Στο φετινό Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο ΣΕΒ οργάνωσε, συν-διοργάνωσε ή συμμετείχε σε σειρά συζητήσεων για το παραγωγικό μέλλον της χώρας και την ενδυνάμωση των ανθρώπων που το υποστηρίζουν. Οι συμμετέχοντες συνομίλησαν στη βάση έξι κρίσιμων αναπτυξιακών διαστάσεων για την οικονομική και κοινωνική ευημερία: Βιομηχανία 2030, Ενεργειακή μετάβαση, Καινοτομία Παντού, Ισότητα στην Εργασία Δεξιότητες για το Μέλλον και Επενδύσεις. Παρουσιάστηκαν οι θέσεις και το όραμα του ΣΕΒ για μια ισχυρή βιομηχανία που επενδύει στο μέλλον της, αναδείχθηκε η πρόοδος, αλλά και οι ανάγκες των επιχειρήσεων για περισσότερη καινοτομία, υπογραμμίστηκε η ανάγκη της αλλαγής κουλτούρας σε ό,τι αφορά στα θέματα ισότητας και συμπερίληψης, αναδείχθηκαν οι προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης, ενώ συζητήθηκε εις βάθος το χάσμα δεξιοτήτων και οι δράσεις που απαιτούνται για τη γεφύρωσή του.
Η συζήτηση, που διοργανώθηκε από κοινού με το Ίδρυμα Μποδοσάκη, είχε τίτλο: “Bridging the Skills gap with ambitious and bold actions”. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, είπε πως η αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου κεφαλαίου, όσο πιο πρακτική και διευρυμένη είναι, τόσο πιο πολύ ενδυναμώνει ανθρώπους και επιχειρήσεις. Αναφερόμενος στο θέμα της ανώτατης εκπαίδευσης επισήμανε την μεγάλη παράπλευρη απώλεια της πανεπιστημιοποίησης των ΤΕΙ, που ήταν η απώλεια της υποχρεωτικής εξάμηνης πρακτικής άσκησης των φοιτητών. Η ενίσχυση των δεξιοτήτων όπως τόνισε, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για το μέλλον, και προς αυτή την κατεύθυνση ο ΣΕΒ υλοποιεί δράσεις και πρωτοβουλίες.
Ο κ. Παπαλεξόπουλος συζήτησε ακόμη με τον κ. Γεράσιμο Θωμά, Γενικό Διευθυντή Φορολογικών Θεμάτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρώην Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας το θέμα: «ETS REFORM – CARBON PRICING – CBAM». Στη συζήτηση τονίστηκε η κρίσιμη ανάγκη σταθερού πλαισίου για την πραγματοποίηση επενδύσεων, παρά το ασταθές περιβάλλον, σε μια εποχή πολύ υψηλών τιμών άνθρακα αλλά και ενέργειας.
Η μερική επιστροφή σε επίπεδο κανονικότητας δεν αλλάζει το γεγονός πως η ΕΕ αντιμετωπίζει, και θα αντιμετωπίζει για αρκετά ακόμα χρόνια, δομικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα στις τιμές ενέργειας, το οποίο μάλιστα επιδεινώνεται μετά την ανακοίνωση του IRA των ΗΠΑ. Σε συνδυασμό με την προοπτική σταδιακής μείωσης των δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπών το 2026, η ενεργοβόρα βιομηχανία της Ευρώπης βρίσκεται μπροστά σε έναν υπαρξιακό κίνδυνο.
Τέλος, μεταξύ των άλλων κρίσιμων θεμάτων που τέθηκαν επί τάπητος και κατά τη διάρκεια συζήτησης με τίτλο «Investing in Industry: Practices, Progress and Challenges”, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης μίλησε για την σημαντική πρόοδο των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, και σχολίασε πως «το αύριο θα είναι πολύ διαφορετικό, ο παγκόσμιος ανταγωνισμός στην προσέλκυση επενδύσεων έχει αλλάξει, και είναι απαραίτητη η ταχεία προσαρμογή όλης της ΕΕ στις γεωπολιτικές αλλαγές που φέρνουν επενδύσεις από την ανατολή πίσω σε χώρες της Δύσης». Παράλληλα, τόνισε πως ο παγκόσμιος ανταγωνισμός σε βιομηχανικές επενδύσεις λαμβάνει υπόψη τα επενδυτικά κίνητρα αλλά κερδίζεται τελικά με την απλούστερη λειτουργία των επιχειρήσεων. Εκεί άλλωστε εμφανίζεται ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» που δεν είναι άλλος από τη γραφειοκρατία που δημιουργεί το νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ.