-->

RURBANIVE: Η τεχνολογία «γεφυρώνει» το χάσμα υπαίθρου και αστικού περιβάλλοντος

Το «ταξίδι» του προς τη δημιουργία συνδέσμων ανάμεσα στον αγροτικό και τον αστικό κόσμο ξεκίνησε το έργο «RURBANIVE», με τη συμμετοχή 17 εταίρων από την Ευρώπη υπό το συντονισμό του ΕΠΙΣΕΥ του ΕΜΠ. Η πρωτοβουλία επιδιώκει να φέρει επανάσταση στη δυναμική μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών μέσω τεχνολογιών επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας και καινοτόμων στρατηγικών.

Στον πυρήνα του βρίσκεται η δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας η οποία λειτουργεί ως κόμβος συνδημιουργίας, ενισχύοντας αμφίδρομες συνέργειες πόλης-αγροτικής περιοχής δίνοντας πρόσβαση σε καινοτομίες σε έξι τομείς: Βελτίωση της εφοδιαστικής αλυσίδας και συντόμευση των αλυσίδων αξίας, αποκατάσταση οικοσυστήματος και βιοποικιλότητας, εμπλοκή χρηστών, ενδυνάμωση, κοινωνική και εδαφική ευαισθητοποίηση, πρόσβαση και προβολή στον πολιτισμό, το τοπίο και την κληρονομιά και βελτιωμένη κινητικότητα.

Εκπαίδευση & Πιστοποίηση για Υπεύθυνους Διαχείρισης Εγκαταστάσεων

Πρόγραμμα εκπαίδευσης και πιστοποίησης για Υπεύθυνους Διαχείρισης Εγκαταστάσεων (Facility Management Experts), με βάση το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17024 προσφέρει η TÜV HELLAS (TÜV NORD) σε συνεργασία με την GEP υπό την αιγίδα του HFMA και αφορά στον εξειδικευμένο επαγγελματία που είναι αρμόδιος για τη διαχείριση των υποστηρικτικών υπηρεσιών ενός οργανισμού.

Η συγκεκριμένη πιστοποίηση ανήκει στις διαπιστευμένες από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο Διαπίστευσης φορέων πιστοποίησης προσώπων ΕΛΟΤ EN ISO/IEC 17024. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στις 13 & 15 Μαΐου (Level 1), στις 20 & 22 Μαΐου (Level 2), στις 27 & 29 Μαΐου (Level 3) και στις 03 & 05 Ιουνίου (Level 4). Οι συμμετέχοντες, μετά τη λήξη του εκπαιδευτικού προγράμματος θα λάβουν μέρος σε εξετάσεις πιστοποίησης από τον Διαπιστευμένο Φορέα Πιστοποίησης Προσώπων TÜV HELLAS (TÜV NORD) με βάση το ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17024 προκειμένου να πιστοποιηθούν ως Υπεύθυνοι Διαχείρισης Εγκαταστάσεων (Facility Management Experts).

PepsiCo: Και δεύτερο εργοστάσιο στην Ινδία

Η PepsiCo ανακοίνωσε μια επένδυση περίπου 151,7 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή μιας νέας μονάδας παραγωγής στην περιοχή Ujjain στο Madhya Pradesh της Ινδίας.
Το εργοστάσιο έκτασης 22 στρεμμάτων θα ενισχύσει σημαντικά την παραγωγή ποτών της PepsiCo στην Ινδία, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και ωφελώντας σημαντικά την τοπική οικονομία. Η επένδυση αυτή σηματοδοτεί τη δεύτερη μονάδα παραγωγής της PepsiCo India στη χώρα, με επίκεντρο την παραγωγή ποτών με γεύσεις ειδικά προσαρμοσμένες για την ινδική αγορά.

Επιπλέον, η εγκατάσταση θα λειτουργεί εξ ολοκλήρου με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα κατά 1,9 μετρικούς τόνους την ημέρα. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Zero Liquid Discharge, η μονάδα στοχεύει σε περίπου 90% απόδοση νερού, διασφαλίζοντας υπεύθυνη διαχείριση των υδάτινων πόρων αναπληρώνοντας όλο το νερό που χρησιμοποιείται.

Η κατασκευή του νέου εργοστασίου έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2024, ενώ η λειτουργία του αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2026. ανακοίνωσε μια επένδυση περίπου 151,7 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή μιας νέας μονάδας παραγωγής στην περιοχή Ujjain στο Madhya Pradesh της Ινδίας. Το εργοστάσιο έκτασης 22 στρεμμάτων θα ενισχύσει σημαντικά την παραγωγή ποτών της PepsiCo στην Ινδία, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και ωφελώντας σημαντικά την τοπική οικονομία. Η επένδυση αυτή σηματοδοτεί τη δεύτερη μονάδα παραγωγής της PepsiCo India στη χώρα, με επίκεντρο την παραγωγή ποτών με γεύσεις ειδικά προσαρμοσμένες για την ινδική αγορά.

Επιπλέον, η εγκατάσταση θα λειτουργεί εξ ολοκλήρου με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα κατά 1,9 μετρικούς τόνους την ημέρα. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Zero Liquid Discharge, η μονάδα στοχεύει σε περίπου 90% απόδοση νερού, διασφαλίζοντας υπεύθυνη διαχείριση των υδάτινων πόρων αναπληρώνοντας όλο το νερό που χρησιμοποιείται. Η κατασκευή του νέου εργοστασίου έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2024, ενώ η λειτουργία του αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2026.

Η ψηφιακή μετάβαση προηγείται της «πράσινης» για τις ΜμΕ

Το ΕΒΕΑ, σε συνεργασία με την Deloitte, πραγματοποίησε έρευνα με αντικείμενο την αποτύπωση του αισθήματος του «παλμού» του ελληνικού επιχειρείν, στην οποία κάλεσε τα μέλη του να λάβουν μέρος. Στην πρώτη περίοδο αναφοράς της έρευνας, συμμετείχαν περίπου 200 ΜμΕ όλων των κλάδων και ποικίλων νομικών μορφών. Προτεραιότητα της έρευνας είναι η καταγραφή των απόψεων της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας γύρω από ευκαιρίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, με έμφαση σε δύο θεματικές ενότητες: εξαγωγική δραστηριότητα και ψηφιακή / πράσινη μετάβαση.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, ως προς την εξαγωγική τους δραστηριότητα, είναι θετικό ότι η μεγάλη πλειονότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων έχουν ή σκοπεύουν να αποκτήσουν εξαγωγική δραστηριότητα και εμφανίζονται πιο εξωστρεφείς από τις πολύ μικρές. Σε αυτό το πλαίσιο, περίπου 2 στις 3 εξαγωγικές επιχειρήσεις εξάγουν σε 1-10 αγορές σήμερα. Σε επίπεδο κλάδου, ιδιαίτερα αναπτυγμένη εξαγωγική δραστηριότητα ή πρόθεση για απόκτησή της, έχουν οι επιχειρήσεις των κλάδων του χονδρικού εμπορίου και της μεταποίησης.

Αναφορικά με την ψηφιακή μετάβαση, για περισσότερες από 4 στις 5 επιχειρήσεις, αυτή θεωρείται πολύ σημαντική για την εξασφάλιση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και περισσότερες από 3 στις 5 δηλώνουν ότι διαθέτουν – σε ικανοποιητικό βαθμό – την απαραίτητη τεχνογνωσία για συναφή θέματα. Σχετικά με την πράσινη μετάβαση, είναι μείζονος σημασίας για περίπου το 60% των επιχειρήσεων, αξιοσημείωτο είναι ότι το 55% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι δεν διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία σχετικά με θέματα πράσινης μετάβασης, σε ικανοποιητικό βαθμό. Ιδίως οι πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν πολύ πιο περιορισμένη τεχνογνωσία σε θέματα πράσινης μετάβασης.

Ψηφιακός Μετασχηματισμός των Προμηθειών στη Βιομηχανία: Προκλήσεις και Ευκαιρίες

Ενδιαφέρουσες απόψεις αλλά και γόνιμο διάλογο για τα πλέον κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των Προμηθειών, περιελάβανε το roundtable discussion με θέμα «Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός των Προμηθειών στη Βιομηχανία: Προκλήσεις και Προοπτικές. Ευκαιρίες και Στρατηγικές», που διοργάνωσαν οι εκδόσεις Manufacturing και Finance Pro της BOUSSIAS Media, την Πέμπτη 28 Μαρτίου στο Semiramis Hotel. Στη συζήτηση συμμετείχαν ανώτατα στελέχη Προμηθειών, Διοίκησης Εφοδιασμού και Οικονομικών Υπηρεσιών της ελληνικής αγοράς και συγκεκριμένα: ο κ. Παντελής Κοντόρης Head of Supply Chain, ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε, ο κ. Σωτήρης Βουλγαράκης, Group Procurement Manager, ALUMIL S.A., η κα Αναστασία Τουπαλή, Supply Chain Director, HALCOR, ο κ. Αναστάσιος Θάνος, Procurement & Logistics Director, Loulis Food Ingredients A.E., ο κ. Μιχάλης Λαγουδάκης, Procurement Manager, ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., ο κ. Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου, Head of Sourcing DIrect MIDI, Boehringer Ingelheim Hellas, η κα Κλαίρη Καραχάλιου, Procurement Director, 3αλφα – ΑΦΟΙ Κ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΕΒΕ, ο κ. Παναγιώτης Χανιώτης, Procurement Manager, SOL Hellas A.E., ο κ. Γιώργος Τζουμερκιώτης, Supply Chain Director, XAΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, ο κ. Νίκος Κωνσταντάκης, Οικονομικός Διευθυντής, ΕΥΒΟΙΚΗ ΖΥΜΗ, η κα Νέλλη Βουγιούκα, Head of Procurement, ELPEN και ο κ. Γιώργος Ναθαναήλ, Σύμβουλος Επιχειρήσεων. Η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης διεξήχθη με την αρωγή της εταιρείας cosmoONE.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο δημοσιογράφος και συντονιστής Παναγιώτης Μαρκέτος έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν τις ιδιαιτερότητες που έχει η προσπάθεια του ψηφιακού μετασχηματισμού σε καθέναν από τους παραπάνω οργανισμούς. Αυτό που έγινε σαφές είναι πως παρά τις διαφορετικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κάθε εταιρεία, οι ισχυρές συνέργειες κι η αλλαγή κουλτούρας αποτελούν κρίσιμους παράγοντες στο «ταξίδι» του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Προκλήσεις κι ευκαιρίες
Έχοντας ως δεδομένο πως η ψηφιοποίηση των διαδικασιών στον κλάδο τους είναι μονόδρομος, όλοι οι συμμετέχοντες στη συζήτηση συμφώνησαν πως τα οφέλη υπερτερούν των δυσκολιών που ενδεχομένως προκύπτουν. Ανάμεσα σε αυτά, πέραν της εξοικονόμησης κόστους, η απλοποίηση και η επιτάχυνση των διαδικασιών, η αύξηση της διαφάνειας και της αξιοπιστίας αλλά και η καλύτερη λήψη αποφάσεων λόγω της συμπυκνωμένης πληροφόρησης και ορατότητας που προσφέρει η ψηφιοποίηση δεδομένων. Ακόμα, στα οφέλη αναφέρθηκε η ευκαιρία για αντικειμενικότερη αξιολόγηση των εργαζόμενων, απεμπλέκοντας παράλληλα τα αρμόδια στελέχη από γραφειοκρατικές διαδικασίες. Με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται η εστίαση σε εργασίες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας που προσδίδουν αξία στον οργανισμό, καθώς και η ευελιξία της εξ αποστάσεως διαχείρισης όλης της αλυσίδας προμηθειών.

Πάντως, δεν είναι αμελητέες και οι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επικεφαλής των τμημάτων Προμηθειών στην προσπάθεια του ψηφιακού μετασχηματισμού. Όπως όλοι συμφώνησαν, αναγκαίο προαπαιτούμενο είναι το να «πείσεις» τόσο τους συνεργάτες όσο και την διοίκηση για την αναγκαία αυτή αλλαγή, αλλά και να έχεις εξασφαλίσει μια σωστή βάση πριν προχωρήσεις στα επόμενα βήματα.

Σημαντικός παράγοντας στο στάδιο αυτό, όπως τονίστηκε, είναι ο εντοπισμός του κατάλληλου σημείου εκκίνησης και ο ορισμός συγκεκριμένων milestones προς επίτευξη του τελικού στόχου. Σε αυτό εξάλλου συμφώνησε και ο κ. Θανάσης Πετμεζάς, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας cosmoONE, ο οποίος παρουσίασε στο κλείσιμο της συζήτησης τις λύσεις της εταιρείας και απάντησε σε ερωτήματα των παρευρισκόμενων. Μεταξύ άλλων, τόνισε πως η βελτιστοποίηση διαδικασιών θα πρέπει να προηγείται της ψηφιοποίησης και συμβούλεψε τα στελέχη να προχωρήσουν στην κατάρτιση πλάνου, προβαίνοντας σε δοκιμές σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες.

ELPEN: Συνεργασία με τη Β. ΚΑΥΚΑΣ Α.Ε. για το εργοστάσιο της Κερατέας

Η φαρμακευτική εταιρεία ELPEN εμπιστεύθηκε στην Β.ΚΑΥΚΑΣ Α.Ε. το σχεδιασμό και την κατασκευή των σημαντικότερων ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, στη νέα της επένδυση. Ο λόγος για το νέο εργοστάσιο παρασκευής φαρμάκων της ELPEN στο Βιοτεχνικό Πάρκο Κερατέας, ένα σύγχρονο κτίριο επιφάνειας 10.000 τ.μ., όπου θα παράγονται εισπνεόμενα και στερεά φάρμακα, με πάνω από 300 εργαζομένους.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι μηχανικοί της Β.ΚΑΥΚΑΣ Α.Ε. σε συνεργασία με την τεχνική ομάδα της ELPEN και τους συνεργάτες της, ολοκλήρωσαν το σχεδιασμό χρησιμοποιώντας όλες τις διαθέσιμές τεχνολογίες αιχμής. Ενδεικτικά, οι αυτόματοι διακόπτες ισχύος που χρησιμοποιήθηκαν διαθέτουν ενσωματωμένη μονάδα μέτρησης και επικοινωνίας με δυνατότητα παρακολούθησης των ενεργειακών μεγεθών τοπικά μέσω υπολογιστή – HMI είτε μέσω Cloud πλατφόρμας ενεργειακής διαχείρισης και παρακολούθησης εξοπλισμού. Η χρήση των «έξυπνων» διακοπτών ισχύος εξασφαλίζει την ορθή ενεργειακή διαχείριση και εποπτεία της υγείας του εξοπλισμού των εγκαταστάσεων με απλό και γρήγορο τρόπο καθώς επίσης επιτυγχάνεται η συλλογή, η επεξεργασία και η οπτικοποίηση αποτελεσμάτων πλήθους δεδομένων, συγκριτικά KPIs κ.α.

ΦΑΓΕ: Η εξοικονόμηση κόστους στις ελληνικές εγκαταστάσεις βελτίωσε το μικτό κέρδος

Πτώση 6,7%, στα 152,1 εκατ. ευρώ, έναντι 163,083 εκατ. ευρώ το 2022 κατέγραψε η ΦΑΓΕ Βιομηχανία Γάλακτος Μονοπρόσωπη Α.Ε., σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2023. Όπως επισημαίνει η διοίκηση, η μείωση αυτή οφείλεται, κυρίως, στη μείωση των πωλήσεων στο εξωτερικό κατά 13,8%, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από την αύξηση των πωλήσεων στην ελληνική αγορά κατά 3,2%. Η ελληνική θυγατρική του διεθνούς ομίλου FAGE International S.A., του οποίου οι οικονομικές καταστάσεις δημοσιεύτηκαν μερικές ημέρες νωρίτερα, δε φαίνεται να ακολουθεί στα… κερδοφόρα χνάρια του, παρουσιάζοντας διεύρυνση ζημιών στα 13,49 εκατ. ευρώ, από 3,21 εκατ. ευρώ το 2022.

Πάντως τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 33.215 ευρώ, έναντι 24.029 ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση παρουσιάζοντας αύξηση κατά 38,2%, με το μικτό περιθώριο να αγγίζει το 21,8% κατά το 2023, έναντι 14,7% κατά το 2022. Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με τη διοίκηση, προέρχεται κυρίως από την μείωση στις τιμές των πρώτων υλών και του κόστους ενέργειας. Όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν και στις οικονομικές καταστάσεις του ομίλου, στις ελληνικές εγκαταστάσεις επιτεύχθηκε σημαντική εξοικονόμηση λειτουργικού κόστους με την αναδιοργάνωση των λειτουργιών και την ενοποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού νωπού γάλακτος.

Ενίσχυση των επενδύσεων στη βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα

Άνοδο κατέγραψε το σύνολο των επενδύσεων στη βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα για το έτος 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, με τον κλάδο να «κατεβάζει ταχύτητα» όσον αφορά στα απορρίματα προς χρήση και κατανάλωση. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Ετήσιας Έρευνας στη Βιομηχανία Σιδήρου και Χάλυβα, έτους 2022, οι επενδύσεις ανήλθαν σε 12,4 εκατ. ευρώ, έναντι 9,7 και 10,6 εκατ. ευρώ τα έτη 2021 και 2020 αντίστοιχα. Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στη βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα για το έτος 2022, σε σύγκριση με την αντίστοιχη κατανάλωση του έτους 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 0,9%. Αύξηση κατά 14,1% είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020.

Το σύνολο των απορριμμάτων προς χρήση στη βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα για το έτος 2022, σε σύγκριση με το αντίστοιχο σύνολο του έτους 2021, παρουσίασε αύξηση κατά 11,2%. Αύξηση κατά 21,4% είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020. Το σύνολο των απορριμμάτων που καταναλώθηκε στη βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα για το έτος 2022, σε σύγκριση με το αντίστοιχο σύνολο του έτους 2021, παρουσίασε αύξηση κατά 2,6%. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για πολύ μικρότερη αύξηση από εκείνη που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020, η οποία άγγιζε το 13,9%.