-->

REACH Authorisation: 5 νέες ουσίες υπό διαβούλευση

Στις 7 Φεβρουαρίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών (ECHA) γνωστοποίησε την πρόθεση του να εντάξει 5 νέες ουσίες στον κατάλογο ουσιών προς Αδειοδότηση REACH: 1. Melamine, 2. Bis(2-ethylhexyl) tetrabromophthalate καθώς και τα ισομερά ή/και οι συνδυασμοί αυτών (TBPH), 3. S-(tricyclo[5.2.1.0 2,6]deca-3-en-8(or 9)-yl) O-(isopropyl or isobutyl or 2-ethylhexyl) O-(isopropyl or isobutyl or 2-ethylhexyl) phosphorodithioate, 4. Diphenyl(2,4,6-trimethylbenzoyl)phosphine oxide και 5. Barium diboron tetraoxide

Οι ανωτέρω ουσίες είναι ήδη στη λίστα ουσιών πολύ υψηλής επικινδυνότητας (SVHC). Σύμφωνα με ανακοίνωση της Sustrchem, οι ουσίες που εντάσσονται στον κατάλογο ουσιών προς Αδειοδότηση, απαγορεύεται να διατίθενται στην Ευρωπαϊκή Αγορά πέρα από μία ορισμένη ημερομηνία (sunset date), εκτός και αν έχουν λάβει ειδική αδειοδότηση από τον ECHA. Η αδειοδότηση δίνεται από τον ECHA μόνο για την αιτούσα επιχείρηση, για συγκεκριμένη χρήση και για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

 

Η Jungheinrich λαμβάνει επικύρωση της πρωτοβουλίας SBTi

Η πρωτοβουλία “Science Based Targets initiative” (SBTi) εξέτασε και επιβεβαίωσε τον κλιματικό στόχο της Jungheinrich, να μειώσει τις δικές της εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο μηδέν.
Σύμφωνα με την SBTi, ο φιλόδοξος στόχος της Jungheinrich συμβάλλει στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου και, ως εκ τούτου, είναι σύμφωνος με τους παγκόσμιους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού. Η Jungheinrich είναι μία από τις λίγες συμμετέχουσες εταιρείες παγκοσμίως, των οποίων ο στόχος έχει επιβεβαιωθεί από την SBTi. Μέχρι στιγμής, η SBTi έχει επικυρώσει τους στόχους λιγότερων από το 10% όλων των συμμετεχόντων.

Η Jungheinrich έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (πεδία 1 έως 3) σε μηδενικό επίπεδο σε ολόκληρη την αλυσίδα της έως το 2050. Τα ενδιάμεσα βήματα που απαιτούνται για την επίτευξη αυτού του στόχου έχουν πλέον επιβεβαιωθεί από την SBTi, η οποία καθόρισε το πρώτο παγκοσμίως ανεξάρτητο πρότυπο επαλήθευσης, για τις προσπάθειες των εταιρειών για την προστασία του κλίματος.

R&D και κυβερνοασφάλεια στα πιο περιζήτητα επαγγέλματα στην Ελλάδα

Έκρηξη της ζήτησης για συγκεκριμένα επαγγέλματα, τα οποία, στην πλειονότητά τους, σχετίζονται με την πληροφορική και την τεχνολογία, σημειώνεται στην Ελλάδα, όπως και στις υπόλοιπες πρωτεύουσες της Ευρώπης. Τα δεδομένα του LinkedIn, που αποτυπώνονται στην έρευνα “Jobs on the Rise” για το 2024 αποκαλύπτουν τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα επαγγέλματα τα τελευταία πέντε χρόνια και τις τάσεις, που καθορίζουν τον μελλοντικό κόσμο της εργασίας.

Τα στοιχεία για την Ελλάδα δείχνουν ότι, στην πρώτη θέση της λίστας με τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα και αυτά που γνωρίζουν τη μεγαλύτερη άνοδο, βρίσκονται οι επιστήμονες Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D), οι ειδικοί στην ανεύρεση και απόκτηση ταλέντων, οι αναλυτές κυβερνοασφάλειας, οι μηχανικοί δεδομένων και οι σύμβουλοι για συστήματα, εφαρμογές και προϊόντα.
Όπως εξηγεί η έρευνα “Jobs on the Rise” του LinkedIn, οι επιστήμονες Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) είναι υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή επιστημονικών μελετών και πειραμάτων για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και τεχνολογιών.

Από την άλλη, ένας αναλυτής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο είναι ένας επαγγελματίας πληροφορικής, υπεύθυνος για την προστασία συστημάτων υπολογιστών, δικτύων και δεδομένων από πιθανές απειλές και παραβιάσεις με την εφαρμογή μέτρων ασφαλείας, την παρακολούθηση για τρωτά σημεία και την απόκριση σε συμβάντα. Τέλος, σημαντική αύξηση της ζήτησης καταγράφεται και για μηχανικούς δεδομένων, οι οποίοι συλλέγουν και διαχειρίζονται ακατέργαστα δεδομένα και τα μετατρέπουν σε πληροφορίες, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από διάφορους αναλυτές σε έναν οργανισμό.

Η ElvalHalcor χορηγός στο διαγωνισμό του «Αρχιμήδη»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για το Διαγωνισμό Καινοτομίας του Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «Αρχιμήδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) με θέμα «Η Πρόληψη, διαχείριση και αποκατάσταση των επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής», στον οποίο υποστηρικτής ήταν η ElvalHalcor.

Η πρόσκληση στο διαγωνισμό βρήκε σημαντική ανταπόκριση στην πανεπιστημιακή κοινότητα του ΕΚΠΑ, συγκεντρώνοντας εννέα (9) καινοτόμες λύσεις. Το πρώτο βραβείο κέρδισε η πρόταση «Nature4Nature», που αφορά μια πράσινη πρακτική για την προστασία των παραλιών από την παράκτια διάβρωση. Το δεύτερο βραβείο κέρδισε το πρωτοποριακό σύστημα «Plato» για τη διαχείριση κινδύνου πυρκαγιάς στην Ελλάδα με τεχνητή νοημοσύνη. Την απονομή έκλεισε η τρίτη νικητήρια πρόταση για ένα ολοκληρωμένο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, ανίχνευσης και πρόβλεψης πυρκαγιών με δορυφορικά μέσα, IoT, αισθητήρες και drones.

Ο Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της ElvalHalcor, κ. Δημήτρης Κυριακόπουλος, μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Στην ElvalHalcor, επενδύουμε στην έρευνα και την ανάπτυξη καθώς και στην προηγμένη τεχνολογία, με στόχο να προσφέρουμε καινοτόμα προϊόντα που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής της κοινωνίας μας, ανταποκρινόμενοι στο αίτημα για ένα βιώσιμο μέλλον. Έχοντας θέσει τη βιώσιμη ανάπτυξη ως στρατηγική επιλογή μας, με χαρά στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια που συνδέει την επιχειρηματικότητα με την πανεπιστημιακή έρευνα και την καινοτομία, επιτυγχάνοντας συνέργειες που δημιουργούν και επιστρέφουν πραγματική αξία στην κοινωνία».

 

ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ και ALGOSYSTEMS βραβεύτηκαν στα Cyber Security Αwards 2024

O ΑΠΣΙ «ΠΙΝΔΟΣ» κι η Algosystems SA παρέλαβαν από κοινού Silver βραβείο στην κατηγορία Cyber Security Project in Manufacturing στα Cyber Security Αwards 2024 της Boussias Events. Η εταιρεία ακολούθησε την τακτική ενοποίησης των υπηρεσιών, των υποδομών ή συστημάτων πληροφορικής με συνεργάτη την Algosystems. Η λύση σχεδιάστηκε με «360ο προσέγγιση» και περιελάβανε τα εξής υποέργα:

• Προστασία Δικτύου (SD-WAN) μέσω εγκατάστασης προηγμένων συστημάτων προστασίας δικτύου, τύπου SD-WAN, για αποτροπή ανεπιθύμητων προσπαθειών πρόσβασης και επιθέσεων.
• Εκπαίδευση Προσωπικού για αναγνώριση και αντιμετώπιση κυβερνοαπειλών, καθώς και θεμάτων ασφαλείας δεδομένων.
• Ανίχνευση και Αντίδραση μέσω υλοποίησης μηχανισμών έγκαιρης ανίχνευσης και ειδοποίησης για την άμεση αντίδραση σε πιθανές απειλές, 24ωρης λειτουργίας.
• Προστασία Δεδομένων μέσω εφαρμογής αποτελεσματικών πρακτικών προστασίας δεδομένων για διασφάλιση του ακέραιου και εμπιστευτικού χαρακτήρα των πληροφοριών.
• Συνεχή Ενημέρωση Ασφαλείας μέσω παροχής συνεχούς ενημέρωσης για νέες κυβερνοαπειλές και αναβαθμίσεις των συστημάτων ασφαλείας.

FARIA Renewables: Πέρασε στο δεύτερο διαγωνισμό για standalone μπαταρίες

Η FARIA Renewables, μέσω της BAT SΟLAR, εταιρείας 100% συμφερόντων της, πέρασε με επιτυχία, βάση της προσφοράς της, στο 2ο διαγωνισμό για standalone μπαταρίες. Το έργο έχει μέγιστη ισχύ 49,9MW, εγγυημένη χωρητικότητα 100MWh και θα τεθεί σε λειτουργία έως τις 31.12.2025. Η FARIA Renewables έχει ενσωματώσει στη στρατηγική της, ως βασικό πυλώνα, την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας γνωρίζοντας ότι αποτελεί σημαντική παράμετρο για επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης και την αποτελεσματικότερη διείσδυση έργων ΑΠΕ στο δίκτυο, ενώ έχει ήδη υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο έργων άνω των 2.500MW, σε διάφορες φάσεις ωριμότητας.

11 νέα έργα σταθμών αποθήκευσης
Σημειώνεται πως, όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΡΑΑΕΥ, διενεργήθηκε επιτυχώς η Β’ Ανταγωνιστική Διαδικασία υποβολής προσφορών για χορήγηση επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης σε σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά τη διαδικασία εξαντλήθηκε η δημοπρατούμενη ποσότητα των 288,21 MW και υπήρξε σημαντική μείωση τιμών από την τιμή εκκίνησης. Οι οικονομικές προσφορές των επιλεγέντων κυμάνθηκαν από 44.100ευρώ MW/έτος έως 49.917 ευρώ MW/έτος, χαμηλότερα από την ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας που ήταν 115.000 ευρώ MW/έτος. Η συνολική Ισχύς που κατακυρώθηκε στους συμμετέχοντες ανήλθε σε 299,775 ΜW σύμφωνα με τους όρους της Προκήρυξης.

Sunlight: Στο ΕΣΠΑ η πρώτη βιομηχανική παραγωγή καινοτόμων συσσωρευτών λιθίου

Την ένταξη στο ΕΣΠΑ 2021-2027 του έργου με τίτλο «Ανάπτυξη καινοτομιών στον τομέα των μπαταριών λιθίου για τον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας» της Sunlight Group Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας, ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 112.970.000 ευρώ και Δημόσια Δαπάνη 49.900.000 ευρώ, ενώ συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» 2021-27.

Η δράση, της οποίας η σχετική ένταξη υπεγράφη από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής, αφορά στην έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία (Research Development and Innovation – RDI) καθώς και την πρώτη βιομηχανική παραγωγή (First Industrial Deployment – FID) καινοτόμων συσσωρευτών λιθίου. Μάλιστα, αποτελεί τμήμα Σημαντικού Έργου Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (ΣΕΚΕΕ)/ Important Project of Common European Interest (IPCEI) για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Καινοτομίας Μπαταριών (European Battery Innovation – EuBatIn).

Το πρόγραμμα έχει στόχο την ικανοποίηση των αναγκών μιας ανταγωνιστικής, καινοτόμου και βιώσιμης αλυσίδας αξίας συσσωρευτών, από την εξόρυξη των πρώτων υλών, το σχεδιασμό και την κατασκευή στοιχείων και συστοιχιών συσσωρευτών έως την ανακύκλωση και τη διάθεσή τους με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στη βιωσιμότητα. Η εταιρεία έχει ήδη «σφραγίσει» χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ, η οποία θα στηρίξει το επενδυτικό πρόγραμμα της. Στόχος του επενδυτικού είναι να αυξήσει το δυναμικό παραγωγής μπαταριών λιθίου, να επεκτείνει τις ερευνητικές και αναπτυξιακές δυνατότητες, καθώς και να της επιτρέψει να παράγει ζωτικής σημασίας βιομηχανικά στοιχεία που μέχρι σήμερα κατασκευάζονταν εκτός της εταιρείας. Η επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει 205 νέες εξειδικευμένες θέσεις εργασίας στην Ξάνθη.