Η επιστημονική προσέγγιση του καφέ είναι σαν ένας χορός μεταξύ τέχνης και ακρίβειας. Εμβαθύνει στη σφαίρα των γεύσεων, των αρωμάτων και των μεθόδων παρασκευής, αποκαλύπτοντας τα μυστικά που κρύβονται μέσα σε κάθε κόκκο. Αυτά τα μυστικά έθεσε εαυτόν να ξεκλειδώσει ο Βασίλης Αρνάκης πίσω στο 2015, ενορχηστρώνοντας τους βηματισμούς ενός χορού που έμελλε να έχει την -εμπορική- ονομασία Qualita Unica.
Είχε ήδη άλλωστε αρχίσει να διαφαίνεται τότε η δυναμική της αγοράς των micro-roasters, και η ΑΒΕΚ Βεκράκος, επίσημη αντιπρόσωπος του ιταλικού οίκου espresso Hausbrandt στην Ελλάδα, αποφασίζει στις αρχές του 2015 να επενδύσει στη συγκεκριμένη αγορά και να φορέσει το καπέλο του παραγωγού, εγκαινιάζοντας τη μονάδα επεξεργασίας καφέ της εταιρείας στην περιοχή Καβαλλάρι, στον Λαγκαδά, με συνολικό κόστος 2,5 εκατ. ευρώ και δυνατότητα παραγωγής 1.500 τόνων ετησίως.
«Για 1,5 περίπου χρόνο η ερευνητική ομάδα ασχολήθηκε αποκλειστικά με την έρευνα της χημείας του καφέ κατά την φρύξη, με τα γευστικά προφίλ, τους συνδυασμούς μεταξύ των ποικιλιών, τη συσκευασία και την αποθήκευση», σημειώνει ο κ. Αρνάκης, Managing Director της ΑΒΕΚ Βεκράκος και υπεύθυνος του project QU. Με οδηγό την αυστηρά επιστημονική διαδικασία καβουρδίσματος (μονοποικιλιακό ψήσιμο με 100% Arabica), πέρα από την αναζήτηση ποιοτικών μοναδικών γευστικών προφίλ, προαπαιτούμενο ζητούμενο ήταν η κατάκτηση της σταθερότητας προϊόντος, κάτι που δεν ήταν δεδομένο στην αγορά των micro-roasters.
Στην έρευνα ενεπλάκη εξαρχής το Χημικό τμήμα του ΑΠΘ, θέτοντας τις βάσεις του οράματος του κ. Αρνάκη. Επικεφαλής είναι η υπεύθυνη Ποιοτικού ελέγχου και Έρευνας & Ανάπτυξης Δρ. Εύη Βάρκα, η οποία έχει αφοσιωθεί στο ξεκλείδωμα των μυστικών του καφέ, από τα στάδια φρύξης (καβουρδίσματος) και τους θερμοδυναμικούς μηχανισμούς, μέχρι τις ερμηνείες των φυσικοχημικών ιδιοτήτων των ροφημάτων καφέ, αλλά και τα κινητικά μοντέλα της απαέρωσης του διοξειδίου του άνθρακα από τις κυψελίδες των φρυγμένων κόκκων καφέ. Στην απαιτητική αυτή διαδικασία, εφαρμόζεται η χρωματογραφία των συνταγών του καφέ, καθώς και η ολφακτομετρία. Το αποτέλεσμα; Σήμερα, έχουν κλειδώσει 14 συνταγές εκ των οποίων οι 4 αποκλειστικές για συγκεκριμένους πελάτες, ενώ το επόμενο βήμα που θα κάνει η Qualita Unica στο προσεχές διάστημα είναι το λανσάρισμα των δικών της σημάτων.
Νέο εργοστάσιο με τριπλάσια δυναμικότητα
Όπως ανέφερε ο κ. Αρνάκης, πέρσι πουλήθηκαν 470 τόνοι προϊόντων της Qualita Unica και φέτος οι πωλήσεις θα φτάσουν κοντά στους 800 τόνους.
«Με βάση τους ρυθμούς ανάπτυξης αυτού του project είχαμε τις εξής λύσεις: είτε να μεγαλώσουμε την υπάρχουσα μονάδα, είτε να δημιουργήσουμε μια νέα, ακόμα μεγαλύτερη, η οποία να είναι και επεκτάσιμη», σημείωσε ο υπεύθυνος του project.
Σε αυτό το πλαίσιο, προκρίθηκε η δεύτερη λύση. Στη νέα ιδιόκτητη έκταση 30 στρεμμάτων στο Καβαλλάρι Θεσσαλονίκης, σε περιοχή natura, θα χτιστεί νέο εργοστάσιο συνολικής επιφάνειας 8.500 τ.μ. Το ύψος της επένδυσης αφορά τα 15 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία μάλιστα έχει κάνει αίτηση στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στο νέο εργοστάσιο θα τοποθετηθούν σύγχρονες καθετοποιημένες γραμμές παραγωγής, έργο που ανέλαβε μια εκ των κορυφαίων εταιρειών παγκοσμίως σε μηχανολογικό εξοπλισμό επεξεργασίας τροφίμων και δη καφέ, η Probat. Οι νέες γραμμές παραγωγής θα εξασφαλίζουν τριπλάσια παραγωγική δυναμικότητα. Επιπλέον, θα διαθέτει φωτοβολταϊκό πάρκο στην οροφή που θα την καθιστά ενεργειακά αυτόνομη, καθώς και ένα τελευταίας τεχνολογίας σύστημα επεξεργασίας αποβλήτων με καταλύτη.3