-->

ΚΟΛΙΟΣ: Aντικαθιστά το μαζούτ με LNG σε συνεργασία με τη Blue Grid

H γαλακτοβιομηχανία ΚΟΛΙΟΣ έγινε η πρώτη ελληνική βιομηχανία που καλύπτει τις θερμικές ενεργειακές της ανάγκες με LNG, με προμηθευτή την εταιρεία Blue Grid, μέλος του Ομίλου Molgas. Το LNG φορτώνεται τακτικά σε βυτιοφόρα οχήματα της Blue Grid στην εγκατάσταση μεταφόρτωσης βυτιοφόρων οχημάτων του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα. Από εκεί, μεταφέρεται οδικώς και παραδίδεται σε ειδικό σταθμό αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG που κατασκεύασε, λειτουργεί και συντηρεί η Blue Grid εντός των εγκαταστάσεων της ΚΟΛΙΟΣ.
To LNG επαναεριοποιείται και τροφοδοτεί τους λέβητες της εταιρείας, επιτρέποντας την κατανάλωση Φυσικού Αερίου, χωρίς να χρειάζεται σύνδεση σε κάποιο τοπικό δίκτυο αγωγών.

Επένδυση και σε βιοαέριο
«Στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, η ΚΟΛΙΟΣ λειτουργεί ήδη Φ/Β πάρκο για την κάλυψη μέρους των απαιτήσεων του εργοστασίου της σε ηλεκτρική ενέργεια. Αντικαθιστά τώρα το μαζούτ με το LNG για την παραγωγή θερμικής ενέργειας και σε σύντομο χρονικό διάστημα ολοκληρώνει την μονάδα αναερόβιας επεξεργασίας των λυμάτων της, με στόχο την ιδιοκατανάλωση του παραγόμενου βιοαερίου. Με την ολοκλήρωση των παραπάνω επενδύσεων, η ΚΟΛΙΟΣ θα είναι μια από τις πιο φιλικά προς το περιβάλλον λειτουργούσες βιομηχανίες τροφίμων», δήλωσε εκ μέρους της ΚΟΛΙΟΣ ο κ. Θέμης Κωστόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Αλέξανδρο Λαγάκο, επικεφαλής της Molgas στη ΝΑ Ευρώπη και της Blue Grid: «αυτή είναι μία πολύτιμη νέα προοπτική, που πλέον διανοίγεται για τις ελληνικές βιομηχανίες που δεν έχουν πρόσβαση σε αγωγούς Φυσικού Αερίου, προκειμένου να επιτύχουν σημαντική μείωση του ενεργειακού τους κόστους και συνάμα μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος». Μετά την ΚΟΛΙΟΣ, η επόμενη ελληνική βιομηχανία που θα λάβει LNG είναι η χαρτοποιία ELPACK στη Φθιώτιδα, επίσης με τη βοήθεια του Ομίλου Molgas.

 

Ανανέωση 2024: Ευκαιρία αναβάθμισης παλιού εξοπλισμού συσκευασίας

Την ευκαιρία αναβάθμισης παλιού εξοπλισμού συσκευασίας, όπως εκτυπωτές κωδικών, εκτυπωτές ετικετών, ετικετέζες, μηχανήματα περιτύλιξης παλετών, βιομηχανικούς ζυγούς και ρομποτικούς βραχίονες, ανεξαρτήτως κατασκευαστή ή λειτουργικής κατάστασης προσφέρει το πρόγραμμα «Ανανέωση 2024», που «τρέχει» ο Όμιλος Θεοδώρου. Ο νέος εξοπλισμός περιλαμβάνει όλα τα μηχανήματα και συστήματα που κατασκευάζει ή αντιπροσωπεύει ο Όμιλος. Ενδεικτικά: Βιομηχανικούς εκτυπωτές κωδικών για ατομικές & ομαδικές συσκευασίες, ετικετέζες για αυτόματη επικόλληση ετικετών, βιομηχανικούς ζυγούς, ελεγκτές βάρους, συστήματα print & apply, συστήματα εγκιβωτισμού, συστήματα ρομποτικής παλετοποίησης, μηχανές περιτύλιξης παλετών με stretch film, κλπ. Σημειώνεται ότι ο νέος εξοπλισμός δεν είναι απαραίτητο να είναι ίδιος με τον αποσυρόμενο.

 

Πέρασμα από το μαζούτ στη βιομάζα για την ΚΡΟΝΟΣ

Σε αντικατάσταση του λέβητα μαζούτ από λέβητα υγραερίου φυσικού αερίου και αξιοποίησης καύσιμης ύλης βιομάζας προχωρά η ΚΡΟΝΟΣ ΑΕ. Πιο συγκεκριμένα, στη μονάδα επεξεργασίας φρούτων της γνωστής βιομηχανίας κονσερβοποιημένων οπωροκηπευτικών στην Πέλλα, στη θέση του λέβητα μαζούτ, θα μπει νέος λέβητας φυσικού αερίου.  Σύμφωνα με τροποποιητική απόφαση των περιβαλλοντικών όρων, η αντικατάσταση αυτή έχει θετικό αντίκτυπο και μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου, καθώς από τη χρήση του φυσικού αερίου ως καύσιμο παράγονται λιγότερες εκπομπές αέριων ρύπων και διοξειδίου του άνθρακα, σε σχέση με τη χρήση μαζούτ.

Διευκρινίζεται ότι η προσθήκη του εν λόγω λέβητα δεν θα αυξήσει τη δυναμικότητα του εργοστασίου, ως προς την ατμοπαραγωγή και την επεξεργασία των φρούτων, καθώς αυτός θα τίθεται σε λειτουργία αντικαθιστώντας κάποιον από τους ήδη υφιστάμενους. Αναφορικά με την αξιοποίηση καύσιμης ύλης βιομάζας, τα στερεά καύσιμα που δύνανται να εισέρχονται στο λέβητα προς παραγωγή ατμού περιλαμβάνουν πυρήνες ροδακίνου, βερίκοκου, ελιάς και άλλων καρπών, αγροτικά υπολείμματα, πέλλετ και απόβλητα από δασοκομία.

Webuild: Εργοστάσιο για αναβάθμιση και επανάχρηση μεταχειρισμένων TBM

Ο ιταλικός κατασκευαστικός όμιλος Webuild «έστησε» ένα νέο εργοστάσιο για τη συναρμολόγηση και επανάχρηση μεταχειρισμένων μηχανημάτων διάνοιξης σηράγγων (TBM). Σύμφωνα με την εταιρεία η εγκατάσταση, που θα βρίσκεται στην περιοχή Terni, θα της επιτρέψει να μειώσει τις κεφαλαιουχικές της δαπάνες και το λειτουργικό κόστος της τροποποιώντας και αναβαθμίζοντας τα TBM για μελλοντικά έργα.

Η Webuild διαθέτει συνολικά 58 TBM, συμπεριλαμβανομένων αυτών που λειτουργούν ήδη, εκείνων που βρίσκονται σε στάδιο συναρμολόγησης και κάποιων που έχουν δεσμευτεί από προγραμματισμένα έργα. Η μεταποίηση των TBM, είτε για συντήρηση είτε για αναβάθμισή τους μπορεί να διαρκέσει από πέντε έως εννέα μήνες. Η Webuild ανέφερε, σύμφωνα με ιταλικά μέσα, ότι η ευρεία χρήση των TBM έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφασή της να επενδύσει στην ίδρυση της μονάδας WEM (Webuild Equipment & Machinery). Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη μόνο για την περιοχή της Σικελίας θα χρειαστούν 19 TBM για επτά σιδηροδρομικά πρότζεκτ που βρίσκονται εν εξελίξει.

Automechanika: Έμφαση σε εναλλακτικά καύσιμα, ηλιακή τεχνολογία και υδρογονοκίνηση

Ο Michael Johannes, Αντιπρόεδρος του τμήματος Mobility & Logistics της Messe Frankfurt, και ο Olaf Mußhoff, Διευθυντής της Automechanika Frankfurt, μίλησαν για τη σημασία της έκθεσης Automechanika και τις καινοτομίες που φέρνει. Ο κ. Johannes ανέφερε ότι όλες οι εκθέσεις Automechanika το 2023 ξεπέρασαν τις προσδοκίες τους, με την Automechanika Shanghai να αποτελεί το αποκορύφωμα, υπογραμμίζοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Κίνας στην αυτοκινητοβιομηχανία ως κέντρο έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής. Η Automechanika Shanghai περιλάμβανε περίπου 60 εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της τετραήμερης έκθεσης.

Ο κ. Mußhoff, από την πλευρά του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την θετική ανταπόκριση από τον κλάδο και την προσμονή για την υποδοχή σημαντικών διεθνών παραγόντων και επισκεπτών στην Automechanika Frankfurt. Επισήμανε τη σημασία της δια ζώσης επαφής και των νέων προϊόντων, καθώς και τη δημιουργία νέων μορφών εκδηλώσεων που εστιάζουν σε τάσεις όπως η συνδεσιμότητα, η ηλεκτροκίνηση και η βιωσιμότητα.

Συγκεκριμένα, οι τάσεις που αναδείχθηκαν από την έκθεση αφορούσαν τη βιωσιμότητα, με έμφαση σε λύσεις όπως τα εναλλακτικά καύσιμα, η ηλιακή τεχνολογία, και η υδρογονοκίνηση. Επιπλέον, υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για την ηλεκτροκίνηση, τα εναλλακτικά συστήματα κίνησης και τις τεχνολογίες μπαταριών. Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και οι ψηφιακές λύσεις για τη συνδεσιμότητα και τη διαχείριση δεδομένων ήταν επίσης κεντρικά θέματα. Η έκθεση παρείχε πλατφόρμα για νέες εταιρείες μέσω της “start-up area”, καθώς και πρωτοβουλίες όπως το “Talents4AA”, που στοχεύει στην προσέλκυση νέων ταλέντων στον κλάδο.

ΣΕΒΤ: Η επώνυμη βιομηχανία θέλει αύξηση παραγωγής, όχι ευκαιριακά υψηλές τιμές

Στην αύξηση της παραγωγικότητας και της βιωσιμότητας «κρύβεται» το μακροπρόθεσμο όφελος για την η επώνυμη βιομηχανία τροφίμων και ποτών και όχι στις ευκαιριακά υψηλές τιμές. Με αυτό το ηχηρό μήνυμα έκλεισε ο κ. Ιωάννης Γιώτης την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών, τονίζοντας ότι ο κλάδος έχει μπει «άστοχα στο στόχαστρο για το κόστος ζωής».

Νωρίτερα, ο κ. Γιώτης, από τη θέση του επανεκλεγέντος Προέδρου του ΣΕΒΤ, αναφέρθηκε σε προκαταρτικά στοιχεία ειδικής μελέτης για τον πληθωρισμό στα επώνυμα, τυποποιημένα τρόφιμα που πραγματοποίησε ο σύνδεσμος σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ όπου αποτυπώνεται με σαφήνεια ότι η βιομηχανία τροφίμων δεν τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, καθώς τον Απρίλιο ο πληθωρισμός των επώνυμων, τυποποιημένων τροφίμων – εξαιρουμένου του ελαιόλαδου-ήταν μόλις 0,6%.

Η βιομηχανία «όχι μόνο δεν κερδοσκοπεί αλλά κάνει μια τιτάνια προσπάθεια για να διατηρήσει τις τιμές προσιτές», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, σημειώνοντας ότι οι εταιρείες του κλάδου απορρόφησαν μεγάλο μέρος των αυξήσεων, εκτός ελαιολάδου, για να προστατεύσουν τον καταναλωτή. Εξετάζοντας τους ισολογισμούς 2022 σημαντικού μέρους των μελών του ΣΕΒΤ και αφαιρώντας έκτακτα κέρδη από εξαγορές και συγχωνεύσεις, διαπιστώνεται ότι τα καθαρά κέρδη του σημαντικού αυτού μέρους των επιχειρήσεων της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, εμφάνισαν μείωση -7,5%.

Ενδεικτικά, τον Ιανουάριο, το ελληνικό τυπικό καλάθι προϊόντων ήταν 25% φθηνότερο από αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Όπως τόνισε ο κ. Γιώτης, η Βιομηχανία καλείται να διαχειριστεί μια τριπλή κρίση με την ταυτόχρονη αύξηση του κόστους της ενέργειας, του κόστους πρώτων υλών λόγω της κλιματικής αλλαγής και του επιπρόσθετου κόστους της πράσινης μετάβασης. Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε το σταθερό αίτημα του κλάδου προς την κυβέρνηση, για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και διατύπωσε τη δέσμευση του ΣΕΒΤ να στηρίξει κάθε προσπάθεια προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το όφελος της μείωσης θα περάσει στον καταναλωτή.

«Προτιμά να γίνει δυσάρεστος» ο Κ. Χατζηδάκης
«Δεν θα βάλω την υπογραφή μου σε αποσταθεροποίηση του προϋπολογισμού. Προτιμώ να γίνω δυσάρεστος μαζί σας», ήταν ξανά η απάντηση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κ. Χατζηδάκη στο παραπάνω αίτημα, χωρίς να αποκλείει ωστόσο τη μείωση άλλων φόρων -πέραν αυτών που έχουν ήδη προγραμματιστεί όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το 2025- επισημαίνοντας ότι οι παρεμβάσεις αυτές θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα της μάχης κατά της φοροδιαφυγής. Για το θέμα των τιμών, ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι δεν υπάρχει μαγική γομολάστιχα σε καμία χώρα του κόστους που να διαγράφει το φαινόμενο του πληθωρισμού.

«Τα μέτρα που ελήφθησαν είναι προσωρινά και θα αρθούν όταν έρθει η ώρα και υπάρξει ομαλοποίηση της κατάστασης. Αυτό δεν θα συμβεί αύριο το πρωί, πάμε σε ομαλοποίηση σταδιακά», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις παρεμβάσεις στα περιθώρια κέρδους τις οποίες ο κ. Γιώτης χαρακτήρισε «αναχρονιστικό μέτρο». Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της Ανοιχτής Συνεδρίασης ανανεώθηκε ομόφωνα η θητεία του Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒΤ, ενώ πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις πάνελ με τη συμμετοχή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λ.Αυγενάκη, του Αντιπρόεδρου του ΣΕΒΤ κ. Γρ. Αντωνιάδη, του Γενικού Διευθυντή του ΙΟΒΕ κ. Ν.Βέττα, της Διευθύντριας Ερευνών της ΔιαΝέοσις, κας Φ. Μακαντάση και του Γενικού Διευθυντή της FoodDrinkEurope κ. D.Jacobs.

 

FDL Group: 25,6% αύξηση στην κερδοφορία το 2023

Επενδύοντας την τελευταία δεκαετία σε μία πορεία συνεχούς ανάπτυξης, το 2023 ο Όμιλος FDL σημείωσε Κύκλο Εργασιών ύψους 83,06 εκατ. ευρώ με την κερδοφορία σε επίπεδο EBITDA να διαμορφώνεται στα €8,86 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας αξιοσημείωτη αύξηση 25,6% έναντι του προηγούμενου έτους. Έχοντας ως βασικό άξονα της στρατηγικής του την ανάπτυξή του και την αύξηση των δεικτών κερδοφορίας του, ο Όμιλος συνεχίζει να επενδύει στους ανθρώπους του, σε νέες καινοτόμες τεχνολογίες και συστήματα και αναπτύσσει νέους τομείς δραστηριότητας, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο πρόσθετη αξία για τους μετόχους του.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΦΟΥΝΤΛΙΝΚ Α.Ε. εφαρμόζει επιτυχημένα για περισσότερο από 10 έτη το πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης μετοχών. Σύμφωνα με ανακοίνωση, την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 ολοκληρώθηκε η δωρεάν διάθεση 285.751 ιδίων μετοχών σε εργαζομένους και συνεργάτες της, καθώς και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών, με κριτήριο την ατομική εργασιακή τους απόδοση και προσφορά στην εταιρεία και στον Όμιλο FDL. Σημειώνεται ότι οι κύριοι μέτοχοι της εταιρείας δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Η συνολική αξία των μετοχών που διατέθηκαν ανέρχεται σε € 138.303,48, λαμβάνοντας υπόψη την τιμή κλεισίματος €0,4840 της προηγούμενης εργάσιμης ημέρας.

 

Η πρώτη ελληνική μονάδα με πιστοποίηση Operation Clean Sweep

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πιστοποίηση του εργοστασίου Ιωαννίνων της Πλαστικά Θράκης Pack Α.Ε., σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προγράμματος Operation Clean Sweep, από τον εξωτερικό φορέα πιστοποίησης LRQA. Η πρωτοβουλία στοχεύει στη βελτίωση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές για τη διαχείριση των πλαστικών κόκκων σε κάθε στάδιο της αλυσίδας παραγωγής και εφοδιασμού, προκειμένου να επιτευχθεί μηδενική διαρροή στο περιβάλλον. Σημειώνεται ότι σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο έχουν πιστοποιηθεί συνολικά 28 εταιρείες και στην Ελλάδα η Πλαστικά Θράκης είναι η πρώτη.

Η Πλαστικά Θράκης υπέγραψε τη δέσμευση για την εφαρμογή του προγράμματος OCS και έχει αναλάβει δράση για την επίτευξη στόχων όπως η βελτίωση της οργάνωσης του χώρου εργασίας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση διαρροών, η δημοσίευση εσωτερικών διαδικασιών για την επίτευξη των στόχων «μηδενικής απώλειας κόκκων πλαστικού», η παροχή εκπαίδευσης στους εργαζομένους κ.ο.κ.

Στα πλαίσια εφαρμογής του προγράμματος O.C.S, η εταιρεία:
• Διενεργεί ανάλυση ρίσκου σχετικά με την αναγνώριση των πιθανών πηγών διαρροών κόκκων πλαστικού.
• Παρακολουθεί τις ποσότητες διαρροών/απωλειών κόκκων πλαστικού μέσω KPIs και της εφαρμογής του μοντέλου Bowtie.
• Καταγράφει και διερευνά τα περιστατικά απωλειών κόκκων.
• Επιδιώκει την συνεχή βελτίωση των μέτρων ελαχιστοποίησης των πιθανών διαρροών.

 

Π. Πετρόπουλος ΑΕΒΕ: «Με το δεξί» οι πωλήσεις πρώτου τετραμήνου

Σημαντική αύξηση πωλήσεων κατέγραψε ήδη κατά το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς η εταιρεία κατασκευής, διανομής και υποστήριξης προϊόντων αυτοκινητοβιομηχανίας Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ. Πιο συγκεκριμένα, οι πωλήσεις του Ομίλου Π. Πετρόπουλος ΑΕΒΕ αυξήθηκαν κατά 29,1% και ανήλθαν σε €50,1 εκατ. από €38,8 εκατ. το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023 ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε €1,5 εκατ. από €1,6 εκατ. Σύμφωνα με τον Όμιλο ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός μειώθηκε στα €14,9 εκατ. από €20 εκατ. στις 31.12.23. Τέλος, η καθαρή θέση ανήλθε στα €54,8 εκατ. από €53,3 εκατ. μέχρι και τα τέλη Μαρτίου. Ο δείκτης φερεγγυότητας του Ομίλου (καθαρή θέση ως % του συνόλου του ενεργητικού χωρίς τα μετρητά και ισοδύναμα) ήταν 51%.

Υπενθυμίζεται πως η ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕΒΕ, στο πλαίσιο της συνεχούς αναζήτησης της για καινοτόμες λύσεις, είχε κάνει γνωστό προ λίγων μηνών πως η νέα επιχειρηματική μονάδα «Innovation Business Unit», που δημιουργήθηκε το 2022, ξεκινάει το πρότζεκτ EcoShift. Το EcoShift εστιάζει σε λύσεις ηλεκτροκίνησης, αποθήκευσης ενέργειας και ανακύκλωσης με όρους βιώσιμης ανάπτυξης και εντός του 2024 είχε προαναγγελθεί πως θα είναι έτοιμο προς διάθεση το ηλεκτρικό σκούτερ δικής της σχεδίασης και κατασκευής.

 

DS Smith: o Stefano Rossi, Divisional CEO του Packaging στο εργοστάσιο της Κορίνθου

H DS Smith Hellas φιλοξένησε στο εργοστάσιό της στην Κόρινθο τον Stefano Rossi, Divisional CEO του Packaging, Η παρουσία του υπογράμμισε τη δέσμευση της DS Smith στις δραστηριότητές της στην Ελλάδα και την αφοσίωσή της στην προώθηση της καινοτομίας και της βιωσιμότητας στον κλάδο της συσκευασίας. Σημειώνεται πως η DS Smith Hellas προχώρησε σε ένα σημαντικό επενδυτικό πλάνο το 2023, διαθέτοντας 33,9 εκατομμύρια ευρώ για να ενισχύσει τις βιώσιμες πρακτικές συσκευασίας και να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο κ. Rossi ξεναγήθηκε στο εργοστάσιο της Κορίνθου, και διαπίστωσε την πρόοδο της επένδυσης, ύψους 17,6 εκατομμυρίων ευρώ στη συγκεκριμένη μονάδα.