-->

Στην Αθήνα η συνάντηση κορυφαίων στελεχών φαρμακευτικών εταιρειών

Στην Αθήνα θα λάβει χώρα η συνάντηση των μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακοβιομηχανίας και Φαρμακευτικών Ενώσεων (International Federation of Pharmaceutical Manufacturers and Traders – IFPMA) από τις 2 έως τις 4 Απριλίου. Μάλιστα, την Τετάρτη 3 Απριλίου, είναι προγραμματισμένη και συνάντηση των CEOs της IFPMA με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σημειώνεται πως Πρόεδρος της IFPMA είναι ο Πρόεδρος και CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά. Το Στρογγυλό Τραπέζι των CEOs Βιοφαρμακευτικών Επιχειρήσεων (BCR), όπως ονομάζεται η συνάντηση των επικεφαλής των μεγαλύτερων βιοφαρμακευτικών εταιρειών παγκοσμίως, συνήθως πραγματοποιεί δύο διεθνείς συναντήσεις, μια στην Ευρώπη και μια στις ΗΠΑ ή την Ιαπωνία.

 

Επενδύσεις 7 δισ. ευρώ για ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων

H Enterprise Greece, συμμετείχε στην WindEurope 2024, ένα από τα σημαντικότερα διεθνή συνέδρια και εκθέσεις για την αιολική ενέργεια, το οποίο διεξήχθη στο Μπιλμπάο μεταξύ 20 και 22 Μαρτίου. Υπό το σύνθημα «Ο άνεμος μας, η αξία μας – Δημιουργώντας αξία για την Ευρώπη, ζώντας τις αξίες της Ευρώπης», το συνέδριο απασχόλησαν θέματα όπως η προστιθέμενη αξία της αιολικής ενέργειας για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η προστασία της φύσης, η ενεργειακή ασφάλεια, η οικονομική ανταγωνιστικότητα και οι τοπικές κοινωνίες.

Στο Συνέδριο που διεξήχθη παράλληλα με την έκθεση, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κα. Αλεξάνδρα Σδούκου, παρουσίασε τις επιδόσεις της Ελλάδας στην πράσινη μετάβασης. Επίσης αναφέρθηκε στον επόμενο «πράσινο» στόχο της χώρ από τις 2 έως τις 4 Απριλίου ας μας που είναι η ανάπτυξη off shore αιολικών πάρκων, για τα οποία αναμένονται επενδύσεις άνω των 7 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη 7ετία προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος εγκατεστημένης ισχύος 1,9GW υπεράκτιων αιολικών ως το 2030, όπως προβλέπει το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα.

Κίνα: Με αύξηση 14,6% στην παραγωγή ηλεκτρονικών συσκευών πληροφορικής ξεκίνησε το 2024

Ανοδικά κινήθηκε η βιομηχανική δραστηριότητα στην Κίνα τον Μάρτιο, μετά από πέντε πτωτικούς μήνες. Ειδικότερα, ο δείκτης αγορών για τις επιχειρήσεις (PMI) στον βιομηχανικό τομέα της Κίνας καταγράφηκε στις 50,8 μονάδες τον Μάρτιο, ανακάμπτοντας στην ζώνη ανάπτυξης από το ποσοστό των 49,1 μονάδων τον Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας (NBS).

Ειδικότερα ο τομέας της βιομηχανικής παραγωγής ηλεκτρονικών συσκευών πληροφορικής κατέγραψε σταθερή αύξηση παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Πληροφορικής της χώρας. Η βιομηχανική παραγωγή προστιθέμενης αξίας των μεγαλύτερων εταιρειών στον ίδιο τομέα, κατέγραψε ετήσια αύξηση 14,6% κατά την ίδια περίοδο. Στο ίδιο δίμηνο, τα μεικτά λειτουργικά έσοδα των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου κατέγραψαν ετήσια αύξηση 8,2% στα 2,14 τρισεκατομμύρια γιουάν (270 δισεκατομμύρια ευρώ), ενώ τα μεικτά κέρδη στις ίδιες εταιρίες αυξήθηκαν κατά 2,1 φορές στα 41,81 δισεκατομμύρια γιουάν (5,34 δισεκατομμύρια ευρώ).

Βιοθερμότητα: Η ώριμη τεχνολογικά λύση που αναζητά η βιομηχανία;

Στον κρίσιμο ρόλο της σύγχρονης Βιοενέργειας στην απανθρακοποίηση του τομέα της θέρμανσης αναφέρθηκαν ειδικοί του κλάδου βιώσιμης αξιοποίησης βιομάζας, κατά το Workshop «Βιοθερμότητα στην Ελλάδα, τρέχουσα κατάσταση, καλά παραδείγματα και εφαρμογές» που διοργάνωσε το Σάββατο 30 Μαρτίου η Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης Βιομάζας (ΕΛΕΑΒΙΟΜ), στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην Verde.Tec 2024. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, πρόκειται για έναν συχνά παραγνωρισμένο ρόλο κατά την ενεργειακή μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα στις χώρες – μέλη της Ε.Ε., καθώς η έμφαση της πολιτικής δείχνει να επικεντρώνεται περισσότερο στην απανθρακοποίηση του κλάδου ηλεκτροπαραγωγής και στον εξηλεκτρισμό.

Ο κ. Μανώλης Καραμπίνης, Business De­velopment & Membership Director, Bio­energy Europe / European Pellet Council Manager, Μέλος Δ.Σ. ΕΛΕΑΒΙΟΜ, τόνισε ότι οι ιδιαίτερα φιλόδοξοι Ευρωπαϊκοί στόχοι για το 2040 / 2050 είναι αδύνατο να επιτευχθούν χωρίς την κινητοποίηση όλων των λύσεων, ιδιαίτερα τηνστιγμή που ο κλάδος θέρμανσης αφορά σχεδόν στο μισό (48,5%) της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας. Ταυτόχρονα, η βιοθερμότητα προσφέρει μία ώριμη τεχνολογική λύση, συμπληρωματική του εξηλεκτρισμού στα κτίρια και άμεσα διαθέσιμη για τη βιομηχανία, ενώ συνδέεται με την κυκλική βιοοικονομία και διαχείριση οικοσυστημάτων.

Ο κ. Βασίλης Αδαμόπουλος, Μέλος Δ.Σ. Alfa Wood Group, Αντιπρόεδρος Δ.Σ ΕΛΕΑΒΙΟΜ, υπογράμμισε τη λύση ανανεώσιμης θέρμανσης και τα οφέλη που προκύπτουν για την κυκλική οικονομία μέσω της παραγωγής πιστοποιημένων στερεών βιοκαυσίμων (πελλέτες & μπρικέτες) από υπολειμματική βιομάζα, η οποία προέρχεται από τα υπολείμματα της βιομηχανίας επεξεργασίας ξύλου και από την αειφόρο δασική διαχείριση κατά τους καθαρισμούς και την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

 

Mercedes Benz: Oργανική μπαταρία από τη CMBlu Energy

Η Mercedes Benz ανακοίνωσε την συνεργασία της με τη CMBlu Energy για την προμήθεια συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.
Η παραγγελία αφορά την μπαταρία Solid
Flow της CMBlu Energy, ισχύος 11 MWh για χρήση στο εργοστάσιό της Mercedes Benz στο Ράστατ, της Γερμανίας. Η αυτοκινητοβιομηχανία τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει αρκετά το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο δίκτυο παραγωγής της και οι μπαταρίες SolidFlow αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά τις αποθηκευτικές ικανότητες της, διευκολύνοντας την αυξανόμενη διείσδυση της καθαρής ενέργειας στις εγκαταστάσεις της.
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ομά­δα μας να ενσωματώσει συστήματα αποθήκευσης ενέργειας στα κέντρα παραγωγής μας που τροφοδοτούνται όλο και περισσότερο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας Organic SolidFlow από την CMBlu Energy, μπορούμε να ακολουθήσουμε μια καινοτόμο προσέγγιση σε αυτήν την πρόκληση και ανυπομονούμε να παρουσιάσουμε αυτήν την μπαταρία στο εργοστάσιό μας στο Rastatt σύντομα» δήλωσε ο Jörg Burzer, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Mercedes-Benz.
Υπενθυμίζεται πως η γερμανική εταιρεία CMBlu Energy, προχώρησε πρόσφατα στη σύσταση θυγατρικής με την επωνυμία «CMBlu Energy AE» με στόχο την ίδρυση μονάδας παραγωγής και εμπορίας των οργανικών μπαταριών στερεάς ροής στην Ελλάδα. Η σχεδιαζόμενη επένδυση είναι ύψους 70 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης. Η νέα μονάδα παραγωγής της CMBlu Energy στην Ελλάδα αναμένεται να λειτουργήσει το 2025.

Sunlight Group: Η Mariella Röhm-Kottmann αναλαμβάνει CFO

Η Sunlight Group, μέλος του Ομίλου Olympia, ανακοινώνει την ανάληψη της θέσης της Chief Financial Officer (CFO) από την Mariella Röhm-Kottmann, με τομείς ευθύνης την επίβλεψη των οικονομικών λειτουργιών, της στρατηγικής και των πρωτοβουλιών ESG της εταιρείας, με στόχο τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιώσιμης κερδοφορίας και τη διατήρηση της απρόσκοπτης πορείας της προς την επιτυχία.

Πριν από την ένταξή της στην Sunlight, διετέλεσε Senior Vice President Finance στον όμιλο ZF, παγκόσμιο προμηθευτή της αυτοκινητοβιομηχανίας με έσοδα άνω των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου για δύο σημαντικές γερμανικές εισηγμένες εταιρείες: την Zalando SE εισηγμένη εταιρεία στο DAX 40, ηγέτη της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρονικού εμπορίου και πάροχο πλατφόρμας για τη μόδα και την ομορφιά, με έσοδα που ξεπερνούν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ και τη Siltronic AG, εισηγμένη στο χρηματιστήριο M-DAX, γνωστή ως ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πλακιδίων υπερκαθαρού πυριτίου στον κόσμο και συνεργάτης πολλών μεγάλων κατασκευαστών ημιαγωγών εδώ και δεκαετίες.

Provil: Γιορτάζει τα 30 της χρόνια με διπλή επένδυση €9 εκατ.

Διπλή επένδυση της τάξεως των 9 εκατ. ευρώ ξεκίνησε να υλοποιείται εντός του 2024 στις εγκαταστάσεις της Provil, ελληνικής εταιρείας που παράγει βοηθητικές ύλες για τη βιομηχανία τροφίμων, τη μαζική εστίαση, αλλά και για τη λιανική. Η Provil ξεκίνησε το 1994, στη Θεσσαλονίκη, ως μια καθαρά εισαγωγική εταιρεία, με μικρές εγκαταστάσεις και ελάχιστο προσωπικό. Σήμερα διαθέτει σύγχρονες παραγωγικές εγκαταστάσεις 17.000 τ.μ. στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου και υποκατάστημα στην Αθήνα, όπως επίσης και ένα από τα μεγαλύτερα τμήματα R&D στην Ελλάδα και ένα σύγχρονο Εκπαιδευτικό Κέντρο, τα οποία στελεχώνουν 150 εργαζόμενοι.

Ο τζίρος της εταιρείας ξεπέρασε, το 2023, τα 17 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων προκύπτει από τις εξαγωγές της Provil σε 30 χώρες του κόσμου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της εταιρείας έχουν προηγηθεί επενδύσεις της τάξης του 1,8 εκατ. ευρώ την προηγούμενη τριετία, όπως επίσης και επενδύσεις 4,7 εκατ. ευρώ την περίοδο 2014-2019. Ενδεικτικά, πρόσφατα ολοκληρώθηκαν επεκτάσεις σε κτιριακές εγκαταστάσεις και εκσυγχρονισμός του μηχανολογικού εξοπλισμού με αυτόματη γραμμή συσκευασίας, πύργο παραγωγής dry προϊόντων, πολυμηχάνημα επεξεργασίας υγρών προϊόντων και δημιουργία συστήματος Pure Frost. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον η Provil στέκεται δίπλα και στον καθημερινό καταναλωτή υποστηρίζοντας την προσπάθεια να δημιουργήσει γεύσεις στο σπίτι, με το brand «Cook at Home».

Ενέσιμα και βιοτεχνολογικά θα παράγει η FARAN στην Τρίπολη

Λεπτομέρειες για τη νέα επένδυση της FARAN στη ΒΙ.ΠΕ Τρίπολης μοιράστηκε σε εκδήλωση της ΠΕΦ ο κ. Μάριος Κάτσικας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας.
«Σχεδιάζουμε πλέον μία σημαντική επένδυση σε μια νέα σύγχρονη ερευνητική και παραγωγική μονάδα ενέσιμων και μελλοντικά και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, συνολικής επιφάνειας 12.000τ.μ., η οποία θα κτιστεί επί οικοπέδου 36.000τ.μ. στην ΒΙΠΕ Τριπόλεως», τόνισε ο κ. Κάτσικας, συμπληρώνοντας ότι: «Στην μονάδα θα αναπτυχθούν αρχικά γραμμές στείρας πλήρωσης και συσκευασίας (fill/finish) παρεντερικών σκευασμάτων μικρού όγκου σε υγρή και λυοφιλοποιημένη μορφή, σε φιαλίδια, φυσίγγια και προγεμισμένες σύριγγες και επιπλέον στην ίδια εγκατάσταση προγραμματίζεται μελλοντικά να παράγονται και βιοτεχνολογικά φάρμακα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η παραγωγική μονάδα θα ακολουθεί τα υψηλότερα πρότυπα εισάγοντας νέα standards στον τεχνολογικό εξοπλισμό και στις διαδικασίες παραγωγής και σχεδιάζεται να πιστοποιηθεί από την EMA και από τον FDA, ώστε να μπορεί να διαθέτει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της στην διεθνή αγορά. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Επενδύσεις, Έρευνα και Καινοτομία από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30/4 έγινε παρουσίαση των επενδύσεων 3 ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών (EMO, WINMEDICA του ομίλου ELPEN και FARAN) για την δημιουργία μονάδων στην Τρίπολη.

 

Ελληνικές Αλυκές: Η παραγωγή του 2023 εντείνει την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή

Τις επιλογές του για μετασχηματισμό της εταιρείας «Ελληνικές Αλυκές» αλλά και στρατηγικό επενδυτή, σε δεύτερη φάση, διερευνά το Υπερταμείο, όπως έκανε γνωστό ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα για το 4ο τρίμηνο 2023, αλλά και για το σύνολο του προηγούμενου έτους. Στον ετήσιο απολογισμό του για την εταιρεία, το Υπερταμείο, αποτιμά θετικά την επιτυχή πρώτη επένδυση στις «Ελληνικές Αλυκές», θέτοντας ως στόχο την εφαρμογή ενός αναπτυξιακού πλάνου και την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή σε επόμενο στάδιο.

Ειδικότερα, η εταιρεία ολοκλήρωσε την διαδικασία συγκομιδής σε όλες τις αλυκές και παρά την καθυστέρηση λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το πρώτο τετράμηνο του έτους καθώς και στις αρχές του φθινοπώρου, κατάφερε ένα ικανοποιητικό παραγωγικό αποτέλεσμα, αντανακλώντας την θετική επίδραση των μέχρι σήμερα επενδύσεων. Παράλληλα, η «Ελληνικές Αλυκές» παρουσιάζει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης στην ελληνική αγορά και προχωράει με την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου με στόχο την ενίσχυση του παραγωγικού αποτελέσματος ενώ προχωρά και τις ενέργειες για την περαιτέρω αξιοποίηση της αλυκής Κίτρους.

Αξίζει να σημειωθεί, ακόμη, πως η εταιρεία έχει καθιερώσει ένα σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης το οποίο είναι σε συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Προτύπου ΕΜΑS ISO 14001. Τέλος, ολοκληρώθηκε η ανανέωση της εταιρικής ταυτότητας της Ελληνικές Αλυκές Α.Ε. και η νέα ιστοσελίδα της εταιρείας, σηματοδοτώντας μια εκκίνηση εξωστρέφειας, την οποία έχει θέσει ως στόχο το Υπερταμείο. Υπενθυμίζεται πως στις 18.05.2023 το Υπερταμείο προέβη στην αγορά 1.087.063 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας με ονομαστική αξία €1,59 η καθεμία που αντιστοιχούν σε ποσοστό 24,81% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και ανήκαν στην «Κ.Ε. Καλαμαράκης Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία – ΚAΛAΣ A.E. Α.Ε.». Μετά την εν λόγω εξαγορά το Υπερταμείο κατέχει πλέον το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της «Ελληνικές Αλυκές».