-->

Alumil: Επενδύσεις 6 εκατ. ευρώ με στόχο την καινοτομία

Σε πορεία ανάπτυξης, η οποία συνέχισε να είναι κερδοφόρα και στο Α’ εξάμηνο του 2023, βρέθηκε ο όμιλος Alumil. Οι συνεχείς επενδύσεις με σκοπό την επίτευξη δημιουργίας ενός περιβαλλοντικά βιώσιμου Ομίλου, η αυξανόμενη εξαγωγική δραστηριότητα και οι λοιπές επενδύσεις που σημειώνονται παρακάτω, φαίνεται πως κατέστησαν τον Όμιλο ανθεκτικό στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς.

«Συντηρητικές» επενδύσεις
Η Alumil, δεσμευόμενη για διαρκή πρωτοπορία και παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, προχώρησε συντηρητικά στην επέκταση εγκαταστάσεων και βελτίωση του μηχανολογικού εξοπλισμού, όπου κρίθηκε αναγκαίο. Οι προσθήκες παγίων και άυλων περιουσιακών στοιχείων (Ομίλου και Εταιρείας) ανήλθαν σε 6 εκατ. ευρώ περίπου και 4,1 εκατ. ευρώ περίπου αντίστοιχα, για το Α΄ εξάμηνο 2023. Ειδικότερα, για τη Μητρική, έγιναν επενδύσεις σε πρόσθετες κτιριακές εγκαταστάσεις, προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού, λοιπού εξοπλισμού και μεταφορικών μέσων συνολικής αξίας 4,1 εκατ. περίπου. Για τις θυγατρικές εξωτερικού πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις οι οποίες συμπεριλαμβάνουν: προμήθεια μηχανημάτων, πρόσθετες κτιριακές εγκαταστάσεις, προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού, προμήθεια μεταφορικών μέσων και λοιπό εξοπλισμό.

Όσον αφορά στα οικονομικά της χρήσης, τα EBITDA του Ομίλου ανήλθαν σε 17,3 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 39,8 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου της προηγούμενης χρήσης, σημειώνοντας μείωση κατά 56,53%. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μείωση των τιμών αλουμινίου που αποτελεί το σημαντικότερο μέρος του κόστους παραγωγής του προφίλ που επηρεάζει παράλληλα την τιμή πώλησης του, στη μείωση των άλλων εσόδων και κερδών λόγω του κέρδους από αναστροφή απομείωσης παγίων 2,8 εκατ. ευρώ που αναγνωρίστηκε στην προηγούμενη περίοδο, στην αύξηση των εξόδων διάθεσης λόγω αύξησης των δαπανών διαφήμισης και μεταφορικών εξόδων και στις αυξημένες χρεωστικές συναλλαγματικές διαφορές λόγω της υποτίμησης του νομίσματος στην Αίγυπτο.

ΕΨΑ: Τι αλλάζει στον σκοπό της εταιρείας

Στην τροποποίηση του καταστατικού της προχώρησε πριν από λίγες ημέρες, η εταιρεία ΕΨΑ Α.Ε. Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στο ΓΕΜΗ, το Άρθρο 2, το οποίο και αφορά στον σκοπό της εταιρείας αλλάζει και περιλαμβάνεται, επιπλέον και η παροχή λογιστικών και φορολογικών υπηρεσιών. Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής σκοπός της εταιρείας ήταν η παρασκευή για δικό της λογαριασµό ή facon και η διάθεση αεριούχων ποτών και χυµών καθώς και η εµπορία συναφών προϊόντων και τροφίµων – ποτών γενικότερα. Σκοπός ήταν επίσης η ψυκτική εν γένει βιοµηχανία, και η µε τεχνικό ψύχος διατήρηση τροφίµων – καρπών, ποτών. Στον σκοπό της εταιρείας περιλαμβάνεται και η αντιπροσώπευση οιασδήποτε επιχειρήσεως ή εταιρείας ηµεδαπής ή αλλοδαπής καθώς και η παροχή υπηρεσιών προς τρίτους από την αξιοποίηση των µηχανηµάτων και γενικώς των εγκαταστάσεων της.

 

ΔΕΗ: Σε τι φάση βρίσκεται ο διαγωνισμός στη Β. Μακεδονία

Σε διευκρινίσεις αναφορικά με την έκβαση του διαγωνισμού στον οποίο συμμετείχε στη Βόρεια Μακεδονία, προχώρησε η ΔΕΗ. Σημειώνεται πως ο διαγωνισμός αφορά στην κατασκευή και εκμετάλλευση του υδροηλεκτρικού έργου Cebren καθώς και την εκμετάλλευση του εν λειτουργία υδροηλεκτρικού σταθμού Tikves. Αναλυτικότερα σε απάντηση σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η ΔΕΗ ξεκαθαρίζει πως, όπως έχει ενημερώσει το επενδυτικό κοινό, η ΔΕΗΔΕΗ έχει υποβάλει, ως μέρος κοινοπρακτικού σχήματος με την Archirodon Group, προσφορά στον διαγωνισμό που έχει προκηρύξει το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την κατασκευή και εκμετάλλευση του υδροηλεκτρικού έργου Cebren ισχύος 333MW καθώς και την εκμετάλλευση του εν λειτουργία υδροηλεκτρικού σταθμού Tikves ισχύος 116 MW, στον ποταμό Crna της γειτονικής χώρας. «Μέχρι σήμερα, το κοινοπρακτικό σχήμα ΔΕΗΔΕΗ – Archirodon δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση από την Αναθέτουσα Αρχή για την οριστική ανάθεση του έργου. Μετά τη λήψη της σχετικής επίσημης ενημέρωσης και την υπογραφή σχετικής σύμβασης, η ΔΕΗΔΕΗ θα προβεί σε νεότερη ανακοίνωση» καταλήγει.

Hisense: Νέο εργοστάσιο ψυγείων στη Σερβία

Ο κορυφαίος κινεζικός κατασκευαστής ηλεκτρονικών ειδών Hisense εγκαινίασε την περασμένη Τετάρτη ένα νέο εργοστάσιο ψυγείων στην πόλη Valjevo της Σερβίας. Το εργοστάσιο, μια επένδυση ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ θα κατασκευάζει ψυγεία side-by-side για την ευρωπαϊκή αγορά. Η αναμενόμενη ετήσια παραγωγή του είναι 750.000 ψυγεία. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hisense για την Ευρώπη, Hanson Han, δήλωσε: «Οι άνθρωποι είναι αυτοί που θα μετατρέψουν το μεγάλο μας όραμα σε πραγματικότητα. Γι’ αυτό είμαι περήφανος που ανακοινώνω ότι εδώ στο Valjevo, έως και 1.000 νέοι υπάλληλοι θα γίνουν σύντομα μέλη της οικογένειας Hisense». Αυτό ανεβάζει τον συνολικό αριθμό εργαζομένων της Hisense στο Valjevo σε 2.750. πάνω από 10.000 στην Ευρώπη και πάνω από 100.000 παγκοσμίως, πρόσθεσε ο Han. Σημειώνεται πως η συνολική παραγωγή των τριών εργοστασίων στο Valjevo θα φτάσει τα 1,7 εκατομμύρια συσκευές μέχρι το 2025.

 

Ικανοποίηση από την ένταξη του αλουμινίου στις στρατηγικές πρώτες ύλες

Σε μια σημαντική κίνηση προχώρησε πρόσφατα η ΕΕ, με την ένταξη του αλουμινίου στις στρατηγικές πρώτες ύλες και τον κ. Ευάγγελο Μυτιληναίος, ως Πρόεδρο της Eurometaux να χαιρετίζει την απόφαση. Αναλυτικότερα, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την ένταξη του αλουμινίου στη λίστα των στρατηγικών πρώτων υλών, κατά την ψηφοφορία της ολομέλειας για την θέση με την οποία θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο και την Επιτροπή επί του Κανονισμού για τις κρίσιμες πρώτες ύλες. Σημειώνεται πως ο Κανονισμός θέτει στόχους για τις δραστηριότητες εξόρυξης, επεξεργασίας και ανακύκλωσης στην Ευρώπη με ορίζοντα το 2030.

Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος της Mytilineos αλλά και Πρόεδρος της Eurometaux (European Metals Association), δήλωσε σχετικά με την παραπάνω εξέλιξη: «Χαιρετίζουμε την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να εντάξει το αλουμίνιο στη λίστα των στρατηγικών πρώτων υλών, διορθώνοντας μία σημαντική παράλειψη στην αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό αποτελεί ισχυρό μήνυμα ότι η Ευρώπη επιδιώκει να διατηρήσει και να αναπτύξει την αλυσίδα εφοδιασμού της στον τομέα του αλουμινίου, με σημαντικά οφέλη για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού Green Deal, καθώς και για τη διασφάλιση στρατηγικών πόρων» Υπενθυμίζεται πως η ένταξη του αλουμινίου στη λίστα των στρατηγικών πρώτων υλών είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς καθορίζει τα έργα που θα έχουν πρόσβαση σε ταχύτερη έγκριση και χρηματοδότηση από την ΕΕ.

«Καμπανάκι» Alpha Bank για τις επιπτώσεις της καταστροφής στη Θεσσαλία

Οι προσδοκίες αναφορικά με τον δείκτη οικονομικού κλίματος για το σύνολο του έτους παραμένουν θετικές, αλλά μετριάζονται από τις επιπτώσεις των καταστροφικών πυρκαγιών και των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τη χώρα, σημειώνει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων. Σε ό,τι αφορά στην περιφέρεια Θεσσαλίας και τις καταστροφικές πλημμύρες, βραχυπρόθεσμα, οι αναλυτές βλέπουν πιθανό να ασκηθούν ανοδικές πιέσεις στις τιμές των τροφίμων, ενώ, μεσοπρόθεσμα, ενδέχεται να επέλθει επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου τόσο λόγω μείωσης των εξαγωγών αγαθών, όσο και λόγω αναπλήρωσης, μέσω εισαγωγών αγαθών, της απολεσθείσας αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που προοριζόταν για εγχώρια κατανάλωση. Επιπλέον, η μείωση του κεφαλαίου που χρησιμοποιείται στην παραγωγική διαδικασία (κτίρια, μηχανήματα, γη) αποτελεί, μακροπρόθεσμα, τη σημαντικότερη πρόκληση, καθώς επηρεάζει δυσμενώς τις παραγωγικές δυνατότητες. Σημειώνεται ότι το ΑΕΠ της Θεσσαλίας αντιπροσωπεύει το 5,2% του ΑΕΠ της Ελλάδας με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2020, ενώ η Βιομηχανία είναι υπεύθυνη για το 16,2% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ) της περιφέρειας.

Τι αλλάζει η στρατηγική επένδυση της ΕΛΒΙΟΚ στην Τανάγρα

Στην αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των βιομηχανικών αποβλήτων της περιοχής και την ανάκτηση πολύτιμων φυσικών πόρων στοχεύει η στρατηγική επένδυση ύψους 31,9 εκατ. ευρώ της ΕΛΒΙΟΚ στον Δήμο Τανάγρας. Φορέας υλοποίησης είναι η θυγατρική της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, σε συνεργασία με την ΑΕΙΦΟΡΟΣ Α.Ε., που εξειδικεύεται στη διαχείριση αποβλήτων. Το επενδυτικό σχέδιο με τίτλο «Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων», το οποίο έχει εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων λόγω του ρόλου της στην ανάπτυξη της μεγαλύτερης βιομηχανικής συγκέντρωσης της χώρας, είναι το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα.

Αφορά στην κατασκευή υπερσύγχρονης υποδομής που περιλαμβάνει: α) Περιστροφικό Φούρνο επεξεργασίας ξαφρισμάτων αλουμινίου για την ανάκτηση μεταλλικού αλουμινίου και την ανακύκλωσή του ως πρώτη ύλη από τη βιομηχανία, β) Εγκατάσταση επεξεργασίας αλατώδους σκωρίας προς ανάκτηση βιομηχανικού συλλιπάσματος (βοηθητική για τη Μεταλλουργία), μια βιομηχανική δραστηριότητα που για πρώτη φορά θα διεξάγεται στην Ελλάδα και γ) Ανάπτυξη Περιβαλλοντικής Υποδομής Εναπόθεσης Βιομηχανικών Αποβλήτων. Το έργο θα συμβάλλει στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής προστασίας της Βοιωτίας δίνοντας άμεση και βιώσιμη λύση στις βιομηχανίες της περιοχής για την τελική, ορθολογική, νόμιμη και ασφαλή εναπόθεση των βιομηχανικών τους αποβλήτων. Επίσης, ενισχύει την προστιθέμενη αξία της εγχώριας βιομηχανίας αντικαθιστώντας τις εισαγωγές ανακτημένου αλουμινίου με εγχώρια ανάκτηση και αξιοποίηση και παράλληλα αξιοποιεί την τεχνογνωσία της ΕΛΒΙΟΚ και των συγγενών εταιρειών της στην ανάπτυξη και διαχείριση αντίστοιχης εγκατάστασης στο εξωτερικό.

Δερμίσης: Τα μεγέθη του 2022 και οι νέες προοπτικές

Ανοδικά κινήθηκε ο τζίρος της Θεσσαλικής Μπισκοτοποιίας Δερμίση το 2022, με τον κύκλο εργασιών της χρήσεως να διαμορφώνεται στα 4.791.738 ευρώ (από 4.270.167 ευρώ το προηγούμενο έτος). Ωστόσο, τα κέρδη προ φόρων έκλεισαν στα 29.873 ευρώ, μειωμένα σε σχέση με τα 51.644 ευρώ του 2021 και τα κέρδη μετά φόρων έπεσαν στα 23.301 ευρώ έναντι 40.283 ευρώ. Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση της εταιρείας, η οποία ξεκίνησε το 1881 από τον Αθανάσιο Δερμίση, συνεχίζοντας την παραγωγή μπισκότων μετά από τέσσερις γενιές, οι προοπτικές για το 2023 είναι καλύτερες έναντι της χρήσεως 2022, ενώ γίνονται προσπάθειες για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ως στόχους για το έτος που διανύουμε, η διοίκηση της Δερμίσης έχει θέσει την επέκταση του δικτύου πωλήσεών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, τη διεύρυνση των επιλογών του πελάτη μέσω διεύρυνσης της γκάμας των υπηρεσιών της αλλά και την επιμόρφωση του εργατικού δυναμικού της.

nrg και HOCHTIEF ενώνουν δυνάμεις για την επέκταση του δικτύου incharge

Η nrg ανακοινώνει τη συνεργασία της με την HOCHTIEF για την επέκταση του ολοκληρωμένου δικτύου ταχυφορτιστών incharge στους εθνικούς αυτοκινητοδρόμους. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, nrg και HOCHTIEF προχώρησαν στη σύσταση της εταιρείας Hellenic Fast Charging Services (HFCS), με σκοπό την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης και της εκμετάλλευσης των σχετικών υποδομών. Η HFCS θα προχωρήσει στη δημιουργία 52 νέων θέσεων ταχυφόρτισης σε 13 Σταθμούς Εφοδιασμού Αυτοκινήτων (ΣΕΑ) στους αυτοκινητοδρόμους ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ και ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ, στο πλαίσιο ολοκληρωμένων συμφωνιών με τα εν λόγω Έργα Παραχώρησης.

Οι δύο εταιρείες σκοπεύουν να αναπτύξουν τη συνεργασία τους μελλοντικά, με τη δημιουργία επιπλέον θέσεων φόρτισης και τοποθέτησης ταχυφορτιστών σε επιλεγμένα σημεία του δικτύου των εθνικών αυτοκινητοδρόμων. Ο κ. Αναστάσιος Λωσταράκος, Γενικός Διευθυντής της nrg, δήλωσε σχετικά με τη νέα συνεργασία: «Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι για την έναρξη του νέου μας εγχειρήματος με την HOCHTIEF, μίας κορυφαίας εταιρείας στον τομέα των υποδομών. Στόχος της εταιρείας μας για το incharge είναι η κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους το Εθνικού Οδικού Δικτύου. Με στρατηγικές συνεργασίες όπως η σύσταση της HFCS, πραγματοποιούμε ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

GREIF HELLAS: Πώς στοχεύει να αυξήσει τον τζίρο του 2023

Με «επιθετική εμπορική πολιτική» απαντά η GREIF HELLAS, στα αποτελέσματα του 2022, στα οποία παρατηρείται ζημία μετά φόρων, έναντι κέρδους την προηγούμενη χρονιά. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 1/11/2021 -31/10/2022, ο κύκλος εργασιών έφθασε στο ποσόν των 13.790.990,32 ευρώ έναντι 9.433.859,80 ευρώ την προηγούμενη χρήση παρουσιάζοντας αύξηση 46,19% με ταυτόχρονη αύξηση του κόστους πωλήσεων 55,86%. Ωστόσο, η ζημιά μετά φόρων της χρήσης ανήλθε σε 9.633,81 ευρώ έναντι κέρδους 130.266,62 ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

Το αποτέλεσμα της χρήσης εμφανίζεται μειωμένο σε σχέση με αυτό της προηγούμενης χρήσης κατά 107,40%. Τα μικτά αποτελέσματα ανήλθαν σε 11,34% του κύκλου εργασιών έναντι 16,84% της προηγούμενης χρήσης. Για την τρέχουσα χρονιά, η Διοίκηση της εταιρείας εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξη καθώς ο τζίρος της εκτιμά πως θα παρουσιάσει μικρή αύξηση σε σχέση με αυτόν της προηγούμενης χρήσης εξαιτίας της επιθετικής εμπορικής πολιτικής που ακολουθείται και της εξασφάλισης σχεδόν του συνόλου του μεριδίου της αγοράς των κυλινδρικών βαρελιών. Συνοψίζοντας του στόχους της GREIF HELLAS για την επόμενη χρήση αυτή αφορούν στην ποσοτική αύξηση των πωλήσεων, την αύξηση των τιμών πωλήσεων όπου επιτρέπεται, λαμβάνοντας υπόψιν τον (διεθνή) ανταγωνισμό και την καλύτερη διαχείριση αγορών, κυρίως του χάλυβα.