-->

Έρευνα: Η διείσδυση του ΟΕΕ στην Ελληνική Βιομηχανία

Ο δείκτης ΟΕΕ, είναι ένας θεμελιώδης δείκτης για τη Βιομηχανία και όπως εκφράζει και ο ορισμός του, αποδίδει τη συνολική αποτελεσματικότητα της παραγωγικής διαδικασίας. Έχει θεσμοθετηθεί από τη δεκαετία του 80 και όλο και περισσότερες Βιομηχανίες τον υιοθετούν. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η διείσδυσή του είναι πάνω από 80%. Παρακολουθώντας τον δείκτη σύμφωνα με τον ορισμό του, μπορεί όχι μόνο να εντοπίζει όλες τις απώλειες, αλλά και να συγκρίνεται με ομοειδείς δραστηριότητες. Ο ορθή αποτύπωση του ΟΕΕ είναι ένα πρώτο βήμα για τη διαδικασίας αντιμετώπισης των απωλειών και βελτίωσης της παραγωγικότητας.

Αν κάποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να αναζητήσεις διεθνώς έρευνες, δημοσιεύσεις, ανακοινώσεις και να βρει στοιχεία για διάφορες χώρες, βιομηχανίες, κλάδους κλπ. Μια έρευνα υπάρχει εδώ: World-Class OEE: Industry Benchmarks From More Than 50 Countries με στοιχεία που προέρχονται από τα δεδομένα του Evocon, του λογισμικού που παρακολουθεί το ΟΕΕ σε όλο το εύρος την Βιομηχανίας.

Για την Ελληνική Βιομηχανία δεν υπάρχουν αντίστοιχα στοιχεία. Για τον λόγο αυτό ο κ. Σπύρος Βαμβακάς έχει ξεκινήσει μια έρευνα, με σκοπό να συγκεντρωθούν κάποια πρώτα στοιχεία, να συζητηθούν και ανάλογα με το πλήθος των απαντήσεων και το μέγεθος του δείγματος, να προκύψουν και κάποια benchmarks, τα οποία θα δημοσιευθούν και θα αποτελέσουν βάση για συγκριτική αξιολόγηση. Μια ιδέα για το ερωτηματολόγιο, μπορείτε να πάρετε στην εικόνα.  Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην έρευνα, μπορούν να στείλουν ένα e-mail στο [email protected] με θέμα: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΕΕ, για να τους σταλεί το ερωτηματολόγιο.

Σαν αντάλλαγμα, θα λάβουν τα πλήρη αποτελέσματα της έρευνας (χωρίς να φαίνονται τα στοιχεία των εταιρειών) για δική τους χρήση και αξιολόγηση.

 

*ΟΕΕ: Overall Equipment Effectiveness

Ξεκίνησε ο διαγωνισμός καινοτομίας Innovation Hub 2023 της BASF

Η BASF διοργανώνει, για τρίτη χρονιά, το διαγωνισμό καινοτομίας BASF Innovation Hub 2023, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε start-ups καθώς και νέες και νέους ερευνητές και επιστήμονες, από 11 χώρες της κεντρικής και νότιας Ευρώπης. Φέτος, το θέμα του διαγωνισμού εστιάζει στις λύσεις εκείνες που συμβάλλουν στον πράσινο τεχνολογικό μετασχηματισμό (cleantech), την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη γεωργία.

 

Ημερίδα της TÜV HELLAS (TÜV NORD) για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και οι περιφέρειες σε θέματα ασφάλειας, ποιότητας και εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και οι βέλτιστες πρακτικές που έχουν εφαρμόσει με εντυπωσιακά αποτελέσματα παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της σχετικής ημερίδας που διοργάνωσε η TÜV HELLAS (TÜV NORD). Κορυφαίοι ομιλητές από την τοπική αυτοδιοίκηση, τον επιχειρηματικό στίβο αλλά και την ακαδημαϊκή κοινότητα ανέδειξαν ζητήματα που αφορούν την κείμενη νομοθεσία, τα σχετικά πρότυπα αλλά και τους τρόπους με τους οποίους οι δήμοι μειώνουν δραστικά την ενεργειακή τους κατανάλωση αλλά και το ανθρακικό τους αποτύπωμα.

Συνεργασία ONEX – Ν. Κορέας σε ναυπηγικη, βιομηχανία, υψηλή τεχνολογία και ενέργεια

H Αυτού Εξοχότητα Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κορέας κ. Jung Il Lee επισκέφθηκε τα Ναυπηγεία Ελευσίνας στο πλαίσιο της αναβάθμισης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών. Η ομάδα της πρεσβείας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην αναπτυξιακή δυναμική του ομίλου ONEX επισημαίνοντας τις προοπτικές συνεργασίας με εταιρείες της Δημοκρατίας της Κορέας που ενεργοποιούνται στον ναυπηγικό, ναυτιλιακό τομέα, αλλά και σε τομείς, όπως η πράσινη ενέργεια, τα αμυντικά συστήματα, η υγεία και τα μέσα συγκοινωνίας.

Μεταξύ άλλων, έγινε παρουσίαση της συμμετοχής των ONEX Elefsis Shipyards στο ερευνητικό πρόγραμμα μετατροπής/αναβάθμισης πλοίων συμβατικής τεχνολογίας σε «eco-friendly», που χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από το υπουργείο Βιομηχανίας Εμπορίου και Ενέργειας της Δημοκρατίας της Κορέας, και για το οποίο έχει επιλεχθεί το ONEX Shipyards & Technologies Group από το «Korea Evaluation Institute of Industrial Technology Aerospace & Shipbuilding Team».

 

Ο «Δυτικός Διάδρομος» σε λειτουργία με καλώδιο της Hellenic Cables

Η γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που συνδέει τη Μεγαλόπολη με την Πάτρα και τη Δυτική Στερεά Ελλάδα (o λεγόμενος «Δυτικός Διάδρομος») τέθηκε σε λειτουργία από τον ΑΔΜΗΕ.
Το έργο του «Δυτικού Διαδρόμου» αποτελείται από εναέριες και υπόγειες Γραμμές Μεταφοράς και το υποβρύχιο καλώδιο Υπερυψηλής Τάσης 400kV που εγκαταστάθηκε μεταξύ Ρίου και Αντιρρίου.

H Hellenic Cables ανέλαβε τον σχεδιασμό, την παραγωγή, εγκατάσταση, προστασία και σύνδεση χερσαίων και υποβρυχίων καλωδίων εναλλασσόμενου ρεύματος 400kV συνολικού μήκους 18 χλμ.
Το υποβρύχιο καλώδιο κατασκευάστηκε στο εργοστάσιο υποβρυχίων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο ενώ τα χερσαία καλώδια κατασκευάστηκαν στο εργοστάσιο της Θήβας.
Ο κ. Κώστας Σαββάκης, Γενικός Διευθυντής της Hellenic Cables, σχολίασε: «Η Hellenic Cables αποτελεί πιστό συνοδοιπόρο του ΑΔΜΗΕ στην πραγματοποίηση του οράματος του για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού δικτύου μεταφοράς ενέργειας. Τον ευχαριστούμε θερμά για τη συνεχή εμπιστοσύνη που μας δείχνει όλα αυτά τα χρόνια».

I. Γιώτης: Δεν αναγνωρίστηκε το γεγονός ότι τα ράφια δεν έμειναν άδεια

Οι προκλήσεις, ευκαιρίες και προοπτικές της εγχώριας βιομηχανίας τροφίμων βρέθηκαν στο επίκεντρο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων & Ποτών, που πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουνίου.

Η πολιτεία αρωγός, όχι απεναντί μας
Στο πλαίσιο του πάνελ, ο κ. Ιωάννης Γιώτης, Πρόεδρος ΣΕΒΤ, αναφέρθηκε στο απαιτητικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια με τις αλλεπάλληλες κρίσεις και τον αντίκτυπο που έχουν στις επιχειρήσεις τροφίμων & ποτών. Παράλληλα τόνισε τη βαρύτητα που έχει ο κλάδος για την εγχώρια οικονομία, την ανάγκη προτεραιοποίησής του και αναγνώρισης από την Πολιτεία της προσπάθειας που καταβάλλεται, προκειμένου οι επιχειρήσεις να παραμείνουν βιώσιμες και ανταγωνιστικές.

«Θέλουμε την πολιτεία αρωγό μας και όχι απεναντί μας», σημείωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευσή του που δεν αναγνωρίστηκε το γεγονός ότι τα ελληνικά ράφια δεν έμειναν άδεια, όπως συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Λόγος, σύμφωνα με τον ίδιο ήταν η υπογραφή συμβολαίων ποσοτήτων χωρίς τιμές από τις εγχώριες βιομηχανίες τροφίμων και η απορρόφηση τεράστιων ανατιμήσεων που δεν πέρασαν στον καταναλωτή. Από πλευράς του ο κ. Γρηγόρης Αντωνιάδης, Αντιπρόεδρος ΣΕΒΤ και Συντονιστής της Πρωτοβουλίας του Ελληνικού Pledge για τη διαφήμιση στα παιδιά, ανέδειξε τη σημασία της εθελοντικής αυτής δράσης από μέρους της Βιομηχανίας.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Καθηγητής
Νίκος Βέττας, περιέγραψε τις κύριες τάσεις στον κλάδο και την ευκαιρία που εμφανίζεται για περαιτέρω ανάπτυξή του, καθώς μπορεί να συμβαδίσει με δύο από τα κεντρικά ζητούμενα για την ελληνική οικονομία, τη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου και την ενίσχυση των καινοτόμων επενδύσεων.

Βελτίωση προϊόντων αντί για λανσάρισμα νέων
Ο κ. Παναγιώτης Μπορέτος, Διευθύνων Σύμβουλος της Circana, παρουσίασε τις τελευταίες τάσεις των ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων γενικότερα στην αγορά των Σουπερμάρκετ, καθώς και τη διαμόρφωση νέων τάσεων, που πρέπει να ληφθούν υπόψιν. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στην διαφαινόμενη τάση της βελτίωσης των υπαρχόντων προϊόντων αντί για το λανσάρισμα νέων, καθότι, όπως σημείωσε, ο καταναλωτής δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πειραματιστεί.

14% των θέσεων εργασίας σε κίνδυνο αυτοματοποίησης
Τέλος, η κα Κατερίνα Δασκαλάκη, Senior Advisor, Τομέας Απασχόλησης & Αγοράς Εργασίας ΣΕΒ, ανέφερε ότι είναι αναγκαία η δημιουργία ενός σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος που θα υπηρετεί ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα προσαρμοσμένο στις προκλήσεις της εποχής. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι 14% των θέσεων εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο αυτοματοποίησης, ενώ η παγκόσμια έλλειψη ταλέντων φτάνει σε ρεκόρ 17ετίας. Στο πλαίσιο πάντως συζήτησης για τη σύνδεση των αναγκών της αγοράς εργασίας με την παρεχόμενη εκπαίδευση και κατάρτιση, τέθηκε το θέμα της έλλειψης ευκαιριών για πρακτική άσκηση σε βιομηχανικές επιχειρήσεις, λόγω ανεπαρκούς επιδότησης, ζήτημα που ο κ. Γιώτης εγγυήθηκε ότι θα μπει στην ατζέντα του συνδέσμου.

ACE Ηλεκτρονικά Ισχύος: Ανακαλύψτε τι κρύβει το ηλεκτρικό δίκτυό σας

Η ACE Ηλεκτρονικά Ισχύος δραστηριοποιείται 33 χρόνια στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων ηλεκτρικής ενέργειας μελετώντας, σχεδιάζοντας και προσφέροντας την κατάλληλη λύση που απαιτείται για την εκάστοτε ηλεκτρική εγκατάσταση. Η εταιρία αξιοποιώντας την υψηλή τεχνογνωσία της μέσα από την πολυετή εμπειρία της στον τομέα των ηλεκτρονικών ισχύος, παρουσιάζει τη νέα υπηρεσία της για να ανακαλύψετε τις διαταραχές του ηλεκτρικού σας δικτύου και να τις διορθώσετε.

Καταγραφή
Στο πρώτο βήμα οι εξειδικευμένοι μηχανικοί της ACE Ηλεκτρονικά Ισχύος, καταγράφουν μέσω ειδικών συσκευών μέτρησης όλα τα χαρακτηριστικά της ηλεκτρικής ενέργειας στην εγκατάστασή σας.

Ανάλυση
Στη συνέχεια, τα δεδομένα αναλύονται και κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το είδος τους. Οι μηχανικοί συγκρίνουν τις μετρήσεις με τα όρια που επιβάλλουν οι κανονισμοί για την λειτουργία της εγκατάστασης και καταγράφουν τις αποκλίσεις.

Παρουσίαση – Αποτελέσματα
Η διαδικασία ολοκληρώνεται παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της ανάλυσης που αφορούν την εγκατάστασή σας. Στα αποτελέσματα αυτά αποτυπώνονται οι αρμονικές παραμορφώσεις, οι υπερτάσεις, τα μεταβατικά φαινόμενα, η ανισοκατανομή των φορτίων, το μέγεθος της φαινόμενης, ενεργής και άεργου ισχύος που ζητάει η εγκατάσταση, ο συντελεστής ισχύος και άλλα χαρακτηριστικά της ποιότητας της ηλεκτρικής ενέργειας. Στα συμπεράσματα περιλαμβάνονται οι προτεινόμενες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την βελτίωση της εγκατάστασης και την αύξηση της αποδοτικότητάς της. Εμπιστευτείτε την ACE Ηλεκτρονικά Ισχύος και την προηγμένη υπηρεσία για την καταγραφή, ανάλυση και παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ηλεκτρικής εγκατάστασής σας.

Τι αλλάζει στον νόμο Περί Επενδύσεων του άρθρου 5Α

Τέθηκε σε ισχύ η απόφαση «Κατηγορίες επενδύσεων, διαδικασία και δικαιολογητικά αιτήματος διαπίστωσης ολοκλήρωσης της επένδυσης, χρόνος διακράτησης της επένδυσης και παρακολούθηση αυτής, διακοπή ή μεταβολή στην επένδυση μετά τη διαπίστωση ολοκλήρωσης αυτής, για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 5Α του ν. 4172/2013, περί εναλλακτικής φορολόγησης εισοδήματος που προκύπτει στην αλλοδαπή φυσικών προσώπων που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα». Σύμφωνα με σχετική ΚΥΑ, επέρχονται οι εξής αλλαγές:

• Προβλέπεται η δυνατότητα για λοιπές πηγές χρηματοδότησης για το υπερβάλλον ποσό, πέραν των 500.000 ευρώ.
• Στις κατηγορίες επενδύσεων προστίθεται η επένδυση μέσω εισφοράς κεφαλαίου σε σύσταση εταιρείας.
• Αποσαφηνίζεται – απλοποιείται η διαπίστωση της ολοκλήρωσης επένδυσης.
• Απλοποιούνται τα δικαιολογητικά για το αίτημα διαπίστωσης της ολοκλήρωσης της επένδυσης.
• Αποσαφηνίζεται η δυνατότητα για έως τρεις διακριτές επενδύσεις σε έως τρεις διαφορετικές κατηγορίες.
• Προβλέπεται και εξειδικεύεται η δυνατότητα μεταβολής της επένδυσης άπαξ εντός της τριετίας από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής.
• Αποσαφηνίζεται – απλοποιείται η διαδικασία μεταβολής της επένδυσης μετά τη διαπίστωση ολοκλήρωσης αυτής.
• Η Διεύθυνση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων ορίζεται αρμόδια για τη διαπίστωση ολοκλήρωσης της επένδυσης.

Ξεκινά το έργο – CRAVE H2 – για τη δημιουργία κοιλάδας Πράσινου Υδρογόνου στην Κρήτη

Στόχος του έργου είναι να καταστήσει το υδρογόνο ως ζωτικής σημασίας μέσο στο νησί της Κρήτης, προκειμένου να μειωθεί η χρήση ρυπογόνων και εξωτερικά εισαγόμενων ορυκτών πόρων. Ένα σύστημα αλκαλικών ηλεκτρολυτών θα αξιοποιεί την ηλιακή ενέργεια του νησιού μέσω φωτοβολταϊκών πάνελ και θα παράγει έως και 500 τόνους υδρογόνου/έτος. Προηγμένα ψηφιακά εργαλεία και ψηφιακά δίδυμα θα χρησιμοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου για τη διασφάλιση της βέλτιστης λειτουργίας της κοιλάδας υδρογόνου από περιβαλλοντική, ενεργειακή και οικονομική άποψη. Η κοιλάδα υδρογόνου της Κρήτης θα καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του υδρογόνου.

Ο Αντιπρόεδρος του ομίλου EUNICE κ. Γιώργος Πεχλιβάνογλου ανέφερε ότι: «Το πρωτοπόρο έργο CRAVE H2 έρχεται να ενισχύσει το ενεργειακό όραμα για να γίνει η Ελλάδα ενεργειακό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, εντάσσοντας δυναμικά την Κρήτη στο χάρτη των εναλλακτικών καυσίμων και αυτό του πράσινου υδρογόνου. Η ανάπτυξη της κοιλάδας Πράσινου Υδρογόνου στη Κρήτη θα έχει πολλαπλές εφαρμογές στην τοπική και εθνική οικονομία, στις τοπικές μεταφορές, στην ναυτιλία, στην παραγωγή ενέργειας, αλλά και σε πλειάδα βιομηχανικών εφαρμογών ενώ αποτελεί και την απαρχή για δημιουργία ενός οικοσυστήματος υδρογόνου». Ο όμιλος EUNICE είναι ο συντονιστής και leader της κοινοπραξίας του έργου. Τη λίστα των partners συμπληρώνουν οι: Industrie De Nora, Ballard Power Systems Europe, Περιφέρεια Κρήτης, Solmar Tours, Politecnico di Torino, ΕΚΕΤΑ και το ερευνητικό τμήμα του ΔΕΔΔΗΕ.

Παύλος Ν. Πέττας ΑΒΕΕ: Εκτόξευση τζίρου και κερδών το 2022

Αξιοσημείωτα κέρδη αλλά και υψηλό κύκλο εργασιών κατέγραψε για τη χρήση του 2022 η αχαϊκή εταιρεία Παύλος Ν. Πέττας ΑΒΕΕ. Ειδικότερα, σύμφωνα και με τις οικονομικές της καταστάσεις που δημοσιεύθηκαν στο ΓΕΜΗ, ο Κύκλος Εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε στο ποσό των €274.449.481,47 το 2022 έναντι του ποσού των €202.672.108,51 της προηγούμενης χρήσης. Παράλληλα, στην για την ίδια χρήση η εταιρεία σημείωσε κέρδη προ φόρων ποσού €18.941.533,40 έναντι κερδών για το 2021 ποσού €3.823.041,26. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις ίδιες καταστάσεις, το σύνολο της Καθαρής Θέσης διαμορφώθηκε στο ποσό των €75.090.110,72 έναντι του ποσού €66.699.684,09 της προηγούμενης χρήσης. Τέλος, το σύνολο των υποχρεώσεων ανήλθε σε €162.298.503,22 έναντι €122.380.011,08 της προηγούμενης χρήσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διοίκησης, η πορεία της Παύλος Ν. Πέττας ΑΒΕΕ  για τα επόμενα χρόνια προβλέπεται ασφαλής και αποδοτική, αν ληφθούν υπόψιν οι προσπάθειες που καταβάλει το Διοικητικό Συμβούλιο για αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας της. Επιπροσθέτως εκτιμάται πως η μείωση των τιμών των A΄ υλών αναμένεται να μειώσει το ύψος του τζίρου και αντίστοιχα το κόστος πωληθέντων και το κυκλοφορούν ενεργητικό.

Η εταιρεία ιδρύθηκε ως μια μικρή επιχείρηση παραγωγής σαπουνιού από τον Παύλο Πέττα, από τον οποίο και πήρε το όνομά του το 1947. Το 1982, ο Παύλος Πέττας κατάφερε εξελίσσοντας τις δραστηριότητές της, να μετατρέψει τη μικρή επιχείρηση σε Ανώνυμη Εταιρεία. Η Παύλος Ν. Πέττας ΑΒΕΕ διαθέτει περισσότερα από 80.000 τ.μ. ιδιόκτητων εγκαταστάσεων στην Ελλάδα και άλλα 110.000 τ.μ. στη Βουλγαρία και παράγει εξειδικευμένα προϊόντα στις δύο πλήρως αυτόματες εγκαταστάσεις της στην Αχαΐα.