-->

ARELAND: Ολοκληρωθηκε η νεα μοναδα στη λαρισα

Πιστοποιήθηκε η έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης της επιχείρησης «Γ. ΤΣΙΝΟΥΛΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», με δ.τ. «ARELAND – Η ΓΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ» ενώ οριστικοποιήθηκε και το κόστος της. Η επένδυση της επιχείρησης, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή ξηρών καρπών και οσπρίων, αναφέρεται στη δημιουργία μονάδας παραγωγής και επεξεργασίας ξηρών καρπών, στη Χάλκη Λάρισας. Το συνολικό επιλέξιμο κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 1.260.500,00 ευρώ και το ενισχυόμενο κόστος σε 1.247.243,46 ευρώ ενώ η συνολική ενίσχυση με την μορφή επιχορήγησης σε 685.983,90 ευρώ, υπό συγκεκριμένους όρους. Να σημειωθεί πως η επένδυση στη μονάδα ολοκληρώθηκε στις 20/9/2023. Μετά την παραπάνω επένδυση η συνολική δυναμικότητα της ARELAND ανήλθε σε 105.600,00 Κιλά/Έτος κελυφωτό φιστίκι και σε 34.320 κιλά/έτος καρύδια ενώ η συνολική ισχύς ανήλθε σε 128,25 KW. Σημειώνεται τέλος, πως το ύψος της εξωτερικής χρηματοδότησης μέσω τραπεζικού δανείου τριετούς τουλάχιστον διάρκειας ανέρχεται σε 363.184,83 ευρώ, που αποτελεί ποσοστό 29,12% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους της επένδυσης.

 

Η Αλεξανδρούπολη προσελκύει τα επενδυτικά βλέμματα και μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο

Ο επανεκλεγείς Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης βρέθηκε στο 7ο Thessaloniki Summit, παρουσιάζοντας την γεωπολιτική σημασία που αποκαλύπτεται ιδιαίτερα τα τελευταία τέσσερα χρόνια για την πόλη. Το τελευταίο διάστημα η πόλη έχει συγκεντρώσει σημαντικές ενεργειακές επενδύσεις (με το υπεράκτιο αιολικό πάρκο) και επενδύσεις logistics, ενώ προβάλλεται ως το successs story αστικής ανάπτυξης. Για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω, η πόλη επένδυσε σε όλα τα συνδυαστικά σημεία μεταφοράς στο λιμάνι (μετά τη ματαίωση του διαγωνισμού το λιμάνι παραμένει στα εθνικά χέρια), αεροδρόμιο και σιδηρόδρομο μέσα από διαδοχικές επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις τόσο ιδιωτικές όσο και δημόσιές. Ο όμιλος Καπελούζου σε συνεργασία με άλλους εταίρους πραγματοποιούν την έλευση του υγροποιημένου φυσικού αερίου που ταξιδεύει αυτή τη στιγμή από τη Σιγκαπούρη. Η άφιξη του πλοίου αναμένεται στις 11 Δεκεμβρίου και θα μεταφέρεται μέσω υπόγειου υποθαλάσσιου αγωγού σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και της Βαλκανικής. Επιστέγασμα αυτών των προσπαθειών είναι η δημιουργία του νέου εργοστασίου μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 840 MW, με τη σύμπραξη ΔΕΗ, ΔΕΠΑ Εμπορίας και Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου. Το έργο θα αναμένεται να ενισχύσει τον ηλεκτρικό εφοδιασμό της χώρας ενώ ενδεχομένως θα τροφοδοτήσει και τις γειτονικές χώρες.

Πράσινη Μετάβαση: O άγνωστος Χ του Industry και το «Έξυπνο» Εργοστάσιο

Η σημασία των νέων τεχνολογιών για την παραγωγή εξατομικευμένων προϊόντων με βιώσιμο τρόπο, του εργατικού δυναμικού και ο πρωταρχικός ρόλος της ηγεσίας για την πράσινη μετάβαση των βιομηχανιών και η επίτευξη αυτών των στόχων είναι τα θέματα που συζητήθηκαν στο πάνελ του Thessaloniki Summit με θέμα «Integrating Industry 4.0 and the green transition». Τον κεντρικό ρόλο της συνέργειας του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας ανέλυσαν τόσο ο Γιώργος Δουκίδης, Prof. eBusiness, Dept of Management Science and Technology, Athens University of Economics and Business, όσο και ο Κυριάκος Σαμπατάκης, Country Managing Director, Accenture Greece. Από πλευράς του, ο κ. Δουκίδης τόνισε ότι για να ξεπεραστεί το χάσμα στις ελληνικές επιχειρήσεις μεταξύ του perception και του reality στην υιοθέτηση των ψηφιακών εργαλείων, απαιτείται το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, καθώς έχει μια ουσιαστική αντίληψη αυτών των τεχνολογιών και μπορεί να προχωρήσει στην εφαρμογή. «Οι τεχνικές γνώσεις στην Ελλάδα πρέπει να εισαχθούν και στο προπτυχιακό επίπεδο, και όχι μόνο στο μεταπτυχιακό» δήλωσε ο ίδιος. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Σαμπατάκης επισήμανε ότι οι απόφοιτοι δεν έχουν τεχνικές γνώσεις και soft skills – έτσι το βάρος πέφτει στις επιχειρήσεις. Με τον ίδιο να δηλώνει ότι «χωρίς κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, δεν μπορούμε να λύσουμε την εξίσωση του ΑΕΠ».

Η Γιάννα Ανδρονοπούλου, General Manager, Microsoft Greece, Cyprus and Malta έφερε στη συζήτηση τη σημασία της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, καθώς για πρώτη φορά η ανθρωπότητα έχει στα χέρια της την τεχνολογία για να εξάγει αποτελέσματα και να δώσει λύσεις σε προβλήματα μέσω αλγορίθμων. «Μέσω τεχνητής νοημοσύνης, τα δεδομένα μπορούν να αξιοποιηθούν για να συμβάλλουν στην ενεργειακή αποδοτικότητα και στην πρόβλεψη κινδύνων» συμπλήρωσε η ίδια. Αναντίρρητα, όπως επισήμανε και ο κ. Σαμπατάκης, η βιομηχανία εξελίσσεται. Άρα δεν αρκεί το Industry 4.0, καθώς έχει επικρατήσει το Industry X, όπου το Χ είναι μεταβλητή και αλλάζει κάθε φορά ανάλογα με τις συνθήκες. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο συνδετικός κρίκος είναι τα data, καθώς εξυπηρετούν όλους τους κρίκους της βιομηχανικής παραγωγής.

Η «έξυπνη» βιομηχανία περνάει στην εξατομικευμένη βιώσιμη παραγωγή
«Δεν αρκεί πλέον ο όρος Industry 4.0, καθώς περνάμε πλέον από τη μαζική παραγωγή στη μαζική εξατομίκευση» σημείωσε εύστοχα ο Γιώργος Μαργώνης, CEO της PAPASTRATOS. Οι καταναλωτές σήμερα θέλουν εξατομικευμένα προϊόντα, που παράγονται γρήγορα. Όπως σημειώνει, τη λύση φέρνει η μετάβαση στο «έξυπνο» εργοστάσιο καθώς αξιοποιούνται τα δεδομένα και δίνονται άμεσες λύσεις. Έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο, επέρχεται οικονομία πόρων με στόχο τη βιωσιμότητα και τη διασύνδεση όλων των διαδικασιών, που επικοινωνούν.
Τέλος, το ζήτημα της ηγεσίας έφερε στο επίκεντρο ο Ανδρέας Ξηρόκωστας, Managing Director, SAP Hellas. «Η ηγεσία έχει σημασία, καθώς απαιτείται η ευθύνη. Σήμερα οι επιχειρήσεις έχουν μια ιστορική ευθύνη για να χαράξουν ένα βιώσιμο μέλλον» επισήμανε από το βήμα του πάνελ. Όπως άλλωστε δήλωσε και ο κ. Μαργώνης, εργαλεία όπως cyber security, AI, cloud computing έχουν σημασία, αλλά το σημαντικό είναι το πότε κάποιος θα αποφασίσει να επενδύσει σε αυτά.

 

Ανάπτυξη γραμμής παραγωγής και logistics στουσ στοχουσ τησ FREZYDERM

Ένα στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης με βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους έχει θέσει σε τροχιά φέτος η διοίκηση της Frezyderm, για την επέκτασή της σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Το εν λόγω πλάνο περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- την ανάπτυξη του portfolio προϊόντων και υπηρεσιών, την ανάπτυξη ανταγωνιστικής στρατηγικής και αύξησης του πελατολογίου, την ανάπτυξη γραμμής παραγωγής και logistics, τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό (βελτίωση λειτουργικότητας προκειμένου να υποστηριχθούν οι νέες μορφές επικοινωνίας με τους πελάτες) αλλά και την ανάπτυξη διαφορετικών δικτύων διανομής προϊόντων.
Τα παραπάνω αναφέρονται στις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας καλλυντικών, σύμφωνα με τις οποίες ο κύκλος εργασιών κατά το 2022 αυξήθηκε κατά 10,6% και ανήλθε σε €55,4 εκατ. έναντι €50 εκατ. το 2021. Κατά το ίδιο διάστημα η εταιρεία ανέκτησε μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στα οδοντιατρικά προϊόντα, την παιδική διατροφή και τα συμπληρώματα και επιπρόσθετα ανέπτυξε την δερματολογική της σειρά.
Σημειώνεται ότι η Frezyderm, στα πλαίσια αναβάθμισης και ενδυνάμωσης των παραγωγικών της εγκαταστάσεων αποφάσισε να προχωρήσει στην αγορά τριών αγροτεμαχίων στον ΒΙ.ΠΕ Αυλώνα. Σε συνέχεια των επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των κτιριακών υποδομών όπου στεγάζεται η έδρα της Frezyderm, η εταιρεία προέβη στην αγορά πρόσθετου χώρου γραφείων.

Tsakiris Family: Πώς η έμφαση στη βιολογική καλλιέργεια φέρνει αναπτυξιακές ευκαιρίες

Από τη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε το 1963 το ταξίδι της η οικογενειακή επιχείρηση Tsakiris Family. Πλέον, στο τιμόνι της βρίσκεται ο Παύλος Τσακίρης, ο οποίος ανήκει στην 3η γενιά. Μέσα σε αυτό το διάστημα η εταιρεία έχει εξελιχθεί και αναπτυχθεί, καθώς εκτός από την παραγωγή αυγών, δραστηριοποιείται και στα δημητριακά πρωινού. Βασική φιλοσοφία της εταιρείας αποτελεί η παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας. Σύμφωνα με τον κ. Παύλο Τσακίρη, CEO Tsakiris Family: «Αυτό επιτυγχάνεται, είτε διαμορφώνοντας προϊόντα υψηλότερης διατροφικής αξίας, είτε σε περιπτώσεις ιδιαίτερα πλήρων διατροφικά προϊόντων όπως το αυγό, μέσω των καινοτόμων πρακτικών που μπορούμε να εντάξουμε στον τρόπο παραγωγής, όπως είναι η παραγωγή βιολογικής γεωργίας».

Σε αυτόν τον άξονα έχει επενδύσει, δημιουργώντας πολλές μεσαίες μονάδες παραγωγής σε διαφορετικά σημεία της Μακεδονίας, ώστε να έχει τους διαθέσιμους και απαιτητούς από τη νομοθεσία χώρους για ανάπτυξη της δραστηριότητας και για λόγους βιο-ασφάλειας. Στο κομμάτι της μεταποίησης, η εταιρεία έχει προσφάτως επενδύσει στις νέες τεχνολογίες με αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού, δηλώνοντας ότι τα οφέλη είναι πολλαπλάσια. Ο κ. Τσακίρης, επισήμανε: «Μπορούμε πλέον με αυτοποιημένα συστήματα στη γραμμή ωοσκόπισης και συσκευασίας να εντοπίζουμε με ακρίβεια 1mm πιθανά ραγίσματα στο κέλυφος των αυγών, ξένα σώματα όπως πχ: ζωικά απόβλητα, ενώ ένα ακόμη πιο καινοτόμο εργαλείο είναι το scanning των αυγών, που υπογράφεται από την πιο σύγχρονη τεχνολογία στην τυποποίηση των αυγών».

«Πράσινες» επενδύσεις κι ανάπτυξη
Πέραν των παραπάνω, η εταιρεία χρησιμοποιεί μόνο χάρτινες συσκευασίες, ενώ για τις ενεργειακές της ανάγκες αξιοποιεί ΑΠΕ με τη μέθοδο Net Metering. «Βάσει του νέου τριετούς επιχειρηματικού μας πλάνου 2024-2026, έχουμε στα σχέδιά μας να επενδύσουμε περαιτέρω σε νέα προϊόντα και νέες αγορές στον τομέα των βιολογικών προϊόντων. Βλέπουμε μεγάλες ευκαιρίες για ανάπτυξη και καινοτομία σε αυτόν τον τομέα, και προγραμματίζουμε να διευρύνουμε τη γκάμα των προϊόντων μας» δήλωσε ο κ. Τσακίρης.

*Αναλυτικό ρεπορτάζ στο «πράσινο» τεύχος Δεκεμβρίου του Manufacturing