Στις πολιτικές απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα στη ΝΑ Ευρώπη, υπό το πρίσμα τόσο της κλιματικής αλλαγής όσο και του σκηνικού που διαμορφώνεται εν όψει του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν την Τετάρτη 13 Μαρτίου, στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, Βουκουρέστι, το ΙΕΝΕ και το Romania Energy Center (ROEC).
Οι ομιλητές ανέλυσαν τις πολιτικές που εφαρμόζει σήμερα η ΕΕ στον τομέα της ενέργειας, με έμφαση στην προώθηση των ΑΠΕ και την εισαγωγή του υδρογόνου, ενώ εκτενείς ήταν οι αναφορές στα τρέχοντα σχέδια επέκτασης της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας αλλά και της προώθησης των “καθαρών” καυσίμων στον τομέα των μεταφορών. Παράλληλα, τονίστηκε ο ρόλος του φυσικού αερίου στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης, καθώς και ο ρόλος του στην κάλυψη ηλεκτρικών φορτίων βάσης. Επιπλέον, επισημάνθηκε η επιτευχθείσα τελευταία πρόοδος στις υποδομές φυσικού αερίου αλλά και της επέκτασης και αναβάθμισης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης.
Issue: Industry0683
Πρώτα σε εξαγωγές το 2023 φαρμακευτικά και αλουμίνιο
Ήπια βελτίωση των προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 101,6 μονάδες τον Φεβρουάριο, από 101 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, χαμηλότερα σε σχέση με ένα έτος πριν (111,5 μονάδες.), καταγράφει στο μηνιαίο Δελτίο του για τον Μάρτιο 2024 το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Παράλληλα, παρατηρεί άνοδο για τη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο του 2024 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2023 αλλά και νέα υποχώρηση των εξαγωγών της Βιομηχανίας, 23,2% τον Δεκέμβριο του 2023 (y-o-y).
Όσον αφορά τους γενικότερους δείκτες, άνοδος του ΑΕΠ καταγράφηκε στο δ’ τρίμηνο του 2023, κατά 1,2%, από 2,1% στο γ’ τρίμηνο του 2023. Στο Ειδικό Θέμα «Στοιχεία κύκλου εργασιών εγχώριας βιομηχανίας το 2023» το ΙΟΒΕ καταγράφει υποχώρηση του δείκτη κύκλου εργασιών της Βιομηχανίας 3,9% το 2023 στην Ελλάδα έναντι μείωσης 0,7% στην ΕΕ27. Επίσης, σε τρέχουσες τιμές, εξασθένιση για το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων κατά 2,9% παρατηρείται την ίδια περίοδο, από αύξηση 34,6% ένα έτος πριν. Σχεδόν αμετάβλητη είναι η Μεταποίηση, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, σε συνέχεια ανόδου 27,7% ένα έτος πριν.
Επιπροσθέτως, ανοδικές τάσεις εμφανίζονται στους περισσότερους κλάδους της βιομηχανίας τον Ιανουάριο του 2024. Ειδικότερα, βελτίωση υπάρχει σε Ορυχεία – Λατομεία (6,0%), Μεταποίηση (5,3%) και Ηλεκτρικό Ρεύμα (33,9%). Σε κλάδους υψηλής σημασίας για την ελληνική οικονομία, άνοδος καταγράφηκε στα Φάρμακα (12,8%) και στα Τρόφιμα (6,7%), αλλά μείωση για Βασικά Μέταλλα (-6,3%). Τέλος, όσον αφορά στις εξαγωγές στο σύνολο του 2023 τα Φαρμακευτικά σκευάσματα και το Αλουμίνιο πρωτοπόρησαν για τις εξαγωγές τους, με 2,8 δισ. ευρώ (+9,1%) και 2,4 δισ. ευρώ (-12,9%), αντίστοιχα.
ICAP CRIF: Ξανά σε ανοδική τροχιά η εγχώρια αλευροβιομηχανία
Ελαφρά ανοδική πορεία ακολούθησε το 2023 η συνολική κατανάλωση αλεύρων, με φόντο τις αυξημένες τουριστικές αφίξεις, ο ρυθμός ανόδου ωστόσο επηρεάστηκε από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και οι γεωπολιτικές εξελίξεις. Τα παραπάνω αναφέρει η Σταματίνα Παντελαίου, Διευθύντρια Οικονομικών & Κλαδικών Μελετών της ICAP CRIF στο πλαίσιο Κλαδικής Μελέτης για την Αλευροβιομηχανία, προβλέποντας για τη διετία 2024-2025 ότι η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί και η κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί με ελαφρώς υψηλότερο ρυθμό (μέσος ετήσιος ρυθμός περίπου 2%).
Η εγχώρια παραγωγή αλεύρων σίτου παρουσιάζει διαχρονικά, μικρές ετήσιες διακυμάνσεις. Τη διετία 2018-2019 η παραγωγή αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 4%, αλλά η ανοδική αυτή πορεία διεκόπη το 2020, λόγω της πανδημίας Covid-19 που έπληξε την παγκόσμια αγορά. Το 2021 ξεκίνησε δύσκολα, λόγω της υγειονομικής κρίσης, ωστόσο, η εγχώρια παραγωγή παρουσίασε άνοδο 3% σε σχέση με το 2020. Το 2022 η παραγωγή του κλάδου συνέχισε να αυξάνεται, αλλά με μικρότερο ρυθμό, σηειώνοντας άνοδο κατά 2%.
Η εγχώρια παραγωγή καλύπτει τη ζήτηση
Η εγχώρια παραγωγή καλύπτει ουσιαστικά τη ζήτηση, καθώς οι εισαγωγές κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα, η δε εισαγωγική διείσδυση κυμάνθηκε στο 3% περίπου τα τελευταία χρόνια. Οι εξαγωγές του κλάδου κυμαίνονται επίσης σε χαμηλά επίπεδα με την εξαγωγική επίδοση να διαμορφώνεται περίπου στο 4% την τελευταία πενταετία. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονισθεί ότι, η πολεμική σύρραξη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας που αποτελούσαν δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σίτου στον κόσμο, οδήγησε τις τιμές του σιταριού σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αρκετές από τις ελληνικές αλευροβιομηχανίες επηρεάστηκαν σε κάποιο βαθμό, καθώς εισήγαγαν ποσότητες πρώτης ύλης (σιτάρι) από αυτές τις χώρες. Έτσι στράφηκαν σε νέους, ακριβότερους προμηθευτές. Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του κόστους παραγωγής διαδραμάτισαν το υψηλό ενεργειακό κόστος, καθώς και οι αυξήσεις στα μεταφορικά έξοδα που άρχισαν να παρατηρούνται ήδη από το 2021.
Καθοριστικός ο ρόλος των ανατιμήσεων
Σύμφωνα με εκτιμήσεις το μέγεθος της αγοράς αλεύρων σίτου σε αξία (σε τιμές χονδρικής), κατέγραψε σημαντική αύξηση το 2022 σε σχέση με το 2021, κατά κύριο λόγο ως αποτέλεσμα της ανόδου των τιμών πώλησης των προϊόντων. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πορείας του κλάδου το 2022 είχε η άνοδος των τιμών.
Η μεγάλη αύξηση που παρουσίασαν αρκετές αλευροβιομηχανίες στον κύκλο εργασιών τους οφείλεται κυρίως στις αυξήσεις των τιμών, ενώ οι πωλήσεις σε όγκο κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με το 2021, ή παρουσίασαν μικρή αύξηση.
Στο πλαίσιο της μελέτης, συντάχθηκε ομαδοποιημένος ισολογισμός, βάσει αντιπροσωπευτικού δείγματος 23 εταιρειών του κλάδου, για την περίοδο 2018-2022.
Ο συνολικός κύκλος εργασιών των εταιρειών ακολούθησε ανοδική πορεία την εξεταζόμενη περίοδο με εξαίρεση το 2020 όπου μειώθηκε κατά 4,3%. Το 2022 σημειώθηκε η υψηλότερη άνοδος της πενταετίας καθώς, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 41,6% ενώ σωρευτικά κατέγραψε αύξηση 67,3% (2022/18).
Τα μικτά κέρδη κατέγραψαν περίπου την ίδια αύξηση το 2022 (41,7%) ενώ σωρευτικά το διάστημα 2022-2018 αυξήθηκαν κατά 26,6%.
Σαράντης: Το σχέδιο για διπλασιασμό κερδών στην πενταετία
Το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του, παρουσίασε ο Όμιλος Σαράντη στο πρώτο Investor Day, πριν λίγες ημέρες. Ο Όμιλος Σαράντη έκλεισε μια ισχυρή χρονιά το 2023, με πωλήσεις ύψους 482,2 εκατ. ευρώ. Επιδιώκοντας περαιτέρω οργανική ανάπτυξη, ο Όμιλος θέτει τους στόχους για την πενταετία μέχρι το 2028, και τον οδικό χάρτη για να τους επιτύχει. Πρώτο ορόσημο είναι το 2026, όπου ο Όμιλος προσβλέπει σε καθαρές πωλήσεις 660 εκατ. ευρώ με EBITDA 100 εκατ. ευρώ, ενώ το 2028 οι πωλήσεις θα είναι 740 εκατ. ευρώ, με διπλασιασμό του EBITDA στα 120 εκατ. ευρώ.
Ο Όμιλος θέτει σαφή επιχειρηματική κατεύθυνση για επίτευξη των στόχων αυτών, και στηρίζεται στην ισχυρή και συνεπή ανάπτυξη της επιχειρησιακής του βάσης μέσω της ανάπτυξης των προϊοντικών του κατηγοριών, στην απλοποίηση των εσωτερικών διαδικασιών και λειτουργιών για επίτευξη της μέγιστης αποτελεσματικότητας, και στον ψηφιακό μετασχηματισμό του, υλοποιώντας ένα επενδυτικό πλάνο 81 εκατ. ευρώ στην πενταετία.
Επίσης προσβλέπει στη δημιουργία ισχυρών ελεύθερων ταμειακών ροών, με συνολικό Free Cash Flow άνω των 375 εκατ. ευρώ στην πενταετία ως το 2028, οι οποίες θα χρηματοδοτήσουν πέραν των επιχειρηματικών επενδύσεων, τις μελλοντικές εξαγορές και την συνεχιζόμενη πληρωμή μερίσματος των μετόχων. Ο κ. Γιάννης Μπούρας, Deputy CEO του Ομίλου Σαράντη, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Το αναπτυξιακό μας πλάνο βρίσκεται ήδη σε υλοποίηση και τα πρώτα αποτελέσματα της επιταχυνόμενης πορείας εξέλιξης στην οποία βρισκόμαστε, είναι εντυπωσιακά και ενθαρρυντικά».
Σωληνουργεία Κορίνθου: προμηθευτής για το έργο της NEP
Η Σωληνουργεία Κορίνθου επιλέχθηκε ως προμηθευτής από την Northern Endurance Partnership (NEP), για έναν υποθαλάσσιο αγωγό, με στόχο τη μεταφορά και αποθήκευση εκατομμυρίων τόνων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τη Βόρεια Θάλασσα του Ηνωμένου Βασιλείου στην υποθαλάσσια τοποθεσία γεωλογικής αποθήκευσης Endurance Store. Η Northern Endurance Partnership, κοινοπραξία μεταξύ bp, Equinor και Total Energies, είναι ο πάροχος μεταφοράς, αξιοποίησης και αποθήκευσης CO2 για το East Coast Cluster. Η υποδομή θα εξυπηρετεί τα έργα δέσμευσης, αξιοποίησης και μεταφοράς άνθρακα που βασίζονται στο Teesside – NZT Power, H2Teesside και Teesside Hydrogen CO2 Capture.
Η τελική ανάθεση της σύμβασης υπόκειται στη λήψη ρυθμιστικών εγκρίσεων και τελικών επενδυτικών αποφάσεων (FID) που θα ληφθούν τον Σεπτέμβριο του 2024 ή νωρίτερα. Ο Γενικός Διευθυντής της Σωληνουργεία Κορίνθου, Ηλίας Μπεκίρος, δήλωσε: «Τα καινοτόμα έργα CCUS όπως το NEP θα είναι ζωτικής σημασίας, για την επίτευξη σημαντικών στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, τόσο για τους παγκόσμιους παραγωγούς ενέργειας όσο και για τις μεγάλες βιομηχανικές εταιρείες. Η Σωληνουργεία Κορίνθου δεσμεύεται να συνεργαστεί με τους εταίρους της και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς για να υποστηρίξει το τεχνικά δύσκολο πεδίο υποθαλάσσιων αγωγών».
ΌΜΗΡΟΣ: Επενδυτικό 30 εκατ. ευρώ και νέες γραμμές παραγωγής
Επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ προγραμματίζει για την επόμενη τριετία η γαλακτοβιομηχανία ΌΜΗΡΟΣ που φέτος μετρά 40 χρόνια ζωής. Οι νέες επενδύσεις, σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Γιαννίτση, CEO της OMIROS DAIRIES S.A. που μίλησε στο INDUSTRY, αφορούν κτιριακές επεκτάσεις στις εγκαταστάσεις των δύο εργοστασίων στα Τρίκαλα, σε νέες γραμμές συσκευασίας, αλλά και στον εκσυγχρονισμό των ήδη υπαρχουσών γραμμών παραγωγής καθώς και νέας γραμμής παραγωγής λευκών και κίτρινων τυριών. Μια επίσης σημαντική επένδυση που θα πραγματοποιηθεί είναι η κατασκευή ιδιόκτητης μονάδας βιοαερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας η οποία σε συνδυασμό με την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών που υπάρχουν ήδη θα καλύψουν το 90% των αναγκών των εργοστασίων σε ηλεκτρική ενέργεια.
O «πράσινος» προσανατολισμός εξάλλου αποτελεί πυρήνα της γαλακτοβιομηχανίας, αφού έχει ήδη εγκαταστήσει στις στέγες των εργοστασίων της φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος 2MW, ενώ υπάρχει σχεδιασμός για επέκταση στα 5MW που θα πραγματοποιηθεί με τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις. «Αυτό συνεπάγεται ότι η ΟΜΗΡΟΣ μειώνει σημαντικά την εξάρτησή της από τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας, με αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και την εξοικονόμηση φυσικών πόρων. Η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη της εταιρείας, καθώς η περιβαλλοντική ευθύνη είναι αναπόσπαστο μέρος της επιχειρηματικής πρακτικής της ΟΜΗΡΟΣ» σημειώνει ο κ. Γιαννίτσης.
Τα παραπάνω έρχονται ως αποτέλεσμα μιας αρκετά θετικής χρονιάς για την εταιρεία, αφού το 2023 κατάφερε αύξηση του κύκλου εργασιών στα 73 εκατ. ευρώ από τα 53 εκατ. ευρώ του προηγούμενου έτους. Επίσης, προβλέπεται βελτίωση του EBITDA κατά μια ποσοστιαία μονάδα, σε σχέση με τη χρήση του 2022. Όσον αφορά τους στόχους της για την τρέχουσα χρονιά αυτοί, συνίστανται, σύμφωνα με τον κ. Γιαννίτση, στην αύξηση των εξαγωγών παράλληλα με την τόνωση των πωλήσεων στις υπάρχουσες αγορές, καθώς και τη διείσδυση σε νέες αγορές.