν σε 181 εκατ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο από τα 75 εκατ. ευρώ που είχε δαπανήσει ο όμιλος την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Στις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις αναφέρεται ότι η εταιρεία και κατά συνέπεια ο όμιλος, προκειμένου να ολοκληρώσει τις επενδύσεις και τις δεσμεύσεις της για έργα, έχει συνάψει νέες συμβάσεις και εντολές παραγγελίας με τεχνικές εταιρείες, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των οποίων στο τέλος του Απριλίου ανερχόταν σε 7,9 εκατ. ευρώ. Διευκρινίζεται δε ότι οι προσθήκες στις ακινητοποιήσεις υπό εκτέλεση για τον όμιλο κατά την τρέχουσα περίοδο, αφορούν κατά μεγάλο μέρος την κατασκευή της νέας μονάδας διάσπασης προπυλενίου, το έργο κατασκευής νέας μονάδας συμπαραγωγής ισχύος και θερμότητας υψηλής απόδοσης, έργα υποδομών και βελτίωσης της λειτουργίας του διυλιστηρίου, προσθήκες πρατηρίων και την κατασκευή αιολικών πάρκων.

Όσον αφορά στον κύκλο εργασιών του τριμήνου, διαμορφώθηκε στα 2,979 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 10% από τα 3,307 δισ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2023. Τα προσαρμοσμένα κέρδη EBITDA άγγιξαν τα 334 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 25% σε σύγκριση με τα περσινά 447 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα για τον κλάδο της διύλισης, ο τζίρος ανήλθε στα 2,280 δισ. ευρώ και τα ΕBITDA στα 283 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι, στις 22 Μαΐου, η Motor Oil Hellas ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. για την απόκτηση είτε από την ίδια είτε από θυγατρική αυτής του συνόλου των μετοχών που κατέχει στην ΗΛΕΚΤΩΡ. Στο πλαίσιο αυτό, απέστειλε προσφορά, το ύψος της οποίας ανέρχεται σε 114,7 εκατ. ευρώ, εκκρεμεί ωστόσο η οριστικοποίηση της σύμβασης αγοράς.