-->

ΕΒΕΑ: Έως 31 Μαΐου οι αιτήσεις ΜμΕ στο πρόγραμμα επιχορηγήσεων STAGE

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) υπενθυμίζει στις επιχειρήσεις – μέλη του και κάθε ενδιαφερόμενο, ότι το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας ότι έχει δημοσιεύσει την 3η ανοικτή πρόσκληση του προγράμματος STAGE (Sustainability Transition Programme), το οποίο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Η πρόσκληση θα είναι ανοικτή έως 31 Μαΐου 2024 και δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν ΜμΕ από όλη την ΕΕ, και από χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα Horizon Europe. Το εν λόγω πρόγραμμα είναι ένα μέσο χρηματοδοτικής υποστήριξης των επιχειρήσεων, συνοδευόμενο από εξατομικευμένα εργαλεία βιωσιμότητας και αφορά σε επιχορηγήσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση των ΜμΕ για την πράσινη μετάβασή τους, στην υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας και στην επενδυτική τους ετοιμότητα.

Κ. Δασκαλάκη: Λείπουν 90.000 τεχνολογικά εξειδικευμένοι εργαζόμενοι στη βιομηχανία

Για περίπου 90.000 κενές θέσεις εργασίας στη Βιομηχανία σε τεχνικές ειδικότητες, έκανε λόγο η κα. Κατερίνα Δασκαλάκη, διευθύντρια στον τομέα Εργασιακών Σχέσεων του ΣΕΒ μιλώντας στο συνέδριο για το μέλλον της εργασίας Future of Work Conference της Boussias Εvents. «Παρόλο που η Ελλάδα διαθέτει υψηλό ποσοστό αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η απορρόφηση είναι πολύ μικρή σε τομείς υψηλής ψηφιακής έντασης, βρισκόμαστε στην 38η θέση ανάμεσα σε 45 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ» ανέφερε προσθέτοντας: «Στην Ελλάδα περίπου 30% παίρνουν πτυχίο STEM – πρόκειται για την 3η υψηλότερη θέση μετά τη Γερμανία και τη Νέα Κορέα – ωστόσο το ποσοστό των απασχολουμένων σε τομείς υψηλής ψηφιακής έντασης είναι πολύ μικρό, γεγονός που συνέτεινε κυρίως στο φαινόμενο του brain drain». Σύμφωνα με την ίδια, αυτό οφείλεται κυρίως στο χαμηλό βαθμό διείσδυσης νέων ψηφιακών τεχνολογιών στην παραγωγή και στην μη ετοιμότητα συστημάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης να προσαρμόσουν τα προγράμματα σπουδών τους.

 

Δέκα προϊόντα της KRAFT Paints έλαβαν την πιστοποίηση EMICODE® EC1 PLUS

Η KRAFT Paints, στρατηγικά προσανατολισμένη στην κάλυψη της ανάγκης για όσο το δυνατόν περισσότερο οικολογικά δομικά υλικά, που επιτελούν τους στόχους τους χωρίς να βλάπτουν την υγεία ανθρώπων και κατοικιδίων, αλλά και χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον, διαθέτει πλήθος οικολογικών χρωμάτων. Πρόσφατα, είδε δέκα από αυτά να λαμβάνουν την ανώτατη πιστοποίηση EMICODE® EC1 PLUS για την εξαιρετικά χαμηλή εκπομπή πτητικών οργανικών ενώσεων (Volatile Organic Compounds -VOCs) από τον γερμανικό φορέα GEV (Gemeinschaft Emissionskontrollierte Verlegewerkstoffe, Klebstoffe und Bauprodukte e.V. – Γερμανική Ένωση για τον Έλεγχο εκπομπών αερίων σε προϊόντα εγκατάστασης Δαπέδου, Κόλλες και Οικοδομικά Υλικά). Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόκειται για έγκυρο φορέα με ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και προηγμένα εργαστήρια στα οποία διενεργούνται συνεχείς έλεγχοι. Τα προαναφερθέντα προϊόντα απέσπασαν την ανώτατη πιστοποίηση, που ισοδυναμεί με το χαμηλότερο επίπεδο εκπομπών VOC και πληρούν τις πιο αυστηρές απαιτήσεις για την υγιεινή της εσωτερικής ατμόσφαιρας.

 

Η Μεγάλη Μετάβαση κύριο θέμα του 9ου Φόρουμ των Δελφών

Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών επιστρέφει για άλλη μια φορά στη γενέτειρά του, την πόλη των Δελφών, από την Τετάρτη 10 Απριλίου μέχρι και το Σάββατο 13 Απριλίου 2024. Η ένατη ετήσια συνάντηση του Φόρουμ έχει τον τίτλο «The Great Transition» και θα επικεντρωθεί στις πολύπλευρες μεταβάσεις που βιώνει ο κόσμος μας σήμερα. Όπως κάθε χρόνο, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών τελεί Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία και θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και φέτος στα ζητήματα που αφορούν τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της χώρας μας, με σειρά θεματικών για την υγεία, την παιδεία, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, την πράσινη μετάβαση, αλλά και το μέλλον επιμέρους κλάδων της οικονομίας, όπως οι τράπεζες, η ενέργεια, η ναυτιλία, το real estate και οι υποδομές. Το Φόρουμ θα επιδιώξει να αναζητήσει απαντήσεις σε ορισμένα από τα πιο καίρια ζητήματα που απασχολούν σήμερα τον κόσμο μας, καθιστώντας τον έναν κόσμο σε κρίσιμη μετάβαση: τη μετατροπή της κλιματικής αλλαγής σε κλιματική κρίση, την αναζωπύρωση των γεωπολιτικών ανταγωνισμών και τη διαμόρφωση ενός πολυ-πολικού κόσμου, την ανάδυση νέων επαναστατικών τεχνολογιών, το αποτύπωμα των οποίων δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί επαρκώς, την επάνοδο της λογικής του πολέμου, αλλά και το μέλλον της δημοκρατίας. Οι συζητήσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν γύρω από έξι κεντρικούς θεματικούς πυλώνες: Γεωπολιτική, Πλανήτης, Βιώσιμη Οικονομία και Χρηματοπιστωτικός τομέας, Μέλλον, Εκπαίδευση και Άνθρωποι.

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κορυφαία συνάντηση των επαγγελματιών Προμηθειών

Την Πέμπτη 14 Μαρτίου, στο πλαίσιο του 4ου Procurement Conference powered by cosmoONE, 9 Διεθνείς ομιλητές συναντήθηκαν με 16 εκπροσώπους της ελληνικής αγοράς στη σκηνή του OTEAcademy και αντάλλαξαν πρωτοποριακές ιδέες, στρατηγικές και καινοτομίες που διαμορφώνουν το μέλλον των προμηθειών. Περισσότεροι από 250 συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν keynote ομιλίες και πάνελ συζήτησης προσαρμοσμένα στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και των ευκαιριών του σύγχρονου κόσμου των προμηθειών. Συντονιστής του συνεδρίου ήταν ο Prof. Dr. Karsten Machholz. Η 1η ενότητα επικεντρώθηκε σε στρατηγικές για αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων και ανθεκτικότητα στον κλάδο, με τον κ. Αντώνη Πρίνο, Procurement & Supply Chain Director, FOOD PLUS SA (KFC GREECE), να εμβαθύνει στις πρακτικές και τα μελλοντικά σχέδια του τμήματος εφοδιαστικής αλυσίδας τους.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των προμηθειών ήταν το θέμα της 2ης ενότητας, στο πλαίσιο της οποίας η κα Άννα Καραμολέγκου, Procurement & Facility Manager, Avis αναφέρθηκε στο φιλόδοξο έργο μετασχηματισμού του μοντέλου προμηθειών της εταιρείας. Από πλευράς του, ο κ. Θανάσης Πετμεζάς, CEO, cosmoONE, μαζί με τον κ. Veselin Spasov, Purchasing & Tendering Manager SOF Connect, the operator of Sofia Airport, παρουσίασαν το βραβευμένο case study του ψηφιακού μετασχηματισμού των προμηθειών στο αεροδρόμιο της Σόφιας.

Ο κ. Τριαντάφυλλος Μπεργελές, Commercial Director, UP Hellas, παρουσίασε στη συνέχεια τα οφέλη της πρώτης προσαρμοσμένης ψηφιακής λύσης πληρωμής και διαχείρισης εταιρικών εξόδων «Up Expense». Η ενότητα έκλεισε με ένα άκρως ενδιαφέρον πάνελ συζήτησης για τα οφέλη και τις προκλήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού του κλάδου, στο οποίο συμμετείχαν οι κκ: Σπύρος Μαυρόγαλος, Partner, Verallis, Χάρης Χατζηκόκκινος, Assistant General Manager, Head of Group Procurement, Eurobank S.A., Κώστας Χολέβας, General Manager of Supply Chain and Digitalization, ΔΕΔΔΗΕ, Φάνης Καλογεράκης, Procurement Director, OPAP S.A. και Θανάσης Πετμεζάς.

Η 3η ενότητα ήταν αφιερωμένη στις Βιώσιμες Προμήθειες, με τον κ. Γιώργο Παπαστεριάδη, Senior Manager, Sustainable Supply Chain & Operations, EY, να θέτει το πλαίσιο και να αναλύει τον κομβικό ρόλο της Διεύθυνσης Προμηθειών στην επίτευξη των στόχων αειφορίας και απανθρακοποίησης των αλυσίδων εφοδιασμού. Ακολούθησε πάνελ συζήτησης, υπό τον συντονισμό του, όπου παρουσιάστηκαν οι προκλήσεις και οι πρακτικές των εταιρειών ως προς την ενσωμάτωση στρατηγικών βιώσιμων προμηθειών. Σε αυτό συμμετείχαν οι κκ: Γιώργος Μαυραγάνης, Head of Customer Operations South Eastern & South Central Europe, Elais-Unilever Hellas S.A., Δήμητρα Οικονόμου, Procurement Director, The Sunlight Group, Αγγελική Πετράκη, Head of Procurement, Paliria και Πάνος Σταυρόπουλος, Director of Procurement Operations, TEMES S.A.

Άλλο ένα διαδραστικό πάνελ στην 4η Ενότητα συζήτησε το πώς μπορεί η Διεύθυνση Προμηθειών να εμφυσήσει μία κουλτούρα αξίας και σκοπού στην ομάδα της, που να ευθυγραμμίζεται με τους ευρύτερους στόχους του οργανισμού, καθώς και τρόπους διαχείρισης ταλέντων. Συντονιστής ήταν ο κ. Μαυρόγαλος και συμμετέχοντες οι κκ Γιάννης Αδάμης, Group Procurement Director, GR. SARANTIS S.A., Αγγελική Λαμπροπούλου, Head of Procurement, HERACLES Group, Member of Holcim Group και Γεράσιμος Στανίτσας, Group Procurement Senior Director, HELLENiQ ENERGY. Τέλος, η κα Αγγελική Ντάβου, Manager Procurement Cluster SouthEast Europe, Philip Morris International παρουσίασε την υλοποίηση ενός καινοτόμου έργου διαχείρισης της ζήτησης στην PMI και ανέλυσε τη σημασία του στην ανάδειξη των προμηθειών ως στρατηγικού επιχειρηματικού εταίρου. Το Procurement Conference 2024 ήταν powered by cosmoONE. Χορηγοί του συνεδρίου ήταν οι εταιρείες: Cubitech Systems, EY, UP HELLAS και Υποστηρικτής η εταιρεία Verallis.

Η δέσμευση του Τιτάνα: Προς ένα μέλλον μηδενικού άνθρακα

Οι αίθουσες ελέγχου έχουν τις ρίζες τους στο χώρο των εργοστασίων στις αρχές του 20ού αιώνα. Η μαζική παραγωγή σήμαινε ότι αναζητούνταν πιο αποτελεσματικές μέθοδοι παρακολούθησης της παραγωγής. Η εισαγωγή των αιθουσών ελέγχου επέτρεψε την κεντρική παρακολούθηση των γραμμών συναρμολόγησης. Βρισκόμενος στην αίθουσα ελέγχου στο Καμάρι, στον «εγκέφαλο» του εργοστασίου του Τιτάνα, το μάτι πέφτει στη ρετρό ταπετσαρία που απεικονίζει τρεις χειριστές εν ώρα εργασίας, πίσω στα 70ς.

Άλλωστε, το εργοστάσιο Καμαρίου ξεκίνησε τη λειτουργία του στα μέσα εκείνης δεκαετίας για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες των κατασκευών στην Αττική, ως συνέχεια του -ιστορικά- πρώτου εργοστασίου της εταιρείας στην Ελευσίνα. Η σημερινή αίθουσα φυσικά, περνώντας διάφορες φάσεις μετασχηματισμού, δεν μοιάζει σε τίποτα με τότε. Διακόπτες, λυχνίες και φωτιζόμενα διαγραμματικά σχέδια έχουν αντικατασταθεί με σύγχρονα ψηφιακά συστήματα ελέγχου.

«Το ψηφιακό εργαλείο Real Time Optimizer (RTO) ενσωματώνεται στα λειτουργικά συστήματα του εργοστασίου, δέχεται σήματα από τους αισθητήρες της παραγωγικής μονάδας και αναλαμβάνει αυτόματα τον έλεγχο μέσω εξελιγμένων προβλεπτικών αλγορίθμων μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης. Έτσι, εξασφαλίζει τη διατήρηση της παραγωγής στα επίπεδα όπου επιτυγχάνεται η μέγιστη παραγωγικότητα, μειώνοντας κατά περίπου 10% τις ανάγκες σε ενέργεια», λεει ο Παναγιώτης Μάργαρης, Supply Chain Digitization Director & PMO. Με στόχο το RTO να εφαρμόζεται σε όλες τις μονάδες του Ομίλου έως το 2025, εκτιμάται ότι θα αποφέρει €20 – €25 εκατ. cash flow ανά έτος.

Calciner is on fire
Το αναμφισβήτητο κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος της εν λόγω επίσκεψης αφορά τον προασβεστοποιητή (calciner). Η έναρξη της λειτουργίας του σηματοδοτεί σημαντική αύξηση της δυναμικότητας του εργοστασίου Καμαρίου για απορρόφηση εναλλακτικών καυσίμων, αντικαθιστώντας μεγάλο μέρος των ορυκτών που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των κλιβάνων του. Με τη συγκεκριμένη πράσινη πράσινη επένδυση ύψους 26 εκατ ευρώ, το εργοστάσιο Καμαρίου μπορεί να πετύχει περιορισμό χρήσης ορυκτών καυσίμων στο 30%, μειώνοντας τις εισαγωγές συμβατικών καυσίμων στην χώρα, την απορρόφηση ετησίως 200.000 τόνων επεξεργασμένων υπολειμμάτων της ανακύκλωσης και τη μείωση κατά 150.000 τόνους ετησίως του ανθρακικού αποτυπώματος του εργοστασίου. Στόχος, σε βάθος χρόνου, είναι η παραγωγή 3 εκατ. τόνων τσιμέντου μηδενικού άνθρακα, καλύπτοντας τις ανάγκες, όχι μόνο της Αττικής, αλλά και άλλων αγορών.

Ήφαιστος
Το κορυφαίο εγχείρημα του Τιτάνα εστιάζει σε μια εμβληματική επένδυση 500 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία περιλαμβάνεται στο φιλόδοξο πρόγραμμα «IFESTOS». Μια επένδυση που σχεδιάζεται τώρα, με πάνω από €230 εκατ. στήριξη από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ, η οποία θα δεσμεύσει όλες τις εκπομπές άνθρακα της διαδικασίας παραγωγής, 1,9 εκατομμύρια τόνους CO₂ ετησίως. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ομίλου, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση στον τομέα παγκοσμίως, επισημαίνοντας την ανάγκη για περισσότερες διεθνώς ανταγωνιστικές ελληνικές βιομηχανίες που στρέφονται στην πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. «Είναι λιγότερες από όσες θα θέλαμε αλλά είναι στο χέρι μας να αυξηθούν. Η επιτυχία προϋποθέτει όλο και περισσότερες συνεργασίες» κατέληξε ο κ. Παπαλεξόπουλος.

ΣΕΠΑΝ: Συνεργασία με ΕΝΔΙΑΛΕ για την κυκλική οικονομία

Μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε μεταξύ του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης (ΣΕΠΑΝ) και του Εθνικoύ Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Απόβλητων Λιπαντικών Ελαίων (ΕΝΔΙΑΛΕ ΑΕ), με στόχο την προώθηση της κυκλικής οικονομίας, καθώς και τη διασφάλιση της ορθής, σύννομης και βιώσιμης διαχείρισης των αποβλήτων.

Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφώνησαν να εργαστούν στενά και από κοινού, μεταξύ άλλων για:

• την αποτελεσματική εφαρμογή των σχετικών Ευρωπαϊκών Οδηγιών και Κανονισμών στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης της ΕΕ για την Κυκλική Οικονομία, του Σχεδίου Νέου Κανονισμού για τα ΑΛΕ κ.α.

• την κατάθεση κοινών προτάσεων και παρεμβάσεων, τόσο προς τα ευρωπαϊκά όργανα, όσο και προς τις εθνικές αρχές και οργανισμούς, για νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις με γνώμονα τη διαμόρφωση κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου για την ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας, τη διασφάλιση της περιβαλλοντικής συμμόρφωσης, την ιχνηλασιμότητα των αποβλήτων, καθώς και του υγιούς ανταγωνισμού στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων,

• την επικοινωνία, ενημέρωση και εξωστρέφεια σε θέματα κυκλικής οικονομίας και βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων και

• την ανάπτυξη και προώθηση της έρευνας και τεχνολογίας σε συνεργασία με ημεδαπά ή αλλοδαπά ΑΕΙ, ή άλλα ερευνητικά ιδρύματα και ινστιτούτα με στόχο τη δυναμική ανάπτυξη με περιβαλλοντικό πρόσημο στη βάση βέλτιστων πρακτικών Κυκλικής Οικονομίας στη βιομηχανική παραγωγή και στις υπηρεσίες.

 

Πράσινο φως για την επέκταση της Maris Polymers

Θετική ήταν η απόφαση του ΥΠΕΝ αναφορικά με τους περιβαλλοντικούς όρους για την επέκταση και λειτουργία της βιομηχανίας Maris Polymers AE, και συγκεκριμένα για τη μονάδα της στην Τανάγρα Βοιωτίας. Η Maris είναι μια εταιρεία εξειδικευμένη στην έρευνα, ανάπτυξη & εμπορία προϊόντων στεγανοποίησης, προστασίας και επισκευής παντός είδους επιφανειών με πορεία άνω των 30 ετών. Ειδικότερα, πρόκειται για βιομηχανία παραγωγής πολυουρεθανικών συστημάτων ενός και δύο συστατικών και συγκεκριμένα ρητινών, κολλών και επιχρισμάτων πολυουρεθάνης, εποξειδικών, ακρυλικών, κλπ. Σύμφωνα με την ΑΕΠΟ, το εμβαδόν του γηπέδου της δραστηριότητας της εταιρείας ανέρχεται σε 16.349 m2, ενώ ο μηχανολογικός εξοπλισμός διαθέτει κινητήρια ισχύ ύψους 716,50 ΚW και θερμική ισχύ 27 ΚW.

Με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο της ισολογισμό, το 2022 η Maris κατάφερε να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της κατά 3,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, στα 26.444.645 ευρώ από 25.524.548 ευρώ. Η διοίκηση τότε υπολόγιζε σε καλύτερη πορεία των εργασιών της για τη χρήση 2023, θεωρώντας ότι η επέκτασή της σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή θα αποφέρει περαιτέρω αύξηση των εργασιών, με την εξαγορά της από τον όμιλο της Saint-Gobain της δίνει επιπλέον ώθηση μέσω ανάπτυξης καναλιών πωλήσεων και συνεργασιών. Όπως αναφέρεται, οι νέες εγκαταστάσεις των εργαστηρίων της έρευνας & ανάπτυξης και του ποιοτικού ελέγχου ενισχύουν την ανάπτυξη νέων προϊόντων και συστημάτων, προχωρώντας σε πιο βιώσιμες λύσεις.

 

Α. Μπουρλά: Οι τρεις επενδυτικές προϋποθέσεις για την παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είχαν την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Μέγαρο Μαξίμου οι επικεφαλής εταιρειών και ενώσεων μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (IFPMA). Κατά τη διάρκεια συζήτησης με θέμα ενδεχόμενες ευκαιρίες και συνεργασίες για τον κλάδο στην Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε στον Πρόεδρο της IFPMA και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα. Από την πλευρά του ο κ. Μπουρλά, έκανε γνωστό ότι περισσότερα από 250 δισ. δολάρια επενδύθηκαν πέρυσι σε Έρευνα και Ανάπτυξη από τη φαρμακοβιομηχανία, προσθέτοντας πως η μερίδα του λέοντος αυτών των επενδύσεων παραμένει στις ΗΠΑ. Υπογράμμισε δε πως πριν από 20 χρόνια, η διαφορά στις επενδύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης ήταν περίπου 2 δισ. δολάρια ενώ 2023 πιθανότατα θα υπερβεί τα 50 δισ. δολάρια υπέρ των ΗΠΑ και έκανε λόγο για μια «χαμένη ευκαιρία» για την Ευρώπη.

«Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα με την επίσκεψή μας εδώ, σε αυτή τη χώρα, πόσο ευχαριστημένοι είμαστε και πόσο θα θέλαμε να συνεργαστούμε μαζί σας» σημείωσε ο κ. Μπουρλά, παραθέτοντας τις επενδυτικές προϋποθέσεις που θέτει η παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία, ειδικότερα για τον τομέα της καινοτομίας. Όπως διασαφήνισε ο CEO της Pfizer, στις αποφάσεις για επενδύσεις του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας παίζουν σημαντικό ρόλο διάφοροι παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να αποκρυσταλλωθούν σε τρεις μεγάλους τομείς. Πρώτος τομέας, όπως είπε, είναι οι πολιτικές υπέρ της καινοτομίας και ιδιαίτερα η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.

«Βεβαίως, παράγοντες όπως η πρόσβαση σε φάρμακα σε τιμές που ανταμείβουν την καινοτομία είναι επίσης κάτι που λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν όταν αποφασίζουμε για τις επενδύσεις μας. Και οι κανονισμοί που μπορούν να διευκολύνουν την κλινική έρευνα και να απομακρύνουν γραφειοκρατικά εμπόδια που μπορεί να υπάρχουν, είναι επίσης κάτι εξαιρετικά σημαντικό» συμπλήρωσε ο κ. Μπουρλά, σκιαγραφώντας το ευνοϊκό κλίμα για επενδύσεις στην καινοτομία που αναμένει ο κλάδος του.