-->

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες χάνουν χρήματα λόγω τεχνολογικού ελλείματος

Νέα μελέτη της Accenture διαπιστώνει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα μπορούσαν να αποκομίσουν έως και 3,2 τρισ. δολάρια πρόσθετα έσοδα έως το 2024, εάν κάλυπταν το τεχνολογικό έλλειμμα σε σχέση με τις εταιρείες στη Βόρεια Αμερική. Η μείωση του τεχνολογικού ελλείμματος θα απαιτούσε από τις ευρωπαϊκές εταιρείες να ακολουθήσουν διαφορετική προσέγγιση, βελτιώνοντας την τεχνολογική εμπειρία των διοικητικών συμβουλίων, επιταχύνοντας τις επενδύσεις σε R&D και αξιοποιώντας το πλεονέκτημά τους σε θέματα ανάπτυξης δεξιοτήτων. Σύμφωνα με τη μελέτη “Innovate or Fade”, τα προβλεπόμενα πρόσθετα έσοδα για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν αύξηση έως 12% των εσόδων του 2023 και έως 13% των εσόδων του 2024.

Η μελέτη, η οποία περιλαμβάνει ανάλυση της τεχνολογικής εμπειρίας των διοικητικών συμβουλίων σε περίπου 2.000 από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, διαπίστωσε, ότι μόνο το 14,4% των μελών διοικητικών συμβουλίων των ευρωπαϊκών εταιρειών που αναλύθηκαν διαθέτει τεχνολογική εμπειρία, σε σύγκριση με το 21,6% στις εταιρείες της Βόρειας Αμερικής.
Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες διαθέτουν μικρότερο ποσοστό από τα έσοδά τους σε επενδύσεις R&D σε σύγκριση με εταιρείες στη Β. Αμερική και την Ασία.

Επιπρόσθετα, το χάσμα διευρύνεται: το 2017, οι ευρωπαϊκές εταιρείες που αναλύθηκαν στη μελέτη υστερούσαν από τις αντίστοιχες στη Β. Αμερική κατά 70 μονάδες βάσης στις επενδύσεις R&D ως ποσοστό του κύκλου εργασιών τους. Μέχρι το 2022, το χάσμα είχε διπλασιαστεί στις 140 μονάδες, το οποίο αντιστοιχεί σε 147 δισ. δολάρια το 2022. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι επίσης λιγότερο πιθανό να καταθέσουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με το AI σε σύγκριση με τις αντίστοιχες σε Αμερική και Ασία.

 

Αύξηση 5,7% στην αξία των εξαγωγών το 5μηνο

Αύξηση 5,7%, παρουσίασε η συνολική αξία των εξαγωγών – αποστολών κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2023, η οποία διαμορφώθηκε στο ποσό των 21.762,9 εκατ. ευρώ έναντι 20.582,9 εκατ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα του 2022.  Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 1.128,9 εκατ. ευρώ, δηλαδή 8% και η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε αύξηση κατά 1.054,9 εκατ. ευρώ, δηλαδή 7,5%, σε σχέση με το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2022. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά το πεντάμηνο του 2023 ανήλθε σε 12.253,1 εκατ. ευρώ έναντι 15.019,4 εκατ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2022, παρουσιάζοντας μείωση 18,4%. Το αντίστοιχο μέγεθος χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε μείωση κατά 1.265,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή 11,5% και το αντίστοιχο μέγεθος χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε μείωση κατά 1.212,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή 11,1%.

Θ. Σκυλακάκης: €795 εκατ. για έργα πράσινης ενεργειακής μετάβασης

«Ταχύτητα. Ταχύτητα. Ταχύτητα. Η πράσινη μετάβαση, η προσαρμογή στην κλιματική κρίση, η προστασία των οικοσυστημάτων μας, αλλά και του οικιστικού περιβάλλοντος δεν μας αφήνουν την πολυτέλεια του χρόνου» τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος κα Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, στο πλαίσιο της συζητήσεως επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων, ο κ. Σκυλακάκης έκανε λόγο για προώθηση έργων για την περαιτέρω επιτάχυνση της εισαγωγής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα, που θα απεικονίζεται και στους φιλόδοξους στόχους του αναθεωρημένου ΕΣΕΚ, αλλά και στην σταδιακή βελτίωση των τιμών του ηλεκτρικού.

Επίσης, αναφέρθηκε στα νέα μεγάλα έργα πράσινης ενεργειακής μετάβασης μέσω του νέων πόρων του REPower EU του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πρόκειται για έργα και προγράμματα ύψους 795 εκατ. ευρώ, που αφορούν στην αποθήκευση ενέργειας, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες, στην ενεργειακή εξοικονόμηση σε επιχειρήσεις, στη δημιουργία πιλοτικών έργων υδρογόνου και βιομεθανίου, αλλά και στη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα.

Ολοκληρώθηκε το πρότζεκτ GEMINI από Eunice και FEAC

Ο Όμιλος Eunice ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου με την FEAC Engineering. Ο Όμιλος σε συνεργασία με την FEAC Engineering και με την υποστήριξη της Yotta Advanced Computing HPC, παρέδωσε με επιτυχία το «GEMINI – Μοντελοποίηση υψηλής πιστότητας για μικρές ανεμογεννήτριες» ως μέρος της πρωτοβουλίας FF4EuroHPC. Στόχος του έργου είναι η ενσωμάτωση και αξιοποίηση High Performance Computers (Υπολογιστών Υψηλής Ακριβείας και Ταχύτητας) σε προσομοιώσεις για την βελτιστοποίηση των αεροδυναμικών χαρακτηριστικών μικρών ανεμογεννητριών.

Η βελτίωση των χαρακτηριστικών απόδοσης των ανεμογεννητριών είναι μια πρόκληση και η ανάγκη για βέλτιστο σχεδιασμό αυξάνεται σημαντικά. Το Computational Fluid Dynamics (CFD) αποδεικνύεται ότι είναι ένα μοναδικό εργαλείο που επιτρέπει τη βελτιστοποίηση των ανεμογεννητριών κατά τη διάρκεια μιας λεπτομερούς ανάλυσης του σχήματος των πτερυγίων του ρότορα και του σχεδιασμού του πύργου με στόχο τη βελτίωση της συνολικής απόδοσης της δομής. Η κοινοπραξία αξιοποιεί αριθμητικά μοντέλα High Fidelity προκειμένου να αξιολογήσει και να προσομοιώσει με ακρίβεια την αεροδυναμική απόδοση μικρών ανεμογεννητριών σε διάφορα επιχειρησιακά σενάρια.

Τα αποτελέσματα του έργου αποφέρουν οφέλη στους τελικούς χρήστες παρέχοντας προηγμένα εργαλεία προσομοίωσης, βελτιώνοντας την απόδοση της ανεμογεννήτριας, ενισχύοντας τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και μειώνοντας τους λειτουργικούς κινδύνους. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες στην αλυσίδα αξίας αποκτούν πλεονεκτήματα όπως: αυξημένη ζήτηση στην αγορά, προσφορά εξειδικευμένων υπηρεσιών και επέκταση της τεχνογνωσίας και των ευκαιριών συνεργασίας.

Ανυφαντής: Σε πλήρη λειτουργία η επέκταση των 298.501 ευρώ

Πιστοποιείται με απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας η ολοκλήρωση – οριστικοποίηση του κόστους και η έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης της επιχείρησης «Ανυφαντής ΕΠΑ. Χαράλαμπος». Η επένδυση αναφέρεται στην επέκταση παραγωγικής δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας επεξεργασίας και συσκευασίας αγροτικών προϊόντων, με σκοπό την καθετοποίηση και αυτοματοποίηση της παραγωγής. Η εν λόγω μονάδα βρίσκεται στη Θήβα Βοιωτίας.

Όσον αφορά στο κόστος του πονήματος ανήλθε στις 298.501 ευρώ, ενώ το ποσό της συνολικής ενίσχυσης με την μορφή επιχορήγησης διαμορφώθηκε στις 134.325 ευρώ. Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση, ως ημερομηνία ολοκλήρωσης της επένδυσης ορίζεται η 21η Μαρτίου του 2023, το ύψος των ιδίων κεφαλαίων, ανέρχεται στο ποσό των 164.175 ευρώ, που αποτελεί ποσοστό 55% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους. Τέλος, η συνολική δυναμικότητα ανήλθε σε 12.000.000 κιλά επεξεργασμένων αγροτικών προϊόντων ανά έτος, με συνολική ισχύ στα 106,90 kw.

 

Κ. Σκρέκας: Η ελληνική βιομηχανία μπορεί και πρέπει να διακριθεί στην νέα ψηφιακή εποχή του Industry 4.0

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, κατά την ομιλία στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης, αναφέρθηκε στους 7 βασικούς άξονες προτεραιοτήτων του Υπουργείου, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η υλοποίηση της κρίσιμης εθνικής στρατηγικής για την επέκταση και ισχυροποίηση της βιομηχανικής βάσης της χώρας, η σύνδεση έρευνας και καινοτομίας με την αγορά και τη μεταποίηση αλλά και η αξιοποίηση εθνικών και ενωσιακών πόρων για την αύξηση των επενδύσεων.

Να αυξηθούν οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων
«Καμία οικονομία δεν μπορεί να διασφαλίσει μακροχρόνια βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισχυρή βιομηχανία και γι’ αυτό αποτελεί βασικό πυλώνα του νέου οικονομικού υποδείγματος της χώρας. Στόχος, να αυξηθεί η συμμετοχή της από 10,7% σήμερα σε 15% του ΑΕΠ μέχρι το 2030, να αυξηθούν οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων ως ποσοστό του ΑΕΠ από 9,2% (σήμερα) σε 20% έως το 2030 και να αυξηθούν οι θέσεις απασχόλησης από 8,2% σήμερα, σε 14% το 2030» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.
«Η ελληνική βιομηχανία μπορεί και πρέπει να διακριθεί στην νέα ψηφιακή εποχή του Industry 4.0. Και είναι η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας να αξιοποιήσει, μέσα από την Ευρωπαϊκή στρατηγική αλλά και από το θετικό momentum, τις σύγχρονες ανάγκες για reshoring και nearshoring, δηλαδή την επιστροφή των βιομηχανικών μονάδων από τη μακρινή Ασία κοντά στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης», συμπλήρωσε ο Υπουργός.

Γέφυρα καινοτομίας – μεταποίησης
Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, είναι απαραίτητη η αξιοποίηση των πόρων για έρευνα που οδηγεί σε πρακτικές εφαρμογές και εμπορικά προϊόντα που θα συμβάλουν στην ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας. Προς την κατεύθυνση αυτή, το υπουργείο σχεδιάζει:
• Προώθηση προγράμματος «Ερευνώ-Καινοτομώ» για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ερευνητικά ιδρύματα.
• Υλοποίηση των εμβληματικών έργων όπως η «Πολιτεία Καινοτομίας» στο ΧΡΩΠΕΙ στην Αθήνα και το ThessINTEC στη Θεσσαλονίκη.
• Ενίσχυση και αναβάθμιση του προγράμματος ELEVATE GREECE που υποστηρίζει 780 start ups.

Αξιοποίηση εθνικών και ενωσιακών πόρων για την αύξηση των επενδύσεων
Για εκτίναξη κατά 114% των ξένων άμεσων επενδύσεων σε ρεκόρ 20ετίας (στα 7,23 δισ. ευρώ το 2022, από 3,36 δισ. ευρώ το 2018) έκανε λόγο ο Υπουργός Ανάπτυξης, απαριθμώντας τα επόμενα βήματα του υπουργείου προς την περαιτέρω ενίσχυσή τους:
• Προχωράμε στη δημιουργία μια ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα περιλαμβάνει τις εγκαταλελειμμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις της χώρας και κρίσιμα τεχνικά στοιχεία που τις αφορούν.
• Αξιοποιούμε ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους στην τεχνητή νοημοσύνη, τις τεχνολογίες έξυπνης μεταποίησης και τη ρομποτική.
• Αναβαθμίζουμε και δημιουργούμε νέα πράσινα και έξυπνα Βιομηχανικά Πάρκα.
• Ενθαρρύνουμε τη συνεργασία πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων σε σχήματα (clusters). Αυτό αυξάνει τη δύναμή τους στην αγορά, ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια.

ΔΕΣΦΑ: Εγκρίθηκε ο σταθμός Συμπίεσης Φυσικού Αερίου στην Κομοτηνή

Με απόφαση του Προϊστάμενου της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε ΦΕΚ χορηγείται στην εταιρεία ΔΕΣΦΑ Α.Ε. έγκριση εγκατάστασης, πενταετούς διάρκειας, για την κατασκευή του έργου «Σταθμός Συμπίεσης Φυσικού Αερίου Κομοτηνής U-3690» στον Δήμο Κομοτηνής, της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Η ανωτέρω αναφερόμενη έγκριση εγκατάστασης χορηγείται σύμφωνα με τα υποβληθέντα σχέδια, τη Μελέτη Εγκατάστασης, την Αρχιτεκτονική Μελέτη και Τοπογραφικά Σχέδια, τον Προϋπολογισμό, το Ερωτηματολόγιο, τη Μελέτη Ασφαλείας και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, με την επιφύλαξη της τήρησης των διατάξεων που μνημονεύονται στο σκεπτικό της απόφασης, καθώς και με συγκεκριμένους όρους και περιορισμούς, οι οποίοι αναγράφονται στο ΦΕΚ όπου και δημοσιεύεται η παραπάνω απόφαση. Σημειώνεται πως η παρούσα έγκριση, όπως αναγράφεται, δεν απαλλάσσει την εταιρεία ΔΕΣΦΑ Α.Ε. από την υποχρέωση να εφοδιασθεί με άλλη άδεια, αν από άλλες διατάξεις προκύπτει αντίστοιχη υποχρέωση.

Πλαστικά Κρήτης: Από ΑΠΕ το 67% της ενέργειας του Ομίλου

Με την υπεύθυνη ενεργειακή διαχείριση να είναι μια από τις προτεραιότητες για την «Πλαστικά Κρήτης», ο Όμιλος επενδύει μακροπρόθεσμα στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, μειώνοντας ουσιαστικά το αποτύπωμα χρήσης ενέργειας και συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πλαισίων στις στέγες του εργοστασίου του Ομίλου Πλαστικά Κρήτης, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση, αύξησε τη δυναμικότητα των φωτοβολταϊκών σταθμών της εταιρείας έως και 3,5 MW. Παράλληλα με τη λειτουργία του αιολικού πάρκου 12 MW στην Κρήτη, η Πλαστικά Κρήτης καλύπτει σήμερα το 100% των ενεργειακών αναγκών της και το 67% των αναγκών του Ομίλου από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με πρόσφατη παρουσίαση του Ομίλου κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των επενδυτών, έγινε γνωστό πως μέσα στο 2023 θα έχουν ολοκληρωθεί και πρόσθετες επενδύσεις όπως αυτή στο εργοστάσιο του Anhui στην Κίνα αλλά και η εγκατάσταση γραμμής νέας τεχνολογίας στο εργοστάσιο της Σαγκάης σε αντικατάσταση της υπάρχουσας.
Παράλληλα, θα έχει υλοποιηθεί κι η επένδυση στο εργοστάσιο της Agripolyane στη Γαλλία, η οποία αφορά στη νέα πολυστρωματική γραμμή παραγωγής αγροτικών φύλλων με στόχο την παραγωγή βιοδιασπώμενων φύλλων εδαφοκάλυψης. Για την ίδια περιοχή σε εξέλιξη βρίσκεται κι η επένδυση σε νέα γραμμή ανακύκλωσης.

Η PulPac ανακοινώνει στρατηγική συνεργασία με τη Matrix Pack

Η σουηδική εταιρεία συσκευασίας, PulPac, υπέγραψε συμφωνία άδειας χρήσης με τη Matrix Pack, η οποία ιδρύθηκε το 2009 στην Ελλάδα και έχει εξελιχθεί σε έναν διεθνούς εμβέλειας παραγωγό προϊόντων μιας χρήσης και καλαμακίων ροφήματος από βιώσιμες πρώτες ύλες. Μεγάλο μέρος της ανάπτυξής της Matrix Pack, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, μπορεί να αποδοθεί στην καινοτόμο νοοτροπία της και στην εστίαση στη βιώσιμη παραγωγή και τις πρώτες ύλες, που ενισχύονται περαιτέρω μέσω της άδειας τεχνολογίας Dry Molded Fiber της PulPac.

Ο Διονύσης Βαλέντης, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Matrix Pack, αναφέρει σχετικά: «Πιστεύουμε ότι η ώρα για αλλαγή είναι τώρα και πιστεύουμε ότι η επένδυσή μας στην τεχνολογία Dry Molded Fiber, ξεκινώντας με καπάκια για ζεστά και κρύα ροφήματα στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε περαιτέρω το τεχνολογικό μας εύρος, τη γκάμα των προϊόντων και τη γεωγραφική μας εμβέλεια , με απώτερο σκοπό να προσθέσουμε αξία στους συνεργάτες και τους πελάτες μας».

Το Dry Molded Fiber είναι οικονομικά αποδοτική τεχνολογία σχηματισμού fiber προϊόντων για την αντικατάσταση του πλαστικού μιας χρήσης. «Η Matrix Pack έχει τη φιλοδοξία, το κίνητρο και την θέληση να είναι πρωτοπόρος στις βιώσιμες συσκευασίες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική – είναι ένας πραγματικός παράγοντας αλλαγής στον κόσμο των συσκευασιών», λέει η Sanna Fager, Διευθύνουσα Εμπορική Διευθύντρια της PulPac.

 

Lavipharm: Τι θα κρατήσει τις γραμμές παραγωγής ενεργές το καλοκαίρι

Στην ανοδική πορεία που καταγράφει η Lavipharm τα τελευταία χρόνια επικεντρώθηκε το καλωσόρισμα του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Μηνά Τάνες στην Γενική Συνέλευση της εταιρείας, τονίζοντας ότι «το λίκνο της επιτυχίας μας είναι η καινοτομία». Ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι εξαγωγές του Ομίλου παρουσιάζουν διπλάσια αύξηση, προσεγγίζοντας σχεδόν το 100%, κυρίως λόγω της ένταξης του patch κλονιδίνης στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας αλλά και της αυξημένης ζήτησης του patch φεντανύλης, γεγονός που θα κρατήσει τις γραμμές παραγωγής ενεργές και το καλοκαίρι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Παναγιώτης Γιαννουλέας, COO και Country Manager του Ομίλου «ξεκινήσαμε ήδη την προώθηση του patch κλονιδίνης στην Ιταλία, ενώ βρισκόμαστε στη φάση ολοκλήρωσης του σχεδιασμού εισόδου του σε επιλεγμένες ευρωπαϊκές αγορές».

Συνεχίζοντας ο κ. Γιαννουλέας αναφέρθηκε στο επενδυτικό και το επιχειρηματικό πρόγραμμα της Lavipharm που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, τη δυναμική είσοδο της εταιρείας στην αγορά των κανναβινοειδών μέσω της συνεργασίας με την Tikun, καθώς και στο συνεχή εμπλουτισμό του προϊοντικού χαρτοφυλακίου είτε μέσω συνεργασιών, όπως με τη Zentiva, είτε μέσω ανάπτυξης νέων προϊόντων.

Στη συνέχεια, ο κ. Βασίλης Μπαλούμης, CFO του Ομίλου, αναφερόμενος στην οικονομική πορεία του Ομίλου, σημείωσε ότι «το 2022 ολοκληρώθηκε με δύο σημαντικά γεγονότα που σφράγισαν το έργο μας των τελευταίων ετών, την αύξηση του μετοχικού μας κεφαλαίου, η οποία άνοιξε παράλληλα και το δρόμο για την είσοδο της μετοχής μας στην Κύρια Αγορά». Όπως ανέφερε ο ίδιος «η τιμή της μετοχής από 0,348 ευρώ στις 30/11/2022, στις 4/7/2023 κατέγραφε αύξηση +79,9%, οδηγώντας στα μέσα Ιουνίου την κεφαλαιοποίησή μας να σπάσει το πρώτο φράγμα των 100 εκατ. ευρώ», καταλήγοντας ότι «σύμφωνα με την πορεία μας, προβλέπουμε ο κύκλος εργασιών μας να υπερβεί τον στόχο μας όπως αυτός είχε κοινοποιηθεί».