-->

Πρόστιμο 278.648 ευρώ στην Πυραμίς από την Επ. Ανταγωνισμού

Την επιβολή προστίμου ύψους 278.648 ευρώ στην επιχείρηση μεγάλων/λευκών οικιακών ηλεκτρικών συσκευών Πυραμίς Μεταλλουργία, κατόπιν Διαδικασίας Διευθέτησης Διαφορών (ΔΔΔ), ανακοίνωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η ολομέλεια αποδέχθηκε την πρόταση διευθέτησης διαφοράς που υπέβαλε η επιχείρηση «Πυραμίς Μεταλλουργία ΑΕ» κατόπιν σχετικής εισήγησης και επέβαλε μειωμένο πρόστιμο για την τέλεση της διαπιστωθείσας, βάσει του σκεπτικού της απόφασης, παράβασης των άρθρων 1 του ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ, συνολικού ποσού 278.648 ευρώ.

Δωρεές αξίας 150.000€ από την «Εύρηκα»

Με δωρεές, τόσο σε χρήματα όσο και σε προϊόντα, που για 2η συνεχόμενη χρονιά άγγιξαν το ποσό των 150.000€ σε αξία, η «Εύρηκα» συνεχίζει τη μακροχρόνια παράδοσή της να βοηθά συστηματικά ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, μέσω των ιδρυμάτων και οργανισμών που τις στηρίζουν. Πρόκειται για δέσμευση διαρκείας που έχει αναλάβει η ελληνική εταιρεία, στο πλαίσιο των δράσεων Κοινωνικής Ευθύνης που υλοποιεί κάθε χρόνο. Μέσα από αυτές δηλώνει το παρών δίπλα σε συνανθρώπους μας -και κυρίως παιδιά- που έχουν ανάγκη από στήριξη και φροντίδα.

Ν. Ταγαράς: Έρχεται νομοσχέδιο για επενδύσεις με κριτήρια ESG

Στους παράγοντες που οι επενδύσεις προσδίδουν αξία στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον, αναφέρθηκαν οι κ.κ. Νίκος Ταγαράς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Στέφανος Γιουρέλης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Growthfund, μιλώντας στο 1ο Growthfund Summit. «Η ποιότητα και η βιωσιμότητα είναι ψηλά στις προτεραιότητες του Κράτους και προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε σε εξέλιξη ένα νέο νομοσχέδιο που θα φέρει αλλαγές στη διαμόρφωση των κανόνων. Στόχος είναι να διαμορφώσουμε ένα νέο περιβάλλον, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν τα κριτήρια ESG – Enviromental – Society – Governance» τόνισε ο κ. Ταγαράς. Από την πλευρά του ο κ. Γιουρέλης τόνισε ότι: «Έχουν εξασφαλισθεί 400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Σταθερότητας με χρονικό ορίζοντα για ολοκλήρωση του σχεδιασμού το 2025 και υποστήριξη με Προεδρικό Διάταγμα. Αποτελεί μια καλή ευκαιρία για την πατρίδα μας να απορροφήσει άμεσα τους πόρους και να τους αξιοποιήσει γρήγορα, για να είναι αποτελεσματικοί».

APIVITA: επαναπιστοποίηση απο την TÜV HELLAS (TÜV NORD)

Το εφαρμοζόμενο Σύστημα Διαχείρισης της εταιρείας Apivita στο Μαρκόπουλο Αττικής για την τήρηση των Κανόνων Καλής Πρακτικής για την Παραγωγή Καλλυντικών Προϊόντων σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22716:2007 επιθεώρησε και επαναπιστοποίησε η TÜV HELLAS (TÜV NORD). Συγκεκριμένα, ο φορέας πιστοποίησης πραγματοποίησε επιθεώρηση επαναπιστοποίησης σύμφωνα με το ανωτέρω πρότυπο, με πεδίο εφαρμογής την παραγωγή και συσκευασία καλλυντικών προϊόντων. Ο κ. Βασίλης Καρποδίνης, Διευθυντής Παραγωγής της Apivita, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Στο Τμήμα Operations της Apivita δεν αρκούμαστε ποτέ στην απάντηση “έτσι το κάναμε πάντα”. Λειτουργούμε με διαδικασίες που καθορίζουν τις δραστηριότητές μας βασισμένοι στην επιστημονική αιτιολόγηση, έτσι ώστε να μπορούμε να λειτουργούμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο».

Jidoka: Μια ξεχασμένη έννοια στην «καρδιά» του lean

Με ένα «ταξίδι» στην Ιαπωνία και το παράδειγμα της στροφής της Toyota στην παραγωγή με έμφαση στην ποιότητα, ο Καθηγητής Δρ. Daryl Powell, Chief Scientist – SINTEF Manufacturing, εισήγαγε τους συμμετέχοντες στο συνέδριο Lean Manufacturing Conference της Boussias Events, στην έννοια Jidoka. «Όταν ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε το lean στη Δύση ξεχάσαμε την ποιότητα» ανέφερε ο Δρ. Powell, σημειώνοντας πως μιλώντας κανείς πλέον για αυτό, εννοεί τη βελτίωση της διαδικασίας, παραβλέποντας τον ανθρώπινο παράγοντα.
Κάνοντας μια αναδρομή στην Ιαπωνία του περασμένου αιώνα μίλησε για την έννοια του Jidoka, μια ιαπωνική λέξη που σημαίνει αυτοματισμός και πώς βάσει αυτής η Toyota κατάφερε να αλλάξει την ιστορία της. Όπως είπε, η αυτοκινητοβιομηχανία προσέθεσε στη λέξη ακόμη έναν χαρακτήρα που σημαίνει άνθρωπος, εισάγοντας την έννοια του αυτοματισμού με μια ανθρώπινη «χροιά».

Αναλύοντας περαιτέρω, εξήγησε πώς το Toyota Production System (TPS), στηρίζεται σε δύο πυλώνες: την αρχή jidoka, σύμφωνα με την οποία όταν παρουσιαστεί ένα πρόβλημα, η μηχανή σταματά αποτρέποντας την παραγωγή ελαττωματικών προϊόντων και την αρχή Just-in-Time, η οποία, όπως είπε, ενσταλάζει τη σημασία του κόστους στους εργαζόμενους και τους ωθεί να αναζητήσουν το πρόβλημα. Συνδέοντας το TPS με το σύγχρονο lean manufacturing υπογράμμισε πως στην ουσία πρόκειται για ένα σύστημα μάθησης που βάζει τον άνθρωπο στο επίκεντρο. «Αυτό το σύστημα βασίζεται στους ανθρώπους, που εντοπίζουν και λύνουν τα προβλήματα» σημείωσε, επισημαίνοντας πως στο κέντρο του lean θα πρέπει να βρίσκεται η φιλοσοφία του «ψάχνουμε προβλήματα, δεν περιμένουμε να συμβούν» και υπενθυμίζοντας πως «το lean ξεκινά με την ποιότητα».

 

Feri-Tri: Focus σε τεχνολογία, νέες μεθόδους παραγωγής και ενεργειακό

Τριπλή στόχευση έχει για το επόμενο διάστημα η εταιρεία Feri-Tri, η οποία πάνω από 30 χρόνια παράγει, εμπορεύεται και διανέμει χημικά προϊόντα για επεξεργασία νερού και απόνερων και άλλες εφαρμογές. Σύμφωνα με τον κ. Δημήτριο Ασλανίδη, ιδρυτή της Feri-Tri που μίλησε στο INDUSTRY, η εταιρεία αποσκοπεί τόσο στην τεχνολογική της μετεξέλιξη όσο και στη διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων της, υιοθετώντας μεθόδους παραγωγής φιλικές προς το περιβάλλον και εστιάζοντας παράλληλα στην αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους.

Έμφαση στο προϊόν
«Τα επόμενα χρόνια η εταιρεία στοχεύει να οργανωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο στα θέματα τεχνολογίας πληροφορίων ώστε να πετύχει την ορθότερη οργάνωση αποθηκών, τη γρηγορότερη δυνατή εξυπηρέτηση και την απαραίτητη ιχνηλασιμότητα για όλα της προϊόντα. Επίσης, στοχεύει στην έναρξη παραγωγής μιας σειράς νέων προϊόντων και στην αλλαγή μεθόδου παραγωγής παλαιότερων προϊόντων, με πιο φιλικές διαδικασίες προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον» σημειώνει ο κ. Ασλανίδης. Ήδη κατά το 2023 η Feri-Tri διεύρυνε την γκάμα της με νέα προϊόντα που δρουν αναγωγικά κατά του καρκινογενούς εξασθενούς χρωμίου και αλλά και πιο εξελιγμένα κροκιδωτικά προϊόντα. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως στους στόχους της είναι κι η αναδιοργάνωση του χημικού της εργαστηρίου, ώστε να καλύπτει μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της εταιρείας και των πελατών της σε χημικές αναλύσεις και τεστ εξειδικευμένων δοκιμών.

Ευρεία ενεργειακή στρατηγική
Εξειδικεύοντας στο ζήτημα του ενεργειακού ο κ. Ασλανίδης αναλύει διεξοδικά τη στρατηγική της Feri-Tri, η οποία βασίζεται στους εξής τέσσερις πυλώνες: Καταγραφή – Παρακολούθηση: Κατηγοριοποίηση των ενεργοβόρων μηχανών, κινητήρων και αεροσυμπιεστών σε σχέση με το χρόνο απόκτησης, παρακολούθηση και μέτρηση κατανάλωσης ενέργειας εντός της μονάδας σε όλες τις μορφές (ηλεκτρική, καύσιμα κ.ά.), καθώς και της χρήσης νερού, παρακολούθηση και καταμέτρηση καυσίμων των μεταφορικών μέσων.

Αντικατάσταση ή επισκευή: Σταδιακή αντικατάσταση μηχανημάτων, κινητήρων, οχημάτων, ανυψωτικών μηχανημάτων και μέσων εσωτερικής μεταφοράς με λιγότερο ενεργοβόρα, νεότερης τεχνολογίας. ελτιστοποίηση: Κύριος στόχος είναι η βελτιστοποίηση όλων των διαδικασιών και των δρομολογίων ώστε να επιτυγχάνεται μείωση της καταναλωθείσας ενέργειας ανά τόνο πωληθέντων προϊόντων. Παράδειγμα τέτοιων βελτιώσεων μπορεί να είναι η επανάχρηση νερού και υλικών συσκευασίας, η χρήση μεταφορικών επιχειρήσεων (groupage) όπου είναι δυνατόν, ο έλεγχος συντελεστή απώλειας ρεύματος κτλ.

Επενδύσεις ενεργειακής εξοικονόμησης: Η εταιρεία έχει σχεδιάσει επενδύσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των αποθηκών του κεντρικού κτιρίου και του υποκαταστήματος, για συλλογή και επαναχρησιμοποίηση νερού της παραγωγικής διαδικασίας, όπου είναι δυνατόν, καθώς και έναρξη χρήσης φυσικού αερίου. Τέλος, όσον αφορά τις οικονομικές επιδόσεις της, αν και ακόμα η αγορά των χημικών παραμένει σε μια αστάθεια και αβεβαιότητα για πολλά είδη, η Feri-Tri κατάφερε να κρατήσει σημαντικούς προμηθευτές και να εξασφαλίσει μειωμένες τιμές σε σχέση με την προηγούμενη χρήση για τα περισσότερα από αυτά. «Έτσι, και παρ’ όλες τις χαμηλότερες τιμές πώλησης το 2023 σε σχέση με το 2022 για πολλά από τα είδη που παράγουμε ή διακινούμε, αναμένεται διατήρηση του συνολικού τζίρου στα επίπεδα του 2022 και αύξηση των πωληθέντων ποσοτήτων και της συνολικής κερδοφορίας» καταλήγει ο κ. Ασλανίδης.

ΔΕΣΦΑ: Σύμβαση με Σωληνουργεία Κορίνθου για αγωγό μεταφοράς υδρογόνου

Η Σωληνουργεία Κορίνθου ανέλαβε σύμβαση αξίας άνω των 27 εκατ. ευρώ από τον Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Αερίου (ΔΕΣΦΑ), για την κατασκευή και προμήθεια περίπου 56χλμ. σωλήνων χάλυβα ευθείας ραφής βυθισμένου τόξου (LSAW), 30 ιντσών, για την ανάπτυξη του ελληνικού μέρους της Διασύνδεσης Φυσικού Αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας (IGNM). Η ανάπτυξη του IGNM θα ενισχύσει περαιτέρω τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού πόλου, καθώς θα δημιουργήσει νέες ενεργειακές διαδρομές για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και παράλληλα θα αξιοποιήσει τις υποδομές φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ, όπως ο τερματικός σταθμός LNG στη Ρεβυθούσα και το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, αλλά και θα παράσχει πρόσβαση στην εισαγωγή LNG από πολλαπλές πηγές, ενισχύοντας τη διαφοροποίηση και την ασφάλεια του εφοδιασμού στην περιοχή.

Πρόκειται για τον δεύτερο αγωγό στην Ελλάδα που θα μπορεί να μεταφέρει έως και 100% υδρογόνο και θα αποτελεί μέρος του άξονα υδρογόνου της χώρας, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς υδρογόνου για τη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Αυτή η συνεργασία για την ανάπτυξη υποδομής για τη μεταφορά υδρογόνου δημιουργεί τη βάση για μια ισχυρή αγορά υδρογόνου στην περιοχή. Η υλοποίηση τέτοιων βασικών επενδύσεων επιτρέπει τη μεταφορά «ανανεώσιμων» αερίων, οδηγώντας στην ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής.

Ο νέος αγωγός υψηλής πίεσης του ΔΕΣΦΑ θα εκτείνεται από τη Νέα Μεσημβρία έως τα σύνορα Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, ανατολικά των Ευζώνων/ Γευγελής, όπου θα εγκατασταθεί Συνοριακός Μετρητικός Σταθμός και θα συνδεθεί με το Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Βόρειας Μακεδονίας. Ο αγωγός θα είναι πιστοποιημένος για μεταφορά έως και 100% υδρογόνου. Σύμφωνα με την προδιαγραφή ASME B31.12 Option B, η συνεργασία μεταξύ της Σωληνουργεία Κορίνθου και του ΔΕΣΦΑ παρέχει λύση για την ασφαλή μεταφορά υδρογόνου σε υψηλές πιέσεις. Ολόκληρη η ποσότητα των πιστοποιημένων για την μεταφορά υδρογόνου, σωλήνων χάλυβα 30 ιντσών και, θα κατασκευαστεί στις εγκαταστάσεις της Σωληνουργεία Κορίνθου στη Θίσβη, Βοιωτίας. Η προμήθεια περιλαμβάνει επίσης εσωτερική και εξωτερική αντιδιαβρωτική επένδυση (τριών στρωμάτων), που θα πραγματοποιηθούν στο ίδιο εργοστάσιο.

Κορωνάκης: Από τα σχοινιά στα καλώδια και στον τζίρο των €90 εκατ.

Περαιτέρω βελτίωση των επιδόσεών της αναμένει φέτος η Δ. Κορωνάκης ΑΒΕΕ, διατηρώντας μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και αξιοποιώντας το εργοστάσιο της «Καλώδια Ξάνθης» που προσέθεσε στο δυναμικό της πριν την πανδημία. Η βιομηχανία κατασκευής συνθετικών σχοινιών και συρματόσχοινων ιδρύθηκε το 1967 και είναι μια 100% οικογενειακή επιχείρηση που εξυπηρετεί τους κλάδους της ναυτιλίας, της βιομηχανίας, των offshore θαλασσίων κατασκευών, του yachting και της ιχθυοκαλλιέργειας. Τα προϊόντα της παράγονται στην Ελλάδα, ενώ τα τελευταία χρόνια εισήλθε στον κλάδο των ηλεκτρικών καλωδίων, με την εξαγορά της μονάδας «Καλώδια Ξάνθης».

Σύμφωνα με τις πρόσφατα δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, στη χρήση του 2022 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας «εκτοξεύθηκε» κατά 39%, στα €91,1 εκατ. (από 65,6 εκατ. το 2021), με τα προ φόρων κέρδη στα 24,3 εκατ., αυξημένα κατά 45%. Σε αυτό, σύμφωνα με τη Διοίκηση συνέβαλαν οι μέθοδοι παραγωγής που ευνοούν τη συγκράτηση του κόστους, διατηρώντας την υψηλή ποιότητα, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή υλοποιήθηκαν επενδύσεις ύψους €2,4 εκατ. σε πάγιο εξοπλισμό. Για τη χρήση που διανύουμε η διοίκηση της Κορωνάκης εμφανίζεται αισιόδοξη για την περαιτέρω βελτίωση της πορείας της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δ. Κορωνάκης βραβεύτηκε πρόσφατα για τις επιδόσεις της στον διεθνη οικονομικο στιβο στα Βραβεία Επιχειρηματικότητας «Κούρος», ενώ ήταν ανάμεσα στους «Πρωταγωνιστες της Ελληνικης Οικονομιας».

 

Η Παπαστράτος επενδύει €10 εκατ. στην ενεργειακή αναβάθμιση του εργοστασίου της

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, Γιώργος Μαργώνης, ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη «πράσινη» επένδυση στην ιστορία της Παπαστράτος, συνολικού ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο ετήσιο Οικονομικό Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Η στρατηγική αυτή επένδυση, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τους πρώτους μήνες του 2025, εντάσσεται στο πρόγραμμα Zero Carbon Tech της μητρικής εταιρείας Philip Morris International (PMI) και στοχεύει στη μείωση κατά 30% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα του εργοστασίου της Παπαστράτος μέχρι το 2025.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της εταιρείας, μέχρι τις αρχές του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οροφές του εργοστασίου, αντλιών θερμότητας, καθώς και – βιομηχανικού τύπου – ηλεκτρικού μπόιλερ. Με την ενεργειακή αναβάθμιση του εργοστασίου της, η Παπαστράτος θα επιτύχει μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και κάλυψη σημαντικού μέρους των ενεργειακών της αναγκών χωρίς την απαίτηση ορυκτών καυσίμων ως πρώτες ύλες. Στο πλαίσιο του προγράμματος Zero Carbon Tech η PMI θα επενδύσει συνολικά 120 εκατομμύρια ευρώ στα εργοστάσιά της, προσεγγίζοντας ακόμη περισσότερο την πραγμάτωση του στρατηγικού της οράματος για τη βιώσιμη Βιομηχανία του Μέλλοντος (Manufacturing of the Future).

Το εργοστάσιο της Παπαστράτος είναι ένα από τα πρώτα που θα υλοποιήσουν αυτή την επένδυση, πιστοποιώντας τον κομβικής σημασίας ρόλο της Παπαστράτος στο στρατηγικό σχεδιασμό της PMI. «Σε συνέχεια της μεγάλων επενδύσεων των τελευταίων ετών, ύψους 700 εκατ. ευρώ, ανακοινώνουμε τη μεγαλύτερη πράσινη επένδυση στην ιστορία μας, που στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση του εργοστασίου μας. Η “έξυπνη” βιομηχανία είναι εξ ορισμού άμεσα συνδεδεμένη με τη βιωσιμότητα. Για εμάς στην Παπαστράτος, η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι ούτε εναλλακτική λύση ούτε ζήτημα επιβολής. Είναι μονόδρομος και δική μας συνειδητή επιλογή. Είναι η ίδια η στρατηγική μας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μαργώνης.