-->

CMA D. ARGOUDELIS & CO: διοργάνωσε το Sustainable Automation Event

Η εταιρεία CMA D. ARGOUDELIS & CO S.A. ολοκλήρωσε με επιτυχία την εκδήλωση Sustainable Automation Event σε συνεργασία με τη FESTO, την Πέμπτη 15 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Margi. Έμπειρα στελέχη των εταιρειών παρουσίασαν στους συμμετέχοντες του ναυτιλιακού & βιομηχανικού τομέα, λύσεις αυτοματισμού αλλά και το καινοτόμο τερματικό κίνησης VTEM με live demonstration.

Η εκδήλωση που εστίασε στην ενεργειακή απόδοση, τη βιωσιμότητα, την τεχνητή νοημοσύνη και τις νέες λύσεις αυτοματισμού φέρνει όφελος στις εταιρείες του ναυτιλιακού και βιομηχανικού τομέα, καθώς μειώνει το κόστος, βελτιώνει τη βιωσιμότητα, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα, προάγει την ασφάλεια, επιτρέπει την πρόσβαση σε προηγμένες τεχνολογίες, διευκολύνει τη δικτύωση και τη συνεργασία και διασφαλίζει τη συμμόρφωση με τις κανονιστικές διατάξεις.

 

Ε.Β.Ε.Π.: 7 προτεραιότητες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Με την ευκαιρία της επίσκεψης του τ. υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στο Ε.Β.Ε.Π, του γνωστοποιήθηκαν οι 7 προτεραιότητες για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις τις οποίες, το Ε.Β.Ε.Π. θα καταθέσει στη νέα κυβέρνηση. Οι 7 προτεραιότητες είναι οι ακόλουθες:
1. Οι ΜμΕ ευδοκιμούν σε ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον με ένα ρυθμιστικό πλαίσιο ολιστικής προσέγγισης,
2. Οι ΜμΕ ζητούν να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους,
3. Οι ΜμΕ αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό με τις απαραίτητες δεξιότητες για την ψηφιακή και πράσινη μετάβασή τους,
4. Οι ΜμΕ απαιτούν ευκολότερη πρόσβαση σε ευρωπαϊκούς οικονομικούς πόρους και τραπεζική χρηματοδότηση,
5. Οι ΜμΕ πρέπει να είναι σε θέση, σε μεγάλο βαθμό να χρηματοδοτούν την καινοτομία και τις επενδύσεις τους
6. Οι ΜμΕ απαιτούν δίκαιη πρόσβαση στις αγορές χωρίς εμπόδια και περιορισμούς εντός και εκτός Ευρώπης,
7. Οι ΜμΕ θέλουν ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον που θα μειώνει φόρους και εισφορές για να αυξάνει τον κύκλο εργασιών και τις θέσεις απασχόλησης.

 

Qualita Unica: Η επιστημονική προσέγγιση του καφέ ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Η επιστημονική προσέγγιση του καφέ είναι σαν ένας χορός μεταξύ τέχνης και ακρίβειας. Εμβαθύνει στη σφαίρα των γεύσεων, των αρωμάτων και των μεθόδων παρασκευής, αποκαλύπτοντας τα μυστικά που κρύβονται μέσα σε κάθε κόκκο. Αυτά τα μυστικά έθεσε εαυτόν να ξεκλειδώσει ο Βασίλης Αρνάκης πίσω στο 2015, ενορχηστρώνοντας τους βηματισμούς ενός χορού που έμελλε να έχει την -εμπορική- ονομασία Qualita Unica.

Είχε ήδη άλλωστε αρχίσει να διαφαίνεται τότε η δυναμική της αγοράς των micro-roasters, και η ΑΒΕΚ Βεκράκος, επίσημη αντιπρόσωπος του ιταλικού οίκου espresso Hausbrandt στην Ελλάδα, αποφασίζει στις αρχές του 2015 να επενδύσει στη συγκεκριμένη αγορά και να φορέσει το καπέλο του παραγωγού, εγκαινιάζοντας τη μονάδα επεξεργασίας καφέ της εταιρείας στην περιοχή Καβαλλάρι, στον Λαγκαδά, με συνολικό κόστος 2,5 εκατ. ευρώ και δυνατότητα παραγωγής 1.500 τόνων ετησίως.

«Για 1,5 περίπου χρόνο η ερευνητική ομάδα ασχολήθηκε αποκλειστικά με την έρευνα της χημείας του καφέ κατά την φρύξη, με τα γευστικά προφίλ, τους συνδυασμούς μεταξύ των ποικιλιών, τη συσκευασία και την αποθήκευση», σημειώνει ο κ. Αρνάκης, Managing Director της ΑΒΕΚ Βεκράκος και υπεύθυνος του project QU. Με οδηγό την αυστηρά επιστημονική διαδικασία καβουρδίσματος (μονοποικιλιακό ψήσιμο με 100% Arabica), πέρα από την αναζήτηση ποιοτικών μοναδικών γευστικών προφίλ, προαπαιτούμενο ζητούμενο ήταν η κατάκτηση της σταθερότητας προϊόντος, κάτι που δεν ήταν δεδομένο στην αγορά των micro-roasters.

Στην έρευνα ενεπλάκη εξαρχής το Χημικό τμήμα του ΑΠΘ, θέτοντας τις βάσεις του οράματος του κ. Αρνάκη. Επικεφαλής είναι η υπεύθυνη Ποιοτικού ελέγχου και Έρευνας & Ανάπτυξης Δρ. Εύη Βάρκα, η οποία έχει αφοσιωθεί στο ξεκλείδωμα των μυστικών του καφέ, από τα στάδια φρύξης (καβουρδίσματος) και τους θερμοδυναμικούς μηχανισμούς, μέχρι τις ερμηνείες των φυσικοχημικών ιδιοτήτων των ροφημάτων καφέ, αλλά και τα κινητικά μοντέλα της απαέρωσης του διοξειδίου του άνθρακα από τις κυψελίδες των φρυγμένων κόκκων καφέ. Στην απαιτητική αυτή διαδικασία, εφαρμόζεται η χρωματογραφία των συνταγών του καφέ, καθώς και η ολφακτομετρία. Το αποτέλεσμα; Σήμερα, έχουν κλειδώσει 14 συνταγές εκ των οποίων οι 4 αποκλειστικές για συγκεκριμένους πελάτες, ενώ το επόμενο βήμα που θα κάνει η Qualita Unica στο προσεχές διάστημα είναι το λανσάρισμα των δικών της σημάτων.

Νέο εργοστάσιο με τριπλάσια δυναμικότητα
Όπως ανέφερε ο κ. Αρνάκης, πέρσι πουλήθηκαν 470 τόνοι προϊόντων της Qualita Unica και φέτος οι πωλήσεις θα φτάσουν κοντά στους 800 τόνους.
«Με βάση τους ρυθμούς ανάπτυξης αυτού του project είχαμε τις εξής λύσεις: είτε να μεγαλώσουμε την υπάρχουσα μονάδα, είτε να δημιουργήσουμε μια νέα, ακόμα μεγαλύτερη, η οποία να είναι και επεκτάσιμη», σημείωσε ο υπεύθυνος του project.

Σε αυτό το πλαίσιο, προκρίθηκε η δεύτερη λύση. Στη νέα ιδιόκτητη έκταση 30 στρεμμάτων στο Καβαλλάρι Θεσσαλονίκης, σε περιοχή natura, θα χτιστεί νέο εργοστάσιο συνολικής επιφάνειας 8.500 τ.μ. Το ύψος της επένδυσης αφορά τα 15 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία μάλιστα έχει κάνει αίτηση στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στο νέο εργοστάσιο θα τοποθετηθούν σύγχρονες καθετοποιημένες γραμμές παραγωγής, έργο που ανέλαβε μια εκ των κορυφαίων εταιρειών παγκοσμίως σε μηχανολογικό εξοπλισμό επεξεργασίας τροφίμων και δη καφέ, η Probat. Οι νέες γραμμές παραγωγής θα εξασφαλίζουν τριπλάσια παραγωγική δυναμικότητα. Επιπλέον, θα διαθέτει φωτοβολταϊκό πάρκο στην οροφή που θα την καθιστά ενεργειακά αυτόνομη, καθώς και ένα τελευταίας τεχνολογίας σύστημα επεξεργασίας αποβλήτων με καταλύτη.3

Η Coca-Cola ενισχύει τη βιώσιμη ανάπτυξη της Κρήτης μέσω του Zero Drop

Η Coca-Cola στην Ελλάδα παρουσίασε πρόσφατα τα αποτελέσματα του προγράμματος προστασίας υδατικών πόρων Zero Drop στο Ηράκλειο της Κρήτης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιο της Coca-Cola Τρία Έψιλον στη ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, με τη χρηματοδότηση και της Coca-Cola Τρία Έψιλον και σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου, ολοκληρώθηκαν έργα υποδομής, με στόχο την αναβάθμιση του αρδευτικού δικτύου στις κοινότητες του Προφήτη Ηλία και Βουτών, με τα οποία εξοικονομούνται και «επιστρέφονται» στις τοπικές κοινωνίες εκατομμύρια λίτρα νερού ετησίως. Μέσα από το πρόγραμμα η Coca-Cola έχει επιστρέψει πάνω από το 159% του νερού που χρησιμοποιήθηκε για τα προϊόντα της, δηλαδή 291 δισ. λίτρα νερού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία δεσμεύεται να φτάσει το Νet zero το 2040 με μία κλιματικά ουδέτερη εφοδιαστική αλυσίδα. Μάλιστα στην Ελλάδα ήδη το 100% σε όλα τα εργοστάσια της Coca-Cola είναι από Aνανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το 100% των συσκευασιών είναι ανακυκλώσιμες, όλος ο στόλος θα διαθέτει σύντομα υβριδικά οχήματα, ενώ προχωράει και η κατάργηση της πλαστικής μεμβράνης στις πολυσκευασίες αλουμινίου.

Στα άδυτα του εργοστασίου στην Κρήτη
Η Coca-Cola στην Κρήτη διαθέτει ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο με ένα πλήρως καταρτισμένο τμήμα ποιοτικού ελέγχου. Επιπλέον, διαθέτει την Platininum διάκριση AWS σχετικά με την ορθολογική διαχείριση του νερού, ενώ εκτός από το πρόγραμμα Ζero Drop, στο κομμάτι αυτό τα τελευταία 8 χρόνια έχει πετύχει 50% μείωση του δείκτη χρήσης νερού. Πέραν τούτου, το εργοστάσιο στην Κρήτη διαθέτει αυστηρά πρότυπα ποιότητας, μειώνοντας διαρκώς το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Διαθέτει δύο γραμμές παραγωγής έτσι ώστε να παράγει συσκευασίες σε εξάδες και τετράδες, ενώ το τελικό στάδιο της παραγωγής περιλαμβάνει και την τοποθέτηση ετικέτας για την ιχνηλασιμότητα. Η παραγωγικότητα του εργοστασίου φτάνει τις 31.500 φιάλες ανά ώρα σε γυαλί και 12.000 φιάλες ανά ώρα σε PET, ενώ η παραγωγή καλύπτει τις ανάγκες για όλη την περιοχή της Κρήτης, της Καρπάθου, εκτός ενός συγκεκριμένου κωδικού που ταξιδεύει όλη την Ελλάδα.

Η Νίκη Πυθαρούλη, Γενική διευθύντρια εργοστασίου της Coca Cola στο Ηράκλειο επεσήμανε: «Η εταιρεία διαχρονικά πραγματοποιεί επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό όπως το σύστημα CIP σχετικά με την αυτόματη απολύμανση, ενώ έγινε και αναβάθμιση του παρασκευαστηρίου πριν από 3 χρόνια, γεγονός που προσδίδει εξοικονόμηση νερού και μεγαλύτερη εργονομία». Σε γενικές γραμμές κάθε χρόνο προτείνονται οι απαιτούμενες αναβαθμίσεις και η εταιρεία προχωρά στις αναβαθμίσεις της υφιστάμενης εγκατάστασης.

Επιπλέον, στο εργοστάσιο υπάρχουν συστήματα Scada για πλήρη έλεγχο και δυνατότητα απομακρυσμένης παρακολούθησης, κάτι που βρίσκει εφαρμογή και στα ανακυκλωμένα μπουκάλια όπου ελέγχονται, απολυμαίνονται και επαναχρησιμοποιούνται. Ολόκληρη η διαδικασία γίνεται μέσα από αυτοματοποιημένα συστήματα και μετρήσεις ακριβείας καθώς διατίθενται μηχανήματα με 7 κάμερες που ελέγχουν κάθε φιάλη χωριστά, ενώ στη περίπτωση που διαπιστωθεί μη επαρκές απολύμανση, η φιάλη απορρίπτεται αυτόματα – περίπου ένα 4% των φιαλών απορρίπτεται.
Όσον αφορά στο δισεπίλυτο πρόβλημα της εξεύρεσης εξειδικευμένου εργατικού προσωπικού, η κα Πυθαρούλη δήλωσε αποκλειστικά: «Πράγματι δυσκολευόμαστε πάρα πολύ να βρούμε εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό. Παρότι έρχονται φοιτητές για πρακτική άσκηση ως χειριστές δεν υπάρχει απορρόφηση μετά. Σίγουρα το εργοστάσιο έχει ανάγκη από εξειδικευμένο προσωπικό».

* Το αναλυτικό άρθρο θα δημοσιευθεί στο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού Manufacturing

 

ΙΟΒΕ: Επιδείνωση των προσδοκιών στη βιομηχανία

Οριακή υποχώρηση του οικονομικού κλίματος τον Μάιο με βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης καταγράφει το ΙΟΒΕ στο δελτίο εξελίξεων στη Βιομηχανία. Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Μάιο στις 108,1 μονάδες, έναντι 108,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και 107,2 μονάδων ένα έτος πριν. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της ήπιας υποχώρησης των προσδοκιών στους κυριότερους τομείς, με εξαίρεση τις Κατασκευές όπου σημειώνεται έντονη βελτίωση. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε σημαντικά τον Μάιο και διαμορφώθηκε στις -34,5 μονάδες (από -44,6 μον. τον προηγούμενο μήνα), υψηλότερα σε σχέση με ένα χρόνο πριν (-51,3 μονάδες).

Παρατηρείται ακόμη, επιδείνωση των προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 105,1 μονάδες τον Μάιο, από 108,9 τον Απρίλιο αλλά κι υποχώρηση για τη βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο, με βελτίωση 4,4% (y-o-y) στην Ελλάδα, έναντι οριακής ανόδου 0,1% στην ΕΕ27. Ακόμη, σημειώνεται ενίσχυση για την εγχώρια Μεταποίηση 3,2% (y-o-y) αλλά και νέα άνοδος των εξαγωγών της βιομηχανίας, 18,1% τον Μάρτιο (y-o-y) και οριακή μείωση εμπορικού ελλείμματος στα €3,28 δισ., από €3,31 δισ. ένα έτος πριν.

Ο εξορυκτικός κλάδος αποδείχθηκε ανθεκτικός και το 2022

«Το 2022 ήταν μία χρονιά με σημαντικές προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Η συνεχιζόμενη επαγρύπνηση για την πανδημία, η ακριβή ενέργεια που έγινε σχεδόν ενεργειακή κρίση μετά το μέτωπο στην Ουκρανία, η διαταραχή στις εφοδιαστικές αλυσίδες και οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις απαίτησαν προσοχή και αποτελεσματική διαχείριση και ηγεσία σε όλα τα επίπεδα» τόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, Αθανάσιος Κεφάλας αξιολογώντας τα πεπραγμένα του 2022.

Το ξεκίνημα του 2022 ήταν ενθαρρυντικό με άνοδο ζήτησης με οδηγούς τον εγχώριο κατασκευαστικό τομέα, τη διεθνή ζήτηση μετάλλων και βιομηχανικών ορυκτών, την καλή πορεία εξαγωγών καθετοποιημένων προϊόντων μαρμάρων και τους περιορισμούς των εξαγωγών της Κίνας σε προϊόντα μαγνησίας για περιβαλλοντικούς λόγους, παρά τις ανοδικές τάσεις στο κόστος παραγωγής. Όμως στο β’ τρίμηνο υπήρξε εκτίναξη του κόστους ενέργειας, μεγέθυνση των δυσκολιών εφοδιασμού με α’ ύλες και μηχανήματα, επίδραση από τις πληθωριστικές τάσεις και προβλήματα από τις κυρώσεις στη Ρωσία. Τελικά ο κλάδος αποδείχτηκε ανθεκτικός και το 2022, σημειώνοντας αύξηση παραγωγής εμπορεύσιμων προϊόντων κατά 3%, αύξηση εσόδων κατά 12,5% και εξαγωγών κατά 20% σε σχέση με το 2021.

Αναφορά, σε ανακοίνωση του Συνδέσμου, γίνεται και στη στήριξη της παραγωγής πάνω από 13 εκατ. τόνων λιγνίτη για αποσόβηση της ενεργειακής κρίσης στη χώρα. Το 2023 ξεκίνησε με καλούς οιωνούς, όμως η αναμονή εκκίνησης έργων υποδομής μπορεί να επηρεάσει τη ζήτηση αδρανών, για τα μάρμαρα και τα βιομηχανικά ορυκτά υπάρχει αισιοδοξία, αλλά και ανάγκη διαχείρισης των εξελίξεων στη διεθνή οικονομία ενώ υπάρχει ετοιμότητα στην παραγωγή λιγνίτη.

 

ΜΑΞΙ ΑΒΕΕ: Η «απογείωση» του τζίρου το 2022 κι οι νέες επενδύσεις στα εργοστάσιά της

H ΜΑΞΙ ΑΒΕΕ είναι μια αμιγώς ελληνική βιομηχανία παραγωγής και επεξεργασίας χάρτου, που ιδρύθηκε και λειτουργεί από τα τέλη του 1988 με έδρα την πόλη της Κατερίνης, όπου βρίσκονται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις τα τρία εργοστάσια, οι αποθήκες και τα κεντρικά γραφεία της. Αποτελεί μια καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής, με δύο εργοστάσια παραγωγής χαρτοπολτού (Paper Mills) και ένα εργοστάσιο επεξεργασίας με 15 γραμμές επεξεργασίας.

Από το 1988 και μετά από μια δεκαετία συνεχούς ανάπτυξης και εδραίωσης στην ελληνική αγορά το 2001 υλοποιήθηκε η πρώτη μεγάλη επένδυση σε μηχανολογικό εξοπλισμό στην μονάδα επεξεργασίας, ενώ το 2011 ακολουθεί η καθετοποίηση με τη λειτουργία της πρώτης χαρτοποιητικής μονάδας παραγωγής ανεπεξέργαστου χαρτιού υγιεινής. Με τις επενδύσεις από την εταιρεία από τότε μέχρι και σήμερα να συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς το 2022 εγκαθίσταται τόσο μια νέα υπερσύγχρονη γραμμή επεξεργασίας επαγγελματικού χαρτιού υγείας και κουζίνας όσο και μια νέα γραμμή χειροπετσέτας. Παράλληλα, την ίδια χρονιά η ΜΑΞΙ ΑΒΕΕ θα αποκτήσει και θα ανακατασκευάσει αποθηκευτικούς χώρους 14.000m2, αυξάνοντας το σύνολο των επενδύσεων σε κτιριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό την τελευταία 10ετία στα 50.000.000 ευρώ.

Σχολιάζοντας τις παραπάνω επενδύσεις στο INDUSTRY, o κ. Αναστάσιος Παυλίδης, Συντονιστής Τμήματος Marketing της ΜΑΞΙ ΑΒΕΕ, χαρακτηρίζει το 2022 ως μια εκπληκτική χρονιά στην οποία η εταιρεία είδε εκτόξευση τζίρου από τα 45 εκατ. ευρώ πέριξ των 100 εκατ. ευρώ (127%) ως αποτέλεσμα της ταχύτατης και βέλτιστης απόδοσης το νέου μύλου παραγωγής χαρτοπολτού (Paper Μill 2), της νέας γραμμής επεξεργασίας επαγγελματικών προϊόντων, της πολύ καλής τουριστικής χρονιάς για την χώρα αλλά και των ανατιμήσεων οι οποίες έλαβαν χώρα από το δεύτερο μισό του έτους.

Διατήρηση των κεκτημένων και νέες επενδύσεις
«Το τρέχον έτος αν και στόχος ήταν η διατήρηση των κεκτημένων του εξαιρετικού 2022, η διεύρυνση των μεριδίων της εταιρείας στην αγορά συμβάλει στην επιπλέον ανάπτυξη κατά 25% σε όρους YTD, παρά τις μειώσεις στους τιμοκαταλόγους ήδη από την αρχή του χρόνου» σημειώνει ο κ. Παυλίδης. Οι επόμενες επενδύσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι εστιασμένες στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της εταιρείας με την εγκατάσταση μονάδων αυτοπαραγωγής ενέργειας στα δύο εργοστάσια παραγωγής χαρτοπολτού ακολουθώντας την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής πολιτικής στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας. Προβλέπεται ακόμη η επένδυση σε μια νέα γραμμή επεξεργασίας χαρτιού υγείας και κουζίνας οικιακής χρήσης.

Η MAΞI, το ανθρώπινο δυναμικό της οποίας κατά την τρέχουσα χρονια ανέρχεται στους 388 εργαζόμενους, παράγει και επεξεργάζεται προϊόντα χάρτου (tissue), όπως χαρτί υγείας και κουζίνας οικιακής και επαγγελματικής χρήσης, χαρτοπετσέτες οικιακές και επαγγελματικές, χαρτομάντιλα τσέπης και facial, χειροπετσέτες Ζικ-Ζακ, χάρτινο τραπεζομάντιλο και χαρτοβάμβακα αποκλειστικά από πρωτογενή πολτό (100% καθαρή κυτταρίνη). O κύριος όγκος των προϊόντων (60%) παράγεται και διανέμεται με το ομώνυμο brand maxi με το χαρακτηριστικό φύλλο ευκαλύπτου το οποίο παραπέμπει άμεσα και στην προέλευση της πρώτης ύλης. Το υπόλοιπο 40% των προϊόντων αποτελείται από προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, ενώ οι εξαγωγές συνεισφέρουν το 17% του κύκλου εργασιών και εκτείνονται σε 14 χώρες.