Όπως κάθε χρόνο, έτσι και το 2023 η Μ. Αραμπατζής ΑΒΕΕ-Ελληνική Ζύμη, αναγνωρίζοντας τη μέγιστη συμβολή των ανθρώπων της στη δυναμική της ανάπτυξη, έδειξε έμπρακτα τη στήριξή
της στο σύνολο των εργαζομένων της και ανταπέδωσε προσφέροντας διατακτικές σίτισης συνολικής αξίας 350.000 ευρώ.
Issue: Industry0629
Η Druckfarben Hellas έγινε Great Place to Work
H Druckfarben Hellas, απέκτησε την Πιστοποίηση του Great Place to Work, μετά από μια μεθοδική και διεξοδική αξιολόγηση, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό Great Place to Work Hellas. Η πιστοποίηση αυτή βασίζεται κατά κύριο λόγο, στην άμεση, ανώνυμη και εμπιστευτική αξιολόγηση την οποία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι της εταιρείας σχετικά με την εμπειρία τους από το εργασιακό τους περιβάλλον. Η εν λόγω πιστοποίηση έρχεται να συνδεθεί με τη διάκριση που έλαβε πρόσφατα ο όμιλος στα φετινά HR Awards, που αφορούσε ένα πρωτοποριακό HR πρόγραμμα για τους εργαζομένους του, απαρτιζόμενο από πλήθος πρωτοβουλιών και δράσεων.
Νέα Ευρωπαϊκά πρότυπα υποβολής ESRS
Στις 22 Δεκεμβρίου η Επιτροπή εξέδωσε τον κατ’ Εξουσιοδότηση Κανονισμό που αφορά τα πρότυπα υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας (European Sustainability Reporting Standards – ESRS), συμπληρώνοντας την Οδηγία 2022/2464 για υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από εταιρείες με ετήσιο κύκλο εργασιών μεγαλύτερο των €40 εκατομμυρίων και περισσότερους από 250 υπαλλήλους.
Τα πρότυπα ESRS έχουν σχεδιαστεί ώστε, ο τρόπος με τον οποίο οι εταιρείες εφαρμόζουν τις προδιαγραφές της Οδηγίας CSRD και αποκαλύπτουν πληροφορίες βιωσιμότητας, να εναρμονίζεται με το Eu Green Deal. Στόχος είναι οι πληροφορίες που παρέχονται σχετικά με τις επιπτώσεις, τους κινδύνους και τις ευκαιρίες σε σχέση με περιβαλλοντικά, κοινωνικά και θέματα διακυβέρνησης να είναι αξιόπιστες, ακέραιες και συγκρίσιμες. Μέσω των προτύπων εξασφαλίζεται η ομοιογένεια και ευθυγράμμιση των ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων που περιλαμβάνονται στις εκθέσεις βιωσιμότητας. Ο Κανονισμός τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024.
Μάρμαρα Καβάλας: Έγκριση από το ΥΠΕΝ για το λατομείο στην Ασμαλού
Στην έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων για την Εκμετάλλευση Λατομείου Μαρμάρων από την εταιρεία Μάρμαρα Καβάλας Α.Ε., έκτασης 98.151,59 τ.μ., στη θέση Ασμαλού, του Δήμου Δράμας, προχώρησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σκοπός του έργου είναι η εξόρυξη και εκμετάλλευση του κοιτάσματος μαρμάρου που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή της Ασμαλούς.
Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση, με βάση το ανάγλυφο του λατομικού χώρου, τα χαρακτηριστικά και τις απαιτήσεις σε μηχανικό εξοπλισμό της εξόρυξης αλλά και τα φυσικομηχανικά χαρακτηριστικά του πετρώματος, έχει επιλεγεί και θα εφαρμοσθεί εκμετάλλευση με τη μέθοδο των ανοικτών ορθών διαδοχικών βαθμίδων. Τα στείρα που θα προκύψουν ως το τέλος της ζωής του λατομείου (50ετή εκμετάλλευση) είναι της τάξεως των 327.680 m3. Για τις βαθμίδες των στείρων προβλέπεται σταδιακά η πλήρης αποκατάσταση με φύτευση πεύκης, γάβρου, άρκευθου και αναρριχώμενων φυτών.
Ήλθον, είδον και απήλθον για τον Γερμανό επενδυτή στην κάνναβη
Με μηδενικό κύκλο εργασιών έκλεισε η περασμένη χρονιά (01/07/2022 – 31/03/2023) για την Temp Medicine Hellas SA, εταιρεία που συστάθηκε το 2019 με στόχο την καλλιέργεια και παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας. Ωστόσο, όλα δείχνουν πως το πείραμα του Γερμανού Thorsten Hagemann αντιπροέδρου της Aurora Europe, που ασχολείται με την φαρμακευτική κάνναβη από το 2006 και υπογράφει ως διαχειριστής της ελληνικής εταιρείας, δεν πέτυχε στην Ελλάδα, Σημειώνεται πως σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας η Aurora Europe GmbH είχε καταβάλει 42.500 ευρώ, που αντιστοιχούν στο 85% του μετοχικού κεφαλαίου της Temp Medicine Hellas SA. Όπως αναφέρει η Temp Medicine Hellas στις οικονομικές της καταστάσεις το 2023, αποτέλεσε μια δύσκολη χρονιά για την εταιρεία αφού οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην ελληνική αγορά, τόσο για την επέκταση της δραστηριότητάς της όσο και για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, δεν ήταν ευνοϊκές.
«Η πανδημία δυστυχώς προκάλεσε παρατεταμένη ύφεση και ως φαίνεται οριστική ανακοπή των εργασιών της εταιρείας στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα το Διοικητικό Συμβούλιο να έχει λάβει ήδη το πράσινο φως να πωλήσει περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας και δη το ιδιόκτητο οικόπεδο στη θέση Σχηματάρι» σημειώνει χαρακτηριστικά. Ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε μηδέν ευρώ, αφού η εταιρεία την παρούσα χρήση δεν είχε περιέλθει ακόμα σε καμία παραγωγική δραστηριότητα. Τα έξοδα Διοικητικής λειτουργίας ανήλθαν σε 4.225,41 ευρώ έναντι 13.041,39 ευρώ πέρσι ενώ τα καθαρά αποτελέσματα προ φόρων έφτασαν τις -4.225,41 ευρώ έναντι -13.041,39 ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Στο Ταμείο Ανάκαμψης 20 Βιομηχανικά Πάρκα
Όλο και πιο κοντά στη «νέα εποχή» φέρνει τις Βιομηχανικές Περιοχές η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης για χρηματοδότηση 16 ΒΙΠΕ και τεσσάρων Επιχειρηματικών Πάρκων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ειδικότερα, στο πλαίσιο του Ν. 4982/22 για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων, η Υφυπουργός Ανάπτυξης κα. Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, υπέγραψε την ένταξη 20 συνολικά δομών σε πανελλαδικό επίπεδο (υφιστάμενων και νέων), στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου η συνολική χρηματοδότηση ανέρχεται σε 44.216.367,83 ευρώ, σηματοδοτώντας έναν ισχυρό οικονομικό και αναπτυξιακό καταλύτη για την Εθνική Οικονομία.
Η πρωτοβουλία, υλοποιούμενη από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) ως φορείς υλοποίησης του Προγράμματος Κρατικής Ενίσχυσης «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα», αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της βιομηχανικής βάσης και την ενδυνάμωση της βιομηχανικής παραγωγής, το οποίο εντάσσεται στην ολοκληρωμένη στρατηγική του Υπουργείου Ανάπτυξης για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της βιομηχανίας.
Οι εγκεκριμένες προτάσεις περιλαμβάνουν Βιομηχανικές Περιοχές σε Λαμία, Ιωάννινα, Πρέβεζα, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Κιλκίς, Βόλο, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Σέρρες, Καρδίτσα, Λάρισα, Μελιγαλά, Πάτρα, Δράμα, Κομοτηνή και τα Επιχειρηματικά Πάρκα Σχιστού, Οινοφύτων, Αλμυρού και Κορίνθου. Η Υφυπουργός Ανάπτυξης, κα. Μάνη – Παπαδημητρίου σε δήλωση της τόνισε τη σημασία του έργου ως καίριο βήμα για την επίτευξη του στόχου της ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας. Όπως είπε, «η υλοποίηση της δράσης θα συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της βιομηχανικής βάσης της χώρας, της επιχειρηματικότητας, αλλά και της απασχόλησης, με αύξηση των θέσεων εργασίας, διαμορφώνοντας παράλληλα ένα πιο πράσινο και ψηφιακά εξελιγμένο βιομηχανικό τοπίο».
Σημαντικά κονδύλια σε ΕΠ Οινοφύτων και ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης
Ανάμεσα στις επενδύσεις που ξεχωρίζουν και θα λάβουν τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης είναι το έργο «Επιχορήγηση έργων υποδομής Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων Ασωπού» με δικαιούχο την Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων Α.Ε. Το έργο χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με συνολικό προϋπολογισμό 17.415.000 ευρώ και ισόποσο επιλέξιμο 17.415.000 ευρώ (δεν συμπεριλαμβάνεται Φ.Π.Α.) και δημόσια χρηματοδότηση 8.707.500 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από ιδία συμμετοχή κατά ποσοστό 30%, ήτοι 5.224.500 ευρώ και τραπεζικό δανεισμό κατά ποσοστό 20%, ήτοι 3.483.000 ευρώ.
Παράλληλα, με σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα εντάσσεται στο καθεστώς χρηματοδότησης και η ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης με το έργο «Εκσυγχρονισμός/αναβάθμιση της ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης» και διαχειρίστρια την «ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ». Η επένδυση μπαίνει στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης της Δράσης 16634 «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα» με συνολικό προϋπολογισμό 15.440.000 ευρώ και ισόποσο επιλέξιμο προϋπολογισμό 15.440.000 ευρώ (δεν συμπεριλαμβάνεται Φ.Π.Α.) και δημόσια χρηματοδότηση 7.565.250 ευρώ. Το έργο θα καλυφθεί με ιδία συμμετοχή ύψους 7.874.750 ευρώ (51%) και με δημόσιο επιχορήγηση 7.565.250 ευρώ (49%).
Σημαντική αναγνώριση για τη GEP ως Πιστοποιημένο Εκπαιδευτικό Κέντρο του IRATA International
Η GEP, ηγέτιδα εταιρεία Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία στην Ελλάδα, με υπερηφάνεια ανακοινώνει ότι αποτελεί πιστοποιημένο εκπαιδευτικό κέντρο του IRATA International (Industrial Rope Access Trade Association), που αποτελεί τον κορυφαίο Οργανισμό παγκοσμίως, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την κατάρτιση τεχνικών προτύπων, την παροχή πιστοποιημένης εκπαίδευσης και πιστοποίησης κέντρων εκπαίδευσης προσωπικού, που εργάζεται σε ύψος με χρήση σχοινιών.
Η συγκεκριμένη πιστοποίηση υλοποιήθηκε κάτω από τα αυστηρά πρότυπα που διέπουν τη διεξαγωγή εκπαίδευσης (Level 1, 2, 3), ευθυγραμμιζόμενη με τα αντίστοιχα πρότυπα ασφάλειας για ασφαλή εργασία σε ύψος και τεχνικές διάσωσης, όπως έχουν θεσπιστεί από τη Διεθνή Ένωση Επιχειρήσεων Πρόσβασης σε θέση εργασίας με χρήση σχοινιών, IRATA International. Υπενθυμίζεται ότι η GEP είναι η πρώτη εταιρεία του κλάδου της που πιστοποιήθηκε ως πάροχος εκπαιδεύσεων κατά το πρότυπο GWO (Global Wind Organization) στην Ελλάδα και ήδη από το 2015 έχει πραγματοποιήσει πάνω από 2000 εκπαιδεύσεις σε εργαζόμενους εταιριών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αιολικής ενέργειας.
Ο κ. Γιώργος Λαμπρινός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου GEP, δήλωσε σχετικά: «Η GEP, παραμένοντας πιστή στο όραμά της, συνεχίζει να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες ΥΑΕ και να επιδιώκει την εδραίωση μιας κουλτούρας ασφάλειας στην εργασία. Με την πιστοποίηση IRATA, ο Όμιλος GEP ανταποκρίνεται στην αποτελεσματική διαχείριση των σύγχρονων προκλήσεων ΥΑΕ της βιομηχανίας και των πιο απαιτητικών επαγγελμάτων και κλάδων. Συνεχίζουμε δυναμικά να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας, με γνώμονα την παροχή υπεραξίας στον τομέα της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία».
Πρόσθεσε επίσης: «Επιπλέον, η πιστοποίηση GWO αποτελεί μία σημαντική διάκριση για την GEP, καθώς αναγνωρίζει την υψηλή ποιότητα των εκπαιδεύσεων που παρέχουμε στους εργαζόμενους, στον τομέα της αιολικής ενέργειας, έναν από τους πιο δυναμικούς και προοδευτικούς κλάδους της ενεργειακής αγοράς. Η GEP, είναι ο αξιόπιστος σύμβουλος και συνεργάτης για κάθε σύγχρονη ελληνική επιχείρηση που θέλει να εξασφαλίσει την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων της, ακολουθώντας τα διεθνώς έγκριτα πρότυπα και τις βέλτιστες πρακτικές». Με τις εν λόγω πιστοποιήσεις, η GEP επισφραγίζει τη δέσμευσή της να παρέχει με συνέπεια υψηλού επιπέδου ποιότητας εκπαιδεύσεις στους πελάτες και συνεργάτες της, προσφέροντας μία ολιστική προσέγγιση για θέματα ασφάλειας, διαδικασιών έκτακτης ανάγκης και τεχνικών διάσωσης, επιδιώκοντας ένα περιβάλλον εργασίας με μηδενικά ατυχήματα και κινδύνους στις εγκαταστάσεις.
Ηπειρωτικές Πρωτεΐνες: Επένδυση 1,7 εκατ. ευρώ σε μηχανολογικό εξοπλισμό
Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου, πιστοποιείται η ολοκλήρωση – οριστικοποίηση του κόστους και η έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης της επιχείρησης Ηπειρωτικές Πρωτεΐνες Α.Ε., που αναφέρεται στην επέκταση παραγωγικού και λοιπού μηχανολογικού εξοπλισμού στα πλαίσια αυστηρών ποιοτικών προδιαγραφών για παραγωγή πρωτεΐνης βρεφικών τροφών, στην Βιομηχανική Περιοχή Ιωάννινων, Ο.Τ. 6Γ.
To συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 1.753.530 ευρώ και η φορολογική απαλλαγή σε 789.088,50 ευρώ. Παράλληλα, το ύψος της εξωτερικής χρηματοδότησης μέσω τραπεζικού δανείου τριετούς τουλάχιστον διάρκειας ανέρχεται στο ποσό του 1.753.530,00 ευρώ, που αποτελεί ποσοστό 100,00% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους της επένδυσης. Η συνολική δυναμικότητα με την ολοκλήρωση της επένδυσης ανήλθε σε 45.268.740,00 τυρογαλο προς επεξεργασία Κιλά/Έτος και η συνολική ισχύς ανήλθε σε 1.851,30 ενώ ως ημερομηνία ολοκλήρωσης της επένδυσης ορίζεται η 17η Οκτωβρίου του 2023.
Οι 17 επενδύσεις για νέες μονάδες που έλαβαν το «χρίσμα» του Αναπτυξιακού
Λίγο πριν την εκπνοή του 2023, αναρτήθηκε ο οριστικός πίνακας κατάταξης των επενδυτικών σχεδίων που υποβλήθηκαν προς υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» του αναπτυξιακού νόμου 4887/2022 (Α’ Κύκλος), με 68 από αυτά να λαμβάνουν το «πράσινο φως» της ένταξης. Το συνολικό ποσό της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης από τα ενταχθέντα έργα ανέρχεται σε 49.923.828 ευρώ και το συνολικό ποσό της ενίσχυσης με τη μορφή της φορολογικής στα 67.576.995 ευρώ.
Από αυτά, τα 17 αφορούν στη δημιουργία νέων μονάδων παραγωγής ανά την επικράτεια, ως κάτωθι:
Ν. ΚΑΜΠΑΣ ΑΕΒΕ: Δημιουργία νέας μονάδας κατασκευής ετικετών από χαρτί ή χαρτόνι στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών.
ΔΡΟΣΟΙ ΙΚΕ: Δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής και συσκευασίας προϊόντων αρτοποιίας, στη Βιοτεχνική Περιοχή (ΒΙΟ.ΠΑ) Ανώπολης του Δήμου Χερσονήσου της Π.Ε. Ηρακλείου.
HELM ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ: Ίδρυση νέας μονάδας παραγωγής μεταλλικών προφίλ και καμπυλών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΩΝ (ΕΛΤΕΚ): Δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής, αποθήκευσης και εμπορίας εκρηκτικών υλών.
ΜΟΡΦΗ Ε.Π.Ε. – ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ / ΚΥΤΙΟΠΟΙΪΑ: Δημιουργία νέας βιομηχανικής μονάδας κατασκευής κουτιών από χαρτί ή χαρτόνι στη ΒΙΟ.ΠΑ Άνω Λιοσίων του Δήμου Φυλής, της Π.Ε. Δυτικής Αττικής.
ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ Ι. ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗΣ: Ίδρυση νέας μονάδας παραγωγής αποσταγμένων αλκοολούχων ποτών στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ: Ίδρυση νέας μονάδας εμφιάλωσης ανθρακούχου νερού στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
IRRIGATION PLASTIC TECHNOLOGIES ΙΚΕ: Δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής πλαστικών σωλήνων άρδευσης με σύγχρονο εξοπλισμό στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
HELNET ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΧΤΥΟΡΑΦΕΙΑ ΑΕ: Ίδρυση μονάδας κατασκευής διχτυοκλωβών στη θέση «Βάλτος Ράγιου», Δήμου Ηγουμενίτσας, Π.Ε. Θεσπρωτίας.
ΒΕΡΑΛ ΑΒΕΕ: Δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής και συσκευασίας καλλυντικών προϊόντων με έμφαση σε βιώσιμες συσκευασίες στην Περιφέρεια Αττικής.
ΜΑΡΜΑΡΑ ΓΑΛΑΝΗ: Δημιουργία νέας παραγωγικής μονάδας κοπής και επεξεργασίας μαρμάρου στην περιοχή Αγρόκτημα Κουδουνίων, της Π.Ε. Δράμας.
ΙΝΟΞ ΜΑΡΚΕΤ ΠΑΤΣΑΛΑ: Δημιουργία νέας μονάδας υπηρεσιών λείανσης και επεξεργασίας μετάλλου στη θέση «Μεϊλίκ Ντοσούκ» της Π.Ε. Θεσσαλονίκης.
FIBERMAX ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ: Ίδρυση μονάδας επεξεργασίας πάνελ (PVC, πολυστερίνης κ.α) στην Αγριά Μαγνησίας.
ΔΙΑΛΥΝΑΣ: Ίδρυση μονάδας κατασκευής εξοπλισμού επεξεργασίας λυμάτων στη ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου.
ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ PACK: Ίδρυση νέας μονάδας παραγωγής χάρτινων συσκευασιών στην ΒΙΠΕ Ιωαννίνων.
ΚΑΛΛΙΟΝΤΖΗΣ ΑΔΑΜ & ΣΙΑ Ο.Ε.: Ίδρυση νέας μονάδας παραγωγής γλυκισμάτων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
ΚΟΣΜΟΓΕΥΣΕΙΣ ΙΚΕ: Δημιουργία παραγωγικής μονάδας έτοιμων γευμάτων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Σημειώνεται ότι για τα εν λόγω επενδυτικά σχέδια θα ακολουθήσει η διαδικασία έκδοσης ατομικών αποφάσεων υπαγωγής στο καθεστώς.