-->

Μ. Μπουγιούκας, Αξιωματικός Ε.Ν., Μέλος Δ.Σ EEL, Logistics Director BCA College

Ανθεκτικότητα στη θαλάσσια εφοδιαστική, ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθει Τα τελευταία χρόνια βιώσαμε και βιώνουμε,μία πραγματικότητα ολότελα διαφορετική μέσα από την οποία έγινε ξεκάθαρο ότι η ανθεκτικότητα της θαλάσσιας εφοδιαστικής αλυσίδας είναι ένα μείζον θέμα που θα πρέπει να τύχει μεγάλης προσοχής. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι περιορισμοί που έθεσε η Κίνα λόγω της αύξησης κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά και οι αναταράξεις του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας. Σαφώς, πέραν των περιορισμών είχαμε και ταυτόχρονη αύξηση της ζήτησης καταναλωτικών αγαθών, κάτι που πυροδότησε ξανά το φαινόμενο των καθυστερήσεων στα λιμάνια, όπου είδαμε εμπορευματικούς σταθμούς σε ΕΕ και ΗΠΑ σε οριακό σημείο, παρουσιάζοντας ευαισθησία στις πιέσεις των αυξανόμενων εμπορευματικών ροών.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η Ναυτιλία έχει τέτοιο μέγεθος που δεν μπορούν να εφαρμοστούν σ’ όλες τις επιμέρους αγορές της τα ίδια προστατευτικά μέτρα. Για παράδειγμα οι πιέσεις του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας ήταν τόσο μεγάλες που η Ναυτιλία Μικρών αποστάσεων, λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν, κλήθηκε να αναθεωρήσει σε σημαντικό βαθμό τον τρόπο λειτουργίας της.

Πέραν της Ναυτιλίας μικρών αποστάσεων, έχουμε στο σύνολο της Ναυτιλίας προβλήματα για δυνατούς λύτες. Μερικά παραδείγματα, αρχικά όσον αφορά την αγορά των εμπορευματοκιβωτίων είχαμε ιστορικά υψηλά στους ναύλους το πρώτο εξάμηνο του 22 στην spot αγορά, σε συνδυασμό με καθυστερήσεις λόγω της αυξημένης κίνησης των πλοίων στα terminals. Στην πορεία του έτους τόσο οι τιμές των ναύλων όσο και οι καθυστερήσεις βελτιώθηκαν, φτάνοντας σταδιακά σε προ covid δεδομένα. Ωστόσο σε άλλες αγορές δεν ισχύει το ίδιο, χαρακτηριστικό παραδείγματα τα φορτηγά, όπου οι ναύλοι είναι υψηλοί και μετά την περίοδο της πανδημίας και εν μέρει αυτό οφείλεται και στον πόλεμο στην Ουκρανία. Επίσης και στην περίπτωση των δεξαμενόπλοιων έχουμε μία αντίστοιχη εικόνα ναύλων, λόγο της ενεργειακής κρίσης. Ενεργειακή κρίση και επισιτιστικό είναι δύο θέματα τα οποία η θαλάσσια εφοδιαστική καλείται να αντιμετωπίσει, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις.

Όλα τα προαναφερόμενα σε συνδυασμό με το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο που επιβάλει γρήγορη απομοίωση του ανθρακικού αποτυπώματος, μέχρι να φτάσουμε στη Ναυτιλία μηδενικών ρύπων, δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στη θαλάσσια εφοδιαστική. Γίνεται λοιπόν ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι απαιτούνται γενναίες επενδύσεις σε συνδυασμό με ριζικές αλλαγές διαχείρισης, αλλά και την ανάλογη πολιτική βούληση. Παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια να συντελούνται μεγάλες αλλαγές, για παράδειγμα στην αγορά των εμπορευματοκιβωτίων όπου υπήρξε κεντρική οριζόντια ενοποίηση, μέσω επιθετικών εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Παράλληλα έγιναν συνδυαστικές κινήσεις από μεγάλους παραδοσιακούς «παίχτες» που πλέον δραστηριοποιούνται και στην αγορά του aviation logistics. Οι κινήσεις ωστόσο δεν εξαντλούνται εκεί, καθώς οι ναυτιλιακές εταιρείες μέσω εξαγορών γίνονται πλέον και logistics providers, μέχρι και το last mile. Μία τέτοια κίνηση είδαμε να υλοποιείται πριν λίγες ημέρες και εντός των ελληνικών συνόρων! Στη συνέχεια και όσον αφορά τους ρύπους η Ναυτιλία θωρακίζεται μέσω της έρευνας για τα εναλλακτικά καύσιμα, σε μία προσπάθεια για μία πιο πράσινη Ναυτιλία αρχικά και στη συνέχεια στόχος είναι η Ναυτιλία μηδενικών ρύπων. Παράλληλα θα πρέπει να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και βελτίωση των υποδομών σε επίπεδο λιμένων. Μιλώντας για τη χώρα μας, το διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφοράς και συγκεκριμένα τα λιμάνια που εντάχθηκαν στο TEN-T, αποτελούν μία μεγάλη ευκαιρία περαιτέρω ανάπτυξης και ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της θαλάσσιας εφοδιαστικής. Παρατηρούμε ότι το θέμα της ανθεκτικότητας είναι ιδιαιτέρως περίπλοκο, για μία βιομηχανία που διακινεί το 90% του παγκόσμιου εμπορίου και είναι σημαντικό να του δοθεί η προσοχή που του πρέπει. Το μέλλον μένει να δείξει, σε συνδυασμό με τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο παρόν, για το πόσο έτοιμοι είμαστε σαν κλάδος να διαχειριστούμε την κοσμογονία αλλαγών που συντελείται τα τελευταία χρόνια.

Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας

Το 100% Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ της Coca-Cola Τρία Έψιλον αποτέλεσε για 26η συνεχή χρονιά το επίσημο νερό του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας. Φέτος, με αφορμή τον εορτασμό των 40 χρόνων του μεγαλύτερου δρομικού γεγονότος στη χώρα, το νερό ΑΥΡΑ δημιούργησε συλλεκτικές συσκευασίες. Τα συλλεκτικά μπουκάλια κυκλοφορούν από τα τέλη Σεπτεμβρίου σε συσκευασίες και πολυσυσκευασίες 500ml & 1,5lt. Ειδικότερα, το νερό ΑΥΡΑ στάθηκε δίπλα σε όλους τους δρομείς μοιράζοντας πάνω από 700.000 συλλεκτικά μπουκάλια και εμψυχώνοντας την προσπάθεια όλων να συνεχίσουν δυνατά προς τον τερματισμό.

Συνεργασία Οπα και Nestlé Ελλάς

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Nestlé Ελλάς υπέγραψαν Σύμφωνο Συνεργασίας με στόχο τη διασύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με το επιχειρηματικό περιβάλλον. Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Nestlé Ελλάς από τον Πρύτανη του ΟΠΑ,

Καθηγητή Δημήτρη Μπουραντώνη και τον Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Νίκο Εμμανουηλίδη. Το κοινό σχέδιο δράσης περιλαμβάνει:
• Προσφορά πρακτικής άσκησης σε φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου από την Nestlé με στόχο την καλύτερη διασύνδεση των φοιτητών με την αγορά
• Σχεδιασμό, ανάπτυξη και υλοποίηση προγραμμάτων καινοτομίας, για νεοφυείς και υπάρχουσες επιχειρήσεις, οι οποίες επιθυμούν να υλοποιήσουν νέες ιδέες για την παραγωγή και την διάθεση των προϊόντων τους στο εσωτερικό ή το εξωτερικό
• Φυσικές ή ηλεκτρονικές συναντήσεις ανώτερων και ανώτατων στελεχών της Nestlé Ελλάς, ώστε να μεταφέρουν την εμπειρία τους στους φοιτητές και φοιτήτριες του ΟΠΑ.

Νέα πορεία προς την ευημερία και τη σταθερότητα για τη ΝΑ Ευρώπη

Το διήμερο 20 και 21 Νοεμβρίου 2023 διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η 7η Σύνοδος της Θεσσαλονίκης με θέμα «Χάραξη νέας πορείας προς την ευημερία και τη σταθερότητα: Η ώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 80 ομιλητές. Οι Υπουργοί Εξωτερικών των χωρών των Βαλκανίων, με επικεφαλής τον Έλληνα Υπ. Εξωτερικών κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, συζητούν και προτείνουν τις προσφορότερες πολιτικές για τη νέα πορεία προς την ευημερία και τη σταθερότητα των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες γεωπολιτικές αναταράξεις. Σημαντικά θέματα που θα συζητηθούν είναι: η ενεργειακή κρίση, οι μεταναστευτικές ροές, ο ρόλος των υποδομών, η κλιματική κρίση, οι προκλήσεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και της πράσινης μετάβασης, ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος για την ανάκαμψη, η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων στη Βόρεια Ελλάδα, και οι ανισορροπίες στην αγορά εργασίας.

Τρεις εταιρείες στο «χορό» των υπεράκτιων αιολικών

Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ Α.Ε.) επέδωσε και επίσημα τις πρώτες άδειες έρευνας για Πιλοτικά Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα στις εταιρείες «ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ Μ.Α.Ε» και «ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ 1 Α.Ε.». Οι άδειες αφορούν τη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται νοτίως της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και βορείως-βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης και ορίζεται ως περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών Έργων ΥΑΠ, συνολικής ισχύος έως 600MW. Οι περιοχές ερευνών εντάσσονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών (ΕΠΑ-ΥΑΠ), και θα συνδράμουν στην επίτευξη του εθνικού στόχου, όπως αυτός ορίζεται στο υπό οριστικοποίηση, Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Συγκεκριμένα, στην εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ Μ.Α.Ε.», θυγατρική εταιρεία της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, χορηγήθηκε άδεια έρευνας συνολικής ισχύος 400 MW με διάρκεια 3 έτη από την έκδοσή της. Η 2η άδεια έρευνας, με διάρκεια επίσης τα 3 έτη, χορηγήθηκε στην εταιρεία «ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ 1 Α.Ε.», θυγατρική του Ομίλου Κοπελούζου, και αφορά στην ίδια περιοχή.

Σημειώνεται ότι την πρόθεση να προχωρήσουν στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα εξέφρασαν οι άνθρωποι της διοίκησης της δανέζικης Copenhagen Offshore Partners (COP) στην εκδήλωση που διοργάνωσε για τα εγκαίνια των γραφείων της στην Αθήνα. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου ανακοίνωσε πως θα κατατεθεί άρθρο στη Βουλή, που θα προβλέπει ότι ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να δεσμεύσει ηλεκτρικό χώρο 2 GW για τη σύνδεση υπεράκτιων αιολικών έργων με τμήματα του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ).

 

Σχέδια επέκτασης για την ΔΕΡΒΙΣΗΣ

Σχέδια για επέκταση εντός της επόμενης τριετίας έχει η διοίκηση της εταιρείας «ΑΡΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΔΕΡΒΙΣΗ ΑΒΕΕ», μετά την ενίσχυση των πωλήσεών της στη χρήση 2022. Το 2022 ήταν «μία δύσκολη χρονιά», παρ’ όλα αυτά, η επιχείρηση κατάφερε να μην επηρεαστεί και να αυξήσει τον τζίρο της, σημειώνει η διοίκηση στις οικονομικές καταστάσεις. Ο συνολικός κύκλος εργασιών τγια τη χρήση 2022 ανήλθε στο ποσό των 2.045.705 ευρώ, με τα αποτελέσματα προ φόρων να ανέρχονται σε κέρδη 161.997 ευρώ. Ο κυριότερος στόχος της διοίκησης για το 2023 είναι η διατήρηση της θετικής πορείας των αποτελεσμάτων της μέσα από την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, ώστε να επιτευχθεί η ανάπτυξη πωλήσεων σε νέες αγορές. «Σχετικά με τις πωλήσεις και με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, προσδοκούμε αύξηση του ποσοστού», αναφέρεται. Η ΑΡΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΔΕΡΒΙΣΗ ΑΒΕΕ ιδρύθηκε το 1972 στην Πάτρα και δραστηριοποιείται στην παραγωγή και διάθεση άρτου και αρτοσκευασμάτων.

ALCHIMICA: Διψήφια αύξηση τζίρου με εξαπλό επενδυτικό πλάνο

Με αύξηση πωλήσεων και ένα στιβαρό επενδυτικό πλάνο πλησιάζει στο τέλος του 2023 η ALCHIMICA A.E, η οποία επί 40 και πλέον χρόνια ασχολείται με την έρευνα, την ανάπτυξη και την παραγωγή χημικών προϊόντων για τον κατασκευαστικό και βιομηχανικό κλάδο.
Σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις, η εταιρεία πέτυχε παρά τις δύσκολες συνθήκες να αυξήσει το τζίρο της κατά 21,48% το 2022, καταγράφοντας πωλήσεις ύψους 63,80 εκατ. ευρώ από 52,53 εκατ. το 2021. Οι εξαγωγές το 2022 ανήλθαν σε 46,80 εκατ. ευρώ από 39,52 εκατ. ευρώ το 2021, καταγράφοντας αύξηση 18,42%, παρά τις σημαντικές απώλειες από την ευρωπαϊκή απαγόρευση των εξαγωγών προς την ρωσική αγορά και οφείλεται στην ανάπτυξη νέων αγορών σε χώρες που η ALCHIMICA δεν είχε παρουσία τα προηγούμενα χρόνια.
Περνώντας στο σήμερα, σύμφωνα με την πορεία του οκταμήνου του 2023, η διοίκηση της εταιρείας χημικών αισιοδοξεί πως θα πετύχει αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 5% με 6% σε σύγκριση με πέρσι.

Στο παραπάνω αναπτυξιακό πλαίσιο, ο επενδυτικός σχεδιασμός της ALCHIMICA για τα επόμενα έτη περιλαμβάνει:
1. Υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου, ύψους 3,96 εκατ. ευρώ, που έχει ενταχθεί στο καθεστώς ενισχύσεων «Γενική Επιχειρηματικότητα» του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016, για ενίσχυση με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής. Το επενδυτικό σχέδιο υλοποιείται στο Ρlant 3 και αφορά στην επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας και στην δημιουργία μονάδας παραγωγής κονιαμάτων. Κατά το τέλος της χρήσης 2022 το ποσοστό ολοκλήρωσης της επένδυσης ανήλθε σε 89%, ήτοι συνολικού ύψους 3,52 εκατ. ευρώ.

2. Υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου, ύψους 2,57 εκατ. ευρώ, που έχει ενταχθεί στο καθεστώς ενισχύσεων «Γενική Επιχειρηματικότητα» του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016, για ενίσχυση με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής. Το επενδυτικό σχέδιο αφορά στην δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας πέντε αστέρων στην Αίγινα. Η συνολική επένδυση κατά την ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα 4 εκατ. ευρώ.

3. Ολοκλήρωση της επένδυσης που έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στη δράση «Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός» του ΕΣΠΑ 2014-2020, ύψους 400 χιλ. ευρώ. Η επένδυση αφορά στην επέκταση της δυναμικότητας παραγωγής του Plant 2. Κατά το τέλος της χρήσης 2022 το ποσοστό ολοκλήρωσης είχε διαμορφωθεί στο 99%.

4. Ολοκλήρωση της επένδυσης που έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στη δράση «Επιχειρούμε Έξω» του ΕΣΠΑ 2014-2020, ύψους 100 χιλ. ευρώ. Η επένδυση αφορά στην χρηματοδότηση της συμμετοχής σε διεθνείς εκθέσεις που λαμβάνουν χώρα στο εξωτερικό.

5. Υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου, ύψους 2,4 εκατ. ευρώ, που έχει υποβληθεί στο καθεστώς ενισχύσεων «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 για ενίσχυση με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής. Το επενδυτικό σχέδιο υλοποιείται στο Ρlant 3 και αφορά στην δημιουργία μονάδας παραγωγής διαβαθμισμένων αδρανών υλικών. Κατά το τέλος της χρήσης του 2022 ξεκίνησε η υλοποίηση της επένδυσης, η οποία σύμφωνα με τον επενδυτικό σχεδιασμό θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2024.

6. Υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου, ύψους 1 εκατ. ευρώ που έχει υποβληθεί στη δράση «Πράσινος Μετασχηματισμός» του ΕΣΠΑ 2021-2027, για ενίσχυση με τη μορφή της επιχορήγησης. Το επενδυτικό σχέδιο υλοποιείται στο Ρlant 3 και αφορά στην δημιουργία υπερσύγχρονης μονάδας παραγωγής.

INDUSTRY 4.0 SUMMIT @ COSTA NAVARINO: Προσαρμογή, προκλήσεις και ανάπτυξη στην εποχή του Industry 4.0

Η ελληνική βιομηχανία στη νέα ψηφιακή εποχή βρέθηκε στο τραπέζι του πάνελ «Η ελληνική βιομηχανία στην εποχή του Industry 4.0: Προσαρμογή, προκλήσεις μετασχηματισμού, δυνατότητες ανάπτυξης», που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Industry 4.0 summit @ Costa Navarino, με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών του κλάδου. Θέτοντας στο επίκεντρο, τους κύριους άξονες της συζήτησης, ο κ. Δημήτρης Βέργαδος, Διευθυντής Τομέα ΜΜΕ & Ενημέρωσης ΣΕΒ σημείωσε πως τα θέματα τεχνολογικής αναβάθμισης της ελληνικής βιομηχανίας δεν είναι όσο δύσκολα φαίνονται υπογραμμίζοντας τον ρόλο που κατέχει ο ανθρώπινος παράγοντας. Ανοίγοντας την συζήτηση ο κ. Κώστας Αντωνόπουλος, Supply Chain Director, ΜΙΝΕΡΒΑ Α.Ε. ξεκαθάρισε πως κυριότερος μοχλός για την εφαρμογή νέων τεχνολογιών είναι η ανταγωνιστικότητα.

Διευκρίνισε δε, πως το Industry 4.0 έχει 3 πυλώνες προκλήσεων, το κομμάτι ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογιών, τη διαχείριση των δεδομένων και την προσαρμογή των δεξιοτήτων που απαιτούνται για να μπορέσουν αυτά τα δύο να δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στην «τύχη» της εταιρείας του να διαθέτει εργοστάσια που ανήκουν σε διαφορετικές τεχνολογικές γενεές αναφέρθηκε ο κ. Βασίλειος Γκότσης, Plant Manαger, Σωληνουργεία Κορίνθου, προσθέτοντας πως αυτό αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της εφαρμογής νέων τεχνολογιών ενώ τόνισε πως τέτοιες επενδύσεις ουσιαστικά «επιβάλλονται» από τους πελάτες που θέτουν υψηλές απαιτήσεις.

Με τη σειρά του ο κ. Απόστολος Μήτσης, Διευθυντής Εργοστασίου, MEGA DISPOSABLES SA, έβαλε στη συζήτηση ακόμη έναν παράγοντα, αυτό της μείωσης του λειτουργικού κόστους, η οποία, όπως είπε, απαιτεί τη συλλογή δεδομένων από την παραγωγή και στη συνέχεια την αυτοματοποίησή της. Μια άλλη οπτική έδωσε ο κ. Αθανάσι-ος Τσαντίλας, Chairman & Managing Director, Rokas Renewables εξηγώντας το πώς «παντρεύονται» οι προσπάθειες της τεχνολογικής και της ενεργειακής μετάβασης και υπογραμμίζοντας πως η βιομηχανία έχει ανάγκη σταθερού ενεργειακού κόστους.

Τέλος, ο κ. Γιώργος Χατζηδιαμαντής, RBS Greece Manufacturing Manager, Ravago Building Solutions Greece, Πρόεδρος Δ.Σ Ravago Hellas υπενθύμισε πως η εταιρεία βρίσκεται σε μία διαρκή πορεία επενδύσεων σε τεχνολογία και αυτοματισμούς, με κίνητρο πάντα τον ανταγωνισμό. Στο ζήτημα του ανθρωπίνου δυναμικού, έδωσε έμφαση στην ανάγκη εξεύρεσης τεχνητών και τεχνικών αλλά και εργαζομένων σε πιο χαμηλές βαθμίδες.

Χορηγοί Summit Dinner: InTTrust, Όμιλος Θεοδώρου.
Χορηγοί Γεύματος: EY, SABO S.A.
Χορηγός Cocktail Gala: Gizelis Robotics.
Χορηγός Ενυδάτωσης: μ.