-->

Tikun Olam: Έγκριση ΕΟΦ για τα πρώτα ελληνικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης

Η Tikun Olam Ελλάδος, η πρώτη εταιρεία στην έρευνα, ανάπτυξη, παραγωγή και διάθεση των τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, έλαβε την έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) για κυκλοφορία και διάθεση προς συνταγογράφηση από συγκεκριμένες ειδικότητες ιατρών, των πρώτων τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Τα προϊόντα πλέον είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά με αποκλειστικό κανάλι διανομής τα φαρμακεία, μέσω των στρατηγικών συνεργασιών προώθησης και διανομής με τις εταιρείες ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ ΕΛΛΑΣ και LAVIPHARM. Συστήνονται για χορήγηση δια εισπνοής κατόπιν ατμοποίησης μέσω προτεινόμενων πιστοποιημένων CE ιατροτεχνολογικών συσκευών, ενδείκνυνται για τη διαχείριση των συμπτωμάτων από σοβαρές νόσους όπως καρκίνος, πολλαπλή σκλήρυνση, HIV, Ηπατίτιδα C και χρόνιος πόνος από νευρολογικές παθήσεις.

 

 

ΕΕ: Πάνω από 1 εκατ. εργαζόμενοι στην ηλιακή ενέργεια έως το 2025

Ο Πρόεδρος της SolarPower Europe, Αριστοτέλης Χαντάβας, άνοιξε τις εργασίες του SolarPower Summit, στις Βρυξέλλες. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης κ. Χαντάβας τόνισε τον κομβικό ρόλο της ηλιακής ενέργειας στην επίτευξη του στόχου της απολιγνιτοποίησης αλλά και επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης. Όπως ανέφερε, το 2023 o ενεργειακός κλάδος κατέγραψε μεγαλύτερη από ποτέ μείωση εκπομπών ρύπων.

Αναφερόμενος στις προοπτικές του κλάδου και στο αποτύπωμά του στην ευρωπαϊκή οικονομία και απασχόληση, τόνισε ότι μέχρι το 2025, η Ευρώπη θα απασχολεί πάνω από 1 εκατ. εργαζόμενους στην ηλιακή ενέργεια. Ωστόσο, εστίασε στο ότι απαιτούνται παρεμβάσεις και κίνητρα για επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ενεργειακής μετάβασης δεδομένου ότι η Ευρώπη υπολείπεται ακόμα σημαντικά του στόχου 750GW εγκατεστημένης ηλιακής ισχύς μέχρι το 2030. Κλείνοντας, ανέφερε ότι πρέπει να στηριχθεί και να χρηματοδοτηθεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ, η οποία στην παρούσα φάση απειλείται από την αύξηση του κόστους παραγωγής και των πληθωριστικών πιέσεων, ώστε να αποτελέσει «ατμομηχανή» της ενεργειακής μετάβασης.

Schneider Electric: Innovation Day για πελάτες και συνεργάτες

Η Schneider Electric διοργάνωσε εκδήλωση Innovation Day με τίτλο, Change the Game | Powering Ιnfrastructure of the Future, τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου στην OPAP Arena. Οι συνεργάτες και οι πελάτες από το τομέα της ενέργειας, των δικτύων και των υποδομών, είχαν την δυνατότητα να ανακαλύψουν τις λειτουργικές λύσεις, τα λογισμικά διαχείρισης και τον έξυπνο εξοπλισμό, που προσέφερε η Schneider Electric για την ηλεκτροδότηση και ασφάλεια του γηπέδου.

Στους παρευρισκόμενους παρουσιάστηκαν τα πρωτοποριακά συστήματα και οι λύσεις της Schneider Electric που έχουν λεπτομερώς τοποθετηθεί. Συγκεκριμένα, είχαν την ευκαιρία να δουν τους λειτουργικούς πίνακες Μέσης & Χαμηλής Τάσης, το Data Center και τις μονάδες για Αδιάλειπτη Παροχή Ισχύος αλλά και τις υπόλοιπες λύσεις όπως τον προηγμένο φωτισμό ασφαλείας, το διακοπτικό υλικό αλλά και τα λογισμικά διαχείρισης ενέργειας (ΒMS).

Επιπρόσθετα, οι καλεσμένοι είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τους νέους πίνακες Μέσης Τάσης της σειράς AirSeT, SM AirSeT & RM AirSeT, καθώς και μετασχηματιστές διανομής μέσης τάσης με τροφοδότηση χαμηλής μέσω ροηφόρων αγωγών χαμηλής τάσης. Οι πελάτες και συνεργάτες που συμμετείχαν στην εκδήλωση είχαν το προνόμιο να εξετάσουν ακόμα περισσότερα καινοτόμα προϊόντα. Ανάμεσά τους, το Powerlogic T300, το οποίο προορίζεται για τον αυτοματισμό της διανομής ενέργειας, αλλά και τα ρελέ προστασίας PowerLogic P1, P3, P5 και P7. Στο πλαίσιο του Innovation Day, πραγματοποιήθηκε και λεπτομερής παρουσίαση για τα νέα προϊόντα και λογισμικά που συμβάλλουν, μεταξύ άλλων, στη βιωσιμότητα του γηπέδου.

Cadence: Aποκτά την ελληνική BETA CAE Systems

Η αμερικανική Cadence Design Systems, με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό πως προχωρά στην αγορά της ελληνικής εταιρείας BETA CAE Systems International AG, έναντι 1,24 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά και μετοχές. Η BETA CAE προσφέρει λύσεις στις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου και ομάδες της Formula 1, καθώς και σε κορυφαίους πελάτες στους τομείς της αεροναυπηγικής, της βιομηχανίας και της υγείας. Η εταιρεία έχει την εδρα της στην Ελβετία, κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης στην Θεσσαλονίκη ενώ διαθέτει και 13 γραφεία παγκοσμίως.

Αποτελεί κορυφαία εταιρεία στο λογισμικό βιομηχανικής προσομοίωσης, με τους πελάτες της να έχουν την δυνατότητα να ελέγχουν κρίσιμα στοιχεία πριν από το στάδιο της παραγωγής.
«Για περισσότερες από δύο δεκαετίες ηγούμαστε στην εξέλιξη της μηχανικής προσομοίωσης, πρώτα καθιερώνοντας τη φήμη μας στον τομέα της χερσαίας κινητικότητας και στη συνέχεια με επιτυχή επέκταση σε ευρείες εφαρμογές στην αεροδιαστημική, την άμυνα, την εμβιομηχανική, την ηλεκτρονική, την ενέργεια και άλλες βιομηχανίες», ανέφερε κ. Παναγιώτης Κουβράκης, πρόεδρος της BETA CAE, προσθέτοντας: «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που γινόμαστε μέλος της ομάδας Cadence και προσβλέπουμε σε πρόοδο της επιτυχίας μέσω των κοινών αξιών και του πάθους μας για την καινοτομία και τη μηχανική, και την ακλόνητη δέσμευσή μας προς τους πελάτες και τους συνεργάτες μας».
Η εξαγορά αναμένεται να κλείσει το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Βιωσιμότητα κι ασφάλεια στο επίκεντρο του διαλόγου για τη χρήση πλαστικού

Για την κοινή πρόκληση που αντιμετωπίζουν όσον αφορά τη χρήση του πλαστικού, μίλησαν τρία στελέχη από διαφορετικούς κλάδους του ελληνικού επιχειρείν στη διάρκεια του πάνελ «Plastic Materials: A Common Challenge» που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του συνεδρίου Future of Plastics της Boussias Events. Ανοίγοντας τη συζήτηση ο κ. Δημήτρης Μαντής, Διευθυντής R&D, Matrix Pack & Πρόεδρος, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Παραγωγής Υλικών & Συσκευασίας – ΣΥΒΙΠΥΣ, έκανε σαφές πως υπάρχει ακόμη «μεγάλος δρόμος μπροστά» για τη βιομηχανία πλαστικών, λόγω της επικείμενης εισαγωγής αρκετών νομοθεσιών, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως για τον ΣΥΒΙΠΥΣ, προτεραιότητα είναι η ασφάλεια του καταναλωτή. Με αφορμή αυτό ξεκαθάρισε πως αν κάτι δεν είναι ασφαλές για τον καταναλωτή δεν είναι και βιώσιμο, ενώ, μεταξύ άλλων, πρότεινε η Ευρώπη να επενδύσει σε έρευνες που θα συγκρίνουν τους μικροβιακούς παράγοντες στα reusable και στα single use.

Από την πλευρά του ο κ. Άγγελος Τσερέπας, Head of Business Development, Lariplast SA, τόνισε ότι κάθε υλικό έχει τη χρήση του γι΄ αυτό κι η εταιρεία έχει φτιάξει δύο παραγωγές, μία για χάρτινη και μία για πλαστική συσκευασία. Παράλληλα, περιέγραψε τον ορισμό της βιωσιμότητας, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να βασίζεται σε 4 πυλώνες: ένα υλικό να είναι οικονομικά βιώσιμο, να είναι λειτουργικό, να είναι για mass scale και να προστατεύει το περιβάλλον.

Ακόμη, τόνισε πως το πλαστικό είναι πιο αποδοτικό, λόγω βάρους, ενέργειας που καταναλώνεται στην παραγωγή και τη μεταφορά αλλά και προστασίας του προϊόντος που περιέχει. Τέλος, ο κ. Δημήτρης Κότογλου, Διευθυντής Παραγωγής, ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ εξέφρασε τις ανησυχίες του για το πώς θα ενσωματωθεί ο στόχος της μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος στην κουλτούρα της εταιρείας του, με άξονα πάντα τον καταναλωτή. Σημείωσε δε πως η προσέγγιση που θα πρέπει να έχει κάθε εταιρεία είναι να λειτουργεί βάσει κουλτούρας κι όχι υπό τον φόβο της νομοθεσίας.

 

Coca-Cola HBC: Κορυφαίες επιδόσεις σε αξιολογήσεις ESG

Η Coca-Cola Hellenic Bottling Company (HBC) συγκεντρώνει τις υψηλότερες βαθμολογίες και κατατάξεις σε δέκα από τις πλέον αναγνωρισμένες αξιολογήσεις ESG, επιτυγχάνοντας κορυφαίες επιδόσεις που αναγνωρίζονται από 10 σημαντικούς βαθμολογητές ESG, συμπεριλαμβανομένων των Δεικτών Βιωσιμότητας Dow Jones (DJSI) και CDP. Το Δεκέμβριο του 2023, η Coca-Cola HBC ανακηρύχθηκε για μια ακόμα φορά ως η πιο βιώσιμη εταιρεία στον κλάδο των ποτών σε παγκόσμιο επίπεδο από το DJSI για το 2023. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την έβδομη φορά που ο Όμιλος κατατάσσεται στην κορυφή και τη 13η συνεχόμενη χρονιά που συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών κορυφαίων επιδόσεων. Το Global Sustainability Yearbook για το 2024 από την S&P, η οποία εκδίδει το Δείκτη Βιωσιμότητας Dow Jones, τοποθετεί την Coca-Cola HBC στο 1% των 9.400 εταιρειών σε 62 κλάδους.

Σημαντική προσθήκη στη λίστα των επιτευγμάτων της Coca-Cola HBC αποτελεί και η διπλή αξιολόγηση “A” από το CDP για τις εξαιρετικές επιδόσεις της στην προστασία του κλίματος και τη διαχείριση του νερού, βελτιωμένη σε σχέση με την “A-” του προηγούμενου έτους. Τα παραπάνω σηματοδοτούν σημαντικά ορόσημα στο ταξίδι αειφορίας του Ομίλου Coca-Cola HBC για να επιτύχει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2040, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Zoran Bogdanovic να σχολιάζει: «Συνεχίζουμε να επενδύουμε στην τεχνολογία, την καινοτομία και τις συνέργειες, αλλά και να δοκιμάζουμε νέες λύσεις, καθώς συνεχίζουμε να χαράσσουμε την πορεία μας προς τη βιωσιμότητα».

ElvalHalcor: Επενδύσεις και PPA «κόντρα» στη γεωπολιτική αστάθεια

Ισχυρή οργανική κερδοφορία και μείωση του καθαρού δανεισμού χαρακτήρισαν τις επιδόσεις του Ομίλου ElvalHalcor για το 2023. Ενδεικτικά, ο όγκος πωλήσεων μειώθηκε κατά 4,6% σε σύγκριση με το 2022 αλλά διατηρήθηκε σημαντικά αυξημένος σε σχέση με το 2021, κάτι που ισχύει και για τα a-EBITDA, τα οποία μειώθηκαν κατά 11,8% στα 239,3 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 3.293,4 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 11,3%. Αναφορικά με τις επενδύσεις, ο Τομέας Έλασης Αλουμινίου διέθεσε περίπου 59,1 εκατ. ευρώ, ενώ οι νέες επενδύσεις για τις θυγατρικές του Κλάδου ανήλθαν στα 10,1 εκατ. ευρώ. Η εγκατάσταση της νέας γραμμής βαφής ολοκληρώθηκε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 κλείνοντας με αυτό το τρόπο τη 2η φάση του επενδυτικού προγράμματος του Τομέα Αλουμινίου, ενώ στις 07.04.2023, ολοκληρώθηκε η συγχώνευση με απορρόφηση της θυγατρικής της ElvalHalcor, από την «COSMOS ALUMINIUM».

Στον Κλάδο Χαλκού διατέθηκαν περίπου 26 εκατ. ευρώ, από τα οποία ποσό 11,2 εκατ. αφορούσε επενδύσεις στις παραγωγικές εγκαταστάσεις του Τομέα Διέλασης Χαλκού και Κραμάτων, ενώ ποσό 14,2 εκατ. ευρώ αφορούσε επενδύσεις της θυγατρικής Sofia Med. Παράλληλα, αναγνωρίζοντας τις τρέχουσες ενεργειακές προκλήσεις οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά το κόστος παραγωγής, ο Όμιλος και η Εταιρεία σύναψαν, εντός του Β’ τριμήνου 2023, PPA με παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία υποστηρίζεται από ΑΠΕ, ενώ έχουν ήδη προβεί σε πράξεις αντιστάθμισης για τον περιορισμό του κινδύνου της διακύμανσης των τιμών του φυσικού αερίου.

Αναφορικά το 2024, διαφαίνεται ότι θα παραμείνει υποτονικό σε ό,τι αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης, τουλάχιστον μέχρι την έναρξη του πτωτικού κύκλου των επιτοκίων, παρά όμως τη γεωπολιτική κρίση η ElvalHalcor κοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία. Σε αυτό συμβάλλουν καίρια οι σημαντικές επενδύσεις, αυξάνοντας περαιτέρω την παραγωγική δυναμικότητα σε τομείς και προϊόντα με προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης στο πλαίσιο των παγκόσμιων τάσεων (megatrends) της κυκλικής οικονομίας, της μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα, της αστικοποίησης, της τεχνολογικής εξέλιξης καθώς και της βιώσιμης ανάπτυξης.