-->

Αναρτήθηκε η προδημοσίευση της δράσης «Ερευνώ – Καινοτομώ»

Αναρτήθηκε η προδημοσίευση της δράσης «Ερευνώ – Καινοτομώ» του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021-2027 και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να δημοσιευθεί η πρόσκληση, όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Ανάπτυξης. Βασικός στόχος της δράσης είναι η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων προς διεθνείς αγορές, με σκοπό τη μετάβαση στην ποιοτική καινοτόμα επιχειρηματικότητα και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Αναλυτικά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για κάθε λεπτομέρεια στην ιστοσελίδα της δράσης «Ερευνώ – Καινοτομώ» στο σύνδεσμο εδώ. 

 

ΔΕΗ: Αναβάθμιση της αξιολόγησης από τον CDP κατά 4 βαθμίδες

Κατά τέσσερις βαθμίδες αναβάθμισε ο διεθνής Μη Κυβερνητικός Οργανισμός Carbon Disclosure Project (CDP) τη ΔΕΗ, από «D-» σε «Β-», σε θέματα μετριασμού και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Όμιλος ΔEΗ βελτιώνει διαρκώς τις επιδόσεις του σε κρίσιμους τομείς που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και κατατάσσεται πλέον στο 37% των εταιρειών που αξιολογήθηκαν με «Β-» από τον CDP.

Η αναβάθμιση της αξιολόγησης οφείλεται στη σημαντική βελτίωση που επέδειξε σε κρίσιμους τομείς, καθώς επίσης στον τρόπο με τον οποίο υπολογίζει τις εκπομπές CO2 και υλοποιεί δράσεις και στρατηγικές που στοχεύουν στον μετριασμό του αρνητικού αντικτύπου στο κλίμα και το περιβάλλον. Ουσιαστικά είναι αποτέλεσμα της υλοποίησης της στρατηγικής απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων και ανάπτυξης των ΑΠΕ του Ομίλου και των δεσμεύσεων για μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2040 (Net Zero). Υπανθυμίζεται ότι η ΔEΗ, στο πλαίσιο του «πράσινου» μετασχηματισμού της που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει παρουσιάσει μείωση περίπου 30% της έντασης εκπομπών CO2 από το 2020.

Silicon Box: επενδύει 3,2 δισ. ευρώ σε εργοστάσιο τσιπ στην Ιταλία

Η εταιρεία ημιαγωγών Silicon Box με έδρα τη Σιγκαπούρη θα επενδύσει 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε ένα νέο εργοστάσιο στη βόρεια Ιταλία στο πλαίσιο συμφωνίας υποστήριξης από την ιταλική κυβέρνηση, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το ιταλικό υπουργείο βιομηχανίας. Η ακριβής τοποθεσία για το εργοστάσιο δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αλλά υπάρχουν πολλές υποψήφιες τοποθεσίες. Επιπροσθέτως, η Ρώμη θα χρειαστεί και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη προγραμματισμένη οικονομική ενίσχυση, την οποία όπως εκτιμά το υπουργείο αναμένεται να λάβει σύντομα.

«Σε πλήρη δυναμικότητα, η επένδυση θα είναι σε θέση να δημιουργήσει 1.600 νέες άμεσες θέσεις εργασίας, επιπλέον των έμμεσων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται τόσο για την κατασκευή της εγκατάστασης όσο και στο ευρύτερο οικοσύστημα προμηθειών και εφοδιαστικής αλυσίδας που θα δημιουργηθεί όταν (το εργοστάσιο) θα είναι πλήρως λειτουργικό», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. Η startup, που δημιουργήθηκε από τους ιδρυτές της αμερικανικής εταιρείας παραγωγής chip Marvell θα παράγει στην Ιταλία «τσιπάκια», τα οποία μπορούν να φτάσουν σε μέγεθος ίσο με έναν κόκκο άμμου.

Νέα ευρωπαϊκή Οδηγία κατά του greenwashing

Στις 18 Ιανουαρίου υπερψηφίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η νέα Οδηγία που απαγορεύει τους ψευδείς πράσινους ισχυρισμούς greenwashing και τη διασπορά παραπλανητικών πληροφοριών για προϊόντα, με στόχο την προστασία των καταναλωτών από παραπλανητικές πληροφορίες marketing και την ενδυνάμωση των βιώσιμων επιλογών. Σύμφωνα με τις αρχές της οδηγίας η διασφάλιση ότι οι περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί είναι δίκαιοι, εύλογοι και αξιόπιστοι θα επιτρέψει στους εμπόρους να λειτουργούν με ισότιμους όρους ανταγωνισμού και θα δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να επιλέγουν προϊόντα που είναι πραγματικά καλύτερα για το περιβάλλον σε σύγκριση με τα ανταγωνιστικά προϊόντα.

Με τον τρόπο αυτό, θα ενθαρρυνθεί ο ανταγωνισμός που οδηγεί προς πιο βιώσιμα από περιβαλλοντικής άποψης προϊόντα, και κατά συνέπεια θα μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η Οδηγία απαγορεύει τη χρήση γενικών περιβαλλοντικών όρων όπως «φιλικό προς το περιβάλλον», «φυσικό», «βιοαποικοδομήσιμο», «κλιματικά ουδέτερο» ή «οικολογικό» χωρίς τεκμηριωμένη απόδειξη.

Η χρήση των ετικετών βιωσιμότητας θα ρυθμιστεί επίσης, δεδομένης της σύγχυσης που προκαλείται από τον πολλαπλασιασμό τους και την αδυναμία χρήσης συγκριτικών δεδομένων. Στο μέλλον, στην Ε.Ε. θα επιτρέπονται μόνο ετικέτες βιωσιμότητας που βασίζονται σε επίσημα συστήματα πιστοποίησης ή έχουν θεσπιστεί από δημόσιες αρχές. Επιπλέον, απαγορεύει οριζόντια ισχυρισμούς ότι ένα προϊόν έχει ουδέτερο, μειωμένο ή θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, όσον αφορά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Τέλος, απαγορεύεται η διατύπωση περιβαλλοντικού ισχυρισμού για ολόκληρο το προϊόν ή ολόκληρη την επιχείρηση του εμπόρου, όταν στην πραγματικότητα αφορά μόνο μια συγκεκριμένη πτυχή του προϊόντος ή ειδική, μη αντιπροσωπευτική δραστηριότητα της επιχείρησης.

 

Πλαστικά Θράκης: Συνεχείς μειώσεις κατανάλωσης ενέργειας στην παραγωγή

Η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι κάτι που μπορεί να πετύχει κανείς μόνος του, αλλά απαιτεί συνέργειες και συνεργασίες, τόνισε ο διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου Πλαστικά Θράκης, κ. Ιωάννης Σιδέρης, μιλώντας στο East Macedonia & Thrace Forum στην Αλεξανδρούπολη. Ο κ. Σιδέρης, ανέπτυξε την πράσινη στρατηγική του Ομίλου και την σταθερή προσήλωση του στο περιβάλλον, όπου ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στα θέματα κυκλικής οικονομίας και μετριασμού της κλιματικής αλλαγής. Ειδικά σε ό,τι αφορά τους στόχους μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας στις παραγωγικές διαδικασίες ο κ. Σιδέρης σημείωσε ότι «επιτυγχάνουμε συνεχείς μειώσεις στις παραγωγικές διαδικασίες και παράλληλα επενδύουμε και σε ΑΠΕ», ενώ «με το φωτοβολταϊκό πάρκο που λειτουργεί στην Ξάνθη καλύπτουμε περί το 20% της ανάγκης των εργοστασίων μας σε ενέργεια».

Ο κ. Σιδέρης αναφέρθηκε σε δύο αξιοσημείωτες πράσινες καινοτομίες του Ομίλου, που είναι αφενός τα Θερμοκήπια Θράκης, τα οποία αξιοποιούν τα γεωθερμικά πεδία της Ξάνθης για να προσφέρουν βιώσιμα κηπευτικά προϊόντα. Αφετέρου είναι η περιβαλλοντικά στοχευμένη πλατφόρμα του Ομίλου «In the loop», που στοχεύει στη δημιουργία αξίας από τα πλαστικά́ απορρίμματα μέσω της αναβαθμιστικής ανακύκλωσής τους. «Κινούμαστε σε ένα ποσοστό άνω του 17% όταν η χώρα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα, αναλαμβάνοντας πάρα πολλές πρωτοβουλίες και συνεργασίες σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα. Θεωρούμε ότι το πλαστικό ως υλικό συνεισφέρει σε αυτή την προσπάθεια, αν χρησιμοποιηθεί σωστά και με σύγχρονες, καινοτόμες τεχνικές το διαχειριζόμαστε με τέτοιο τρόπο, ώστε στο τέλος του κύκλου ζωής του να το επαναφέρουμε στην οικονομία», υπογράμμισε.

 

Κουλτούρα, ομαδικότητα, εξωστρέφεια και… αποτυχία, τα «κλειδιά» του επιχειρείν

Μερικά από τα «μυστικά» που καθιστούν μια επιχείρηση επιτυχημένη μοιράστηκαν οι επικεφαλής σημαντικών ελληνικών εταιρειών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή τα βραβεία «Επιχειρηματίας της χρονιάς» της ΕΥ, που έλαβαν χώρα την Τετάρτη 13 Μαρτίου. Θέλοντας να δώσει την έννοια του επιδραστικού επιχειρείν ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής των βραβείων αλλά και Πρόεδρος & Συνιδρυτής της VNK Capital κ. Βασίλειος Κάτσος τόνισε πως «αυτό που μετριέται τελικά ως αποτύπωμα ενός επιχειρηματία είναι το πόσες ζωές βοήθησε να γίνουν καλύτερες». Με τη σειρά του ο κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Βασιλάκη ο οποίος αναδείχθηκε «Έλληνας Επιχειρηματίας της Χρονιάς 2023» συμπλήρωσε πως «όλη η αξία ενός οργανισμού είναι τι κουλτούρα διαμορφώνει».

Από την πλευρά της η κα Μαίρη Χατζάκου, Πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε., η οποία έλαβε «Βραβείο Επιχειρηματικής Ανθεκτικότητας» έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο της ομαδικότητας. «Ο επιχειρηματίας εμπνέει, καθοδηγεί αλλά άλλοι άνθρωποι κάνουν τη δουλειά. Η ομάδα φέρνει τα αποτελέσματα» σημείωσε χαρακτηριστικά. Για τον κ. Κρίστιαν Χατζημηνά, ιδρυτή & CEO του THEON GROUP και ιδρυτή του EFA GROUP που αναδείχθηκε «Διεθνώς Αναπτυσσόμενος Επιχειρηματίας» το «μυστικό» βρίσκεται στην εξωστρέφεια αλλά και στους Έλληνες μηχανικούς τους οποίους χαρακτήρισε «το χρυσάφι μας». Τέλος, ο βραβευθείς «Πρωτοπόρος Επιχειρηματίας» και CEO & Co-Founder της Dialectica, Γιώργος Τσαρούχας αναφέρθηκε στην ύψιστη σημασία της αποτυχίας, ενθαρρύνοντας, μάλιστα, τους νέους επιχειρηματίες να αποτύχουν για να μάθουν.

ΒΙΟΛΑΡ: Τζίρος 233 εκατ. ευρώ πριν το «χτύπημα» του Daniel

Ικανοποιητικές επιδόσεις πέτυχε η εταιρεία εκκοκισμού βαμβακιού ΒΙΟΛΑΡ στη χρήση που έκλεισε τον Ιούνιο του 2023, πριν δεχτεί ωστόσο ισχυρό πλήγμα από την κακοκαιρία του Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλία. Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης από 30/6/2022 έως 30/6/2023, ο κύκλος εργασιών διαμορφώνεται στα 232.724.748 ευρώ, από 214.316.958 ευρώ στην προηγούμενη χρήση, με τη διοίκηση να χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα ικανοποιητικά. «Με βάση τη μέχρι τώρα πορεία της εταιρείας και παρά το συνεχιζόμενο δυσχερές οικονομικό περιβάλλον, αναμένεται μια σταθερότητα και ευελπιστούμε μία μικρή αύξηση στις πωλήσεις της επόμενης χρήσης», σημειώνει η διοίκηση, κάνοντας λόγο για δίπτυχο μείωσης των δαπανών και διατήρησης ή και αύξησης των πωλήσεων.

Ειδική αναφορά γίνεται στην κακοκαιρία Daniel, η οποία προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε πάγιο εξοπλισμό και σε αποθέματα στις εγκαταστάσεις της ΒΙΟΛΑΡ στη Θεσσαλία. «Επιπρόσθετα, μέρος των απαιτήσεων από πωλήσεις αγροεφοδίων και προκαταβολές σε παραγωγούς στο πλαίσιο συμφωνιών για παράδοση της παραγωγής τους, θεωρούνται επισφαλή καθώς χρησιμοποιήθηκαν για να καλύψουν το κόστος παραγωγής τους», σημειώνεται στην έκθεση διαχείρισης, όπου και διευκρινίζεται ότι η εταιρεία αξιολογώντας την υφιστάμενη κατάσταση αναπροσάρμοσε τις προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων σε βάρος των αποτελεσμάτων της κλειόμενης χρήσης.

 

CMBlu Energy: Το 2025 ξεκινά την παραγωγή οργανικών μπαταριών στην Ελλάδα

Στο πρώτο βήμα για την ίδρυση μονάδας παραγωγής και εμπορίας των οργανικών μπαταριών στερεάς ροής στην Ελλάδα προχώρησε η γερμανική εταιρεία CMBlu Energy, με τη σύσταση θυγατρικής με την επωνυμία «CMBlu Energy AE».

Η σχεδιαζόμενη επένδυση, ύψους 70 εκατ. ευρώ, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης και παράλληλα θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάδειξη της Ελλάδας ως πρωτοπόρου χώρας στον τομέα της παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζεται ότι η νέα μονάδα παραγωγής αναμένεται να λειτουργήσει το 2025. Η εγχώρια παραγωγή θα αποφέρει σημαντικό όφελος στην τοπική οικονομία και παράλληλα ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, έναντι των διεθνών εφοδιαστικών αλυσίδων, ενώ αναμένεται να συνεισφέρει ουσιαστικά στη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο καινοτομίας στην ενέργεια, σε ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη.

Η τεχνολογία Organic SolidFlow συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των μπαταριών στερεάς κατάστασης και των μπαταριών ροής: Διαθέτουν παρόμοια ενεργειακή πυκνότητα και επιδόσεις με τις μπαταρίες στερεάς κατάστασης, αλλά μπορούν να προσαρμοστούν μεμονωμένα όσον αφορά τις επιδόσεις και τη χωρητικότητα. Επιπλέον, είναι μη εύφλεκτες, δεν εκρήγνυται, είναι σχεδόν πλήρως ανακυκλώσιμες και οι απαιτούμενες πρώτες ύλες είναι διαθέσιμες σε σχεδόν απεριόριστες ποσότητες, γεγονός που τις καθιστά το ιδανικό μέσο για μεγάλα στατικά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

«Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα βγήκε από μια σοβαρή κρίση και εξελίχθηκε σε μια από τις πιο δυναμικές και καινοτόμες οικονομίες της Ευρώπης, ιδίως στους τομείς της ενέργειας και της καθαρής τεχνολογίας», σχολίασε ο Δρ. Peter Geigle, ιδρυτής της CMBlu και μελλοντικός πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου. «Το γεγονός αυτό και οι εξαιρετικά θετικές και εποικοδομητικές συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση μας εντυπωσίασαν ιδιαίτερα και μας έπεισαν ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή τοποθεσία για την παραγωγή της δικής μας μπαταρίας στερεάς ροής», συμπλήρωσε ο ίδιος.