-->

Elpedison: Μεσω Salesforce η υποστήριξη της εμπορικής της λειτουργίας

Τη Salesforce επέλεξε η Elpedison, για υποστήριξη της εμπορικής της λειτουργίας. Η συμφωνία αφορά στην εγκατάσταση, παραμετροποίηση και λειτουργία του συστήματος CRM της Elpedison το οποίο υλοποιήθηκε από την Cognity, συνεργάτη της Salesforce. Το λογισμικό θα είναι προσβάσιμο σε όλα τα κανάλια πωλήσεων και touchpoints της Elpedison και θα καλύπτει ολόκληρη την εμπορική λειτουργία και τμήματα της εταιρείας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την άριστη εξυπηρέτηση των πελατών μέσα από εξατομικευμένες υπηρεσίες. Οι προηγμένες δυνατότητες του Salesforce Customer 360 και του Marketing Cloud θα συμβάλουν στη βελτιστοποίηση των εσωτερικών διαδικασιών, μειώνοντας το αντίστοιχο κόστος τους, με στόχο την εξασφάλιση οικονομικότερων προγραμμάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας, Φυσικού Αερίου και Ενεργειακών Υπηρεσιών στους πελάτες της εταιρείας.

 

Hitachi Energy: νεο υπερσυγχρονο εργοστασιο στην κινα

Η Hitachi Energy, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας, εγκαινίασε το νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο μετασχηματιστών της στην περιοχή Liangjiang του Chongqing της νοτιοδυτικής Κίνας. Το νέο εργοστάσιο αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις της Hitachi Energy παγκοσμίως και ενσωματώνει τις πιο πρόσφατες ψηφιακές τεχνολογίες ενώ παράλληλα ενισχύει τη δέσμευση του τεχνολογικού κολοσσού να ανταποκριθεί στην ταχέως αυξανόμενη ζήτηση εκ μέρους των πελατών του.

Με τη χρήση του βιομηχανικού αυτοματισμού και της ρομποτικής, οι διαδικασίες κατασκευής έχουν γίνει πιο γρήγορες και πιο ακριβείς. Έχουν τεθεί σε εφαρμογή συστήματα διαχείρισης ενέργειας για τη διευκόλυνση της απόκτησης, της ανάλυσης και της έγκαιρης συντήρησης του εξοπλισμού και των δεδομένων παραγωγής σε πραγματικό χρόνο, διασφαλίζοντας τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας σε όλη την αλυσίδα αξίας. Σύμφωνα με τις προσπάθειες βιωσιμότητας της εταιρείας, το σύγχρονο εργοστάσιο ενσωματώνει περιβαλλοντικά υπεύθυνα κριτήρια για τη μείωση του συνολικού αποτυπώματος άνθρακα.

 

ΕΑΒ: Επίδειξη της τεχνολογίας καταστολής μικρών UAVs

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) οργάνωσε και πραγματοποίησε επίδειξη πεδίου της τεχνολογίας καταστολής μικρών UAVs, με τη χρήση μικροκυματικών παλμών μεγάλης ισχύος.  Το σύστημα απώθησης ή καταστροφής μη επανδρωμένων ιπτάμενων μέσων είναι το πρώτο που αναπτύσσεται πανευρωπαϊκά. Η ενσωμάτωσή του θωρακίζει την Εθνική Άμυνα και τους στρατιωτικούς στόχους από κακόβουλες επιθέσεις που μπορούν να προέλθουν από διαφορετικούς τύπους UAVs. Το σύστημα σχεδιάστηκε και κατέστη λειτουργικό από τη Διεύθυνση Έρευνας, Σχεδίασης και Ανάπτυξης Νέων Προϊόντων της ΕΑΒ, η οποία εργάστηκε γι’ αυτό για περισσότερο από έναν χρόνο.

Η επίδειξη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας στο Σχηματάρι. Οι δοκιμές, απέναντι σε πλήθος διαφορετικών σεναρίων, ήταν όλες απολύτως επιτυχείς και πραγματοποιήθηκαν παρουσία εκπροσώπων της ΓΔΑΕΕ και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης, παρέστησαν εκπρόσωποι κορυφαίων ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, όπως η Leonardo, η MBDA και η Indra. Σημειώνεται πως η επίδειξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος counter-drone JEY-CUAS, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (EDF). Η Διεύθυνση Έρευνας, Σχεδίασης και Ανάπτυξης Νέων Προϊόντων της ΕΑΒ έχει τεθεί ήδη επικεφαλής στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα iFurther, που αφορά την ανάπτυξη τεχνολογιών εναέριας και θαλάσσιας επιτήρησης πολύ μεγάλων αποστάσεων. Επίσης συμμετέχει με σημαντικό έργο στη μελέτη του νέου ευρωπαϊκού μεταγωγικού αεροσκάφους (πρόγραμμα FASETT), καθώς και στην πρόταση μελέτης αεροσκαφών πολύ μεγάλων φορτίων (πρόγραμμα SATOC).

Πράσινο φως για δύο ακόμα επιχειρηματικά πάρκα

Απόφαση για την υπαγωγή της Βιομηχανικής Περιοχής Έδεσσας στις διατάξεις του ν. 4982/2022 και την αντιστοίχισή της σε Επιχειρηματικό Πάρκο Έδεσσας (Τύπου Α1) υπέγραψε η Υφυπουργός Ανάπτυξης Άννα Μάνη. Όπως αναφέρεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ως εταιρεία Ανάπτυξης και Διαχείρισης (ΕΑΔΕΠ) του Επιχειρηματικού Πάρκου Έδεσσας ορίζεται η ETBA ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας για την «Έγκριση περιβαλλοντικών όρων της μονάδος επεξεργασίας υγρών αποβλήτων ΒΙ.ΠΕ. Έδεσσας που εδρεύει στη Βιομηχανική περιοχή Έδεσσας, στην Κοινότητα Δροσιάς». Σε έτερη απόφασή της, η Υφυπουργός ενέκρινε την υπαγωγή του Βιοτεχνικού Πάρκου Άμφισσας στις διατάξεις του ν. 4982/2022 (Α’ 195) και την αντιστοίχισή του σε Επιχειρηματικό Πάρκο Άμφισσας (Τύπου Α2), με την ETBA ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. και πάλι στο ρόλο της ΕΑΔΕΠ. Υπενθυμίζεται ότι εντός των Επιχειρηματικών Πάρκων επιτρέπεται η εγκατάσταση και άσκηση των δραστηριοτήτων του άρθρου 5 του ν. 4982/2022.

 

DS Smith και Coca Cola Αυστρίας συνεργάζονται σε καινοτόμo λύση συσκευασίας

Η DS Smith PLC και η Coca Cola HBC Αυστρίας συνεργάστηκαν για την αντικατάσταση των πλαστικών χειρολαβών από αντίστοιχες λαβές, κατασκευασμένες από κυματοειδές χαρτόνι, στις πολυσυσκευασίες PET για αναψυκτικά 1,5 λίτρου. Αυτή η νέα λύση αντικατάστασης πλαστικού θα λανσαριστεί στα σούπερ μάρκετ της Αυστρίας από τον Σεπτέμβριο του 2023. Η καινοτόμος λύση συσκευασίας, DS Smith Lift Up αποτελείται από μια χειρολαβή από 100% ανακυκλώσιμο κυματοειδές χαρτόνι που κάνει πιο λειτουργική τη διαδικασία μεταφοράς για τους καταναλωτές. Η λύση DS Smith Lift Up συνεισφέρει μαζί με τις υπόλοιπες λύσεις από πρωτογενές και ανακυκλωμένο χαρτί στην επίτευξη των στόχων της Coca Cola HBC Αυστρίας να μειώσει κατά σχεδόν 200 τόνους το πλαστικό που χρησιμοποιεί κάθε χρόνο.

Δείκτες κυκλικού σχεδιασμού
Το DS Smith Lift Up σχεδιάστηκε αξιοποιώντας ένα πρωτοπόρο εργαλείο, τους Δείκτες Κυκλικού Σχεδιασμού με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του αποτυπώματος άνθρακα σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα του προϊόντος. Η καινοτομία DS Smith Lift Up μπορεί να εφαρμοστεί σε διαφορετικά μεγέθη φιαλών και έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με την Krones, τον κορυφαίο κατασκευαστή μηχανών συσκευασίας. Η νέα συσκευασία έχει εύχρηστη χειρολαβή για τη μεταφορά των προϊόντων, καθώς αυτά διατηρούνται ασφαλή μέσα στη βιώσιμη συσκευασία τους, η οποία έχει σχεδιαστεί για προϊόντα που συσκευάζονται και διακινούνται σε πλαστικές φιάλες PET και προορίζονται για κατανάλωση στο σπίτι.

Elite Strom: Σημαντική αύξηση τζίρου το 2022

Σημαντική αύξηση στον τζίρο της σημείωσε κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς η Elite Strom, αντικείμενο της οποίας είναι, μεταξύ άλλων, η κατασκευή, προμήθεια και εμπορία κάθε είδους στρώματος ή/και επίπλου. Αναλυτικότερα, ο κύκλος εργασιών της χρήσης 2022 παρουσίασε αύξηση 9,24% και ανήλθε σε 11.930.130,54 ευρώ έναντι 10.920.655,97 ευρώ της προηγούμενης χρήσεως. Τα μικτά αποτελέσματα (κέρδη) εκμεταλλεύσεως παρουσίασαν αύξηση 14,21% και ανήλθαν σε 6.459.171,64 ευρώ έναντι 5.655.528,66 ευρώ της προηγούμενης χρήσης γεγονός που οφείλεται στην αύξηση του κύκλου εργασιών καθώς και στην αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Τέλος, τα καθαρά αποτελέσματα (κέρδη) χρήσεως προ φόρων ανήλθαν σε 1.204.665,02 ευρώ έναντι κερδών ποσού 1.499.177,78 ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Η μείωση των καθαρών αποτελεσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη χρήση οφείλεται στην αύξηση των εξόδων διοίκησης και διάθεσης λόγω περάτωσης των κρατικών μέτρων στήριξης για την πανδημία Covid-19.

 

ΓΙΩΤΗΣ: Ολοκληρώθηκε το νέο κτίριο παραγωγής της ΣΤΑΜΟΥ

Απρόσκοπτα συνεχίζει τη λειτουργία της και τις επενδύσεις με στόχο την ανάπτυξη, η σχεδόν αιωνόβια εταιρεία ΓΙΩΤΗΣ, που φέτος συμπληρώνει 93 χρόνια ζωής. Χαρακτηριστικό αυτής της πορείας είναι πως παρά την αστάθεια του οικονομικού περιβάλλοντος, τόσο η Εταιρεία όσο και ο Όμιλος συνέχισαν απρόσκοπτα την υλοποίηση του επενδυτικού τους έργου, το οποίο για τη χρήση του 2022 ανήλθε σε 4,2 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένο, ολοκληρώθηκε το νέο κτίριο βιομηχανικής παραγωγής και χώρου γραφείων της ΣΤΑΜΟΥ, το οποίο αποτελεί μία υπερσύγχρονη εγκατάσταση που διασφαλίζει την περαιτέρω αναπτυξιακή πορεία της παραπάνω γαλακτοβιομηχανίας. Επίσης, έγιναν νέες επενδύσεις σε νέο μηχανολογικό εξοπλισμό και net metering στη στέγη του κτιρίου της συνολικού ύψους 712 χιλ. ευρώ.

Τέλος, προχώρησε η επένδυση σε νέο μηχανολογικό εξοπλισμό και περαιτέρω επέκταση του βιομηχανικού κτιρίου στο Αγρίνιο, καθώς και η επένδυση σε Net Metering στις στέγες των τριών ιδιόκτητων κτιρίων της ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε., συνολικού ύψους 3,5 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως ο τζίρος του Ομίλου για το 2022 άγγιξε τα 110.593.300,16 ευρώ έναντι 103.979.152,10 ευρώ την προηγούμενη χρήση, παρουσιάζοντας αύξηση 6,36%. Τα μικτά κέρδη ανήλθαν στο ποσό των 43.303.394,30 ευρώ έναντι ποσού 43.464.956,24 ευρώ το 2021.
Εντός του 2023 η Εταιρεία και ο Όμιλος συνεχίζουν να υλοποιούν εκτεταμένο πρόγραμμα σημαντικών επενδύσεων σε κτιριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό για τις εταιρείες ΓΙΩΤΗΣ και ΣΤΑΜΟΥ.\

Πώς μοιράστηκαν οι επενδύσεις στις μονάδες της Cenergy

Ανάπτυξη με ρεκόρ ανεκτέλεστων παραγγελιών παρουσίασε στο α΄εξάμηνο του 2023 η Cenergy Holdings, συνεχίζοντας το επενδυτικό σχέδιο προκειμένου να εξυπηρετηθεί η αυξανόμενη ζήτηση λόγω ενεργειακής μετάβασης. Συνοπτικά, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 798 εκατ. ευρώ, 21% υψηλότερα σε σχέση με το εξάμηνο του 2022, ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών συνέχισε να αυξάνεται λόγω των νέων αναθέσεων και ανήλθε σε 2,5 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου. Συνεπώς, η εκτίμηση αναπροσαρμοσμένου EBITDA για το σύνολο του έτους επιβεβαιώνεται και αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 180 και 200 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο επέκτασης της μονάδας στην Κόρινθο κυριάρχησε στις κεφαλαιουχικές δαπάνες του α’ εξαμήνου, οι οποίες ανήλθαν σε 54,7 εκατ. ευρώ και αφορούσαν κυρίως σε:
– δαπάνες 36,6 εκατ. ευρώ για το εργοστάσιο υποβρυχίων καλωδίων της Κορίνθου, κυρίως για την υλοποίηση της προγραμματισμένης επέκτασης της παραγωγικής ικανότητας του,
– δαπάνες 5,6 εκατ. ευρώ για επιλεκτικές επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας στο εργοστάσιο χερσαίων καλωδίων της Θήβας,
– δαπάνες 5,5 εκατ. ευρώ για το εργοστάσιο στο Βουκουρέστι, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης ακινήτου όμορου του εργοστασίου, και
– δαπάνες 3,2 εκατ. ευρώ, απαραίτητες για την υποστήριξη της κατασκευής εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων στις ΗΠΑ.

Flexopack: Προτεραιότητα οι παραγωγικές επενδύσεις σε Αυστραλία και Πολωνία

Με ενισχυμένο τζίρο έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του 2023 η Flexopack, δίνοντας ώθηση στις επενδύσες που τρέχουν σε Αυστραλία, Πολωνία και Ελλάδα. Αναλυτικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 77,280 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,17% και ο εταιρικός σε 56,509 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 7,37%. Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν για τον Όμιλο σε 8,258 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,37% και για την εταιρεία σε 3,527 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 40,97%.

Πρότυπη μονάδα στην Αυστραλία
Πρόσφατα η Διοίκηση αποφάσισε να προχωρήσει στην κεφαλαιακή ενίσχυση με το ποσό των 9 εκατ. ευρώ, της θυγατρικής της «Flexopack International Limited» που εδρεύει στην Κύπρο. Η εν λόγω κεφαλαιακή ενίσχυση θα υλοποιηθεί μέσω ΑΜΚ, με αποκλειστικό σκοπό να κατευθυνθεί στην περαιτέρω χρηματοδότηση της εδρεύουσας στο Brisbane θυγατρικής του Ομίλου, «Flexopack Properties PTY LTD», προκειμένου να προχωρήσει στην κατασκευή νέου βιομηχανικού κτιρίου εντός ιδιόκτητου οικοπέδου της που βρίσκεται στην Αυστραλία. Ο σκοπός της επένδυσης είναι η ανάπτυξη και υλοποίηση μιας πρότυπης παραγωγικής μονάδας που θα αποτελέσει εφαλτήριο για την ενίσχυση της παρουσίας του Ομίλου στην περιοχή.

Εξάλλου, στην στρατηγική του Ομίλου για το υπόλοιπο του 2023 περιλαμβάνεται η τελειοποίηση των υφιστάμενων σύγχρονων μεθόδων παραγωγής, με στόχο την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του αποτυπώματος άνθρακα αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση των υποδομών και ιδίως των παραγωγικών εγκαταστάσεων και του μηχανολογικού εξοπλισμού τόσο της εταιρείας όσο και των θυγατρικών στην Πολωνία και στην Αυστραλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο η Flexopack προχώρησε σε υπογραφή για κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους 7 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα, ενώ είχε προηγηθεί αντίστοιχο με τη Eurobank, ύψους 12,9 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του σχεδίου «Ελλάδα 2.0», με χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης.