Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε την πρώτη δημοπρασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου για τη στήριξη της παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου στην Ευρώπη, με αρχικά έσοδα από την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών ύψους 800 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διοχετευθούν μέσω του Ταμείου Καινοτομίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο πλαίσιο της πιλοτικής δημοπρασίας, οι παραγωγοί ανανεώσιμου υδρογόνου, όπως ορίζεται στην οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις της, μπορούν να υποβάλουν προσφορές για στήριξη από την ΕΕ για συγκεκριμένο όγκο παραγωγής υδρογόνου. Οι προσφορές θα πρέπει να βασίζονται σε προτεινόμενη πριμοδότηση τιμής ανά χιλιόγραμμο παραγόμενου ανανεώσιμου υδρογόνου, με ανώτατο όριο τα 4,5 ευρώ/kg. Οι προσφορές μέχρι αυτή την τιμή, οι οποίες συμμορφώνονται επίσης με άλλες απαιτήσεις καταλληλότητασ, έως ότου εξαντληθεί ο προϋπολογισμός της δημοπρασίας. Τα επιλεγμένα έργα θα λάβουν τη χορηγούμενη επιδότηση επιπλέον των εσόδων της αγοράς που παράγουν από τις πωλήσεις υδρογόνου, για διάστημα έως και 10 ετών. Μόλις τα έργα υπογράψουν τις συμφωνίες επιχορήγησης, θα πρέπει να αρχίσουν να παράγουν ανανεώσιμο υδρογόνο εντός πέντε ετών.
Issue: Industry0607
Nissan: Επενδύσεις $2,5 δισ. για παραγωγη στο ηνωμενο βασιλειο
Στη Βρετανία αποφάσισε να επενδύσει περαιτέρω η Nissan, διοχετεύοντας 1,4 δισ. δολάρια στο εργοστάσιο που διαθέτει εκεί, με σκοπό την κατασκευή ηλεκτρικών εκδόσεων δύο μοντέλων. Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε την Παρασκευή ότι τα σχέδιά της για ηλεκτρικές εκδόσεις των Qashqai και Juke, που παράγονται στο Σάντερλαντ στη βορειοανατολική Αγγλία, θα απαιτούσαν συνολική επένδυση έως και 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου ενός τρίτου εργοστασίου μπαταριών στη Βρετανία και κατασκευές έργων υποδομής. Το έργο αναμένεται να λάβει υποστήριξη από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με το CNN. Η Nissan κατασκευάζει το ηλεκτρικό της μοντέλο Leaf στο Σάντερλαντ εδώ και χρόνια και θα συνεχίσει να το κάνει, με μπαταρίες που προμηθεύεται από ένα μικρό εργοστάσιο στην περιοχή. Το 2021, η εταιρεία ανακοίνωσε μια επένδυση 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή μία δεύτερης μονάδας παραγωγής μπαταριών 9 GWh στο Σάντερλαντ με τον Κινέζο εταίρο Envision AESC.
Ανακύκλωση: Ανάγκη συνεργασιών και ολιστικής προσέγγισης
«Το γραμμικό μοντέλο αποδεικνύεται μη βιώσιμο σε βάθος χρόνου, ενώ η Κυκλική Οικονομία, που έχει τις λύσεις για το περιβάλλον και την αειφορία, δεν προχωρά στη χώρα μας με τον ρυθμό που θα έπρεπε. Απόδειξη οι χαμηλοί δείκτες ανακύκλωσης. Είμαστε μπροστά σε μια υπόθεση που απαιτεί τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών και η βιομηχανία πλαστικών επιθυμεί να συμβάλει αποφασιστικά. Το Συνέδριο Plastainability, που φέτος ξεκινά, θέλει να διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο. Είναι η απόδειξη της αφοσίωσης του κλάδου μας να αποτελέσει μέρος της λύσης», τόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ), Βασίλης Γούναρης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Plastainability2023.
Στο Στρογγυλό Τραπέζι με τίτλο «Οδικός χάρτης για την επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων και του Green Deal», ο Γιώργος Αμανάκης, Προϊστάμενος Ανακύκλωσης της Πλαστικά Κρήτης, περιέγραψε την επένδυση που έχει πραγματοποιήσει η εταιρεία στη μηχανική ανακύκλωση των προϊόντων της. Ο Άρης Γκορόγιας, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών, Τεχνικός Σύμβουλος της Thermolysis, αναφέρθηκε στη χημική ανακύκλωση με πυρόλυση, η οποία «αποτελεί μια νέα τεχνολογία που προσελκύει επενδύσεις – βρίσκονται σε εξέλιξη 44 επενδύσεις σήμερα στην Ευρώπη». Ο Σταύρος Θεοδωρόπουλος, μέλος Δ.Σ. Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων (ΣΕΠΑΝ), αφού αναρωτήθηκε: «Τι μπορεί να ανακυκλωθεί;» εξέφρασε τη θέση ότι υπάρχουν όρια, «αλλά διέξοδο μπορεί να αποτελέσει η ενεργειακή αξιοποίηση». Ο Γιώργος Ηλιόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ) υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι να τηρείται η ιεραρχία της διαχείρισης αποβλήτων, ξεκινώντας από την πρόληψη και πηγαίνοντας στη διαλογή στην πηγή, την οποία χαρακτήρισε «μεγάλο ασθενή». Ο Γιάννος Μητσός, Συντονιστής Θέσεων και Περιεχομένου του ΣΕΒ, έκλεισε με αναφορές στην πράσινη μετάβαση και τη σημασία της για τις επιχειρήσεις.
Η Οικονομία του Υδρογόνου: Προοπτικές, Δυνατότητες και Ευκαιρίες για την Ελλάδα
Με τη συμμετοχή 30 διακεκριμένων επιστημόνων & θεσμικών εκπροσώπων θα πραγματοποιηθεί το Hydrogen Conference, Η Οικονομία του Υδρογόνου: Προοπτικές, Δυνατότητες και Ευκαιρίες για την Ελλάδα. Οι κορυφαίες προσωπικότητες του κλάδου του Υδρογόνου συμμετέχουν στο Hydrogen Conference που διοργανώνεται την Τρίτη, 28 Νοεμβρίου στο Sofitel Athens Airport από την BOUSSIAS events και το περιοδικό Manufacturing. Την ημέρα του συνεδρίου θα ανοίξουν με χαιρετισμό και τοποθετήσεις τους ο Χρήστος Σταϊκούρας, Υπ. Υποδομών και Μεταφορών και ο Κωνσταντίνος Τσιμάρας, Board Member, Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).
Θα ακολουθήσουν οι παρακάτω πέντε ενότητες με ομιλίες, one-to-one discussion και πάνελ συζήτησης με πρακτικά παραδείγματα και best practices από experts ελληνικών και διεθνών βιομηχανιών, καθώς και θεσμικών φορέων: «Η Στρατηγική & η Πολιτική του Υδρογόνου: στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ελλάδα & στις Επιχειρήσεις», «Υποδομές, Κόστος & Χρηματοδότηση: Νέες Τεχνολογίες & Προοπτικές Αύξησης Απόδοσης και Μείωσης Κόστους στην Παραγωγή (upstream), στη Μεταφορά (midstream) & στον Εφοδιασμό (downstream)», «Η Επιχειρηματικότητα (μεγάλη & μικρή) και οι Νέες Ευκαιρίες στην Εγχώρια και Διεθνή Αγορά του Υδρογόνου: στην Παραγωγή (upstream), στη Μεταφορά (midstream) & στον Εφοδιασμό (downstream)», «Το Υδρογόνο στις Μεταφορές και στη Βιομηχανική Παραγωγή: Βέλτιστη Μορφή Χρήσης (αέριο, συμπιεσμένο, υγροποιημένο και υποκατάστατα – αμμωνία). Ασφάλεια Μεταφορών, Περιβαλλοντικά Οφέλη, Προκλήσεις, Καλές Πρακτικές & Αποδοτικές Λύσεις», «Ενημέρωση, Ευαισθητοποίηση, Εκπαίδευση, Κατάρτιση: τα Απαραίτητα Προσόντα & Εργαλεία για μία Επιτυχημένη Μετάβαση στη
Νέα Εποχή». Επισκεφθείτε τη σελίδα του συνεδρίου.
Λουκία Σαράντη: Το συνέδριο ενεργοποίησε τις επενδυτικές προοπτικές της Β. Ελλάδας
H κα. Λουκία Σαράντη, Προέδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) μίλησε αποκλειστικά για τις θετικές εντυπώσεις που άφησε η φετινή διοργάνωση. Με την ίδια να δηλώνει ότι: «Θεωρώ εξαιρετικά επιτυχές το Συνέδριο του ΣΒΕ Thessaloniki Summit 2023, στο οποίο συμμετείχαν περισσότερο από 80 ομιλητές υψηλού κύρους. Οποιοσδήποτε το παρακολούθησε απέκτησε μια φερέγγυα και εις βάθος αντίληψη των ευκαιριών και προκλήσεων της ελληνικής επιχειρηματικότητας και ειδικότερα της βιομηχανίας στην παρούσα συγκυρία». Στην κεντρική θεματική του συνεδρίου, για την ευημερία και ασφάλεια στην ΝΑ Ευρώπη, επισημαίνεται η επιβεβαίωση του Υπουργού Εξωτερικών, Γεώργιου Γεραπετρίτη, ότι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ αποτελεί διαχρονική προτεραιότητα για την χώρα. Η ίδια τόνισε επίσης τα λόγια του Υπουργού ότι η Ελληνική κυβέρνηση και Πολιτεία εκλαμβάνει την Θεσσαλονίκη «ως μια έδρα επισπεύδουσα για όλες τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια».
Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, και σύνεδροι με γνώση της περιοχής, ανέδειξαν ως μοναδική ευκαιρία τη βούληση της ΕΕ να ενεργοποιήσει την ενταξιακή διαδικασία των Δυτικών Βαλκανίων, υπό το πρίσμα του πολέμου στην Ουκρανία και άρα της ανάγκης της επέκτασης της σταθερότητας. «Λαμβανομένου υπόψη την κόπωση των πληθυσμών των χωρών της περιοχής με το μακρύ ταξίδι του Ευρωπαϊκού προορισμού τους, το Συνέδριο ενεργοποίησε όλους μας αναφορικά με την σημασία της αναζωογόνησης της Ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων: Προοπτική εξέχουσας σημασίας, μια που υπόσχεται αναβαθμισμένες μεταφορικές υποδομές άρα βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας, ιδίως της Βόρειας Ελλάδας, και αύξηση του εισοδήματος στη γειτονιά μας, άρα ενίσχυση της ζήτησης για ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες» επισήμανε η κα Σαράντη.
Συναφώς, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας ανέδειξε, σύμφωνα με τη κα Σαράντη, την αναβαθμισμένη σιδηροδρομική διασύνδεση των λιμένων Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης ως προτεραιότητα. Εκπρόσωπος της ΕΕ υπογράμμισε ότι για τα δίκτυα μεταφορών στην περιοχή το πρόβλημα είναι η ωρίμανση των έργων και όχι οι πόροι, που είναι πλέον διαθέσιμοι, μια που αυτά τα δίκτυα εξυπηρετούν την γεωπολιτική ανάγκη της ΕΕ για την δημιουργία αλυσίδων παραγωγής που είναι είτε εγγύς είτε εντός της Ένωσης.
Η κα Σαράντη αναφέρθηκε επίσης και σε μια άλλη θεματική του Συνεδρίου, που αποτέλεσε η κάλυψη των αναγκών της ελληνικής αγοράς εργασίας, απαραίτητη για την διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης. Καλύφθηκε μια ευρύτατη θεματική, από την ελκυστικότερή φορολογικά επανένταξη συνταξιούχων στην εργασία, στην οποία αναφέρθηκε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, στη μεταφορά δεξιοτήτων, όπως στην πληροφορική, σε άτομα με συναφή εκπαίδευση, τον αναπροσανατολισμό πόρων σε γνωστικά αντικείμενα υψηλής ζήτησης στην ανώτατη παιδεία, και την προσέλκυση προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης, μέσω της διεθνοποίησής των ΑΕΙ.
«Αναφορικά με την ελκυστικότητα της Βόρειας Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Σκρέκας διαπίστωσε ότι η προσέλκυση αλλοδαπών επενδύσεων και γενικότερα η δημιουργία θέσεων εργασίας με ικανοποιητικές απολαβές αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την ικανότητα νέων ζευγαριών να μείνουν και να κάνουν οικογένεια στην Ελλάδα» υπογράμμισε η κα Σαράντη. Τέλος, τονίσθηκε, σύμφωνα με την ίδια ότι η προσέλκυση αυτών των επενδύσεων, που βασίζονται σε δυναμικά αναπτυσσόμενες δεξιότητες, όπως της Τεχνητής Νοημοσύνης, απαιτεί από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να αυξήσουν, με ποσοτικούς και ποιοτικούς όρους, το ανθρώπινο δυναμικό που κατέχει τέτοιες δεξιότητες.
Συστάθηκε η Ένωση Βιομηχανιών Χάρτου Ελλάδας
Στα πλαίσια συνεργασίας του συνόλου των βιομηχανιών χάρτου της χώρας μας και προκειμένου για την ανάπτυξη από κοινού δράσεων στην ελληνική και διεθνή αγορά, πραγματοποιήθηκε η σύσταση της Ένωσης Βιομηχανιών Χάρτου Ελλάδας. Πρόκειται για Αστική Εταιρεία Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα με τον διακριτικό τίτλο Ε.ΒΙ.Χ.Ε. και απαρτίζεται από τις εταιρείες: ΜΕΛ – Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου, Intertrade Hellas, Sonoco Hellas, MAXI ABEE, El Pack, SER.PA.M., Sofidel και Unipack Hellas.
Το ΔΣ αποτελούν οι:
– Θεοχάρης Δημήτριος (ΜΕΛ Μ.Α.Ε.), Πρόεδρος.
– Ντεληδήμος Ιωάννης (Intertrade Hellas), Μέλος.
– Τσακιρίδης Ιωάννης (Sonoco Hellas), Ταμίας.
– Παπαδόπουλος Ηλίας (MAXI ABEE), Μέλος.
– Σπυράκης Ευάγγελος (El Pack), Γραμματέας.
– Cavalli Angelo (SER.PA.M.), Μέλος.
– Μολοχίδης Γεώργιος (Sofidel), Μέλος.
– Μπόγδανος Άγγελος (Unipack Hellas), Μέλος.
Intercomm Foods: Εντός του 2024 αναμένεται η λειτουργία του νέου εργοστασίου την ολοκλήρωσή του μέσα στο 2024.
Συνεχίζει τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του εργοστασίου στον Ευαγγελισμό Λάρισας η Intercomm Foods Α.Ε., με στόχο Η κυρίως εξαγωγική εταιρεία τροφίμων, η οποία παράγει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας αναπτύσσοντας παράλληλα την κύρια μάρκα της με την ονομασία «Δελφοί», διαθέτει το εργοστάσιο παραγωγής ελιών και φρούτου που βρίσκεται στο 8ο χλμ. Λαρίσης Συκουρίου, το εργοστάσιο ελιών που βρίσκεται στο Κομπότι της Άρτας και το εργοστάσιο παραγωγής ελιάς στον Ευαγγελισμό Λάρισας. Μάλιστα, από το 2019, η Intercomm Foods ξεκίνησε την πραγματοποίηση επένδυσης στο εργοστάσιο στο 8ο χλμ Λαρίσης Συκουρίου, η οποία έχει ενταχθεί στον Επενδυτικό νόμο Ν.4399/2016 και αφορά τη βελτίωση του μηχανολογικού εξοπλισμού καθώς και των κτιριακών εγκαταστάσεων.
Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση για τη χρήση 2022, η λαρισινή εταιρεία συνεχίζει την κατασκευή του εργοστασίου στον Ευαγγελισμό Λάρισας και αναμένεται εντός του 2024 η λειτουργία του. Με την παραγωγική δυναμική του νέου εργοστασίου η διοίκηση αναμένει να αυξηθεί σημαντικά το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, καθώς θα μειωθεί σημαντικά η εξάρτησή της από προμηθευτές που αναλαμβάνουν την παραγωγή προϊόντων φασόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Intercomm Foods πέτυχε πέρσι αύξηση του τζίρου της στα 103,7 εκατομμύρια ευρώ (έναντι 94,5 εκατ. το 2021), με τα αποτελέσματα προ φόρων αυξημένα κατά 168,61% στα 8,6 εκατ. ευρώ.
ΚΡΙ-ΚΡΙ: Το καλό εννεάμηνο έφερε αναθεώρηση των προβλέψεων για το 2023
Με οδηγό τον κλάδο γιαουρτιού και σταθερό βηματισμό στον κλάδο του παγωτού, η βιομηχανία γάλακτος ΚΡΙ-ΚΡΙ έκλεισε το εννεάμηνο του 2023, με αυξημένο τζίρο κατά 28,7%, στα 176,67 εκατ. ευρώ έναντι 137,26 εκατ. ευρώ το 2022. Αξιοσημείωτη είναι και η αύξηση στα καθαρά κέρδη μετά από φόρους, τα οποία ανήλθαν σε 30,19 εκατ. ευρώ, έναντι 5,93 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2022. Στον κλάδο γιαουρτιού συνολικά οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά +34,8% σε αξία και +15,4% σε όγκο. Στις αγορές του εξωτερικού, οι πωλήσεις παρουσιάζουν ισχυρή διψήφια ανάπτυξη +39,5%, ξεπερνώντας τα 75,5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, πολύ ισχυρή ανάπτυξη εμφανίζουν οι πωλήσεις γιαουρτιού και στην εγχώρια αγορά, κατά +29,4%, ξεπερνώντας τα 60 εκατ. ευρώ.
Στον κλάδο του παγωτού, στην εγχώρια αγορά, οι πωλήσεις εμφανίζουν μεταβολή +15,1%. Το μερίδιο αγοράς των παγωτών αυξήθηκε κατά +0,5 ποσοστιαίες μονάδες σε όγκο (13,0%) και μειώθηκε κατά -0,3 ποσοστιαίες μονάδες σε αξία (14,0%). Για το υπόλοιπο της χρήσης 2023, η διοίκηση της ΚΡΙ-ΚΡΙ εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η ισχυρή ανάπτυξη των οικονομικών της μεγεθών. Έτσι, προχωρά και σε νέα αναπροσαρμογή των προβλέψεων της για τα ετήσια αποτελέσματα. Βάσει της αναθεωρημένης πρόβλεψης της Διοίκησης για το 2023, οι συνολικές πωλήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 210 εκατ. ευρώ, ενώ τα Κέρδη προ φόρων, τόκων (EBIT) εκτιμάται πως θα διαμορφωθούν στο εύρος 41 – 44 εκατ. ευρώ.
Τι έφερε η επένδυση 2 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο για την Rontis Hellas
Οι επενδύσεις στην παραγωγή αλλά και οι συμβάσεις, νέες και πολυετείς, έφεραν για ακόμη μία χρονιά θετικά αποτελέσματα στην Rontis Hellas Α.Ε.Β.Ε., μέλος του Ομίλου Rontis Corporation SA. Η βιομηχανία ιατροφαρμακευτικών ειδών σημείωσε για το 2022 τζίρο ύψους 64.517.042 ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση της τάξης του 24% περίπου σε σχέση με την προηγούμενη χρήση του 2021 (52.048.954 ευρώ). Η αύξηση των πωλήσεων της εταιρείας, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα για την περασμένη χρονιά, οφείλεται τόσο σε καινούργιες συμβάσεις του ιατροτεχνολογικού και του φαρμακευτικού τμήματος, όσο και σε διεκπεραίωση των ήδη υπογεγραμμένων που αφορούν στην παραγωγή προϊόντων και την πώληση φακέλων. Επιπλέον, σημαντική θετική επίδραση προήλθε και από την απόδοση της επένδυσης του εργοστασίου παραγωγής φαρμάκων.
Επέκταση εγκαταστάσεων
Η Rontis Hellas κατά το περασμένο έτος συνέχισε την επέκταση των κτιριακών της εγκαταστάσεων στο χώρο του ιδιόκτητου εργοστασίου της στην Βιομηχανική Περιοχή Μακροχωρίου Λάρισας και επένδυσε στην αγορά, κυρίως μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης, νέου εξοπλισμού σε μηχανήματα και επιστημονικά όργανα. Σημειώνεται πως στον ανωτέρω χώρο υφίσταται μονάδα παραγωγής ενδοαγγειακών καθετήρων, μονάδα παραγωγής και συσκευασίας φαρμάκων και αποθήκη ετοίμων προϊόντων και Α’ και Β’ υλών. Αναλυτικότερα, διενεργήθηκαν επενδύσεις σε ενσώματα περιουσιακά στοιχεία που αφορούν, αφενός εργασίες επέκτασης του εργοστασίου στην Λάρισα αξίας άνω των 2 εκατ. ευρώ και αφετέρου αγορά μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού για τα εργαστήρια του τμήματος έρευνας & ανάπτυξης και του τμήματος παραγωγής αξίας 760 χιλ. ευρώ περίπου. Τέλος, κατά τη διάρκεια του 2022 υπογράφηκαν και νέες συμφωνίες ανάπτυξης φαρμάκων και παραγωγής με πελάτες, φαρμακευτικές εταιρείες κυρίως του εξωτερικού, καθώς και νέα συμβόλαια τόσο με ελληνικές όσο και με ξένες εταιρείες του χώρου.