-->

New Sensitivity: Οι τάσεις του κλάδου όπως προέκυψαν από την Heimtextil

Η Heimtextil αποτελεί διαχρονικά το βαρόμετρο τάσεων στον παγκόσμιο κλάδο υφασμάτων κατοικίας κι επαγγελματικού εξοπλισμού. Στο πλαίσιο ξενάγησης κάτω από την ομπρελα New Sensitivity, η οποία αφορά τον μετασχηματισμό του κλάδου, παρουσιάστηκαν τα mega trends. Υπό την επιμέλεια της Anja Bisgaard Gaaede, ιδρύτριας της Spott, Anne Marie Commandeur του ινστιτούτου Stijlinstituut στο Άμστερνταμ και των Caroline Till – Kate Franklin της FranklinTill, το New Sensitivity αναφέρεται στη μελλοντική προσέγγιση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων με μια νέα ευαισθησία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ευαισθησία σημαίνει να λαμβάνεται υπόψη ο αντίκτυπος κατά τη λήψη μιας απόφασης ή ενός προϊόντος. «Χρειαζόμαστε έναν ευαίσθητο τρόπο σκέψης της σχέσης μας μεταξύ μας, και της χρήσης της τεχνολογίας και της φύσης ως συνδετικούς κρίκους. Συγκεκριμένα, βλέπουμε το concept New Sensitivity να αναδύεται στα οικιακά υφάσματα μέσω τριών διαφορετικών προσεγγίσεων: Plant-based, Bio-engineered και Technological υφάσματα. Και οι τρεις κατευθύνσεις δείχνουν διαφορετικές πορείες προς έναν πιο ευαίσθητο κόσμο υφασμάτων».

Plant-based
Το βιώσιμο πλεονέκτημα των plant-based υφασμάτων είναι ότι η προέλευσή τους είναι φυσική και, ως εκ τούτου, πιο κατάλληλη για ανακύκλωση στα υπάρχοντα οικοσυστήματα. Τα plant-based κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα μπορούν να χωριστούν σε δύο ομάδες. Τα υφάσματα της πρώτης κατασκευάζονται από φυτικές καλλιέργειες όπως κάκτος, γιούτα και φύκια. Η δεύτερη ομάδα είναι τα υφάσματα που κατασκευάζονται από φυτικά υποπροϊόντα, τα οποία αποτελούν υπολείμματα πρώτων υλών από την παραγωγή, όπως η μπανάνα, η ελιά και η κάνναβη.

Βιο-μηχανική
Αναφέρεται στο γεφύρωμα τη φύσης με την τεχνολογία, μεταμορφώνοντας τον τρόπο κατασκευής των υφασμάτων. Για τα 100% βιο-μηχανικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, υιοθετούνται στρατηγικές εμπνευσμένες από τη φύση στην παραγωγή τους. Τα προϊόντα κατασκευάζονται από την πρωτεΐνη, τους υδατάνθρακες του καλαμποκιού και της ζάχαρης ζαχαροκάλαμου ή από βακτήρια. Οι βιοδιασπώμενες ίνες μπορούν να προστεθούν σε συμβατικά υφάσματα, όπως ο πολυεστέρας για να ενισχυθεί η ικανότητα των συμβατικών υφασμάτων να επιστρέφουν σε υλικά που βρίσκονται στη φύση.

Τεχνολογία
Η ανάπτυξη τεχνολογιών για ανακύκλωση αποβλήτων ή παλιότερων τεχνικών παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων αποτελούν τρόπους για βιώσιμες λύσεις.

Cases
Στο πλαίσιο του tour, παρουσιάστηκαν cases που προάγουν το New Sensitivity. Συγκεκριμένα, ο σχεδιαστής προϊόντων Fernando Laposse συνεργάζεται με τοπικές κοινότητες στο Μεξικό, μετατρέποντας φυσικά υλικά σε προϊόντα. Αναζωογονώντας τις παραδοσιακές γεωργικές πρακτικές, τα έργα του παρέχουν δίκαιη αμοιβή και ενισχύουν τις ευάλωτες κοινότητες. Αξιοποιώντας την αγαύη, αναβιώνει τη γη μιας τοπικής κοινότητας που δεν ανταποκρίθηκε στις ανάγκες της σύγχρονης γεωργίας.

Το sisal -που προέρχεται από τα φύλλα της αγαύης- είναι ένα ισχυρό ινώδες υλικό που χρησιμοποιήθηκε ευρέως πριν από την εμφάνιση του πλαστικού, το οποίο ο Laposse χρησιμοποιεί τώρα σε μια σειρά από έπιπλα. Επιπλέον, παρουσιάστηκε η Good Earth Cotton, που είναι ένα πρόγραμμα αναγεννητικής γεωργίας με έδρα την Αυστραλία. Η Good Earth Cotton βοηθά παραγωγούς και κοινότητες να δημιουργήσουν κλιματικά θετικές, πλήρως ανιχνεύσιμες αλυσίδες εφοδιασμού βαμβακιού. Η Turquoise Mountain εργάζεται για τη διατήρηση ιστορικών περιοχών και πολιτιστικών κοινοτήτων στο Αφγανιστάν, τη Μιανμάρ και τη Μέση Ανατολή. Η αναβίωση τοπικών δεξιοτήτων και παραδοσιακών τεχνών συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ήπειρος: Πιστοποιήθηκε με το πρότυπο βιωσιμότητας Zero Waste to Landfill PlatinumΉπειρος: Πιστοποιήθηκε με το πρότυπο βιωσιμότητας Zero Waste to Landfill Platinum

Για δεύτερη συνεχή χρονιά και τα τρία εργοστάσια της Ήπειρος ΑΕΒΕ στην Άρτα, τον Δομοκό και την Ελασσόνα, τα οποία ασχολούνται με την παραγωγή, τη συσκευασία και την ανασυσκευασία γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, πιστοποιήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ελέγχων & Πιστοποιήσεων EUROCERT με το Πρότυπο Μηδενικών Απορριμμάτων σε Χωματερή (Zero Waste to Landfill-ΕU1).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της γαλακτοβιομηχανίας και τα τρία εργοστάσια της Ήπειρος έλαβαν την υψηλότερη βαθμολογία “Platinum” για το 2022, καθώς λιγότερο από το 1% των απορριμμάτων που παράγουν καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής. Παράλληλα, ο κύριος όγκος απορριμμάτων των εργοστασίων, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 99%, ανακυκλώνεται, επαναχρησιμοποιείται και οδηγείται προς την παραγωγή βιοαέριου ή κομπόστ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ήπειρος ήταν η πρώτη ελληνική εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων που πιστοποιήθηκε για το 2021 με το πρότυπο βιωσιμότητας “Zero Waste to Landfill Platinum”.
«Έχουμε πολύ δρόμο μέχρι να φτάσουμε στον τελικό στόχο, που είναι η κυκλική οικονομία και το μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Αυτή η πιστοποίηση είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», σημειώνουν, στην ίδια ανακοίνωση, εκπρόσωποι της εταιρείας Ήπειρος.’

Alchimica: Τι αλλάζει στην επένδυση στη Ριτσώνα

Με απόφαση που υπέγραψε ο προϊστάμενος της Γενικής Δ/νσης Αναπτυξιακών Νόμων του ΥΠΑΝ, πιστοποιήθηκε η υλοποίηση του 65% του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου της επένδυσης της Alchimica, που αφορά στη δημιουργία μονάδας παραγωγής κονιαμάτων και στην επέκταση δυναμικότητας της υπάρχουσας μονάδας, στο Ρlant 3 στα Μέγαρα.
Με την ίδια απόφαση εγκρίθηκε και το δικαίωμα έναρξης χρήσης της ωφέλειας του κινήτρου της φορολογικής απαλλαγής μέχρι του ποσού των 462.436 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 1/3 του συνολικού εγκεκριμένου ποσού φορολογικής απαλλαγής που αφορά στη συμβατική επένδυση. Τέλος, έγινε ανακατανομή δαπανών ανά κατηγορία χωρίς μεταβολή του συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους του επενδυτικού σχεδίου.

Η επένδυση, συνολικού ύψους 3,96 εκατ. ευρώ αναφέρεται στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και την αύξηση της δυναμικότητας προϊόντων που αφορούν:
• στεγανωτικά Hyperdesmo, αγκυρωτικά, σφραγιστικά & λοιπά προϊόντα κατά 3.600.000 κιλά/έτος,
• στεγανωτικά προϊόντα πολυουρεθάνης – ασφάλτου κατά 500.000 κιλά/έτος και
• αλειφατικά προϊόντα πολυουρεθάνης κατά 500.000 κιλά/έτος, κονιάματα κατά 7.500.000 κιλά/έτος.
Σημειώνεται πάντως ότι στις οικονομικές καταστάσεις του 2022 που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, η διοίκηση της εταιρείας αναφέρει ότι κατά το τέλος της χρήσης 2022 το ποσοστό ολοκλήρωσης της επένδυσης ανήλθε σε 89%, ήτοι συνολικού ύψους 3,52 εκατ. ευρώ.

 

Δ. Χανής: Ο Όμιλος Ηρακλής μπαίνει στον τομέα της ανακύκλωσης

Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ, μέλος της Holcim, στο πλαίσιο υλοποίησης του στρατηγικού πλάνου ανάπτυξής του, προχωρά στην εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας W.A.T.T. RECYCLING.
Η W.A.T.T. RECYCLING είναι μια από τις μεγαλύτερες και δυναμικά αναπτυσσόμενες εταιρείες στον τομέα της Ανακύκλωσης, καθώς προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ολοκληρωμένων και τεχνολογικά προηγμένων λύσεων για τη βέλτιστη διαχείριση στερεών αποβλήτων. Αποτελεί δραστηριότητα του Ομίλου W.A.T.T., ο οποίος με εμπειρία 35 ετών στον κλάδο της διαχείρισης απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, ανακτά τις μεγαλύτερες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών στη χώρα.

Με την εν λόγω εξαγορά, ο Όμιλος διαθέτει πλέον δύο υπερσύγχρονα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στη Φυλή και το Κορωπί Αττικής, με δυναμικότητα επεξεργασίας άνω των 150.000 τόνων αστικών αποβλήτων ετησίως. Οι μονάδες είναι σχεδιασμένες και λειτουργούν σύμφωνα με τα πλέον σύγχρονα διεθνή πρότυπα, και επιτυγχάνουν την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, όπως χαρτί, πλαστικά, μέταλλα, καθώς και την παραγωγή δευτερογενών καυσίμων. Με την ένταξη της δραστηριότητας αυτής στο χαρτοφυλάκιό του, ο Όμιλος είναι πλέον σε θέση να προσφέρει ολοκληρωμένη λύση στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, ελαχιστοποιώντας τις ποσότητες που οδηγούνται σε υγειονομική ταφή.

Ο κ. Δημήτριος Χανής, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, δήλωσε σχετικά: «Ξεκινάμε τη νέα χρονιά με μία σημαντική επένδυση που σηματοδοτεί την είσοδο του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ στον τομέα της Ανακύκλωσης. Ο τομέας της κυκλικής οικονομίας αποτελεί σημαντικό πυλώνα της στρατηγικής του Ομίλου και η εξαγορά της W.A.T.T. RECYCLING αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη που ενισχύει τη δυναμική πορεία και το μετασχηματισμό της εταιρείας. Παραμένουμε συνεπείς στη δέσμευσή μας να συνεισφέρουμε με επενδύσεις για την εξοικονόμηση πολύτιμων φυσικών πόρων και ενέργειας, με αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα και σεβασμό για τον άνθρωπο και το περιβάλλον».