-->

Νίκος Ρώμπαπας: Οριζόντια φορολογία και μεικτό ασφαλιστικό σύστημα για ενδυνάμωση της βιομηχανίας

«Στόχος μας είναι αυξήσουμε την ευημερία των Ελλήνων αλλάζοντας τα πράγματα που πιστεύουν οι ίδιοι οι Έλληνες». Σε αυτή τη φράση συνοψίζει ο κ. Νίκος Ρώμπαπας, Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦΙΜ), μιλώντας στο INDUSTRY, τους στόχους του οργανισμού, το όνομα του οποίου βρίσκεται συχνά στην επικαιρότητα καθώς μέσα από τις έρευνες του «φωτίζει» καίρια ζητήματα για την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Ειδικότερα στο κομμάτι της οικονομίας, η συμβολή των ερευνών του ΚΕΦΙΜ είναι σημαντική και σίγουρα όχι αμελητέα, για κλαδους όπως η μεταποίηση.

Φορολογία και ασφαλιστικό
Κρατώντας μια αισιόδοξη στάση, ο κ. Ρώμπαπας εκτιμά πως μπορούν να γίνουν βήματα βελτίωσης της ελληνικής βιομηχανίας. Ερωτηθείς για το ζήτημα της φορολογίας, υπενθυμίζει πως το ΚΕΦΙΜ έχει σχετικές προτάσεις στην ατζέντα του. «Προτείναμε έναν οριζόντιο φόρο 15% σε όλα, που δίνει το πλεονέκτημα ότι έχεις ένα πολύ απλό φορολογικό σύστημα και δεν μπαίνεις στη διαδικασία να παίρνεις πολύπλοκες αποφάσεις για το πώς θα το κάνεις. Επίσης, αν ξέρεις ότι θα πληρώσεις ένα 15% έχεις πολύ μικρό κίνητρο να φοροδιαφύγεις» υπογραμμίζει.
Επιπροσθέτως, προτείνει την υιοθέτηση ενός μεικτού ασφαλιστικού συστήματος, αναδιανεμητικού και κεφαλαιοποιητικού. «Το πλεονέκτημα που έχει το κεφαλαιποιητικό σύστημα είναι ότι αν το κάνεις ως χώρα, σημαίνει ότι τα χρήματα, ένα μέρος των εισφορών, αποταμιεύονται και επενδύονται. Αυτά αυτόματα τα χρήματα τροφοδοτούν την ελληνική οικονομία διότι επενδύονται σε επιχειρήσεις κι οι επενδύσεις αυξάνουν την παραγωγικότητα κι έχεις ένα θετικό κύκλο» εξηγεί.

Κόστος μισθοδοσίας και παραγωγικότητα
Με αφορμή έρευνα του ΚΕΦΙΜ για την εξέλιξη του κόστους μισθοδοσίας στη μεταποίηση σε σχέση με την παραγωγικότητα, ο κ. Ρώμπαπας εξηγεί πως τις δεκαετίες του ΄80 και του ‘90 η αύξηση του μισθολογικού κόστους στη μεταποίηση ήταν κατά μέσο όρο 27% παραπάνω από την αύξηση της παραγωγικότητας. «Επειδή αυτό συσσωρεύεται στη διάρκεια του χρόνου καταλαβαίνουμε ότι η κατάρρευση της μεταποίησης στην Ελλάδα οφείλεται εκεί. Δεν είναι ότι αυξήθηκαν οι μισθοί, ουσιαστικά είναι ότι αυξήθηκαν οι μισθοί πολύ παραπάνω από την παραγωγικότητα» συμπληρώνει. Στο σημείο αυτό, υπενθυμίζει, πως με την είσοδο στην ΕΕ η χώρα μετέβη από μια κλειστή οικονομία σε μια οικονομία ελεύθερου ανταγωνισμού, με ταυτόχρονα αύξηση μισθών σε σχέση με την παραγωγικότητα και δραστική αύξηση του κρατικού παρεμβατισμού, με αποτέλεσμα την κατάρρευση της ελληνικής βιομηχανίας για να συμπεράνει πως «αυτό που θέλει η βιομηχανία, και κάθε τομέας, είναι σταθερότητα».

Η ερμηνεία του νομικού πλαισίου
Επιβεβαιώνοντας τα αιτήματα του ΣΕΒ, ο Διευθυντής του ΚΕΦΙΜ αναφέρεται και στις βελτιώσεις που απαιτούνται στη λειτουργία θεσμών και δημόσιας διοίκησης. «Καταρχάς η γενική προσέγγιση, που δεν είναι απαραίτητο να αφορά την αλλαγή της νομοθεσίας, κάτι που το βλέπουμε και στον Δείκτη Νομοθετικής Συναίνεσης, είναι ότι πολλές φορές ψηφίζονται νόμοι αλλά δεν εφαρμόζονται. Άρα στην πραγματικότητα πολλά από τα πράγματα που πρέπει να βελτιωθούν στην Ελλάδα, δεν είναι να ψηφιστεί ένας καινούριος νόμος, είναι να πούμε ότι έχουμε ένα νομικό πλαίσιο και το εφαρμόζουμε» λέει. Προσθέτει δε, πως είναι μεγάλη η ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας στον τρόπο που προσεγγίζει τους νόμους η δημόσια διοίκηση καθώς προκύπτουν σοβαρά κωλύματα στις επενδυτικές απόπειρες των βιομηχανιών. «Δεν είναι ότι ο νόμος είναι προβληματικός. Είναι πώς ερμηνεύεις τον νόμο. Υπάρχουν δυνατότητες να τον ερμηνεύσεις χωρίς να αλλάξεις τίποτα στον νόμο» καταλήγει.

 

«Διακήρυξη της Αμβέρσας»: Οι 73 επικεφαλής της βιομηχανίας καλούν σε 10 επείγουσες δράσεις

Οι 73 επικεφαλής βιομηχανιών από 20 βιομηχανικούς κλάδους παρουσίασαν την «Διακήρυξη της Αμβέρσας» στο Βέλγο πρωθυπουργό Alexander De Croo και στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen. Η Διακήρυξη υπογραμμίζει τη δέσμευση της βιομηχανίας προς την Ευρώπη και το μετασχηματισμό της και περιγράφει τις επείγουσες ανάγκες της βιομηχανίας για να καταστεί η Ευρώπη ανταγωνιστική, ανθεκτική και βιώσιμη εν όψει των δεινών οικονομικών συνθηκών.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας που πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιο της BASF στην Αμβέρσα, ηγέτες από βασικούς κλάδους της βιομηχανίας, που εκπροσωπούν 7,8 εκατομμύρια εργαζόμενους στην Ευρώπη, ένωσαν τις δυνάμεις τους με εκπροσώπους Συνδέσμων και Ευρωπαίους ηγέτες για να αντιμετωπίσουν τις πιεστικές ανησυχίες σχετικά με το βιομηχανικό τοπίο της Ευρώπης. Η «Διακήρυξη της Αμβέρσας», που υποστηρίζεται από ένα ευρύ φάσμα κλάδων, τονίζει την κρίσιμη σημασία της σαφήνειας, της προβλεψιμότητας και της εμπιστοσύνης στη βιομηχανική πολιτική της Ευρώπης.

«Οι βασικές βιομηχανίες στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν ιστορικές προκλήσεις: η ζήτηση μειώνεται, οι επενδύσεις στην ήπειρο καθυστερούν, η παραγωγή έχει μειωθεί σημαντικά και εργοστάσια απειλούνται με κλείσιμο. Θέλουμε να οδηγήσουμε τον μετασχηματισμό των εταιρειών μας. Για αυτό, χρειαζόμαστε επειγόντως αποφασιστική δράση για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια ισχυρότερη επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη. Η “Διακήρυξη της Αμβέρσας” σκιαγραφεί μια πορεία προς τα εμπρός. Τοποθετώντας την Ευρωπαϊκή Βιομηχανική Συμφωνία στη κορυφή της στρατηγικής ατζέντας της Ευρώπης, η ΕΕ θα ανοίξει το δρόμο για μια ανθεκτική, ανταγωνιστική και βιώσιμη Ευρώπη. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να δείξουμε στον υπόλοιπο κόσμο ότι η Πράσινη Συμφωνία λειτουργεί για όλους» τονίζει Martin Brudermüller, Πρόεδρος του CEFIC του ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Χημικής Βιομηχανίας.

Νέο πνεύμα νομοθέτησης που παρέχει κίνητρα
Για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις, η Διακήρυξη περιγράφει 10 συγκεκριμένες δράσεις, συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσης της Βιομηχανικής Συμφωνίας στην ευρύτερη στρατηγική ατζέντα, τον εξορθολογισμό της νομοθεσίας και την απλούστευση του πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις. Καλεί να μετατραπεί η Ευρώπη σε παγκόσμιο ηγέτη στην παροχή άφθονης και οικονομικά προσιτής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα μέσω στρατηγικών συνεργασιών και στιβαρών υποδομών, παράλληλα με την ισχυρότερη υποστήριξη στην εκτέλεση των έργων στην ΕΕ. Τονίζει την ανάγκη να εξασφαλιστεί η αυτάρκεια των πρώτων υλών, να ενισχυθεί η ζήτηση για βιώσιμα προϊόντα και να ευδοκιμήσει η καινοτομία.

Η ενιαία αγορά της Ευρώπης επισημαίνεται επίσης ως πλεονέκτημα που πρέπει να αξιοποιηθεί και να αναζωογονηθεί, μαζί με την καθιέρωση ενός νέου πνεύματος νομοθέτησης που παρέχει κίνητρα για επενδύσεις και μια συνεκτική εσωτερική δομή για αποτελεσματική εφαρμογή των πολιτικών. Οι υπογράφοντες τη Διακήρυξη περιλαμβάνουν εκπροσώπους από διάφορους κλάδους, όπως χημικά, φαρμακευτικά προϊόντα, χαρτί, χάλυβας, εξόρυξη, αλουμίνιο, γυαλί, ψευδάργυρος, μέταλλα, υφάσματα, διυλιστήρια, τσιμέντο, ασβέστης, λιπάσματα, κεραμικά, βιομηχανικά αέρια και βιοτεχνολογία.

Linde Hellas: Έγκριση ΥΠΕΝ στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Στην έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ανανέωση – τροποποίηση περιβαλλοντικών όρων της υφιστάμενης βιομηχανίας παραγωγής και εμφιάλωσης βιομηχανικών, ιατρικών αερίων της εταιρείας Linde Hellas, προχώρησε η Γενική Δ/νση ΧΩ.ΠΕ. Α. ΠΟ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Η έγκριση γίνεται κατόπιν μηχανολογικού εκσυγχρονισμού και κτιριακής επέκτασης με ταυτόχρονη διαμόρφωση χώρου υπαίθριας αποθήκευσης φιαλών προπανίου μέχρι 25 kg έκαστη και συνολικής αποθηκευτικής ικανότητας 7,542 tn, στη θέση Τρύπιο Λιθάρι στο Δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας, χωρίς τη συμπλήρωση της δραστηριότητας εγκατάστασης συστήματος ελέγχου (απαερίωσης gas freeing) και υδραυλικής δοκιμής δεξαμενών υγραερίου. Επιπροσθέτως, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση έγκρισης, οι ενδιάμεσες τροποποιήσεις του αδειοδοτημένου έργου που πραγματοποιήθηκαν από την έκδοση της τελευταίας ΑΕΠΟ έως σήμερα είναι οι εξής:

• Διαμόρφωση χώρου υπαίθριας αποθήκευσης φιαλών προπανίου.
• Ενσωμάτωση στην ΑΕΠΟ της νομιμοποίησης κτιριακών εγκαταστάσεων που ανεγέρθηκαν πριν το 2011. Τα εν λόγω κτίρια περιλαμβάνουν κυρίως στέγαστρα που κατασκευάστηκαν για την προστασία του εξοπλισμού από τη βροχή και κατ’ επέκταση από την οξείδωση.
• Τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού, με αφαίρεση παλαιών μηχανημάτων και προσθήκη νέων.

Υπενθυμίζεται ότι το 2022 η Linde Hellas ξεκίνησε την πρώτη παραγωγή πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ηλεκτρόλυσης από ανανεώσιμες καθαρές πηγές ενέργειας.

Χρηματοδότηση €4,4 εκατ. για το καινοτόμο έργο SUNBREWED της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας

Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 4,4 εκατ. ευρώ μέσω του Innovation Fund εξασφάλισε για το έργο SUNBREWED η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, με τις συμβουλευτικές υπηρεσίες της PwC Ελλάδας. Το έργο SUNBREWED, το οποίο θα αναπτύξει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αρχικά στο εργοστάσιό της στην Πάτρα, αποτελεί ένα πρωτοποριακό σύστημα παραγωγής θερμικής ενέργειας από τον ήλιο σε συνδυασμό με αποθήκευση. Πρόκειται για το μοναδικό ελληνικό έργο που χρηματοδοτείται από Innovation Fund της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως μικρής κλίμακας καινοτόμο έργο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρείας στο κομμάτι της ενεργειακής μετάβασης και αυτονομίας σε καθαρή ενέργεια, με στόχο τις μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην παραγωγή ως το 2030. Επισημαίνεται ότι το έργο SUNBREWED επελέγη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ένα από τα 17 έργα που λαμβάνουν χρηματοδότηση για το 60% του συνολικού ύψους της επένδυσης, μεταξύ 72 προτάσεων που κατατέθηκαν από όλη την Ευρώπη. Συνολικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφερε χρηματοδότηση άνω των 65 εκατ. ευρώ, με επτά από τα 17 καινοτόμα έργα να αφορούν τις ΑΠΕ.

Μείωση της κατανάλωσης καυσίμων και των εκπομπών CO2
Το εν λόγω έργο περιλαμβάνει ένα εξατομικευμένο ηλιακό θερμικό σύστημα με συνδυασμό συσσωρευτή ατμού ικανό να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της παραγωγής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Πάτρα, διατηρώντας παράλληλα σταθερά διαθέσιμη τη θερμική ενέργεια χάρη στην τεχνολογία αποθήκευσης και επιτρέποντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη μείωση της κατανάλωσης βαρέως μαζούτ και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Συγκεκριμένα, το SUNBREWED θα παράγει σε ετήσια βάση περισσότερες από 9000 MWh ισχύος θερμικής ενέργειας με τη μορφή ατμού, προερχόμενες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος. Γεγονός που εξασφαλίζει στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία μειωμένη κατανάλωση καυσίμων, αλλά και σημαντικά περιορισμένες εκπομπές CO2.

Το έργο αυτό, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, όχι μόνο διακρίθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση σε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική διαδικασία, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και παράδειγμα προς μίμηση, σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο. Χάρη στο συγκεκριμένο έργο αναδεικνύεται η δυνατότητα και άλλων παρόμοιων έργων να καλύψουν τις ενεργειακές και θερμικές ανάγκες σε ένα ευρύτατο φάσμα της βιομηχανίας, εξασφαλίζοντας έτσι την επιτάχυνση της διαδικασίας μετάβασης προς λύσεις μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος, τόσο σε εγχώριο όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Γιάννης Γεωργακέλλος, Διευθυντής Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Για εμάς στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής αποτελεί κύρια προτεραιότητα της στρατηγικής μας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Έχουμε εδώ και καιρό ξεκινήσει ένα ταξίδι μετασχηματισμού σε πρότυπο “πράσινης” ζυθοποιίας, θέτοντας φιλόδοξους, αλλά και πλήρως μετρήσιμους, στόχους. Το έργο SUNBREWED έρχεται να μας βοηθήσει καθοριστικά σε μια από τις πιο σημαντικές δεσμεύσεις μας, τις μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην παραγωγή έως το 2030. Στην PwC Ελλάδας βρήκαμε πρωτίστως ένα συνεργάτη με κοινό όραμα και το επιθυμητό αποτέλεσμα αποδεικνύει για ακόμα μια φορά τη δύναμη των συνεργειών με ομάδες που μοιράζονται κοινούς στόχους».