Στη σωστή κατεύθυνση κινείται το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, ο οποίος προτείνει ωστόσο κάποιες οριακές αλλαγές. Καταρχάς, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το σχέδιο προβλέπει μικρότερη εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών το 2030 σε σχέση με το αντίστοιχο προσχέδιο του Ιανουαρίου 2023 (13,4 GW έναντι 14,1 GW), και μεγαλύτερη συγκριτικά ισχύ την περίοδο 2030-2050.
Γίνεται δηλαδή πιο οπισθοβαρές. Κάτι τέτοιο, όπως εκτιμά ο σύνδεσμος, δεν δικαιολογείται, ενώ κατ’ ελάχιστο προτείνεται να παραμείνει ο στόχος των 14,1 GW έως το 2030, χωρίς να θιγούν οι άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στην ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε 80% έναντι 79%. Υπενθυμίζεται ότι «το 80% ήταν και ο στόχος του προσχεδίου του Ιανουαρίου 2023 και έχει αναφερθεί σε αυτόν επανειλημμένως και ο πρωθυπουργός (πχ στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης)».
Το πράσινο υδρογόνο, όπως υπογραμμίζεται -μεταξύ άλλων- στην ανακοίνωση, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί εκεί όπου δεν υπάρχουν καταλληλότερες και φθηνότερες λύσεις και πρωτίστως σε βιομηχανικές εφαρμογές. Όπως εξηγεί ο σύνδεσμος, η χρήση του σε συστήματα θέρμανσης κτιρίων είναι αντιοικονομική (όπως καταδεικνύουν όλες σχεδόν οι σχετικές μελέτες διεθνώς), ενώ και η χρήση του στην ηλεκτροπαραγωγή είναι προβληματική λόγω κόστους και χαμηλού συνολικού βαθμού απόδοσης.
Παρόλα αυτά, αναφέρει ότι «σαφώς υπάρχει χώρος για εφαρμογές υδρογόνου και η χώρα δεν θα πρέπει να μείνει εκτός αυτής της νέας αγοράς». Ο ΣΕΦ διαφωνεί επίσης με τη δραστική μείωση του στόχου για την αποθήκευση με μπαταρίες ως το 2030 (3,1 GW έναντι 5,6 GW που ήταν στο προσχέδιο του Ιανουαρίου 2023). Όπως αναφέρεται, η μείωση αυτή δεν δικαιολογείται ούτε από την ανάγκη εξισορρόπησης του συστήματος, ούτε από το εντονότατο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για μπαταρίες. Μη ξεχνάμε άλλωστε πως το σύστημα δεν χρειάζεται μόνο τις μπαταρίες «μπροστά από τον μετρητή», αλλά σε μεγάλο βαθμό και συστήματα αποθήκευσης «πίσω από τον μετρητή» σημειώνει.