Vision Zero και μηδενικά ατυχήματα στο εργοτάξιο, συνεργασία πολιτείας και κατασκευαστών σε συνδυασμό με την εκπόνηση περισσότερων μελετών εκτίμησης κινδύνου, διαρκής εκπαίδευση, ακόμα και εργαζόμενοι σε ρόλο safety influencers. Όλα τα παραπάνω όταν η Ελλάδα βρίσκεται στο κατώφλι μιας εποχής, που τα μεγάλα έργα υποδομής θα πρωταγωνιστούν στην αναπτυξιακή διαδρομή της και όταν βάσει των ευρωπαϊκών στοιχείων μπορεί μεν ο τομέας των κατασκευών στην Ελλάδα να αποδίδει περισσότερη βαρύτητα από κάθε άλλον τομέα σε θέματα ασφάλειας, ωστόσο υπολείπεται του αντίστοιχου ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Αυτά είναι μερικά, μόνο, από τα συμπεράσματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του πετυχημένου 1ου συνεδρίου με θέμα «Occupational Safety in Construction», το οποίο διοργάνωσε με την επιστημονική υποστήριξη της «Σαμαράς & Συνεργάτες ΕΠΕ» η Boussias Events, με τη συμμετοχή ξένων θεσμικών εκπροσώπων, αλλά και εκπροσώπων των σημαντικότερων εταιρειών του κλάδου στην Ελλάδα χτες, στο κατάμεστο Αμφιθέατρο OteAcademy.
Ο πρόεδρος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες», Δημήτρης Σαμαράς κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου ανέφερε: «Στα τεχνικά έργα τα τελευταία χρόνια, η πολυπλοκότητα των εργασιών ανά φάση του έργου αυξάνεται, λόγω των αυξανόμενων και ποιοτικότερων κατασκευαστικών απαιτήσεων. Ως εκ τούτου το θέμα της Ασφάλειας στην Κατασκευή προκύπτει επιτακτικό στην ατζέντα των προτεραιοτήτων. Η ασφάλεια αποτελεί πλέον τον κρίσιμο δείκτη, ο οποίος μαζί με το χρόνο, το κόστος και την ποιότητα αποτελούν τις βασικές παραμέτρους αξιολόγησης της επιτυχίας ενός κατασκευαστικού έργου».
Περισσότερες μελέτες εκτίμησης κινδύνου
Ο αναπληρωτής διευθυντής σε θέματα Απασχόλησης της ΕΕ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της EU – OSHA, Stefan Olsson υπογράμμισε: «Είναι σημαντικό να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στους φορείς, την πολιτεία και τους εκπροσώπους του κλάδου των κατασκευών, επειδή πάντα μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλο. Πρέπει, όμως, να έχουμε όλο και περισσότερες μελέτες εκτίμησης κινδύνου, για τις οποίες αν και συνήθως δεν τίθεται θέμα όταν μιλάμε για μεγάλες εταιρείες, το ζήτημα είναι τι γίνεται με τις μικρότερες εταιρείες και τους υπεργολάβους».
Από την πλευρά του ο διευθυντής δικτύου στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU – OSHA), Timothy Tregenza ανέφερε ότι «ο τομέας των κατασκευών στην Ελλάδα δίνει περισσότερη βαρύτητα από κάθε άλλον τομέα σε θέματα ασφάλειας, εκπονώντας τις σχετικές μελέτες εκτίμησης κινδύνου, ωστόσο αναλογικά το ποσοστό των μελετών αυτών υπολείπεται του αντίστοιχου ευρωπαϊκού μέσου όρου. Όσον αφορά το πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε την επιτυχημένη εφαρμογή σωστών πρακτικών, το πρωταρχικό είναι να μιλάμε στους εργαζόμενους».
Συνοψίζοντας, ο γενικός διευθυντής της «Σαμαράς & Συνεργάτες ΕΠΕ», Γιώργος Χριστοφορίδης δήλωσε: «Η κοινή αποδοχή από τα κορυφαία στελέχη όλων των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών ότι η ασφάλεια του εργατικού δυναμικού δεν είναι επιπλέον κόστος, αλλά επένδυση, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το κόστος και η δαπάνη έρχονται σε δεύτερη μοίρα όταν τίθεται θέμα ασφάλειας, αποτελούν την πιο στέρεη αφετηρία για τα επόμενα μεγάλα έργα. Ελπίζοντας ότι οι ουσιαστικές βάσεις για την αλλαγή/ εκπαίδευση σε μια νέα, επιβεβλημένη κουλτούρα έχουν τεθεί, σας ευχαριστώ πολύ όλες και όλους για τη συνδρομή σας στην επιτυχία του συνεδρίου αυτού».