-->

Sunlight: Μanager of the year ο Λάμπρος Μπίσαλας

O διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Sunlight Λάμπρος Μπίσαλας αναδείχθηκε «Μanager of the year», στο πλαίσιο του διαγωνισμού βράβευσης των κορυφαίων στελεχών του επιχειρηματικού κόσμου που ξεκίνησε το 2002. Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία των υπουργών Εθνικής Οικονομίας-Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου. «Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια όλοι μαζί και καταφέραμε να φτιάξουμε μια εταιρεία που κάνει το 99 % του τζίρου
στο εξωτερικό, δημιουργεί θέσεις εργασίας σε ακριτικές περιοχές και υπηρετεί κάτι περισσότερο από τη μεγέθυνση και τα κέρδη» σημείωσε ο κ. Μπίσαλας.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου υπογράμμισε με τη σειρά του: «Το πολύ ισχυρό μήνυμα που προκύπτει είναι ότι ο ιδιωτικός τομέας της Ελλάδας αλλάζει χάρη σε ανθρώπους σαν εσάς, με πάθος και έμπνευση. Αλλάζει, παράλληλα, και ο δημόσιος τομέας. Αυτό είναι το όραμα του πρωθυπουργού που ξεκίνησε την προηγούμενη τετραετία και συνεχίζουμε εμείς με εφαρμογές όπως ο ψηφιακός βοηθός του Δημοσίου που είναι βασισμένος στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης. Δοκιμάστε τον για να δείτε πώς θα είναι η επόμενη ημέρα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης».

 

ΕΒΕΑ: πιθανη η δημιουργία δομής μικροπιστώσεων

Βασικός στόχος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών είναι η δημιουργία μιας δομής μικροπιστώσεων ανέφερε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης η πρόεδρός του ΕΒΕΑ Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου. Τα δάνεια θα αφορούν ποσά μέχρι 25.000 ευρώ και ήδη, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις με μία τράπεζα ενώ το ΕΒΕΑ αναμένεται να προσφέρει τη σχετική τεχνογνωσία, όπως έκανε γνωστό η πρόεδρος. Τέλος, ακόμη ανάμεσα στις προτεραιότητες του επιμελητηρίου για τη νέα χρονιά είναι και η παροχή της πρακτικής καθοδήγησης στις επιχειρήσεις για να προωθήσουν την πολυμορφία των φύλων και την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στα διοικητικά τους συμβούλια.

ΕΤΒΑ: Συμβουλευτικές Επιτροπές στα Επιχειρηματικά Πάρκα

Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ανακοινώνει τη δημιουργία Συμβουλευτικών Επιτροπών για την ανάπτυξη του διαλόγου με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του δικτύου των Επιχειρηματικών Πάρκων της και την ενδυνάμωση της συνεργασίας και της διαφάνειας διαχείρισης. Με σκοπό τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των πάρκων και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης, δημιουργήθηκαν συνολικά 14 Συμβουλευτικές Επιτροπές, για τα σχετικά πάρκα που πληρούσαν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων ανήκει σε ενεργές ενήμερες Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις, ενώ συμμετέχουν επίσης μέλη της Διοίκησης της ΕΤΒΑ.

Οι Επιτροπές, που θα συνεδριάσουν στις αρχές του 2024, αποτελούν πλαίσιο θεσμικού διαλόγου για ζητήματα προϋπολογισμού, νέων έργων και υπηρεσιών αλλά και έκτακτα γεγονότα και αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση προτάσεων βελτίωσης. Οι συναντήσεις θα λαμβάνουν χώρα είτε με φυσική παρουσία είτε και μέσω τηλεδιάσκεψης, κάθε τρίμηνο ή κατόπιν αιτήματος μέλους. Παράλληλα, στην ίδια κατεύθυνση της αποδοτικής κοινοπραξίας, συνεχίζονται και οι εποικοδομητικές κατ’ ιδίαν συναντήσεις, οι οποίες έχουν ήδη ξεπεράσει τις 400, της Διοίκησης της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις.

 

10 πρακτικά βήματα για την ψηφιακή ασφάλεια των επιχειρήσεων

Ο νέος Οδηγός του ΣΕΒ για την Κυβερνοασφάλεια παρουσιάστηκε την Πέμπτη στα γραφεία του ΣΕΒ, με τη συμμετοχή του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και διακεκριμένων εμπειρογνωμόνων. Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες του Οδηγού, η Κυβερνοασφάλεια είναι εξαιρετικής σημασίας προϋπόθεση, καθώς το 43% των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων που υφίστανται απώλεια δεδομένων δεν επαναλειτουργούν, ενώ χρειάζονται 23 ημέρες κατά μ.ο. για να αποκατασταθεί η λειτουργία έπειτα από μια επίθεση.

Τα 10 πρακτικά βήματα του ΣΕΒ

1. Από πού ξεκινά η προσπάθεια;

Πρώτο βήμα είναι ο εντοπισμός των αδύναμων σημείων και η αξιολόγηση των αντοχών της επιχείρησης. Μπορεί να γίνει εσωτερικά ή και με τη βοήθεια εξωτερικών συνεργατών, και αποτελεί τη βάση για το σχέδιο δράσης της επιχείρησης.

2. Πού εστιάζουν οι δράσεις;

Ένας οδικός χάρτης για την κυβερνοασφάλεια καθοδηγεί ενέργειες για την αναβάθμιση συστημάτων, την κατάρτιση διαδικασιών και πρωτοκόλλων για τη διαχείριση περιστατικών κυβερνοεπιθέσεων, αλλά και την ευαισθητοποίηση των εργαζομένων.

3. Ποιος είναι αρμόδιος;

Οι ευθύνες και αρμοδιότητες για την κυβερνοασφάλεια κατανέμονται στο πλαίσιο ενός μηχανισμού διακυβέρνησης, που ορίζει ποιες διαδικασίες ενεργοποιούνται, ποιοι εμπλέκονται και βάσει ποιων πρωτοκόλλων δρουν σε περιπτώσεις αντιμετώπισης περιστατικών και παραβίασης δεδομένων.

4. Πώς προστατεύουμε εξοπλισμό, δεδομένα και συστήματα;

Με απλές, αλλά σημαντικές ενέργειες (ασφάλεια κωδικών και emails, ενημερώσεις ασφαλείας, κ.α.), που σκοπό έχουν την παρακολούθηση και θωράκιση των συνδεδεμένων συστημάτων και συσκευών από κακόβουλες απειλές.

5. Πώς προστατεύουμε τους ανθρώπους;

Με ασκήσεις, σεμινάρια και ενημερώσεις που καλλιεργούν μια κουλτούρα κυβερνοασφάλειας, η οποία ενισχύει την ανθεκτικότητα της επιχείρησης και τη συνεχή εγρήγορση των εργαζομένων.

6. Πώς συνδέεται η κυβερνοασφάλεια με την επιχειρησιακή συνέχεια;

Μια κυβερνοεπίθεση αποτελεί επιχειρησιακό ρίσκο, και ένα ολοκληρωμένο πλάνο επιχειρησιακής συνέχειας προβλέπει σενάριο αντίδρασης σε κυβερνοκινδύνους, αλλά και προσδιορίζει προδραστικές ενέργειες για τη γρήγορη ανάκαμψη της επιχείρησης σε περίπτωση πλήγματος.

7. Και αν τελικά η επιχείρηση πέσει θύμα κυβερνοεπίθεσης, πώς ανακάμπτει;

Με την ενεργοποίηση του σχεδίου αντιμετώπισης περιστατικών, που προβλέπει τρόπους διαχείρισης του περιστατικού, περιορισμού των επιπτώσεών του και ανάκαμψης από αυτό.

8. Πώς βοηθούν την επιχείρηση οι πιστοποιήσεις κυβερνοασφάλειας;

Η κανονιστική συμμόρφωση με διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα και πιστοποιήσεις, μεταφράζεται σε συστηματική τήρηση αξιόπιστων επιπέδων κυβερνοασφάλειας και προστασίας δεδομένων, και αντανακλά τη δέσμευση της επιχείρησης σε καλές πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης.

9. Πώς μπορεί να περιοριστεί η ζημιά;

Η κυβερνοασφάλιση είναι μια ολοκληρωμένη υπηρεσία για τη διαχείριση και χρηματοδότηση περιστατικών κυβερνοκινδύνου. Τα ασφαλιστικά προϊόντα «cyber insurance» προσφέρουν δίχτυ προστασίας για τις οικονομικές ζημιές, μετριάζουν τον κίνδυνο πλήγματος στην εταιρική φήμη, και εξοικειώνουν τις επιχειρήσεις με τη διαχείριση της αυξανόμενης ευθύνης που συνεπάγεται η διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων πελατών.

10. Μήπως κινδυνεύουν και οι πελάτες και οι προμηθευτές της επιχείρησης;

Ναι. Χρειάζονται βήματα κυβερνοπροστασίας κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας και υιοθέτηση εναρμονισμένων πρακτικών κυβερνοασφάλειας, ώστε να αποφεύγεται η έκθεση όλων.

FAMAR: Δύο Νέες Συνεργασίες στον Τομέα της Διανομής

Η FAMAR ανακοινώνει δυο νέες συνεργασίες. Πρόκειται για την εταιρεία, ινδικής προέλευσης, Biocon Biologics, και την ελληνική εταιρεία Karabinis Medical. Η Biocon Biologics, είναι εταιρεία βιοϊσοδύναμων, που δραστηριοποιείται στη διαβητοπάθεια, την ογκολογία, την ανοσολογία, την οφθαλμολογία και την υγεία των οστών. Η Karabinis Medical αποτελεί παραγωγική, εισαγωγική και εξαγωγική εταιρεία ιατρικών αναλώσιμων προϊόντων, διαγνωστικών ιατρικών συσκευών και συμπληρωμάτων διατροφής. Τόσο η Biocon Biologics, όσο και η Karabinis Medical εμπιστεύονται στη FAMAR την αποκλειστική διαχείριση του χαρτοφυλακίου τους.

Συγκεκριμένα, η FAMAR αναλαμβάνει με το Κέντρο Διανομής της στη Θήβα να λειτουργήσει ως αποκλειστικός πάροχος στον τομέα της ετικετοποίησης και αποθήκευσης των προϊόντων, καθώς και στον τομέα της παραγγελιοληψίας και διανομής των προϊόντων των εταιρειών σε όλη την Ελλάδα. Ο Απόστολος Σαγιάκος, Διευθύνων Σύμβουλος της FAMAR δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Η επιλογή της Biocon Biologics και της Karabinis Medical να αναθέσουν στη FAMAR τη διανομή των προϊόντων τους στην ελληνική αγορά, αποτελεί μια σημαντική αναγνώριση της εμπειρίας, της τεχνογνωσίας και της αξιοπιστίας μας».

 

Η εθνική στρατηγική για τους ημιαγωγούς, οι πιλοτικές γραμμές και το γάλλιο

Η ενίσχυση του manufacturing είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης υπογράμμισε ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας από το 3ο Φόρουμ της ΗΕΤiΑ. Με τη σειρά του Εμμανουήλ Ζερβάκης, Πρόεδρος της ΗΕΤiΑ σημείωσε πως το ευρωπαϊκό Chips Act αναμένεται να μοχλεύσει επενδύσεις πάνω από 40 δισ. ευρώ και η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία να αξιοποιήσει τη χρηματοδότηση. Αναλύοντας τις ευκαιρίες ο κ. Θωμάς Σκόρδας, Deputy Director General, DG CONNECT, European Commission αναφέρθηκε στο προσφάτως εγκριθέν Chips Joint Undertaking το οποίο δρομολογεί 4 πιλοτικές γραμμές παραγωγής μικροτσίπ και τη γεφύρωση του χάσματος από το εργαστήριο στο εργοστάσιο.

Στο σχετικό πάνελ για την εθνική στρατηγική για τους ημιαγωγούς ο κ. Γεώργιος Νούνεσης, Διευθυντής και Πρόεδρος Δ.Σ., ΕΚΕΦΕ – Δημόκριτος, ζήτησε από την πολιτεία να προχωρήσει σε νομοθετικές παρεμβάσεις ενώ ο κ. Εμμανουήλ Στρατάκης, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής & Λέιζερ, ΙΤΕ υπογράμμισε πως η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει, εκτός από το κομμάτι του σχεδιασμού και στις πιλοτικές γραμμές.

Τέλος, η Γ. Γ. Βιομηχανίας, Θέμις Ευτυχίδου, έκανε γνωστό πως αναμένεται προσχέδιο δράσης για τους ημιαγωγούς το Α΄ τρίμηνο του 2024 ενώ απαντώντας σε αναφορά του κ. Σκόρδα ότι δρομολογείται ελληνική πρωτοβουλία που αφορά σε ανάπτυξη για γάλλιο ή γερμάνιο, σημείωσε πως δεν εμπίπτει στη δική της αρμοδιότητα αλλά τόνισε πως η Ελλάδα είναι «πλούσια σε α’ ύλες για μικροτσίπ όπως το γάλλιο από βωξίτη».

Πώς το ΑΙ και τα Digital Twins αναβαθμίζουν τη βιομηχανία

Το πού βρίσκεται η Ελλάδα αλλά και η ελληνική μεταποίηση βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα Digital Twins κατά τη διάρκεια του Φόρουμ της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (HETiA). Ανοίγοντας τη συζήτηση ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ψηφιακή μετάβαση της Ελλάδας ενώ υπενθύμισε πως «τρέχουν» τα προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού και προηγμένου ψηφιακού μετασχηματισμού, σημειώνοντας, ωστόσο, πως μέχρι τώρα δεν ανταποκρίθηκαν αρκετές ΜμΕ, καθώς από τα διαθέσιμα 135 εκατ. ευρώ δόθηκαν περίπου τα μισά.

Από την πλευρά του ο κ. Anthony Dawson, VP Customer Excellence, Ansys δήλωσε ενθουσιασμένος με το AI, σημειώνοντας πως θα επηρεάσει με τρεις τρόπους εταιρείες σαν τη δική του: με την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται στους πελάτες μέσω ChatGPT, με την διευκόλυνση του πώς γράφεται κώδικας για τα software και τρίτον με τον τρόπο που αλλάζει τα ίδια τα προϊόντα.

Στην εφαρμογή των digital twins στη μεταποίηση αναφέρθηκε ο κ. Βασίλειος Χατζίκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens Hellas. «Έξω μια βιομηχανία που θέλει να επενδύσει σε ένα νέο εργοστάσιο ξεκινάει από τα digital twins, από το plant simulation» σημείωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως κάνοντας το simulation μπορείς «να βελτιώσεις το performance, το ενεργειακό αποτύπωμα, να δεις που έχεις τα bottleneck στο plant simulation». Μάλιστα, ανέφερε πως σιγά σιγά και στην Ελλάδα αρχίζει να ακολουθείται αυτή η κατεύθυνση.

«Στην αυτοκινητοβιομηχανία η ιδέα του να χρησιμοποιούμε μοντέλα για την ανάπτυξη και το testing υπάρχει χρόνια» σημείωσε ο Τηλέμαχος Ματιάκης, Συνιδρυτής – Τεχνικός Διευθυντής της KENOTOM, κάνοντας μια αντιπαραβολή με τα digital twins που έχει μπει πιο πρόσφατα στον συγκεκριμένο κλάδο ενώ έκανε γνωστό πως στρατηγικός στόχος της εταιρείας του είναι να μπει και στην αυτόνομη οδήγηση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του κ. Νικόλαου Κουφοκώτσιου, Sustainability, Digital & Reporting Head στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία που μίλησε για τη συνεργασία της εταιρείας του με την Wings, η οποία αξιοποιεί τα digital twins στο κομμάτι του efficiency και της ενέργειας. Παράλληλα, ανέφερε με αφορμή τον ψηφιακό βοηθό που ετοιμάζει η Heineken, πως «αυτή τη στιγμή είναι πιο δύσκολο να καλύψεις ένα καινούριο σύστημα από πλευράς cyber security από να το χρησιμοποιήσεις». Τόνισε τέλος, πως τα «κλειδιά» για το μέλλον του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι αφενός η ύπαρξη ψηφιακής υποδομή αλλά και η βιομηχανική γειτνίαση.

Από την HEXO MED στην CURITY PHARMA και τη μονάδα κάνναβης στη Λάρισα

Με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης, τροποποιείται η απόφαση με την οποία είχε εγκριθεί η υπαγωγή στον αναπτυξιακό ν. 4399/2016, επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης HEXO MED, που αναφέρεται «στην ίδρυση νέας μονάδας μεταποίησης φαρμακευτικής κάνναβης» στη ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας. Καταρχάς, η επωνυμία του φορέα του επενδυτικού σχεδίου αλλάζει σε «CURITY PHARMA», ενώ το συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος διαμορφώνεται στο ποσό των €5.076.339, από €16.106.768 που ήταν αρχικά. Αντίστοιχα, το ποσό της επιχορήγησης αναπροσαρμόζεται στο €1.243.703, που αντιστοιχεί στο 24,5% του κόστους.

Αλλαγές παρατηρούνται και στη δυναμικότητα του εργοστασίου παραγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων, που μετά την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου θα ανέλθει στα 15.750 κιλά ανά έτος αποξηραμένου φυτού (άνθος) αλλά και στην ισχύ των νέων μηχανημάτων που θα ανέλθει στα 3.100 KW. Τίθενται δε ειδικοί όροι που αφορούν σε τυχόν μειώσεις στην ετήσια παραγωγική δυναμικότητα, ώστε αυτήν «να μην μειώνεται περισσότερο από 25% της αρχικά ορισθείσας στην απόφαση υπαγωγής». Όπως διευκρινίζεται, εάν κατά τον έλεγχο του επενδυτικού σχεδίου διαπιστωθεί ότι η δυναμικότητα είναι χαμηλότερη από 15.000 kg/έτος αποξηραμένου φυτού, ανακαλείται η απόφαση υπαγωγής και ανακτώνται εντόκως οι τυχόν ληφθείσες ενισχύσεις.

Αlumil: Εκτεταμένες επενδύσεις στην Αίγυπτο το 2024

Μετρώντας είκοσι χρόνια συνεχούς επενδυτικής παρουσίας στην Αίγυπτο, η ALUMIL επενδύει στην περαιτέρω ανάπτυξη της τοπικής θυγατρικής της, ALUMIL MISR (Αίγυπτος) – σημαντικού κόμβου και για εξαγωγές στην Αφρική – η οποία αναπτύσσεται συνεχώς, προσελκύοντας νέους πελάτες, αλλά και νέες συνεργασίες. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η μεθοδική ανάπτυξη της εταιρείας στην αιγυπτιακή αγορά, αλλά και στον κλάδο της διεθνώς, συνέβαλαν ώστε να συμμετέχει σε άνω του ενός τρίτου των μεγάλων έργων που υλοποιούνται στην Αίγυπτο. Τα παραπάνω αποτυπώνονται στη σημαντική αύξηση του τζίρου της, αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού της που αριθμεί σήμερα 140 άτομα.

Επέκταση των παραγωγικών εγκαταστάσεων και νέο κέντρο διανομής
Αυτή η εδραίωση αποτελεί και τη βάση για ένα μακροπρόθεσμο επενδυτικό πλάνο που έχει σχεδιάσει η εταιρεία για την Αίγυπτο, το οποίο έρχεται να προστεθεί στις αλλεπάλληλες επενδύσεις που υλοποιεί η ALUMIL στην αραβική χώρα όλα τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, η εταιρεία προχώρησε το 2017 στην αναδιάρθρωση της θυγατρικής της, ALUMIL Αιγύπτου, κίνηση που συνέβαλε στη σημαντική ανάπτυξή της στη χώρα. Ακολούθησε μια σειρά επενδυτικών κινήσεων που δημιουργούν νέες αναπτυξιακές προοπτικές.

Συγκεκριμένα, προχώρησε στην αγορά έκτασης 25.000 τ.μ. στο Polaris Inter­na­tional Zone (Ιδιωτική Βιομηχανική ζώνη-Greater Cairo) και υλοποίησε επένδυση σε βαφείο, Logistics και κτίριο διοίκησης το 2021. Εντός του 2024, μάλιστα, προβλέπεται η επέκταση των παραγωγικών της εγκαταστάσεων στο υπάρχον, ιδιόκτητο οικόπεδο. Επίσης, δημιούργησε showrooms σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια το 2018 και το 2019 αντίστοιχα, όπως επίσης και γραφεία στη Βιομηχανική Περιοχή του Καΐρου τη διετία 2021-2022. Ολοκλήρωσε, ακόμη, την κατασκευή ενός νέου Κέντρου  Διανομής/Αποθήκης στο Δέλτα του Νείλου, στην πόλη Μανσούρα, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούλιο του 2023. Παράλληλα, όμως, σχεδιάζει και τη δημιουργία ενός νέου Κέντρου Διανομής στη Χουργκάντα, όπου διαθέτει Κέντρο Πωλήσεων από το 2021.