Ο ΣΕΒ, το ΕΒΕΑ, ο ΣΕΒΕ και η Enterprise Greece, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ισραηλινών Εμπορικών Επιμελητηρίων (FICC) και το Γραφείο Ο.Ε.Υ. της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Ισραήλ, διοργανώνουν Επιχειρηματική Αποστολή στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ, από την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023 έως την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023. Στην αποστολή θα εκπροσωπηθούν συγκεκριμένα οι κλάδοι: Τρόφιμα–Ποτά, Φάρμακα–Καλλυντικά, Κατασκευές–Δομικά Υλικά. Το Επιχειρηματικό Forum θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2023, όπου θα διεξαχθούν οι συναντήσεις Β2Β ανάμεσα σε ελληνικές και ισραηλινές επιχειρήσεις.
Issue: Industry0538
Διάκριση από IRU προς τον Δρ. Β. Ζεϊμπέκη και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Ο Επικ. Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης και πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Logistics κ. Βασίλειος Ζεϊμπέκης αναδείχθηκε από την Διεθνή Ένωση Οδικών Μεταφορών (INTERNATIONAL ROAD TRANSPORT UNION – IRU) με έδρα τις Βρυξέλλες, ως μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο (New Industry Shapers) που διαμορφώνουν το μέλλον των οδικών μεταφορών. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Βασίλειος Ζεϊμπέκης είναι ο μοναδικός Έλληνας ακαδημαϊκός ερευνητής σε μια λίστα 69 ατόμων.
Ο διεθνής διαγωνισμός ρομποτικής European Rover Challenge σε μία «αποστολή» στον Άρη
Στα μέσα Σεπτεμβρίου, 25 ομάδες από 12 χώρες θα ταξιδέψουν στην Πολωνία για να αναμετρηθούν με τα διαστημικά τους οχήματα (rover), στον φετινό τελικό του European Rover Challenge.
To ERC που διοργανώνεται από το 2014, αποτελεί έναν διαγωνισμό ρομποτικής και ταυτόχρονα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τεχνολογικής ανάπτυξης κυρίως για GPS-denied περιβάλλοντα, με βασικό στόχο την διαστημική εξερεύνηση.
Οι τελικοί του ERC 2023 θα διεξαχθούν από 15 ως 17 Σεπτεμβρίου 2023 στο μεγαλύτερο τεχνητό Mars Υard (προσομοίωση εδάφους του πλανήτη Άρη) στον κόσμο, το οποίο βρίσκεται στην πόλη Κιέλτσε της Πολωνίας. Ανάμεσα στους σημαντικούς συμμετέχοντες του ERC, θα βρίσκεται και η ελληνική ομάδα Beyond Robotics, η οποία προκρίθηκε στον τελικό του διαγωνισμού, κατακτώντας στα προκριματικά την 7η θέση, με 78,85 βαθμούς.
Νέοι ορίζοντες για τις ελληνικές εξαγωγές τροφίμων
Αύξηση 6%, μη συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, καταγράφουν οι ελληνικές εξαγωγές το πρώτο εξάμηνο του έτους σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Μάλιστα, η άνοδος των εξαγωγών βασίζεται στα τρόφιμα, τα οποία αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 13%. Τα ελληνικά εξαγώγιμα τρόφιμα και ποτά αντιμετωπίζονται από την παγκόσμια αγορά ως πρώτης ποιότητας σχεδόν σε όλους τους κλάδους, με αποτέλεσμα να ξεπερνούν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 25,4%.
Η πιο μεγάλη αύξηση καταγράφεται στην κατηγορία του ελαιόλαδου σε ποσοστό 135%, με την αξία να αυξάνεται μέσα σε μόλις 5 μήνες κατά 506 εκατομμύρια ευρώ, φτάνοντας τα 882 εκατομμύρια ευρώ. Στα παρασκευάσματα λαχανικών και φρούτων η αξία των εξαγωγών ανήλθε στα 577 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 10,6%, ενώ στους καρπούς και τα φρέσκα φρούτα έφτασε στα 592,7 εκατομμύρια ευρώ – 111,4 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Lockheed Martin: νεα μονάδα συναρμολόγησης δορυφόρων
Η Lockheed Martin, άνοιξε μια νέα εγκατάσταση για τη συναρμολόγηση μικρών δορυφόρων, για τους οποίους φαίνεται πως αυξάνεται διαρκώς η ζήτηση. Το εργοστάσιο περίπου 1.858 τ.μ. της Lockheed Martin βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη Waterton της εταιρείας κοντά στο Ντένβερ του Κολοράντο. Έχει έξι παράλληλες γραμμές συναρμολόγησης και ικανότητα να κατασκευάζει 180 μικρούς δορυφόρους ετησίως, ανέφερε, σύμφωνα με το spacenews.com ο Kevin Huttenhoff, ανώτερος διευθυντής της Lockheed Martin για τη μεταφορά δεδομένων στο διάστημα.
Οι πρώτοι δορυφόροι που θα κατασκευαστούν στις εγκαταστάσεις είναι για την Υπηρεσία Διαστημικής Ανάπτυξης της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ. Η SDA σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα δίκτυο από εκατοντάδες δορυφόρους μεταφοράς δεδομένων και αισθητήρων ανίχνευσης πυραύλων σε χαμηλή τροχιά της Γης. Η Lockheed Martin τον Φεβρουάριο του 2022 κέρδισε συμβόλαιο 700 εκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή 42 δορυφόρων επικοινωνιών για το Transport Layer Tranche 1 της SDA.
Τα οφέλη από τα Επιχειρηματικά Πάρκα στην Ελλάδα
‘Ερευνα που δημοσιεύει η διαΝΕΟσις και πραγματοποιήθηκε από ερευνητική ομάδα της εταιρείας Re.De-Plan AE Consultants με την επιστημονική υποστήριξη και επιμέλεια της Αθηνάς Γιαννακού, καθηγήτριας στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ έχει ως στόχο να αναδείξει την αξία των Επιχειρηματικών Πάρκων «ως εργαλεία ανταγωνιστικότητας και περιβαλλοντικής προστασίας». Η έρευνα ανατρέχει στο ιστορικό των ρυθμίσεων για τις χρήσεις γης στην Ελλάδα, ενώ παραθέτει τις θεσμικές παρεμβάσεις που οι συγγραφείς θεωρούν κατάλληλες προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια.
Τέλος, καταθέτουν συγκεκριμένη πρόταση ενός ευρύτερου Εθνικού Σχεδίου Δράσης καθώς και επιχειρούν να εκτιμήσουν ποσοτικά τον αντίκτυπο που αυτό θα είχε στην ελληνική οικονομία.
Με την παραδοχή επομένως, ότι θα δημιουργηθούν 73 Επιχειρηματικά Πάρκα συνολικής έκτασης 100.000 στρεμμάτων και με 25.300 περίπου στρέμματα επαγγελματικών κτιρίων, υπολόγισαν ότι μπορεί να αποδώσουν συνολικά οικονομική ανάπτυξη περίπου Є13,8 δισ. ή 7,7% του ΑΕΠ (σε όρους 2018).
Επιχείρησαν επίσης, να υπολογίσουν τις θέσεις εργασίας, τις οποίες μπορεί να δημιουργήσει τόσο η ανάπτυξη των Πάρκων, όσο και η δραστηριότητα μέσα σε αυτά. Το όφελος από την ανάπτυξη των έργων υποδομής υπολογίστηκε σε 13.414 θέσεις ενώ για την ανάπτυξη των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων σε 152.840 θέσεις. Τέλος, υπολόγισαν ότι οι μόνιμες θέσεις για τη λειτουργία των επιχειρήσεων θα είναι από 46.475, αν το σύνολο των επιχειρήσεων που θα εγκατασταθούν στα επιχειρηματικά πάρκα του Εθνικού Σχεδίου είναι εντάσεως κεφαλαίου (που είναι συνήθως οι πιο παραγωγικές), έως 139.425 θέσεις, αν οι επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν είναι μόνο εντάσεως εργασίας.
Νέος Γενικός Διευθυντής Οικονομικών στη Motor Oil
Στο πλαίσιο της στρατηγικής επεκτάσεων και ενεργειακής μετάβασης του Ομίλου, η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. ανακοίνωσε μια σειρά οργανωτικών αλλαγών (σύμφωνα με το άρθρο 2 της απόφασης 3/347/12.7.2005 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς).
Πιο αναλυτικά, οι αλλαγές έχουν ως εξής:
• Ο κ. Μάνος Χρηστέας, σήμερα Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Εμπορικών Θυγατρικών, αναλαμβάνει τη θέση του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών της Εταιρείας.
• Ο κ. Λουκάς Τριπελόπουλος, σήμερα Διευθυντής Διαχείρισης Διαθεσίμων & Τραπεζικών Σχέσεων της Εταιρείας, αναλαμβάνει τη θέση του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Εμπορικών Θυγατρικών.
• Ο κ. Πέτρος Τζ. Τζαννετάκης παραμένει Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Chief Financial Officer του Ομίλου.
Οι παραπάνω αλλαγές, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2023.
KTHMA AΛΦΑ: Σε λειτουργία η επένδυση των €3 εκατ. στην παραγωγή
Σε ΦΕΚ δημοσιεύθηκε πρόσφατα η απόφαση ολοκλήρωσης επένδυσης της εταιρειας παραγωγης, μεταποιησης και εμποριας οινων και αγροτικων προϊοντων «KTHMA AΛΦΑ (Α) A.E.». Με την ίδια απόφαση γνωστοποιείται η οριστικοποίηση του κόστους αυτής και πιστοποιείται η έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της μονάδας. Πιο αναλυτικά, η επένδυση αφορά στον «εκσυγχρονισμό μονάδας παραγωγής οίνου, με σκοπό την παραγωγή νέου προϊόντος», στη θέση 2ο χλμ Αμυνταίου-Παντελεήμονα, του Δ. Αμυνταίου, της Π.Ε. Φλώρινας, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Το συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος ανέρχεται στο ποσό των 2.996.826 ευρώ, ενώ η συνολική ενίσχυση ανέρχεται στο 1.498.413 ευρώ, ήτοι ποσοστό 50% του ενισχυόμενου κόστους και χορηγείται με τη μορφή της επιχορήγησης, με το υπόλοιπο ποσό να βασίζεται σε ίδια κεφάλαια. Σημειώνεται ότι δεν έγινε χρήση τραπεζικού δανείου για την υλοποίηση της επένδυσης.
Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι τηρούνται οι όροι που αφορούν τις Βαθμολογούμενες Ομάδες Δαπανών μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης και είναι:
– εφαρμογή προηγμένης τεχνολογίας ανέρχονται σε 150.520 ευρώ ήτοι ποσοστό 5,02%,
– εφαρμογή καθαρών τεχνολογιών και διαχείριση αποβλήτων ανέρχονται σε 75.000 ευρώ ήτοι ποσοστό 2,50%,
– προστασία περιβάλλοντος, εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων ανέρχονται σε 287.047,96 ευρώ ήτοι ποσοστό 9,58%.
Τέλος, η συνολική δυναμικότητα μετά την επένδυση ανέρχεται στα 900.000 κιλά (από 343.000) και η συνολική ισχύς στα 1.222,99 KW.
ΤΙΤΑΝ: Πολλαπλοί στόχοι και επιτεύγματα στην Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2022
Την Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης για το 2022 δημοσιεύει ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ. Η Έκθεση περιλαμβάνει τις πτυχές της επιχειρηματικής δραστηριότητας των εταιρειών ΤΙΤΑΝ και INTERBETON και παρουσιάζει την πρόοδο και τα κύρια επιτεύγματα του 2022 στην πορεία επίτευξης των στόχων ESG. Μάλιστα, η ολοκλήρωση της Έκθεσης του ΤΙΤΑΝ Ελλάδας για το 2022 συμπίπτει με τη συμπλήρωση 120 ετών παρουσίας στην εγχώρια βιομηχανία.
Τα κύρια στοιχεία της Έκθεσης για το 2022 είναι:
• Υλοποίηση επενδύσεων ύψους 13,2 εκατ. ευρώ στα εργοστάσια τσιμέντου, με στόχο τη συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι καθαρές ειδικές εκπομπές CO2 (Scope 1) μειώθηκαν κατά 19,1% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.
• Παρουσίαση νέων τύπων τσιμέντου χαμηλότερου αποτυπώματος άνθρακα για την εγχώρια αγορά, καθώς και για εξαγωγές κυρίως στις ΗΠΑ, με μειωμένο CO2 έως και 30%. Τα προϊόντα αυτά αποτελούν το 32% του χαρτοφυλακίου του Τιτάνα στην Ελλάδα.
• Διάθεση προϊόντων ετοίμου σκυροδέματος υψηλής προστιθέμενης αξίας από την INTERBETON, τα οποία συμβάλλουν στην κυκλική οικονομία, μειώνουν το αποτύπωμα άνθρακα των κατασκευών στον κύκλο ζωής τους και επιτρέπουν ελευθερία στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.
• Δημιουργία και εφαρμογή καινοτόμου συστήματος σήμανσης και βαθμονόμησης των περιβαλλοντικών επιδόσεων των προϊόντων τσιμέντου και σκυροδέματος VESTA™.
• Έκδοση Περιβαλλοντικής Δήλωσης Προϊόντος (EPD) για τα προϊόντα του λατομείου Ξηρορέματος, του πρώτου λατομείου αδρανών που λαμβάνει EPD στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
• Πιστοποίηση της συνολικής παραγωγής κλίνκερ και τσιμέντου με το ανώτατο σήμα Platinum σύμφωνα με το πρότυπο ‘Zero Waste to Landfill’ για την 100% εκτροπή από την ταφή των αποβλήτων της παραγωγικής διαδικασίας.
• Επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού στην παραγωγή τσιμέντου με σύγχρονα συστήματα αυτοματισμού, αλγόριθμους βελτιστοποίησης σε πραγματικό χρόνο, συστήματα πρόβλεψης αστοχιών και μοντέλο πρόβλεψης ποιότητας κλίνκερ που βασίζονται σε AI.
• Προσήλωση σε θέματα Ασφάλειας, με τον Δείκτη Συχνότητας Ατυχημάτων (LTI) στους εργαζομένους να είναι μηδενικός, ενώ υλοποιήθηκαν δράσεις με έμφαση στην υγεία και την ευημερία τους.
• Αύξηση της συμμετοχής των γυναικών κατά 21,2% στις νέες προσλήψεις (σε σχέση με τα επίπεδα του 2020), ενώ η συμμετοχή των γυναικών σε διοικητικούς ρόλους αυξήθηκε κατά 23,4% (σε σχέση με τα επίπεδα του 2020).
• Υλοποίηση 78 πρωτοβουλιών και δράσεων με τη συμμετοχή 803 εθελοντών εργαζομένων, προς όφελος 750.000+ συμμετόχων στις περιοχές δραστηριότητας. Ο ΤΙΤΑΝ, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, ολοκλήρωσε την υλοποίηση της δωρεάς 1 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις πυρκαγιές του 2021.
• Συνεχής υποστήριξη των νέων στο πλαίσιο TITAN Youth Matters, με πρωτοβουλίες για την κατάρτιση και απασχολησιμότητά τους. Η συνεργασία με τις ομάδες BEST (Board of European Students of Technology) συμπλήρωσε 10 χρόνια εκπαίδευσης σε θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία, με πάνω από 1.600 συμμετέχοντες και 53.000 ώρες θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης.
ΙΝΤΕΡΠΛΑΣΤ: Ολοκληρώθηκε η επέκταση της μονάδας στην Κομοτηνή
Πιστοποιήθηκε η ολοκλήρωση – οριστικοποίηση του κόστους και η έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης της ΙΝΤΕΡΠΛΑΣΤ Α.Ε. η οποία παράγει ολοκληρωμένα συστήματα ύδρευσης, θέρμανσης, κλιματισμού και αποχέτευσης. Η επένδυση αφορούσε στην επέκταση της δυναμικότητας της μονάδας κατασκευής σωληνώσεων, αγωγών και των εξαρτημάτων τους, με σκοπό την αύξηση προϊόντων πολυπροπυλενίου PP-R, στην ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής. Το συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος της ανέρχεται σε 722.272 ευρώ και η συνολική ενίσχυση με την μορφή φορολογικής απαλλαγής σε 325.022,40 ευρώ. Ως ημερομηνία ολοκλήρωσης της επένδυσης, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση στο ΦΕΚ, είναι η 26/5/2023.
Σημειώνεται πως η συνολική δυναμικότητα ανήλθε: PPR από 1250τν/έτος σε 1450τν/έτος, PEX από 850τν/έτος σε 950τν/έτος, PVC από 750τν/έτος σε 850τν/έτος και η συνολική ισχύς ανήλθε σε 3.548,20 KW. Ακόμη, με την ίδια απόφαση: α) επιβάλλεται κύρωση 3.250,22 ευρώ και β) εγκρίνεται το δικαίωμα έναρξης χρήσης της ωφέλειας του κινήτρου της φορολογικής απαλλαγής μέχρι του ποσού των 321.772,18 ευρώ στην επιχείρηση. Το ποσό προκύπτει ως διαφορά, μετά από την αφαίρεση του ποσού της κύρωσης, από το σύνολο της ενίσχυσης όπως αυτή οριστικοποιείται με την απόφαση.