Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας (MoU) με τον Δημόκριτο, υπέγραψαν στις η Naval Group και η Naval Group Hellas, θυγατρική της εταιρείας στην Ελλάδα. H θυγατρική, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Μάιο του 2023 στην Αθήνα με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και Γάλλων εταίρων, αποτελεί τον πυλώνα του μακροπρόθεσμου αποτυπώματος της Naval Group στην Ελλάδα. Μία από τις δραστηριότητές της είναι η ανάπτυξη έργων Έρευνας & Ανάπτυξης σε συνεργασία με Έλληνες εταίρους. Η υπογραφή αυτού του Μνημονίου είναι ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Issue: Industry0606
HELLENiQ ENERGY: Δωρεάν πετρέλαιο σε παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής
Η HELLENiQ ENERGY στηρίζει και αυτόν τον χειμώνα τη Δημόσια Υγεία προσφέροντας – μέσω της θυγατρικής εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ – δωρεάν πετρέλαιο θέρμανσης ΕΚΟ, στα μεγαλύτερα Δημόσια Παιδιατρικά Νοσοκομεία της Αττικής,
«Η Αγία Σοφία», «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού» και «Παίδων Πεντέλης». Η συγκεκριμένη δράση θα υλοποιηθεί από την HELLENiQ ENERGY στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κύμα Ζεστασιάς», το οποίο εντάσσεται στις σημαντικές δράσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας που κάθε χρόνο δρομολογεί η εταιρεία.
Εγκαίνια του μεγαλύτερου σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα
Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ανακοινώθηκε η συνεργασία μεταξύ ΚΠΙΣΝ, Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας (ΦΑΕΕΕ) και Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ – επίσημου εισαγωγέα Jaguar, Range Rover, Defender και Discovery – για τη δημιουργία του μεγαλύτερου σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα με 50 θέσεις για ταυτόχρονη φόρτιση. Η πρώτη φάση του έργου ξεκινά με τη λειτουργία 24 θέσεων στο ισόγειο του χώρου στάθμευσης του ΚΠΙΣΝ – συμπεριλαμβανομένων δύο θέσεων στη ζώνη ΑμεΑ-, ενώ εντός του 2024 το έργο θα ολοκληρωθεί με συνολικά 50 σημεία φόρτισης, όλα με ισχύ έως 22kW (AC). Σε μια κοινή προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση του κοινού προς την πράσινη μετάβαση, η νέα αυτή υπηρεσία λειτουργεί σε 24ωρη βάση και παρέχεται δωρεάν στους επισκέπτες του ΚΠΙΣΝ για έναν χρόνο.
Στα €8,4 δισ. οι ευρωπαϊκές δαπάνες για AR/VR ως το 2027
Σε ισχυρό διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης θα τρέξουν οι δαπάνες για λύσεις AR/VR στην Ευρώπη την επόμενη τετραετία. Σύμφωνα με την International Data Corporation (IDC), οι δαπάνες για επαυξημένη πραγματικότητα (AR) και την εικονική πραγματικότητα (VR) θα φτάσουν τα $8,4 δισ. έως το 2027, που μεταφράζεται σε σύνθετο μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 22,4%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, πολλές εταιρείες σχεδιάζουν να κατανείμουν προϋπολογισμούς στο AR και το VR, με σκοπό να διαφοροποιηθούν από τους ανταγωνιστές, να προσφέρουν καινοτόμα προϊόντα κατάλληλα για υβριδικούς χώρους εργασίας και να επιτρέψουν μια κορυφαία εμπειρία πελατών. Η βιομηχανία, οι μεταφορές και οι κατασκευές θα είναι οι κλάδοι που θα δαπανήσουν τα περισσότερα για AR το 2024. Βιομηχανίες, που βασίζονται στην παραγωγή, όπως η μεταποίηση, θα αξιοποιήσουν το AR για λόγους συντήρησης στοιχείων, απομακρυσμένης επικοινωνίας και εκπαίδευσης. «Επιτρέποντας τον εξορθολογισμό, ακόμη και των πιο σύνθετων εργασιών σε πραγματικό χρόνο, το AR συμβάλλει στη βελτιστοποίηση των διαδικασιών σε όλη την αλυσίδα αξίας», σημειώνει η IDC.
Συνεργασία Stellantis και CATL για μπαταρίες LFP
Η αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis και ο κινεζικός κολοσσός EV CATL έκαναν γνωστό με ανακοίνωσή τους, ότι υπέγραψαν προκαταρκτική συμφωνία για την προμήθεια κυψελών και μονάδων μπαταριών, για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη. Σύμφωνα με σχετική δήλωσή στον επίσημο ιστότοπο της Stellantis, οι δύο εταιρείες εξετάζουν επίσης μια πιθανή επένδυση για τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας με ποσοστό 50-50 για την υποστήριξη της στρατηγικής ηλεκτροκίνησης της αυτοκινητοβιομηχανίας. Το Μνημόνιο Συνεργασίας σκιαγραφεί μια μακροπρόθεσμη συνεργασία μεταξύ της CATL και της Stellantis σε δύο στρατηγικά μέτωπα: αφενός τη δημιουργία ενός τολμηρού τεχνολογικού χάρτη πορείας για την υποστήριξη των ηλεκτρικών οχημάτων αιχμής με μπαταρία της Stellantis και αφετέρου τον εντοπισμό των ευκαιριών για περαιτέρω ενίσχυση της αλυσίδας αξίας των μπαταριών. «Το Μνημόνιο Συνεννόησης με το CATL για το μίγμα των μπαταριών LFP είναι ένα άλλο συστατικό στη μακροπρόθεσμη στρατηγική μας για την προστασία της ελευθερίας της κινητικότητας για την ευρωπαϊκή μεσαία τάξη», δήλωσε ο CEO της Stellantis, Carlos Tavares.
ΔΕΣΦΑ: Η στρατηγική για ένα μέλλον μηδενικών ρύπων
Σταθερά βήματα προς ένα ενεργειακά καθαρό μέλλον μέσω της διαρκούς εξέλιξης του συστήματός του και της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των λειτουργιών του πραγματοποιεί ο ΔΕΣΦΑ, όπως αποτυπώνεται στην Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης για το 2022. Ο ΔΕΣΦΑ προχώρησε στη σύνταξη και δημοσίευση της πρώτης Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης, όπου καταγράφονται οι επιδόσεις, η στρατηγική και οι πρωτοβουλίες του σε θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με τους δείκτες βιωσιμότητας των Ηνωμένων Εθνών. Λαμβάνοντας υπόψη τους παραπάνω άξονες, οι βασικότερες επιδόσεις του ΔΕΣΦΑ για το 2022 συνοψίζονται στα εξής:
• Προώθηση της ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου σε περιοχές που δεν είχαν μέχρι πρότινος πρόσβαση, επιτρέποντας την αύξηση της συμμετοχής του φυσικού αερίου στο συνολικό ενεργειακό μείγμα της χώρας.
• Μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του ΔΕΣΦΑ και των άμεσων και έμμεσων εκπομπών των θερμοκηπίου από όλες τις εγκαταστάσεις της εταιρείας.
• Υιοθέτηση της μεθοδολογικής προσέγγισης Net Zero Plan, το οποίο εγκρίθηκε μέσα στο 2023 και προβλέπει τη μείωση κατά 50% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030 και την επίτευξη ανθρακικής ουδετερότητας έως το 2040.
• Επιτάχυνση της κατασκευής αγωγού υψηλής πίεσης Δυτ. Μακεδονίας, από τους πρώτους στην Ευρώπη με πιστοποίηση για μεταφορά υδρογόνου έως και 100%.
• Αύξηση των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις κατά 30% σε σχέση με το 2019.
• Πραγματοποίηση πολλαπλών δράσεων για την ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και την εκπαίδευσή τους σε θέματα εργασιακής ασφάλειας και υγείας.
• Υλοποίηση δράσεων εθελοντισμού με στόχο να ενισχύσουν το θετικό αποτύπωμα του ΔΕΣΦΑ στις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται.
H Γ. Καρούντζου μιλά αποκλειστικά για τα μελλοντικά πλάνα της εταιρείας
JTI: 40 εκατ. ευρώ το συνολικό ποσό επενδύσεων στο «πράσινο» εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ Η κα Γεωργία Καρούντζου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας της JTI, βρέθηκε στο Thessaloniki Summit και μίλησε στο πάνελ με θέμα «Attracting large FDI’s in Northern Greece». Συναντήσαμε την κα Καρούντζου και μας μίλησε αποκλειστικά για όλες τις επενδυτικές προσπάθειες που έχει πραγματοποιήσει η JTI στη χώρα μας αλλά και για τα μελλοντικά πλάνα της εταιρείας. Η JTI απέκτησε το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ το 2018 στο πλαίσιο συμφωνίας – «πακέτο» για την απόκτηση της Donskoy Tabak. «Αυτά τα 5 χρόνια που μεσολάβησαν επενδύουμε συστηματικά σε όλα τα επίπεδα με σκοπό τον πλήρη εκσυγχρονισμό και μετασχηματισμό της παραγωγικής μονάδας σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκών προδιαγραφών εργοστάσιο. Η αναβάθμιση και ανάπτυξη του εργοστασίου είναι συνεχής, με 5 νέες γραμμές παραγωγής, εκσυγχρονισμένο μηχανολογικό εξοπλισμό, αυτοματισμούς και ψηφιοποίηση, διαρκή εκπαίδευση των εργαζομένων και νέες πολιτικές για την ασφάλεια και υγιεινή του προσωπικού» δήλωσε η κα Καρούντζου. Από το 2019 η JTI παράγει στη ΣΕΚΑΠ τα διεθνή εμπορικά σήματα Winston και Camel.
Η ίδια υπογράμμισε ότι: «Αυτή τη στιγμή το σύνολο της παραγωγής μας έχει αυξηθεί κατά 112% και οι εξαγωγές αγγίζουν το 76% της παραγωγής σε 9 χώρες της Ε.Ε. Συνεχίζουμε να επενδύουμε, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο για την ανάπτυξη του εργοστασίου ως ευρωπαϊκής μονάδας παραγωγής και εξαγωγής για παγκόσμιες μάρκες συμβατικών τσιγάρων». Ωστόσο η επένδυση δεν περιορίζεται στο εργοστάσιο αλλά επεκτάθηκε πρόσφατα και με την είσοδο στην κατηγορία των θερμαινόμενων προϊόντων καπνού στην Ελλάδα. Η χώρα μας, όπως μου διευκρίνισε, συγκαταλέγεται στις πρώτες 10 ευρωπαϊκές χώρες που υποδέχονται το προϊόν και εντάσσεται στο πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού που μέχρι το 2025 θα αγγίξει τα 3 δισ. ευρώ. Σχετικά με τις εξαγωγές, η ίδια σημείωσε ότι: «3 στα 4 πακέτα που παράγουμε προορίζονται για 9 χώρες της Ε.Ε. Προς το παρόν δεν συμπεριλαμβάνεται στα σχέδιά μας κάποια νέα παραγωγική μονάδα καθώς συνεχίζουμε την ανάπτυξη της ΣΕΚΑΠ». Μάλιστα, αυτή η γενικότερη ενίσχυση παραγωγικότητας αύξησε τον αριθμό των προσλήψεων κατά 35%.
Πράσινες επενδύσεις με το βλέμμα στις εξαγωγές
Ο Όμιλος JTI τα τελευταία 10 χρόνια πρωτοπορεί στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έχοντας αναπτύξει βιώσιμες ενεργειακές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ηλιακής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, βιομάζας και θέρμανσης – ψύξης εδάφους και αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες. «Στοχεύουμε στις μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050 και στην ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα έως το 2030» ανέφερε η κα Καρούντζου. Η JTI στην Ελλάδα ευθυγραμμίζεται πλήρως με τους περιβαλλοντικούς στρατηγικούς στόχους του Ομίλου για το ESG και έχει επενδύσει σημαντικά ποσά για να μετατρέψει σε πράσινη μονάδα το εργοστάσιο στην Ξάνθη.
«Από το 2018 έως σήμερα έχουμε βελτιώσει τη λειτουργία του εργοστασίου προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας και του περιορισμού του ενεργειακού και περιβαλλοντικού του αποτυπώματος. Το εργοστάσιο έχει πετύχει μείωση κατά 60% στην ενεργειακή κατανάλωση την τελευταία πενταετία» σημείωσε η ίδια. Παράλληλα, επεσήμανε ότι έχει επιτευχθεί και μείωση κατά 48% στα παραγόμενα απόβλητα της μονάδας με πλήρη διαχείριση με ανακύκλωση και ανάκτηση σε ενέργεια, μείωση κατά 70% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και κατά 80% στη χρήση νερού. Στο ίδιο πλαίσιο η κα Καρούντζου δήλωσε ότι: «Σήμερα πραγματοποιούμε 100% χρήση πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας. Να σημειώσω εδώ ότι τον Δεκέμβριο του 2022 η JTI πέτυχε, για τέταρτη συνεχή χρονιά, μια θέση στη διάσημη “A List” του CDP για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».
Hellenic Cables: Νέο deal για την ηλεκτρική διασύνδεση Σουηδίας – Δανίας
Η Hellenic Cables υπέγραψε ένα νέο συμβόλαιο με την Energinet, για την προμήθεια, εγκατάσταση, δοκιμές και εργασίες τερματισμού ενός καλωδιακού συστήματος διασύνδεσης 400kV. Σύμφωνα με τη σύμβαση, η Hellenic Cables θα είναι υπεύθυνη για την προμήθεια του καλωδιακού συστήματος, την επίβλεψη της εγκατάστασής του και των σχετικών δοκιμών, καθώς και τις εργασίες σύνδεσης και τερματισμού της διασύνδεσης 400 kV μεταξύ Δανίας και Σουηδίας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Hellenic Cables θα σχεδιάσει, κατασκευάσει και παραδώσει 30χλμ. υποβρυχίων και 12χλμ. υπόγειων μονοπολικών καλωδίων 400 kV, ενισχύοντας τη διασυνοριακή ενεργειακή σύνδεση.
Το συμβόλαιο περιλαμβάνει την παραγωγή υποβρυχίων μονοπολικών καλωδίων εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) υπερυψηλής τάσης 400kV και υπόγειων μονοπολικών καλωδίων AC 400kV που θα κατασκευαστούν στις εγκαταστάσεις της Hellenic Cables στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, η Εταιρεία θα παραγάγει τα υποβρύχια καλώδια στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της στην Κόρινθο και τα υπόγεια καλώδια στο εξειδικευμένο εργοστάσιο χερσαίων καλωδίων στη Θήβα. Η παραγωγή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2023, με την παράδοση να αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του 2024.
Ο Κωσταντίνος Σαββάκης, Γενικός Διευθυντής της Hellenic Cables, δήλωσε: «Το 2017, η Hellenic Cables πέτυχε ένα σημαντικό ορόσημο με την επιτυχή ολοκλήρωση της διασύνδεσης Øresund 132kV, ένα έργο που συνέδεσε επιτυχώς τη Σουηδία με τη Δανία μέσω υποβρυχίων και υπογείων καλωδίων υψηλής τάσης. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με την Energinet, καθώς πρόκειται να συνδέσουμε ξανά τη Σουηδία με τη Δανία μέσω καλωδίων υψηλής τάσης. Αυτή η συνεργασία επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των πελατών μας στις προηγμένες καλωδιακές μας λύσεις και τη δέσμευσή μας για μία αποτελεσματική και βιώσιμη ενεργειακή συνδεσιμότητα μεταξύ των κρατών».
Ο Daniel Johan Brøndum, Senior Project Manager Καλωδίων, Energinet τόνισε: «Είμαστε πού ευχαριστημένοι που υπογράψαμε αυτή τη σύμβαση καλωδίων, περισσότερο δε από το γεγονός ότι η παραγωγή τους έχει ήδη ξεκινήσει. Προσβλέπουμε σε καλή συνεργασία για το έργο το οποίο είναι ένα πολύ σημαντικό ορόσημο για την ασφαλή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί Zealand της Δανίας.» Η Energinet, σε συνεργασία με τη Swedish Kraftnät, κατέχει και λειτουργεί τις τέσσερις διασυνδέσεις Øresund που συνδέουν τη Ζηλανδία και τη νότια Σουηδία με τη μορφή δύο διασυνδέσεων 400kV και δύο διασυνδέσεων 132kV. Οι συνδέσεις Øresund συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση της ασφαλούς παροχής ηλεκτρικής ενέργειας ειδικά για το Zealand.
Σε τροχιά το πλάνο ανασυγκρότησης της ΧΡΩΤΕΧ
Συνεχίζει τις επενδύσεις στη μονάδα της στον Ασπρόπυργο η βιομηχανία χρωμάτων & βερνικιών ΧΡΩΤΕΧ, στο πλαίσιο ενός εν εξελίξει πλάνου οικονομικής ανασυγκρότησης. πιο συγκεκριμένα, συνεχίζεται η πραγματοποίηση επενδύσεων, που σχετίζονται με την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και των εγκαταστάσεων και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και με την τυποποίηση των παραγωγικών διαδικασιών. Συνεχίζεται επίσης η ανακατασκευή των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων του Εργοστασίου Ασπροπύργου αλλά και η αξιοποίηση ακινήτων αποθεμάτων πρώτων υλών και ετοίμων προϊόντων.
Το 2022, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε €14.078.340 και οι ζημίες προ φόρων σε €988.117. Όπως διευκρινίζει η διοίκηση στις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης, υπήρξε μικρή αύξηση του τζίρου κατά 1,25%, αλλά και σημαντικές ζημίες. «Η πρωτοφανής αύξηση του κόστους των α΄ υλών και των υλικών συσκευασίας, συμπίεσε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα το μικτό περιθώριο κέρδους που, σε συνδυασμό με τη μικρή αύξηση δαπανών, οδήγησαν στη σημαντική επιδείνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων», σημειώνεται. Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΣ ανέλαβε να εκπονήσει διετές πλάνο οικονομικής ανασυγκρότησης, αμέσου εφαρμογής. Μεταξύ των στόχων είναι η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών, ο εξορθολογισμός των δαπανών και η μείωση των κοστολογίων, με συνέπεια την άμεση βελτίωση των μικτών και των καθαρών αποτελεσμάτων.
SAKOS: Οι κινήσεις που ανέβασαν τζίρο και παραγωγή
Θετικό αποτύπωμα άφησε στον τζίρο της «SAKOS Βιομηχανία Παραγωγής Υλικών Συσκευασίας και Εκτυπώσεων» η ολοκλήρωση του επενδυτικού της πλάνου, που ανέβασε σημαντικά την παραγωγικότητά της. Σημειώνεται πως η SAKOS δραστηριοποιείται στον κλάδο της επεξεργασίας πολυαιθυλενίου, με κύριο αντικείμενο την παραγωγή πλαστικών συσκευασιών. Αναλυτικότερα, η εταιρεία το περασμένο έτος επικεντρώθηκε στους στρατηγικούς της στόχους στοχεύοντας στην σταδιακή επέκταση της δραστηριότητάς της παρά την συρρικνωμένη ζήτηση, αποκτώντας μεγαλύτερα μερίδια αγοράς εκμεταλλευόμενη και τις δυνατότητες αυξημένης παραγωγής. Όπως προαναφέρθηκε, η παραπάνω βελτιωμένη εικόνα της παραγωγής είναι αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης ενός μεγάλου επενδυτικού σχεδίου που υλοποιήθηκε τόσο με την επέκταση των εγκαταστάσεων της όσο και του μηχανολογικού της εξοπλισμού.
Πέραν των παραπάνω, τον περασμένο Απρίλιο η SAKOS ΑΕ ανακοίνωσε και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 700 kW, που εκτείνεται σε ολόκληρη την επιφάνεια της οροφής του εργοστασίου παραγωγής της. Η συγκεκριμένη υποδομή ηλιακής ενέργειας προβλέπεται να καλύπτει το 13% των ετήσιων ενεργειακών αναγκών της, ενώ, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Διοίκησή της στον οικονομικό απολογισμό του 2022, βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για την αύξηση του ποσοστού αυτού στο 25% μέχρι το τέλος του 2023, μέσω περαιτέρω επέκτασης στο έδαφος.
Για την περασμένη χρονιά ο κύκλος εργασιών της βιομηχανίας ανήλθε στο ποσό των 22.460 χιλ. ευρώ έναντι 19.286 χιλ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης και παρουσίασε αύξηση κατά 16%. Ακόμη, τα μικτά κέρδη, ανήλθαν στο ποσό των 4.243 χιλ. ευρώ, έναντι 3.404 χιλ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης παρουσιάζοντας αύξηση κατά 25%. Αποτυπώνοντας τους στόχους της, η εταιρεία προσβλέπει αφενός στην βελτίωση της οικονομικής συγκυρίας που θα επιτρέψει την περαιτέρω αύξηση του κύκλου εργασιών της, αφετέρου στην ενσωμάτωση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού ο οποίος θα βοηθήσει στην παραγωγή νέων τεχνικών που θα περιορίσουν το κατά μονάδα κόστος και θα παράξουν αρτιότερα προϊόντα.