-->

PharmaPath: Έτοιμη να δρέψει καρπούς από την εξαγορά των εγκαταστάσεων της Specifar

«Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα» προχωρά η PharmaPath ΑΒΕΕ, με τη διοίκηση να κρίνει την χρήση του 2022 γενικά θετική σε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς της και σύμφωνη με τους στόχους της, παρά το δύσκολο περιβάλλον. Η PharmaPath τον Φεβρουάριο του 2022 απέκτησε τις παραγωγικές εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό και τα αποθέματα της εταιρείας Specifar AEBE καθώς επίσης και το προσωπικό που χρειαζόταν και από την ημερομηνία αυτή και μετά δραστηριοποιείται ολοκληρωμένα στην ανάπτυξη, παραγωγή και εμπορία φαρμακευτικών παρασκευασμάτων. O κύκλος εργασιών ανήλθε σε 16.724.902 ευρώ, έναντι 2.734.378 ευρώ της προηγούμενης χρήσης παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση της τάξεως 511,65%. Κατά την κλειόμενη χρήση η επιχείρηση παρουσίασε ζημίες προ φόρων της τάξης των 1.778.876 ευρώ έναντι κερδών προ φόρων 213.001 ευρώ την προηγούμενη, ωστόσο, όπως διευκρινίζεται στις οικονομικές καταστάσεις, οι ζημίες οφείλονται σε έκτακτα λειτουργικά έξοδα έναρξης της ολοκληρωμένης πλέον λειτουργίας της.

Ανάπτυξη προϊόντων, εφοδιαστική και R&D
Επισημαίνεται ότι η εταιρεία την κλειόμενη χρήση πραγματοποίησε σημαντικές επενδύσεις ύψους 2.833.203 ευρώ στον τομέα ανάπτυξης νέων φαρμακευτικών προϊόντων, τεχνογνωσίας, συστημάτων διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας και εν γένει Επιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας. Όπως τονίζει η διοίκηση, «η πρώτη φάση της προσπάθειας θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες χρήσεις και τα πρώτα οφέλη θα παρουσιαστούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό τις επόμενες χρήσεις». Για αυτόν τον λόγο δεν έχουν υπολογιστεί αποσβέσεις των σχετικών Άυλων Παγίων Στοιχείων. Πάντως, η συνολική εκτίμηση της Διοίκησης είναι ότι, λαμβάνοντας υπόψιν και τις τρέχουσες γεωπολιτικές και μακροοικονομικές εξελίξεις, ότι η χρήση 2023 θα είναι ανοδική.

Συνεργασία Space Hellas – ΟΠΑ για την εκπόνηση Βιομηχανικού Διδακτορικού

H Space Hellas στηρίζει την επιστημονική έρευνα του Ηλία Μπαλαμπάνη, Junior Data Engineer του τμήματος R&D, ο οποίος εκπονεί Βιομηχανικό Διδακτορικό μέσω συνεργασίας της εταιρείας και του ΟΠΑ, στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ). Το αντικείμενο του διδακτορικού με θέμα: ‘’Εφαρμογές
Κυβερνοασφάλειας με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης’’ εντάσσεται σε ένα διεθνώς κρίσιμο πεδίο και η τεχνογνωσία που θα αποκτηθεί θα ενσωματωθεί σε καινοτόμες νέες υπηρεσίες και προϊόντα, όπως αναπτύσσονται από το τμήμα R&D της εταιρείας.

 

H PRIMARY χορηγός στο 3ο Lean Manufacturing Conference

H PRIMARY, εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο των εξειδικευμένων συστημάτων βέλτιστου προγραμματισμού, θα είναι φέτος χορηγός στο 3ο Lean Manufacturing Conference, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 6 Δεκεμβρίου 2023 στο OTE ACADEMY. Ο Παντελής Ιωάννου, Sales Manager της PRIMARY, θα παρουσιάσει την ολοκληρωμένη σουίτα προγραμματισμού για τη Βιομηχανία, η οποία καλύπτει τις ανάγκες τόσο για τον βέλτιστο προγραμματισμό παραγωγής μέσω του συστήματος PROMETHEUS, όσο και για τον προγραμματισμό βαρδιών μέσω του συστήματος OPTISHIFT.

ΣΕΒ: Ξεκίνησε «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν»

Για 7η συνεχή χρονιά, ο ΣΕΒ πραγματοποιεί την ετήσια έρευνα γνώμης «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν», σε συνεργασία με την εταιρεία MRB. Η έρευνα που έχει εξελιχθεί σε εργαλείο ανάδειξης κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν στο επιχειρηματικό περιβάλλον, από φέτος ανανεώνεται και διευρύνεται με δύο ενότητες, οι οποίες θα αναπροσαρμόζονται ώστε να αντανακλούν εξελίξεις και τάσεις στην αγορά. Για το 2023 επιλέχθηκαν ενότητες για: 1) το Σύγχρονο Εργασιακό Περιβάλλον, με στόχευση σε ζητήματα σχετικά με την οργάνωση, τον εκσυγχρονισμό της εργασίας και την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου υπό το φως και της τεχνολογικής εξέλιξης, και στις δράσεις των επιχειρήσεων και της Πολιτείας, ώστε να συμπλέουν με τις σύγχρονες διεθνείς τάσεις και 2) τη Δημιουργία ενός Βιώσιμου Μέλλοντος, με δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις είναι σημαντικοί φορείς για κατανόηση των προκλήσεων, ανάδειξη καλών πρακτικών και τον σχεδιασμό ολιστικών δράσεων για βιώσιμη ανάπτυξη.

ΤΙΤΑΝ: Ολοκλήρωση του Data Science Lab 3

Ένα ακόμη εργαστήριο στην Επιστήμη των Δεδομένων, το Data Science Lab 3, ολοκληρώθηκε από τον Όμιλο ΤΙΤΑΝ με τη συμμετοχή 36 νέων επιστημόνων πανεπιστημιακών σχολών STEM απ’ όλη την Ελλάδα. Στη διάρκεια του εντατικού προγράμματος εκπαίδευσης διάρκειας 100 ωρών, οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες απέκτησαν ολοκληρωμένο και ισχυρό υπόβαθρο σε αρχές και τεχνικές του Data Science (Big Data, Machine Learning), σε συνδυασμό με την απαραίτητη γνώση της Επιχειρηματικής Ευφυΐας (Business Intelligence). Ο Παναγιώτης Μάργαρης, Supply Chain Digitization Director & PMO, TITAN, δήλωσε: «Στον Τιτάνα ξεκινήσαμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό με σταδιακά βήματα και με μία συνεχή διάθεση καινοτομίας. Έχουμε ήδη αναπτύξει ψηφιακά εργαλεία που οικοδομούν το εργοστάσιο του μέλλοντος, το οποίο θα είναι «πράσινο», ψηφιοποιημένο και με τον πελάτη στο επίκεντρο. Σε αυτήν την κατεύθυνση, χρειάζονται νέες δεξιότητες. Νέες δεξιότητες οι οποίες είναι αναγκαίες και σε όλο το φάσμα της αγοράς εργασίας».

Nvidia και foxconn σχεδιάζουν «εργοστάσια ΑΙ»

Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τσιπ στον κόσμο, η Nvidia και η κατασκευάστρια των iPhone, Foxconn ενώνουν τις δυνάμεις τους για την κατασκευή «εργοστασίων AI». Το εγχείρημα, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, αφορά ένα νέο είδος data center που θα χρησιμοποιεί τσιπ Nvidia για να τροφοδοτήσει ένα «ευρύ φάσμα» εφαρμογών. Αυτές περιλαμβάνουν εκπαίδευση αυτόνομων οχημάτων, πλατφόρμες ρομποτικής και γλωσσικά μοντέλα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia Jensen Huang και ο πρόεδρος της Foxconn Young Liu βρέθηκαν στην έκθεση τεχνολογίας της Foxconn στην Ταϊπέι, όπου μίλησαν για τα σχέδιά τους. «Ένας νέος τύπος βιομηχανίας έχει εμφανιστεί – η παραγωγή νοημοσύνης και τα κέντρα δεδομένων που την παράγουν είναι τα εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης», είπε ο κ. Huang, σύμφωνα με το Reuters, προσθέτοντας ότι η Foxconn είχε την τεχνογνωσία και την κλίμακα για να κατασκευάσει αυτά τα εργοστάσια. Με τη σειρά του ο κ. Liu είπε ότι η Foxconn προσπαθεί να μετατραπεί από εταιρεία παροχής υπηρεσιών κατασκευής σε εταιρεία λύσεων πλατφόρμας.

Siemens: Αναλαμβάνει υποδομές φόρτισης e-buses

Η Siemens ανέλαβε τη δημιουργία υποδομών φόρτισης για ηλεκτρικά λεωφορεία (e-buses) σε δύο πόλεις της Γερμανίας. Θα υποστηρίξει την Hamburger Hochbahn AG στο Αμβούργο, από τις μεγαλύτερες εταιρείες δημόσιων μεταφορών της Γερμανίας ώστε να διαθέτει έναν στόλο λεωφορείων εντελώς απαλλαγμένο από εκπομπές ρύπων έως το 2030. Επίσης, θα συμβάλλει στην ομαλή μετάβαση σε ηλεκτρικά λεωφορεία για την Kreisverkehrsbetriebe Saarlouis στο Saarlouis. Τα έργα περιλαμβάνουν σχεδιασμό, εγκατάσταση της υποδομής φόρτισης και διασύνδεσή της στο δίκτυο. Επιπλέον, περιλαμβάνονται πολυετείς συμβάσεις συντήρησης. Υπολογίζεται ότι μόνο στο Αμβούργο και με κατάργηση όλων των πετρελαιοκίνητων λεωφορείων θα αποφευχθεί ετησίως η εκπομπή περίπου 66.000 τόνων CO2.

«Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρέχουμε στους πελάτες μας τελευταίας τεχνολογίας φόρτιση και αποτελεσματικές λύσεις λογισμικού, ώστε να διευκολύνουμε και να κάνουμε αυτή την μετάβαση οικονομικά προσιτή για τους φορείς εκμετάλλευσης λεωφορείων», δήλωσε ο Markus Mildner, Διευθύνων Σύμβουλος eMobility της Siemens Smart Infrastructure. Σύμφωνα με τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, ο τομέας των μεταφορών αντιπροσώπευε το 19,4% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στη Γερμανία το 2021. Με την τροποποίηση του νόμου για την προστασία του περιβάλλοντος, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει τον στόχο να καταστήσει τη Γερμανία ουδέτερη ως προς τα επίπεδα αερίων του θερμοκηπίου έως το 2045. Στο πλαίσιο αυτό, ο μετασχηματισμός των τοπικών δημόσιων μεταφορών υπέρ συστημάτων φιλικών προς το περιβάλλον αποκτά μεγάλη δυναμική.

Σωληνουργεία Κορίνθου: σύμβαση για έργο αποθήκευσης άνθρακα στην Ολλανδία

Η Cenergy Holdings ανακοινώνει ότι ανατέθηκε στη Σωληνουργεία Κορίνθου, τον κλάδο σωλήνων χάλυβά της, σύμβαση αξίας άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή και προμήθεια σωλήνων χάλυβα ευθείας ραφής υψίσυχνης συγκόλλησης (HFW) για το έργο Porthos, μεταφοράς και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα. Η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) αποτελεί μέθοδο χαμηλού κόστους για την αποτροπή μεγάλων όγκων CO2 να εισέλθουν στην ατμόσφαιρα, μέσω της μόνιμης αποθήκευσής τους σε υπόγειες γεωλογικές δομές. Η μέθοδος CCS αποτελεί μια κρίσιμη τεχνολογία που επιδιώκει να συμβάλει στην επίτευξη των κλιματικών στόχων, ειδικά για την βραχυπρόθεσμη μείωση εκπομπών CO2 από την βιομηχανία. Μόλις τεθεί σε λειτουργία, το έργο Porthos, σκοπεύει να αποθηκεύσει CO2 από τη βιομηχανία στο λιμάνι του Ρότερνταμ σε άδεια, υποθαλάσσια εξαντλημένα κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Αναδεικνύοντας την καινοτομία του κλάδου των προϊόντων κρέατος

Την Τρίτη 17 Οκτωβρίου, στο Radisson Blu Park Hotel, πραγματοποιήθηκε η Τελετή Απονομής των Meat Innovation Awards 2023 από την BOUSSIAS events, με στόχο να αναδείξει και να επιβραβεύσει τα υψηλής ποιότητας προϊόντα, τις πρωτοποριακές υπηρεσίες, καθώς και τις καινοτόμες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της παραγωγής, της πώλησης κρέατος και των υποπροϊόντων αυτής. Περισσότερα από 150 υψηλόβαθμα στελέχη, εκπρόσωποι Φορέων, Πανεπιστημίων, Επαγγελματίες καθώς και εκπρόσωποι Τύπου, βρέθηκαν στην Τελετή Απονομής, επικροτώντας την καινοτομία και την ποιότητα των βραβευμένων υποψηφιοτήτων των εταιρειών που εμπορεύονται ή παράγουν προϊόντα και υποπροϊόντα κρέατος, διαθέτουν εξοπλισμό και λύσεις επαγγελματικού κρεοπωλείου ή παρέχουν υπηρεσίες εστίασης, packaging και logistics προϊόντων κρέατος και τα τελευταία χρόνια επέδειξαν πρωτοποριακές-καινοτόμες πρακτικές.

Συνολικά, διακρίθηκαν 7 εταιρείες-επιχειρήσεις από ένα ευρύ φάσμα υποψηφιοτήτων πάνω σε όλες τις κατηγορίες των βραβείων. Πιο συγκεκριμένα, βραβείο στα Meat Innovation Awards 2023 απέσπασαν οι εταιρείες: BizTEC, G-LOGIC, ELVIDA FOODS, MOTONOMIKOS-KOYTIADELIVERY, ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΙΝΔΟΣ, Αλέξανδρος & Ιωάννης Τιάκας & ΣΙΑ Ο.Ε. και Απόστολος Παπαδόπουλος Meat Company. Επίσης, οι υποψηφιότητες οι οποίες κατέκτησαν την υψηλότερη βαθμολογία στο σύνολο κάθε πυλώνα, αποσπώντας το Platinum Βραβείο ήταν οι: ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΙΝΔΟΣ με την υποψηφιό Κοτόπουλο Ελεύθερης Βοσκής στα προϊόντα κρέατος και η ELVIDA FOODS με την υποψηφιότητα HELLENIC GYROS στην ενότητα Προμηθευτές – Παραγωγοί – Έμποροι. Η βραδιά όπως πάντα κορυφώθηκε με την απονομή του μεγάλου βραβείου της χρονιάς, του Grand Award, όπου η ELVIDA FOODS αναδείχθηκε Meat Company of the Year.

Ο Νικόλαος Σολωμάκος, Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής Meat Innovation Awards 2023, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, άφησε το δικό του ξεχωριστό στίγμα στην βραδιά με το μήνυμά του αναφέροντας: «Οι υποψηφιότητες στα Meat Innovation Awards 2023 ήταν για μια ακόμη φορά υψηλού επιπέδου και τα βραβεία επιβραβεύουν τις εταιρείες του χώρου που η αναζήτηση της αριστείας αποτελούν ουσιαστικό τους στόχο. Θέλω να συγχαρώ όλους τους νικητές των βραβείων και να τους προτρέψω να συνεχίσουν να αγωνίζονται ακόμα περισσότερο για να ικανοποιούν τους ανθρώπους που επιλέγουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, γιατί τα Meat Innovation Awards 2024 θα είναι ακόμα πιο ανταγωνιστικά».

Το μη διαγωνιστικό μέρος της βραδιάς ολοκληρώθηκε με την απονομή των τιμητικών βραβείων για τα Meat Innovation Awards 2023, όπου o καθηγητής Απόστολος Ράντσιος, τ. Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προϊόντων Κρέατος και τ. Πρόεδρος της Παγκόσμιας Κτηνιατρικής Εταιρείας, παρέλαβε τιμητικό βραβείο για την προσφορά του στην Κτηνιατρική Δημόσια Υγεία και για την OMIND creatives, παρέλαβαν τιμητικό βραβείο οι Θεόδωρος Δημητριάδης, CEO-OMIND creatives & Αντώνης Μοσχονίδης, Εμπορικός Διευθυντής OMIND creatives, για την προσφορά της εταιρείας στο χώρο της κτηνοτροφίας, της τυροκομίας και της γαλακτοκομίας. Τα Meat Innovation Awards 2023 πραγματοποιήθηκαν υπό τις αιγίδες των ΠΕTΕΤ (Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων) και GCSLA (Greek Cold Storage & Logistics Association).
Περισσότερα στο https://www.foodinno­vationawards.gr/meat-innovation-awards-2023/.

 

ACS: επένδυση 15 εκατ. ευρώ σε αυτόματα συστήματα διαλογής στο νέο hub του Αιγάλεω

Για μια επένδυση που «μιλάει από μόνη της» έκανε λόγο ο κ. Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος του Ομίλου Quest παρουσιάζοντας σε δημοσιογράφους το νέο Κέντρο Διαλογής της ACS στην περιοχή του Αιγάλεω. Πρόκειται για μια επένδυση που αγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ και αφορά σε νέες και υπερσύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις περί τα 36.000 τ.μ.. Ιδιαίτερης αναφοράς αξίζουν τα αυτόματα συστήματα διαλογής που κόστισαν 15 εκατ. ευρώ και αναμένεται να τετραπλασιάσουν το capacity του hub σε 50.000 αποστολές την ώρα. Ανάμεσα στα συστήματα που ξεχωρίζουν είναι ο διαλογέας μεγάλων δεμάτων στο ισόγειο. Πρόκειται για ένα σύστημα διαλογής αποστολών τεχνολογίας Cross Belt για την διαλογή αποστολών με μέγιστες διαστάσεις έως 120x70x70cm και βάρος έως 50 kg. Παράλληλα, στον ημιόροφο λειτουργούν οι διαλογείς μικρών δεμάτων και φακέλων, που αποτελούν συστήματα τεχνολογίας Tray Sorter για τη διαλογή φακέλων και μικροδεμάτων βάρους από 5 gr έως 5kg και διαστάσεων έως 45x35x25.