-->

Σήμερα το 14ο HMS Webinar με θέμα Office 5S

Στη μία το μεσημέρι πραγματοποιείται διαδικτυακά σήμερα το 14ο HMS Webinar με θέμα Office 5S, εφαρμογή της μεθοδολογίας 5S στους χώρους των γραφείων, με εισηγητή τον Στάθη Αναστασίου, αντιπρόεδρο Επιστημονικού της HMS. Ο Στ. Αναστασίου με πάνω από 26 χρόνια εμπειρίας στον σχεδιασμό, εφαρμογή και ανάπτυξη διαδικασιών ποιότητας και μεθοδολογιών παραγωγής, αλλά και πολυετή εμπειρία ενδοεπιχειρησιακής εκπαίδευσης στελεχών, θα αναπτύξει τη μεθοδολογία 5S και τις προϋποθέσεις για την επιτυχημένη εφαρμογή τους. Θα μοιραστεί, επίσης, την αναλυτική περιγραφή των βημάτων για την καθιέρωσή τους στους χώρους των γραφείων, τις κρυμμένες απώλειες και τα οφέλη που προκύπτουν για την εταιρεία και τους εργαζόμενους με πρακτικά παραδείγματα εφαρμογής τους. Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη εδώ.

 

VRAYKOS: Βραβείο Gold στα Bakery & Pastry Awards 2024

Στα φετινά Bakery & Pastry Awards, η εταιρεία VRAYKOS αναδείχθηκε νικήτρια στην κατηγορία Ηλεκτρομηχανολογικού Εξοπλισμού για την υλοποίηση της μεγαλύτερης μονάδας Dry Mix Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής στα Βαλκάνια, για λογαριασμό της Aktina Foods. Το βραβείο προστίθεται στη λίστα διακρίσεων της VRAYKOS, η οποία έχει λάβει άλλες τρεις διακρίσεις για το εν λόγω έργο. Η νέα μονάδα της Aktina Foods διαθέτει πολλές νέες και καινοτόμες μεθόδους που προσδίδουν ιδιαίτερα οφέλη όσον αφορά την ευελιξία, την ασφάλεια, την ποιότητα και την υψηλή δυναμικότητα της παραγωγικής μονάδας. Διαθέτει δυναμικότητα 35 τόνων ανά 8ωρη βάρδια και ένα πλήρως εξατομικευμένο σύστημα αυτοματισμού με δυνατότητα δημιουργίας και εισαγωγής 1.200 διαφορετικών συνταγών. Το σύνολο του μηχανολογικού εξοπλισμού των τμημάτων παραγωγής, συσκευασίας και logistics μπορεί να λειτουργήσει πλήρως σε περιβάλλον “Industry 4.0”, πενταπλασιάζοντας με τη χρήση τους την παραγωγικότητα της μονάδας και μειώνοντας το συνολικό κόστος παραγωγής κατά 35%.

BayWa r.e.: Κατασκευή έργου αιολικής και ηλιακής ενέργειας ισχύος 188 MW

Η BayWa r.e. θα υλοποιήσει το πρώτο της έργο συνδυασμένης διπλής τεχνολογίας στην Ισπανία. Το project απαρτίζεται από τρία αιολικά πάρκα ισχύος 135 MW, τα οποία θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη ως σήμερα χερσαία αιολική εγκατάστασή της στην Ευρώπη. Θα περιλαμβάνει επίσης δύο ηλιακά πάρκα συνολικής ισχύος 53 MWp. Η BayWa r.e. σχεδίασε το project σε συνεργασία με την CEAR, τοπικό συνεργάτη της, ο οποίος θα υποστηρίζει την ανάπτυξη του συμπλέγματος. Το έργο θα εγκατασταθεί στους δήμους Épila, Lumpiaque και Rueda de Jalón, δίπλα στη Σαραγόσα.

Κάθε ένα από τα τρία αιολικά πάρκα θα έχει οκτώ ανεμογεννήτριες Nordex με ισχύ 45 MW και συνολική παραγωγή αιολικής ενέργειας ύψους 135 MW. Οι δύο φωτοβολταϊκοί σταθμοί θα διαθέτουν ισχύ 30 MWp και 23 MWp αντίστοιχα, παράγοντας συνολικά 53 ΜWp ηλιακής ενέργειας. Συνδυαστικά, τα αιολικά και τα ηλιακά πάρκα θα παράγουν περίπου 475 GWh πράσινης ενέργειας κάθε χρόνο, η οποία ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση περισσότερων από 121.000 νοικοκυριών στην Ισπανία. Για τις πέντε εγκαταστάσεις θα χρειαστούν επενδύσεις άνω των 280 εκατ. ευρώ, ενώ η ενέργεια θα πωλείται μέσω PPA.

Η BayWa r.e. θα κατασκευάσει τα έργα ξεκινώντας με το σύμπλεγμα αιολικών πάρκων. Οι εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιούν λιγότερο χώρο για μεγιστοποίηση της χρήσης γης, γεγονός που θα βελτιστοποιήσει τις δαπάνες ανάπτυξης και υλοποίησης του έργου και θα εξασφαλίσει βελτιωμένους όρους χρηματοδότησης. Τα αιολικά και ηλιακά πάρκα θα μοιράζονται την ίδια υποδομή δικτύου, μειώνοντας σημαντικά το αντίστοιχο κόστος. Και οι πέντε εγκαταστάσεις προβλέπεται να είναι λειτουργικές και διασυνδεδεμένες στο δίκτυο έως το τέλος του 2025.

Επιχειρήσεις: Έλλειμα δράσεων για το κλίμα, παρά την υποβολή εκθέσεων

Η έκθεση της ΕΥ, Global Climate Risk Barometer, αναδεικνύει μία έντονη αποσύνδεση μεταξύ της στρατηγικής των επιχειρήσεων για το κλίμα και της συνολικής εταιρικής στρατηγικής. Παρότι έχουν αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το κλίμα, σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα δε δημοσιοποιούν ένα σχέδιο μετάβασης για να υποστηρίξουν την υλοποίησή τους. Η έκθεση βαθμολογεί την πρόοδο των επιχειρήσεων, τόσο ως προς την κάλυψη, όσο και ως προς την ποιότητα των γνωστοποιήσεων που σχετίζονται με το κλίμα.

Εταιρικές επιδόσεις
Μόνο μία στις τρεις εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα περιλαμβάνει στις οικονομικές της καταστάσεις, ανάλυση της σχέσης των ποσοτικών ή ποιοτικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής με τις χρηματοοικονομικές τους επιδόσεις. Επιπλέον, το 42% δεν πραγματοποιούν ανάλυση σεναρίων βάσει της αλυσίδας αξίας τους και της ευρύτερης δυναμικής της αγοράς. Τέλος, οι επιχειρήσεις εμφανίζονται πιο πρόθυμες να γνωστοποιήσουν στρατηγικές για τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα (77%) και λιγότερο για τις αντίστοιχες ευκαιρίες (68%).

Σχεδιασμός μετάβασης
Σχεδόν οι μισές (47%) επιχειρήσεις, δεν γνωστοποιούν τους τρόπους με τους οποίους σκοπεύουν να ευθυγραμμίσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο και τις δραστηριότητές τους με τις συστάσεις για το κλίμα. Στους οργανισμούς που γνωστοποιούν αντίστοιχα σχέδια (53%), δε, το επίπεδο λεπτομερούς ανάλυσης παραμένει περιορισμένο. Οι επιχειρήσεις στους κλάδους που είναι εκτεθειμένοι περισσότερο στους κλιματικούς κινδύνους, όπως ενέργεια (60%), εξόρυξη (60%), μεταφορές (58%), και ο κλάδος τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας (57%), δημοσιεύουν τα πιο λεπτομερή σχέδια μετάβασης.

Ετοιμότητα συμμόρφωσης
Η έκθεση αποκαλύπτει ότι οι εταιρείες που έχουν κατανοήσει τη σύνδεση μεταξύ κλιματικών κινδύνων και στρατηγικής για επιχειρηματική ανάπτυξη, είναι καλύτερα προετοιμασμένες για να διαχειριστούν τις νέες απαιτήσεις γνωστοποιήσεων για το κλίμα, όπως τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς. Αντίθετα, εκείνες που συνεχίζουν να υιοθετούν μία προσέγγιση που βασίζεται μόνο στην ανάγκη συμμόρφωσης, είναι πιο πιθανό να δυσκολευτούν στην προσαρμογή τους στις νέες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων.

Δράσεις για το κλίμα
Η έκθεση παραθέτει τρεις κρίσιμες πρωτοβουλίες που πρέπει να εξετάσουν οι επιχειρήσεις, για να υποστηρίξουν την παγκόσμια ατζέντα για το κλίμα:

• Αλλαγή νοοτροπίας, με έμφαση στην προληπτική δράση αντί στην υποχρεωτική συμμόρφωση: Στις επιχειρήσεις με τις καλύτερες επιδόσεις, η συμμόρφωση με το ρυθμιστικό πλαίσιο για τους κλιματικούς κινδύνους, αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία για κινητοποίηση και οι γνωστοποιήσεις χρησιμοποιούνται για προώθηση σχετικών δράσεων. Στους οργανισμούς αυτούς, η λεπτομερής και συστηματική δημοσιοποίηση πληροφοριών και δεδομένων για το κλίμα, συνδυάζεται με στρατηγική και ενέργειες.

• Αποανθρακοποίηση βάσει δεδομένων: Τα δεδομένα θα πρέπει να συνδέονται και να ενσωματώνονται στη διαχείριση κινδύνου, ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.

• Ενεργότερη εμπλοκή του διοικητικού συμβουλίου: Τα δεδομένα για το κλίμα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε επίπεδο ΔΣ, για διαμόρφωση της εταιρικής στρατηγικής, με τα διευθυντικά στελέχη να υιοθετούν μία ολιστική προσέγγιση για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε ολόκληρο τον οργανισμό.

 

ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ: Διερεύνηση διασύνδεσης των Ε.Π. με το σιδηροδρομικό δίκτυο

Στο πλαίσιο αναζήτησης τρόπων αναβάθμισης των υπηρεσιών προς τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις, η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ προχωράει στην εκπόνηση έρευνας, προκειμένου να διερευνήσει τα οφέλη που συνεπάγονται από τη διασύνδεση των Επιχειρηματικών Πάρκων της με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Για τη βέλτιστη αποτύπωση των αναγκών των Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων, η ΕΤΒΑ ετοίμασε ερωτηματολόγιο, ώστε να κατανοήσει διεξοδικά το σύνολο των «μεταφορικών αναγκών» των πελατών της. Η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Μάρτιο σε 10 Ε.Π. και συγκεκριμένα στα Πάρκα Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Πάτρας, Κομοτηνής, Βόλου Β’ (Βελεστίνου), Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Λαμίας και Φλώρινας.

Τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν και θα επεξεργαστούν, ώστε να σταθμιστούν οι δυνατότητες σιδηροδρομικών διασυνδέσεων. Θα προκριθούν αυτές που διασφαλίζουν την καλύτερη μεταφορά α’ υλών και εμπορευμάτων από και προς το κάθε Ε.Π. καθώς και τις άλλες ανάλογες συνδέσεις. Οι νέες σιδηροδρομικές συνδέσεις αναμένεται να συμβάλουν στη μείωση του κόστους μεταφορών και τον εξορθολογισμό των εμπορευματικών διαδρομών και θα δημιουργήσουν ένα βιώσιμο ενεργειακό αποτύπωμα.

Tetra Pak: Επενδύσεις για ενίσχυση της ανακύκλωσης σε όλη την Ευρώπη

Η Tetra Pak® προχωρά σε στρατηγικές επενδύσεις που θα ενισχύσουν σημαντικά την ανακύκλωση στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας τους στόχους του προτεινόμενου κανονισμού της EE για συσκευασίες και απορρίμματα συσκευασιών (PPWR). Το 2023, επένδυσε σχεδόν 40 εκατ. ευρώ για να επιταχύνει την ανακύκλωση χάρτινων συσκευασιών υγρών τροφίμων παγκοσμίως. Το ποσό αυτό θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια για να ενισχυθεί η κυκλική χρήση υλικών.

Οι μεγαλύτερες επενδύσεις της για το 2023 περιλαμβάνουν:

• Συνέχιση συνεργασίας με την LM ECO στην Ελλάδα, την πρώτη εξειδικευμένη μονάδα ανακύκλωσης χάρτινων συσκευασιών υγρών τροφίμων στη χώρα, με έδρα την Καρδίτσα, που κατά την περίοδο 2021-2023, έδωσε νέα «ζωή» σε 3.364 τόνους χάρτινων συσκευασιών μετατρέποντάς τους σε νέα υλικά και προϊόντα.

• Συνεργασία με την Axio Group στην Σουηδία για διερεύνηση κατασκευής νέας γραμμής ανακύκλωσης για το PolyAl, που θα φιλοξενεί απορρίμματα από τη Σουηδία, τη Δανία και τη Νορβηγία.

• Επέκταση συμφωνίας με την Trans Sabater στην Ισπανία, με κοινή επένδυση 2 εκατ. ευρώ για αύξηση του ορίου ανακύκλωσης PolyAl από 3.000 σε 10.000 τόνους ετησίως.

• Νέα συνεργασία με την Alier στην Ισπανία, ώστε να ενισχυθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους ανακυκλωτές χάρτινων συσκευασιών υγρών τροφίμων στην Ευρώπη.

• Επένδυση 1 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο ανακύκλωσης polyAl της Recon Polymer στην Ολλανδία, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τον όγκο επεξεργασίας σε τουλάχιστον 8.000 τόνους ετησίως.

DENELPACK: Επέκταση της μονάδας strech film στη Θήβα

Μια σημαντική επένδυση ολοκληρώθηκε για την DENELPACK στο Ύπατο Θήβας, όπου η εταιρεία διαθέτει μισθωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις. Η DENELPACK δραστηριοποιείται από το 1998 στην ελληνική αγορά, ως προμηθευτής υλικών συσκευασίας ενώ το 2018 αποφάσισε να μπει στην παραγωγή αποκτώντας μια πλήρη γραμμή παραγωγής Stretch film αλλά και ένα R&D Packaging Center, στη Θήβα.

Σε συνέχεια της στρατηγικής της εταιρείας και όπως αναφέρεται σε πρόσφατη απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, πιστοποιήθηκε και η ολοκλήρωση και έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης της επιχείρησης. Η συγκεκριμένη επένδυση αφορά στην επέκταση δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας παραγωγής πλαστικού φιλμ συσκευασίας (stretch film) και μεμβράνης τροφίμων χωρίς PVC. Η επένδυση υλοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της στη Θέση Κοκκινιά, στο Ύπατο Θήβας ενώ ως ημερομηνία ολοκλήρωσής της καταγράφεται η 22α Μαΐου 2023.

Όσον αφορά το συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος της επένδυσης, αυτό ανέρχεται σε 1.651.260 ευρώ ενώ η συνολική ενίσχυση με την μορφή επιχορήγησης είναι 743.067 ευρώ, υπό όρους που περιγράφονται στη σχετική απόφαση οριστικοποίησης του κόστους. Το ύψος των ιδίων κεφαλαίων, ανέρχεται στο ποσό των 249.340,26 ευρώ, που αποτελεί ποσοστό 15,10% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους της επένδυσης ενώ το ύψος της εξωτερικής χρηματοδότησης μέσω τραπεζικού δανείου τριετούς τουλάχιστον διάρκειας, ανήλθε στο ποσό των 658.852,74 ευρώ, που αποτελεί ποσοστό 39,90% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους της επένδυσης. Η επένδυση έρχεται σε συνέχεια μιας αρκετά θετικής χρονιάς για την εταιρεία καθώς οι καθαρές πωλήσεις της για το 2022 σημείωσαν αύξηση κατά 4.258.286,16 ευρώ, που σε ποσοστό μεταφράζεται σε 31,43% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Για το 2023 η DENELPACK ανέμενε αύξηση πωλήσεων, ως αποτέλεσμα της προσπάθειας για επέκταση του δικτύου διανομής.