Ο κ. Joris Cocquyt, Global Head of Sales IECLV Motors Division της ABB, με αφορμή την παρουσία του ως ομιλητή στο Βιομηχανικό Συνέδριο του ΣΕΒ, μίλησε στο INDUSTRY για τη σημασία της ενεργειακής αποδοτικότητας στη βιομηχανία και τα πρώτα “babysteps” που μπορεί να κάνει μια επιχείρηση προς την κατεύθυνση αυτή. Σύμφωνα με τον κ.Cocquyt, «Η καλύτερη ενέργεια είναι αυτή που δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις. Αυτός είναι ο λόγος που η ενεργειακή αποδοτικότητα είναι τόσο σημαντική. Εξασφαλίζει εξοικονόμηση στο λογαριασμό του ρεύματος και περιορίζει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα, που προκύπτει από την παραγωγή ενέργειας. Επιπλέον, στην ABB έχουμε αναγνωρίσει ότι η ενεργειακή αποδοτικότητα παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση των πόρων, στο πλαίσιο της στρατηγικής προσέγγισης που έχουμε στην κυκλικότητα. Σε αυτήν περιλαμβάνεται η υιοθέτηση νέων μοντέλων κυκλικότητας μειώνοντας τους ρύπους, αυξάνοντας την δυνατότητα ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης, αλλά και παράγοντας προϊόντα πιο ανθεκτικά στον χρόνο».
Ο κ. Cocquyt, εξήγησε το λόγο που η ABB θέτει στο επίκεντρο την ενεργειακή αποδοτικότητα των ηλεκτροκινητήρων. «Σήμερα οι ηλεκτροκινητήρες καταναλώνουν πάνω από το 45% της ηλεκτρικής ενέργειας του πλανήτη και ο αριθμός τους αναμένεται να διπλασιαστεί την επόμενη δεκαετία. Έχει υπολογιστεί ότι, εάν και τα +300 εκατ. υπάρχοντα βιομηχανικά συστήματα ηλεκτροκινητήρα αντικατασταθούν με υψηλής απόδοσης εξοπλισμό, η παγκόσμια κατανάλωση θα μπορούσε να μειωθεί έως και 10%». Οι ηλεκτροκινητήρες νέας γενιάς υψηλής ενεργειακής απόδοσης, χρειάζεται να είναι σχεδιασμένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να προάγεται η κυκλικότητα. Όπως ανέφερε ο κ. Cocquyt, «η ABB στοχεύει όχι μόνο στο να αυξήσει την χρήση ανακυκλώσιμων υλικών χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, αλλά και στο σχεδιασμό τους με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εύκολη η ανακύκλωσή τους στο τέλος του κύκλου ζωής τους».
Τα πρώτα “babysteps”
Τι πρέπει λοιπόν να λάβει υπόψιν της μια βιομηχανία που ενδιαφέρεται να επενδύσει σε ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες, ειδικά μια ΜμΕ με περιορισμένους πόρους; Σύμφωνα με τον κ. Cocquyt, μια επιχείρηση πρώτον θα πρέπει να κάνει μια καλή καταγραφή του εξοπλισμού της και της κατανάλωσής του (εταιρείες όπως η ABB παρέχουν τέτοια υπηρεσία). Έτσι θα προκύψει μια καλή εικόνα από τα σημεία που μπορεί να επιτευχθεί ενεργειακή εξοικονόμηση συνδυάζοντας τη μέγιστη απόσβεση. «Επενδύοντας σε έναν ηλεκτροκινητήρα IE5, η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας θα είναι τόσο σημαντική που μπορεί κάποιος να δει επιστροφή της επένδυσής του σε λιγότερο από έξι μήνες», επεξηγεί ο κ. Cocquyt, επικαλούμενος πρόσφατη μελέτη. «Είναι επίσης σημαντικό να λάβουμε υπόψη το συνολικό κόστος κτήσης.
Η τιμή προμήθειας ενός ηλεκτροκινητήρα είναι μηδαμινή σε σχέση με το συνολικό κόστος κτήσης, ενώ κυριαρχεί το κόστος που προκύπτει από την ενέργεια που καταναλώνεται κατά τη διάρκεια ζωής του – συνηθώς περισσότερο από 20 χρόνια. Με μια μικρή συμπληρωματική επένδυση για την αγορά ενός ηλεκτροκινητήρα υψηλής ενεργειακής απόδοσης μπορείτε να δείτε σημαντικά οφέλη στο άμεσο μέλλον». Ο κ. Cocquyt πρόσθεσε «όταν αναβαθμίζουμε ηλεκτροκινητήρες, μπορούμε να τους στείλουμε για ανακύκλωση. Παίρνοντας πίσω την αξία του χαλκού και του χάλυβα μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτό το ποσό για την προμήθεια του νέου κινητήρα, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας».
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με την επίδοση των επιμέρους κλάδων της βιομηχανίας όσον αφορά στην ενεργειακή αποδοτικότητα, ο κ. Cocquyt, παρότι τονίζει ότι δεν υπάρχουν τεράστιες διαφοροποιήσεις, δίνει τα «εύσημα» στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών. «Είναι λίγο μπροστά από τους υπολοίπους στον τρόπο σκέψης και στο να κάνουν τις σωστές ερωτήσεις», αναφέρει. Σήμερα υπάρχει επίσης σημαντικό ενδιαφέρον από τις βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Με τις νέες τιμές ενέργειας και την ανάγκη για απανθρακοποίηση δίνεται βαρύτητα σε πρωτοβουλίες όπως ο εξηλεκτρισμός κάποιων εφαρμογών όπως τουρμπίνες και κινητήρες που λειτουργούσαν με φυσικό αέριο και ντίζελ».