Η σημασία των νέων τεχνολογιών για την παραγωγή εξατομικευμένων προϊόντων με βιώσιμο τρόπο, του εργατικού δυναμικού και ο πρωταρχικός ρόλος της ηγεσίας για την πράσινη μετάβαση των βιομηχανιών και η επίτευξη αυτών των στόχων είναι τα θέματα που συζητήθηκαν στο πάνελ του Thessaloniki Summit με θέμα «Integrating Industry 4.0 and the green transition». Τον κεντρικό ρόλο της συνέργειας του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας ανέλυσαν τόσο ο Γιώργος Δουκίδης, Prof. eBusiness, Dept of Management Science and Technology, Athens University of Economics and Business, όσο και ο Κυριάκος Σαμπατάκης, Country Managing Director, Accenture Greece. Από πλευράς του, ο κ. Δουκίδης τόνισε ότι για να ξεπεραστεί το χάσμα στις ελληνικές επιχειρήσεις μεταξύ του perception και του reality στην υιοθέτηση των ψηφιακών εργαλείων, απαιτείται το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, καθώς έχει μια ουσιαστική αντίληψη αυτών των τεχνολογιών και μπορεί να προχωρήσει στην εφαρμογή. «Οι τεχνικές γνώσεις στην Ελλάδα πρέπει να εισαχθούν και στο προπτυχιακό επίπεδο, και όχι μόνο στο μεταπτυχιακό» δήλωσε ο ίδιος. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Σαμπατάκης επισήμανε ότι οι απόφοιτοι δεν έχουν τεχνικές γνώσεις και soft skills – έτσι το βάρος πέφτει στις επιχειρήσεις. Με τον ίδιο να δηλώνει ότι «χωρίς κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, δεν μπορούμε να λύσουμε την εξίσωση του ΑΕΠ».
Η Γιάννα Ανδρονοπούλου, General Manager, Microsoft Greece, Cyprus and Malta έφερε στη συζήτηση τη σημασία της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, καθώς για πρώτη φορά η ανθρωπότητα έχει στα χέρια της την τεχνολογία για να εξάγει αποτελέσματα και να δώσει λύσεις σε προβλήματα μέσω αλγορίθμων. «Μέσω τεχνητής νοημοσύνης, τα δεδομένα μπορούν να αξιοποιηθούν για να συμβάλλουν στην ενεργειακή αποδοτικότητα και στην πρόβλεψη κινδύνων» συμπλήρωσε η ίδια. Αναντίρρητα, όπως επισήμανε και ο κ. Σαμπατάκης, η βιομηχανία εξελίσσεται. Άρα δεν αρκεί το Industry 4.0, καθώς έχει επικρατήσει το Industry X, όπου το Χ είναι μεταβλητή και αλλάζει κάθε φορά ανάλογα με τις συνθήκες. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο συνδετικός κρίκος είναι τα data, καθώς εξυπηρετούν όλους τους κρίκους της βιομηχανικής παραγωγής.
Η «έξυπνη» βιομηχανία περνάει στην εξατομικευμένη βιώσιμη παραγωγή
«Δεν αρκεί πλέον ο όρος Industry 4.0, καθώς περνάμε πλέον από τη μαζική παραγωγή στη μαζική εξατομίκευση» σημείωσε εύστοχα ο Γιώργος Μαργώνης, CEO της PAPASTRATOS. Οι καταναλωτές σήμερα θέλουν εξατομικευμένα προϊόντα, που παράγονται γρήγορα. Όπως σημειώνει, τη λύση φέρνει η μετάβαση στο «έξυπνο» εργοστάσιο καθώς αξιοποιούνται τα δεδομένα και δίνονται άμεσες λύσεις. Έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο, επέρχεται οικονομία πόρων με στόχο τη βιωσιμότητα και τη διασύνδεση όλων των διαδικασιών, που επικοινωνούν.
Τέλος, το ζήτημα της ηγεσίας έφερε στο επίκεντρο ο Ανδρέας Ξηρόκωστας, Managing Director, SAP Hellas. «Η ηγεσία έχει σημασία, καθώς απαιτείται η ευθύνη. Σήμερα οι επιχειρήσεις έχουν μια ιστορική ευθύνη για να χαράξουν ένα βιώσιμο μέλλον» επισήμανε από το βήμα του πάνελ. Όπως άλλωστε δήλωσε και ο κ. Μαργώνης, εργαλεία όπως cyber security, AI, cloud computing έχουν σημασία, αλλά το σημαντικό είναι το πότε κάποιος θα αποφασίσει να επενδύσει σε αυτά.