-->

Οι φετινές προκλήσεις του κλάδου των ΜΥΗΕ

Με επιτυχία στέφθηκε η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Ελληνικού Συνδέσμου Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17.06.2023, στην Αθήνα στο «CIVITEL OLYMPIC» (το πρωί) και στην Θεσσαλονίκη στο «Holiday Inn Thessaloniki» (το απόγευμα), σε δύο διαδοχικές εκδηλώσεις, καλύπτοντας έτσι το σύνολο των μελών του, ανά την επικράτεια.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του, ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΕΣΜΥΕ κ. Βασιλικός Κωνσταντίνος αναφέρθηκε στις σημαντικές δράσεις του «ΕΣΜΥΕ» τα τελευταία χρόνια. Επίσης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ΜΥΗΕ, όπως τα θέματα περιβαλλοντικής αδειοδότησης των Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων σε προστατευόμενες περιοχές, οι υπό διαβούλευση Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που εκπονούνται για τις Περιοχές του Δικτύου Natura 2000, όπου παρατηρείται μια οριζόντια και αναδρομική εφαρμογή απαγορευτικών διατάξεων για όλες τις ΑΠΕ και τα θέματα του δικτύου όπως η αδυναμία εξασφάλισης ηλεκτρικού χώρου για νέα ΜΥΗΕ. Τέλος, σχολίασε τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν θεσπιστεί.

 

Στο επίκεντρο ο οδικός Χάρτης Μετάβασης της Χημικής Βιομηχανίας

Ο Οδικός Χάρτης Μετάβασης της Χημικής Βιομηχανίας για την επίτευξη των στόχων της πράσινης συμφωνίας ήταν το θέμα της ομιλίας του προσκεκλημένου του ΣΕΧΒ Dr. Daniel Witthaut, MBA Executive Director Innovation CEFIC στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΧΒ. Επιπλέον, το ΔΣ του ΣΕΧΒ αποφάσισε κατά τη διάρκεια της ΓΣ να στηρίξει τη δημιουργία εθνικού οδικού χάρτη.

«Ο κλάδος της Χημικής Βιομηχανίας καλείται να αλλάξει τον τρόπο παραγωγής καθώς και τι παράγει σε λιγότερο από τριάντα χρόνια από σήμερα. Για να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση απαιτούνται επενδύσεις δισ., καθώς ο μετασχηματισμός του αφορά τους άξονες: επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας – υλοποίηση κυκλικής οικονομίας – εφαρμογή στρατηγικής για τη βιωσιμότητα των χημικών προϊόντων και περαιτέρω ψηφιοποίηση της βιομηχανίας» σημειώνει χαρακτηριστικά ο ΣΕΧΒ σε ανάρτησή του.

Coca-Cola HBC: Συνεργασία με τη Genpact για hub στη Βουλγαρία

Η εταιρεία συμβούλων πληροφορικής Genpact, με έδρα τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι εγκαινιάζει ένα κέντρο για την παροχή υπηρεσιών τεχνολογίας δεδομένων-τεχνητής νοημοσύνης και ψηφιακών λειτουργιών στη Σόφια της Βουλγαρίας ως μέρος συνεργασίας με την Coca-Cola Hellenic Bottling Company (HBC). Όπως περιγράφεται στη συμφωνία η Genpact θα χρησιμοποιήσει τις δυνατότητές της για ανάλυση για να παρέχει πληροφορίες βάσει δεδομένων στη λογιστική, τους πληρωτέους λογαριασμούς και τις εισπράξεις μετρητών για την Coca-Cola HBC, βοηθώντας την να ψηφιοποιήσει τις οικονομικές της δραστηριότητες και να οδηγήσει στη μελλοντική ανάπτυξη.

Η εταιρεία συμμετοχών Coca-Cola HBC με έδρα την Ελβετία, της οποίας η Coca-Cola HBC Bulgaria είναι θυγατρική, είναι εκ των κορυφαίων εμφιαλωτών της The Coca-Cola Company. Στη Βουλγαρία, υπάρχουν έξι οντότητες που σχετίζονται με τις δραστηριότητες της Coca-Cola που απασχολούν περίπου 3.000 άτομα συνολικά, συμπεριλαμβανομένης της Coca-Cola Europacific Partners (CCEP) Bulgaria, η οποία φιλοξενεί ένα χρηματοοικονομικό κέντρο υπηρεσιών.

Ο Spyros Mello, Διευθυντής Στρατηγικής και Μετασχηματισμού, CCH, δήλωσε, σύμφωνα techcircle.in: «Η συνεργασία με τη Genpact μας κάνει πιο ευέλικτους και μας επιτρέπει να καινοτομούμε και να κινούμαστε πιο γρήγορα στο ταξίδι μετασχηματισμού μας. Προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες για την επιχείρησή μας, τους πελάτες και, κυρίως, για τους ανθρώπους μας». Το κέντρο παράδοσης της Genpact στη Σόφια της Βουλγαρίας θα λειτουργεί ως κεντρικός κόμβος για την παροχή των υπηρεσιών Data-Tech-AI και Digital Operations.

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Αγορά της θυγατρικής ALBIO DATA

Η ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κάνει γνωστό στο επενδυτικό κοινό ότι σύναψε συμφωνητικό αγοράς και απόκτησης 14.335 κοινών ονομαστικών μετοχών της θυγατρικής εταιρείας «ALBIO DATA ΑΕ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ -ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ», που αντιστοιχούν στο 10% του συνολικού αριθμού των μετοχών και του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και κατέχει πλέον το 100%. Η αξία της συναλλαγής ανήλθε στο ποσό των 27.000,00 ευρώ, το οποίο καταβλήθηκε από τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρίας.

Κατόπιν των ανωτέρω, η ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ κατέστη μοναδική μέτοχος της θυγατρικής ALBIO DATA ΑΕ έχουσα το σύνολο (100%) των δικαιωμάτων ψήφου της, τα οποία ενσωματώνονται σε 143.350 κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου, μετοχές, ονομαστικής αξίας 3€ η κάθε μία. Παράλληλα, την 21/06/2023 καταχωρήθηκε στο Γ.Ε.ΜΗ., ο τελικός ισολογισμός πέρατος εκκαθάρισης και το από 16/06/2023 Πρακτικό Γενικής Συνέλευσης έγκρισης αυτού, της ΥΒΡΙΔΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΡΟΔΟΥ Ι.Κ.Ε, δυνάμει του οποίου αποφασίστηκε η οριστική λύση, λόγω περάτωσης της εκκαθάρισής της και κατά συνέπεια η ανωτέρω εταιρεία διαγράφηκε από το Μητρώο της Υπηρεσίας Γενικού Εμπορικού Μητρώου.

Δωδώνη: Τα αποτελέσματα του 2022 κι η παραγωγική επέκταση

Αύξηση τζίρου αλλά και μείωση της κερδοφορίας έφερε το 2022 στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δημοσιευθέντα αποτελέσματα για την περασμένη χρονιά, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 132,6 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 11% σε σχέση με τα 119,8 εκατ. ευρώ του 2021 ενώ ο συνολικός τζίρος σε επίπεδο ομίλου ξεπέρασε τα 149,9 εκατ. ευρώ, αύξηση 6% σε σχέση με τα 141,4 εκατ. ευρώ του 2021.

Παρά την αύξηση του κύκλου εργασιών τα μικτά αποτελέσματα της εταιρείας για το 2022 εμφανίζονται πεσμένα στα 18,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021 που κυμάνθηκαν στα 21,1 εκατ. ευρώ και για τον όμιλο στα 18 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 23,1 εκατ. ευρώ το 2021. Παράλληλα, τα ΕΒΙΤDA για την εταιρεία μειώθηκαν κατά 39% και ανήλθαν σε 5,59 εκατ. ευρώ, ενώ τα ΕΒΙΤDA του ομίλου ήταν στα 3,97 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία κατέγραψε ζημιές μετά φόρων ύψους 1,4 εκατ. ευρώ από κέρδη 1,7 εκατ. ευρώ το 2021.

Σύμφωνα με την εταιρεία η μείωση οφείλεται στις ιστορικά υψηλές τιμές όλων των τύπων γάλακτος της ενέργειας, των μεταφορών και των υλικών συσκευασίας, σημειώνοντας παράλληλα, πως μετριάστηκε εν μέρει από τη λειτουργική εξοικονόμηση και τις αυξήσεις των τιμών πώλησης. Όσον αφορά τις μελλοντικές της βλέψεις, η Δωδώνη επιδιώκει την είσοδο και επέκταση σε νέες αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού, την παραγωγή και συσκευασία νέων προϊόντων, την επέκταση των παραγωγικών υποδομών, της ζώνης γάλακτος, της λειτουργίας διάθεσης των προϊόντων της αλλά και βελτίωση της κεφαλαιακής της διάρθρωσης.

Hellenic Cables: Σύμβαση προμήθειας με την Ørsted

Η Hellenic Cables, ο κλάδος καλωδίων της Cenergy Holding, υπέγραψε σύμβαση με την Ørsted για την προμήθεια inter-array καλωδίων για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Hornsea 3.
Σύμφωνα με τη σύμβαση, η Hellenic Cables θα είναι υπεύθυνη για το σχεδιασμό, την κατασκευή, την προμήθεια, τον τερματισμό και τη δοκιμή των inter-array καλωδίων που θα συνδέσουν τις ανεμογεννήτριες και τον υπεράκτιο σταθμό μετατροπής. Η προμήθεια περιλαμβάνει περίπου 262χλμ. inter-array καλωδίων 66kV με μόνωση XLPE, που αποτελούν περίπου το 50% των συνολικών αναγκών του αιολικού πάρκου.

Η παραγωγή θα ξεκινήσει το 4ο τρίμηνο του 2025 στο εργοστάσιο υποβρύχιων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο.
Με χωρητικότητα 2,85 GW, το Hornsea 3 θα μπορεί να παράγει χαμηλού κόστους, καθαρή, ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια ικανή για να τροφοδοτήσει πάνω από 3 εκατομμύρια σπίτια του Ην. Βασιλείου. Το έργο θα συμβάλλει σημαντικά στον στόχο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να θέσει σε λειτουργία 50 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2030. Η Ørsted, στην πρόσφατη Επενδυτική Ημερίδα της, δήλωσε ότι οι πιθανότητες ολοένα και αυξάνονται προκειμένου να λάβει μια τελική επενδυτική απόφαση για το έργο εντός του 2023. Το Hornsea 3 θα βρίσκεται 160 χλμ. από την ακτή του Yorkshire. Όταν είναι πλήρως συνδεδεμένη, η ζώνη Hornsea της Ørsted – που περιλαμβάνει τα Hornsea 1, 2 και 3 – θα έχει συνολική χωρητικότητα άνω των 5 GW.

Ο κ. Αλέξης Αλεξίου, CEO της Cenergy Holdings, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τη νέα μας συνεργασία με την Ørsted για την προμήθεια inter-array καλωδίων για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Hornsea 3. Αυτή η συνεργασία σηματοδοτεί και τη δέσμευσή μας για λύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Με τη συνδυασμένη τεχνογνωσία και αφοσίωσή μας, θα συμβάλουμε στην επιτυχή ανάπτυξη του Hornsea 3, ενός έργου που θα παράγει καθαρή, βιώσιμη ηλεκτρική ενέργεια για την τροφοδοσία εκατομμυρίων νοικοκυριών.

Αυτή η συνεργασία όχι μόνο ενισχύει τη θέση μας στον τομέα των ΑΠΕ, αλλά ευθυγραμμίζεται και με το όραμά μας για τη δημιουργία ενός πιο πράσινου και βιώσιμου μέλλοντος. Μαζί με την Ørsted, βοηθάμε την πρόοδο και ανοίγουμε το δρόμο για ένα καθαρότερο και πιο υποσχόμενο μέλλον». Ο κ. Luke Bridgman, Senior Project Director της Hornsea 3, σχολίασε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη σχέση της Ørsted με την Hellenic Cables με αυτή τη σημαντική ανάθεση σύμβασης για το Hornsea 3. Προσβλέπουμε σε μια επιτυχημένη συνεργασία κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης ως μέρος της επίτευξης του συνολικού στόχου του Hornsea 3 για παροχή καθαρής ενέργειας χαμηλού κόστους σε κλίμακα».

Βιώσιμη ανάπτυξη από την MYTILINEOS με ορίζοντα την Βιομηχανία 4.0

Σημαντική πρόκληση για το μέλλον της βιομηχανίας αποτελεί η βιώσιμη ανάπτυξη και συγκεκριμένα η υιοθέτηση πρακτικών και τεχνολογιών που θα εξυπηρετούν την ενεργειακή αποδοτικότητα. Στο πλαίσιο αυτό το INDUSTRY απευθύνθηκε στην MYTILINEOS, η οποία μας ανέλυσε το στρατηγικό σχέδιο που ξεδιπλώνει με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη. Προς αυτή την κατεύθυνση, η MYTILINEOS Energy & Metals παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο μέσω της δυναμικής ανάπτυξης βιώσιμων έργων, της εφαρμογής έξυπνων ενεργειακών λύσεων αλλά και την εισαγωγή υδρογόνου και κυψελών καυσίμου στο νέο ενεργειακό μείγμα για παραγωγή και μεταφορά ενέργειας. Αντιλαμβανόμενη εγκαίρως την ανάγκη της ενεργειακής μετάβασης, η MYTILINEOS τοποθετείται στρατηγικά στην πρώτη γραμμή ως ολοκληρωμένο «πράσινο» utility με πρωτοπόρες τεχνολογίες.

Σε αυτό το πλαίσιο έχει επενδύσει στη ψηφιακή τεχνολογία και τις λύσεις της Βιομηχανίας 4.0 για βελτίωση της παραγωγικότητας, της αποδοτικότητας και της βιωσιμότητάς της και εφαρμόζει πολλές καινοτόμες λύσεις στα εργοστάσια της. Επιβεβαίωση στον προσανατολισμό της εταιρείας για εφαρμογή σύγχρονων και βιώσιμων τεχνολογιών αποτελεί το εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδας στην Βοιωτία. Μέσω της συνεργασίας με την General Electric, έχει εφαρμόσει ήδη από το 2017 το digital smelter: το πρώτο στον κόσμο ψηφιακό ισοδύναμο της διεργασίας ηλεκτρόλυσης του αλουμινίου, με στόχο τη βελτιστοποίηση της παραγωγικότητας και τη μείωση της κατανάλωσης και κόστους.

Ταυτόχρονα, με την εφαρμογή ψηφιακών λύσεων το εργοστάσιο γίνεται πιο αποδοτικό, περισσότερο αξιόπιστο, λιγότερο επιρρεπές σε ατυχήματα και επομένως πιο ανταγωνιστικό. Οι λύσεις της Βιομηχανίας 4.0 αποδεικνύονται έξυπνες και αποτελεσματικές σε εργασίες επαναλαμβανόμενες και υψηλής σωματικής κόπωσης, ενώ συμβάλλουν στην κάλυψη αναγκών αυξημένης παραγωγικότητας και ποιότητας εργασίας, με βέλτιστη αξιοποίηση των πρώτων υλών και μείωση των απωλειών. Επιπλέον, ως μέρος της στρατηγικής της εταιρείας σε παγκόσμια επίπεδο, έχει επενδύσει σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στήριξη της «πράσινης» ενέργειας. Μέσω της κατασκευής και της λειτουργίας έργων ΑΠΕ, συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη και τη δημιουργία μιας πιο βιώσιμης ενεργειακής προοπτικής.

Το πράσινο υδρογόνο ως οδηγός
Μέρος της στρατηγικής για επενδύσεις σε net-zero δραστηριότητες αποτελεί και το σκέλος υπηρεσιών παροχής «πράσινου» υδρογόνου, το οποίο θεωρείται κλειδί στην επίτευξη των στόχων της ενεργειακής μετάβασης και αειφορίας, καθώς μπορεί να συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης από τις συμβατικές πηγές ενέργειας και να προωθήσει την ανάπτυξη βιώσιμων ενεργειακών συστημάτων.Με αυτό ως δεδομένο, η MYTILINEOS προχώρησε πρόσφατα με εξαγορά ποσοστού 15% στο project «πράσινου» υδρογόνου Rosedale της CLARA Energy στην Αυστραλία. Στο πλαίσιο της επένδυσης θα υποστηρίξει το πρώτο στάδιο του project για κατασκευή μιας μονάδας υδρογόνου που θα ηλεκτροδοτείται αποκλειστικά από φωτοβολταϊκή παραγωγή και θα τροφοδοτεί τα βαρέα οχήματα που διασχίζουν έναν από τους μεγαλύτερους αυτοκινητόδρομους της χώρας, τον Sydney – Melbourne Hume Highway. Συνολικά, η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών από την MYTILINEOS, όπως υπογραμμίζει η εταιρεία, αποδεικνύει τη δέσμευσή της για τη βιώσιμη παραγωγή και την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που συνδυάζουν την τεχνολογία και τη βιωσιμότητα.