-->

Βιομηχανία: Ετήσια αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 3,1% τον Φεβρουάριο

Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) του μηνός Φεβρουαρίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2023, παρουσίασε αύξηση 3,1% έναντι αύξησης 10,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2023 με το 2022, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑ. Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία του μηνός Φεβρουαρίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2024, παρουσίασε αύξηση 5,4%. Τέλος, ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2023 – Φεβρουαρίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2022 – Φεβρουαρίου 2023, παρουσίασε μείωση 5,5%, έναντι αύξησης 29,9% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Καινοτομία και Βιωσιμότητα στο επίκεντρο της ορθής διαχείρισης υδατικών πόρων

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Hellenic Water Forum powered by Olympios την Παρασκευή 19.04, στο Συνεδριακό Κέντρο Εθνικής Ασφαλιστικής στην Αθήνα. Το φόρουμ συγκέντρωσε κορυφαίους ειδικούς και παρουσίασε πρωτοποριακές ιδέες για τη βιώσιμη διαχείριση υδατικών πόρων, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της ασφάλειας του νερού. Οι ομιλίες κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η τεχνολογική καινοτομία, η πολιτική δέσμευση και η δημιουργία καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη διαχείριση του νερού. Επίσης, το forum υποστήριξε έντονα την ανάγκη για ψηφιοποίηση των υδατικών υποδομών.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, οι οποίοι παρουσίασαν τις πολιτικές και τα σχέδια τους για την επίτευξη αειφορίας στη διαχείριση των υδατικών πόρων στην Ελλάδα.
Τέλος στα σενάρια περί ιδιωτικοποίησης του νερού έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης. Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση αναζητά αποτελεσματικό τρόπο συνένωσης των ΔΕΥΑ. «Η βασική επιφύλαξη των καλών ΔΕΥΑ είναι ότι δεν θέλουν να πάρουν πάνω τους τις υποχρεώσεις των πιο αδύναμων. Όμως, το ταγκό και οι συνενώσεις θέλουν δύο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο της οικονομίας νερού, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε τη σημασία των ισχυρών επενδύσεων σε αφαλατώσεις, τη συντήρηση ορεινών υδρονομίων και δασών για τη διασφάλιση του νερού, καθώς και την ανάγκη για αποτελεσματικότερη διαχείριση και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα της διαχείρισης των υδάτων. Νωρίτερα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην ανάγκη ψηφιοποίησης του δικτύου υδροδότησης με την τοποθέτηση ψηφιακών μετρητών (υδρομέτρων). O κ. Παπαστεργίου, τόνισε τη σημασία της Τεχνητής Νοημοσύνης στην αναζήτηση λύσεων για τη διαχείριση των υδατικών πόρων, επισημαίνοντας την ανάγκη για προσέγγιση χωρίς φόβο και ακρότητες.

O Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χαράλαμπος Σαχίνης, ανέλυσε τις προκλήσεις της παροχής νερού και την αντιμετώπιση κρίσεων όπως οι πυρκαγιές με την πρόβλεψη πυρασφάλειας και τη δημιουργία υπογείων αποθηκεύσεων. Αναφέρθηκε στα θέματα λειψυδρίας λόγω κλιματικής αλλαγής και στην παραγωγή ενέργειας μέσω μικρών υδροηλεκτρικών στα κανάλια από Εύηνο και Μόρνο.

Τόνισε την ανάγκη για ψηφιοποίηση, τη συντήρηση του δικτύου, και τη σημασία του ρυθμιστικού πλαισίου για την οικονομική αποδοτικότητα. Επίσης, ανέλυσε το έντονο πρόβλημα της υπoστελέχωσης, σημείο που συμφώνησε και ο Δρ. Δημήτριος Ψυχογυιός, Α’ Αντιπρόεδρος Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, Προεδρεύων του Κλάδου Υδάτων. «Δεν υπάρχει καμία εταιρική κουλτούρα και καμιά δομή», επεσήμανε. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να γίνει επένδυση σε χρόνο, κυρίως, για να αλλάξουν και να εσκυγχρονισθούν οι διαδικασίες.
O Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης, εξέφρασε από τη μεριά του τις προκλήσεις στη διαχείριση αποβλήτων και την αναγκαιότητα για προσλήψεις, αναφέροντας την περίπτωση του ΑΣΕΠ και τις επιπτώσεις στην υδάτινη διαχείριση.

Το 1ο Hellenic Water Forum ήταν powered by του Ομίλου Εταιρειών Olympios.
Χορηγοί του συνεδρίου ήταν οι ΕΥΔΑΠ, Vodafone Innovus, WINGS και Xylem. Υποστηρικτές ήταν οι ΕΥΑΘ, AVK, GF, HACH και TIEMME.
Για περισσότερες πληροφορίες και την ατζέντα του συνεδρίου, επισκεφθείτε τον επίσημο ιστότοπο www.hellenicwaterforum.gr.

 

Εξαγωγική Ηπείρου: Ολοκληρώθηκε η μονάδα τυποποίησης – συσκευασίας και συντήρησης

Την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης της επιχείρησης Εξαγωγική Ηπείρου, πιστοποίησε με απόφαση του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου. Η επένδυση, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, αφορά στην επέκταση – εκσυγχρονισμό της μονάδας τυποποίησης – συσκευασίας και συντήρησης αγροτικών προϊόντων, στην Γαβριά Άρτας και ολοκληρώθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2024.

Το συνολικό οριστικοποιούμενο επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος της επένδυσης ανέρχεται στο ποσό του 1.347.535,81 ευρώ ενώ το ποσοστό των ιδίων κεφαλαίων ανέρχεται σε 0%. Επιπροσθέτως, το ύψος της εξωτερικής χρηματοδότησης μέσω τραπεζικού δανείου τριετούς τουλάχιστον διάρκειας ανέρχεται στο ποσό των 607.361,18 ευρώ, που αποτελεί ποσοστό 45% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους της επένδυσης και το ύψος της ενίσχυσης με τη μορφή της επιχορήγησης ανέρχεται στο ποσό των 742.330,32 ευρώ, ποσοστό 55% του ενισχυόμενου κόστους της συμβατικής επένδυσης. Να σημειωθεί πως η εταιρεία ιδρύθηκε τον Σεπτέμβρη του 1997, με κύριο σκοπό την εξαγωγική δραστηριότητα στα εσπεριδοειδή και οπωροκηπευτικά.

RIGINOS: Προχωρά στην κατασκευή ναυπηγείου για yachts κι άλλα σκάφη

Η RIGINOS Yachts, εταιρεία yachting, προχωρά σε νέες επενδύσεις που δίνουν ώθηση στις αναπτυξιακές προοπτικές της και ταυτόχρονα ενδυναμώνουν τη θέση της Ελλάδας στον διεθνή κλάδο του yachting και του θαλάσσιου τουρισμού. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων της RIGINOS Yachts, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ανέρχεται σε 7,5 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να λαμβάνει το «πράσινο φως» για την υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου της στο καθεστώς ενίσχυσης «Επιχειρηματικότητα Μικρών Επιχειρήσεων» από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Σημειώνεται πως οι επενδύσεις της εταιρείας στηρίζονται και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η RIGINOS Yachts προχωρά στην αγορά ιδιόκτητης έκτασης 12 στρεμμάτων, με σκοπό τη δημιουργία ναυπηγείου, στο οποίο θα κατασκευάζονται πολυτελή superyacht tenders καθώς και σκάφη για άλλα ναυπηγεία. Παράλληλα, η εταιρεία θα δημιουργήσει ένα show room σκαφών 5.000 τ.μ., καθώς και ένα εξωτερικό showroom 7.000 τ.μ., το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Ο κ. Γιώργος Ρηγινός, CEO της RIGINOS Yachts, δήλωσε: σχετικά με την νέα επένδυση «Το συγκεκριμένο επιχειρηματικό εγχείρημα θα τονώσει σημαντικά την αναπτυξιακή προοπτική και τις επιδόσεις της εταιρείας μας, καθώς η ζήτηση για υπηρεσίες όπως αυτές που προσφέρουμε διαφαίνεται σταθερή. Παράλληλα, πρόκειται να δημιουργήσει δεκάδες νέες θέσεις εργασίας».

Wonderplant: Υπό κατασκευή υδροπονικό θερμοκήπιο, αποθήκες και συσκευαστήριο

Ένα επενδυτικό πλάνο ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ «τρέχει» η εταιρεία Wonderplant, η οποία έχει ως αντικείμενο την καλλιέργεια ντομάτας θερμοκηπίου με τη μέθοδο της υδροπονίας. Σημειώνεται πως Αντιπρόεδρος της εταιρείας η οποία διαθέτει 220 στρέμματα θερμοκηπίου υψηλής τεχνολογίας και συσκευαστηρίου στην Πετρούσα Δράμας, είναι ο γνωστός επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

Η Wonderplant στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης της, υλοποιεί ήδη τη νέα επένδυση για περαιτέρω επέκταση των παραγωγικών της εγκαταστάσεων. Η νέα επέκταση, η οποία πραγματοποιείται στην περιοχή της Πετρούσας σε έκταση πλησίον των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και η οποία θα δημιουργήσει 120 νέες θέσεις εργασίας, αφορά την ανέγερση υπερσύγχρονου υδροπονικού θερμοκηπίου έκτασης 100 στρεμμάτων.

Στο επενδυτικό πλάνο συμπεριλαμβάνονται κι αντίστοιχες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις συσκευαστηρίων, αποθηκών κλπ. αλλά και σταθμός ΣΗΘΥΑ ισχύος 9,6MW. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εταιρεία στον πρόσφατο ισολογισμό της, η επένδυση αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2025. Όσον αφορά τα οικονομικά της η Wonder­plant, έκανε τζίρο το 2023 ύψους 50.629 χιλ. ευρώ έναντι 45.560 χιλ. ευρώ το 2022 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 11,13%. Επιπροσθέτως, τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 10.702 χιλ. ευρώ έναντι 8.814 χιλ. ευρώ το 2022, καταγράφοντας αύξηση 21,41%.

Mytilineos: Αίτημα στο Ταμείο Καινοτομίας για επένδυση σε βωξίτη, αλουμίνιο και γάλλιο

Τις προθέσεις της Mytilineos Energy & Metals να προχωρήσει στην παραγωγή γαλλίου επιβεβαίωσε ο CEO της εταιρείας και πρόεδρος της Eurometaux, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στην εκδήλωση Raw Materials 2030: A rallying call for European resilience – 18/04/2024 – Autoworld. Κατά τη διάρκεια συζήτησης ο κ. Μυτιληναίος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση ενώ για μια ακόμη φορά έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου στην Ευρώπη για το ζήτημα των κρίσιμων πρώτων υλών.

«Υπάρχουν προβλήματα κι εμείς είμαστε αυτοί που ψάχνουν λύσεις στα προβλήματα και επενδύουμε και προσλαμβάνουμε χιλιάδες ανθρώπους στην Ευρώπη, κι είμαστε εδώ να κάνουμε τη δουλειά αλλά χρειαζόμαστε στήριξη. Η CRM (Κανονισμός για τις κρίσιμες πρώτες ύλες) είναι σημαντική αλλά κενή περιεχομένου» είπε και έφερε ως παράδειγμα τις επενδυτικές πρωτοβουλίες της εταιρείας του.

«Εμείς έχουμε υποβάλλει ήδη αίτημα στο Ταμείο Καινοτομίας για ένα νέο έργο ύψους 350 εκατ. ευρώ και το οποίο περιλαμβάνει τρεις κρίσιμες πρώτες ύλες, βωξίτη, αλουμίνιο και γάλλιο και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε, τεχνικά μπορούμε να το κάνουμε, οικονομικά μπορούμε να το υποστηρίξουμε αλλά χρειαζόμαστε την ΕΕ στο πλευρό μας» δήλωσε. Κληθείς να απαντήσει για την εξαγορά της Imeris Βωξίτης αλλά και την επένδυση στη Γκάνα, εξήγησε πως οι κινήσεις αυτές είναι αποτέλεσμα μιας παγκοσμιοποίησης που αλλάζει μορφή ταχύτατα.

«Βλέπουμε, για παράδειγμα την Κίνα, που κάνει σχεδόν αδύνατο για άλλους να αγοράσουν σπάνιες γαίες όπως το γάλλιο. Βλέπουμε πρωτοβουλίες των ΗΠΑ για αύξηση των δασμών στα κινεζικά προϊόντα. Τι σημαίνουν όλα αυτά; είναι μια καινούρια εποχή παγκοσμιοποίησης. Δεν μπορείς να την σταματήσεις. Χρειαζόμαστε τις κρίσιμες πρώτες ύλες. Άρα τι κάνουμε; αγοράζουμε ότι διαθέσιμο ορυχείο βωξίτη υπάρχει στην Ευρώπη, τα οποία βρίσκονται κυρίως στην Ελλάδα, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη στην Ευρώπη αλλά και πάλι δεν φτάνει και πάμε στη Γκάνα» υπογράμμισε.

Τέλος, παρέθεσε το παράδειγμα της Κίνας, η οποία στις αρχές του αιώνα παρήγαγε το 6% του παγκόσμιου αλουμίνιου και τώρα παράγει το 65%, χωρίς να έχει μεγάλα αποθέματα βωξίτη, αλλά αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες από τη Γουινέα. «Πρέπει να προσπαθήσουμε να είμαστε στην Ευρώπη, όσο αυτόνομοι όσο γίνεται στις κρίσιμες πρώτες ύλες. Και αυτό δεν είναι μόνο επιχειρηματικό πρόβλημα, είναι πολιτικό» κατέληξε.

ΦΑΙΔΩΝ: Νέα γραμμή παραγωγής καινοτόμων σνακ και διεύρυνση στην αγορά της Αμερικής

Επενδύσεις στις εγκαταστάσεις της και ενδυνάμωση του εξαγωγικού της χαρακτήρα θέτει στο επίκεντρο της στρατηγικής της για την τρέχουσα χρονιά η βιομηχανία ζαχαροπλαστικής ΦΑΙΔΩΝ.
Η εταιρεία, που διαθέτει αυτή τη στιγμή πάνω από 300 κωδικούς προϊόντων, ξεκίνησε ως ένα μικρό εργαστήριο το 1968 στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης και το 1997 «μετακόμισε» σε νέες, σύγχρονες εγκαταστάσεις, οι οποίες καταλαμβάνουν επιφάνεια 17.000 τμ.

Ακολουθώντας ένα σταθερό ρυθμό ανάπτυξης, η ΦΑΙΔΩΝ ετοιμάζεται, όπως αποκαλύπτει στο INDUSTRY, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Στάθης Γιαχανατζής για ακόμη μια παραγωγική επέκταση. Πιο συγκεκριμένα, σχεδιάζει την ανάπτυξη γλυκών σνακ.n «Αυτή τη στιγμή σχεδιάζουμε την επένδυση με στόχο να υλοποιηθεί μέχρι τέλος του έτους, αρχές το επομένου. Σε αυτό ίσως χρειαστεί και διεύρυνση του κατασκευαστικού, δηλαδή νέους χώρους, έτσι ώστε να μπορέσει να μπει η νέα γραμμή παραγωγής» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαχανατζής, διευκρινίζοντας πως το ύψος της επένδυσης δεν μπορεί να αποτυπωθεί ακόμη καθώς βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού, αλλά αναμένεται να υπάρχει μια πιο σαφής εικόνα μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ενίσχυση των εξαγωγών
Ξεδιπλώνοντας τους εξαγωγικούς στόχους της εταιρείας, ο κ. Γιαχανατζής επισημαίνει πως η ΦΑΙΔΩΝ προσβλέπει σε μεγαλύτερη διεύρυνση της παρουσίας των προϊόντων της στην Αμερική
«Εξαγωγικά παρ’ ότι εξάγουμε σε 13 χώρες (Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία κ.α.), στόχος για φέτος είναι η περαιτέρω διεύρυνση της αγοράς της Αμερικής, προσπαθώντας να έχουμε τις κατάλληλες επαφές έτσι ώστε να αναπτύξουμε τα προϊόντα μας και σε αυτή την αγορά περαιτέρω» τονίζει.

Οι παραπάνω στρατηγικές κινήσεις, εξάλλου, έρχονται ως φυσικό επόμενο και της επιτυχημένης πορείας της ΦΑΙΔΩΝ και σε οικονομικά μεγέθη. Σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας, το 2023 η ανάπτυξη του κύκλου εργασιών θα κινηθεί στο 17% περίπου, ενώ αναμένεται και βελτίωση της κερδοφορίας, σε σχέση με το 2022, ένας οικονομικός δείκτης που είχε μειωθεί ελάχιστα λόγω της απορρόφησης ενός μεγάλου μέρους της αύξησης του κόστους παραγωγής. «Είναι γνωστό πως οι αυξήσεις που είχαν επέλθει σε πρώτες ύλες αλλά και σε ενέργεια και εργατικό, ήταν οι παράγοντες κόστους που αυξήθηκαν. Ένα πολύ μικρό μέρος μεταφέρθηκε σε ανατιμήσεις κι ένα μεγάλο μέρος απορροφήθηκε. Πιστεύω το 2023 με την ομαλοποίηση αυτών των παραγόντων κόστους θα είναι καλύτερο και από άποψη κερδοφορίας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα για το ζήτημα της ενέργειας, που αποτέλεσε ένα σημαντικό πρόβλημα του κλάδου ως επίπτωση της σύρραξης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο κ. Γιαχανατζής, τονίζει πως από την πλευρά της εταιρείας υπάρχει η πρόθεση για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, ωστόσο το κορεσμένο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ δεν επιτρέπει ακόμα την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου.
Τέλος, ειδική μνεία κάνει και στο ζήτημα εξεύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού. «Αναπτύσσουμε το εργατικό δυναμικό συνεχώς, παρ΄ όλα τα προβλήματα που υπάρχουν σε ανεύρεση εξειδικευμένου προσωπικού, όπως έχουν όλες οι εταιρείες. Βέβαια έχουμε και μια προτίμηση στην τοπική κοινωνία. Γενικά υπάρχει μια έλλειψη μεσαίας εξειδίκευσης εργατικού δυναμικού» καταλήγει.