-->

ΕΚΟ: Μέγας Χορηγός του «EKO Ράλλυ Ακρόπολις» και τα επόμενα 3 χρόνια

Η ΕΚΟ ανακοίνωσε πως ανανεώνει τη συνεργασία της με το Ράλλυ των Θεών και για την επόμενη τριετία 2023-2025. Η ΕΚΟ παραμένει πιστή στη δέσμευσή της να βρίσκεται δίπλα στους λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού και συνεχίζει να στηρίζει – ως ονοματοδότης και Μέγας Χορηγός – το ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολης, έχοντας συμβάλει στην προσπάθεια επιστροφής του στο καλεντάρι του WRC και στις επιτυχημένες διοργανώσεις τόσο του 2021 όσο και του 2022.

 

ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ: υποστηρίζει το έργο του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου

Με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας να βρίσκονται στον πυρήνα της φιλοσοφίας της, η ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ προχωρά σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για την υλοποίηση του e-Reuse, ενός φιλόδοξου ερευνητικού έργου που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αξιοποίηση των οργανικών αποβλήτων της κτηνοτροφίας και της πτηνοτροφίας στη γεωργία. Η ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ συνεισφέρει στην υλοποίηση του έργου παρέχοντας όχι μόνο κάποιες από τις ιδιόκτητες εκτάσεις γης στην Εύβοια αλλά και την πρώτη ύλη – κοπριά από τις πτηνοτροφικές μονάδες της.

Η LG γιόρτασε την Ημέρα της Γης

Η LG Electronics για τον εορτασμό της Ημέρας της Γης συνεργάστηκε με την Green Chip Recycling για να φιλοξενήσει ένα E-Waste Drive στο New Jersey, παρέχοντας στους κατοίκους έναν ασφαλή και υπεύθυνο τρόπο διάθεσης ηλεκτρονικών απορριμμάτων. Το ίδιο Σαββατοκύριακο, χορήγησε επίσης το YCFLColor Run. Το E-Waste Drive της LG προτρέπει τους πελάτες να απορρίπτουν υπεύθυνα ανεπιθύμητες ηλεκτρονικές συσκευές.

Εκτός από την εκδήλωση, οι πελάτες της LG μπόρεσαν να ανακυκλώσουν μεταχειρισμένα προϊόντα μέσω του προγράμματος επιστροφής της LG σε ολόκληρη τη χώρα χωρίς κόστος ή μέσω ενός τοπικού σημείου παράδοσης που ήταν πιο κοντά τους. Το ίδιο Σαββατοκύριακο, η LG αύξησε την ευαισθητοποίηση για τη διαφορετικότητα, τη συμπεριληπτικότητα και την ισότητα μεταξύ των ατόμων με αναπηρία μέσω της χορηγίας της στο 2023 Color Run της YCFL για τους φίλους των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες.

ΕΚΕΤΑ: Χρηματοδότηση 16,8 εκατ. ευρώ από το ΤΑΑ

Υπεγράφη από τον Υφυπ. Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Χρίστο Δήμα η απόφαση αναβάθμισης και επέκτασης των υποδομών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), προϋπολογισμού 16.849.740,52 ευρώ από τους πόρους του ΤΑΑ. Η επένδυση αφορά στην επέκταση των ερευνητικών υποδομών του ΕΚΕΤΑ και την ενίσχυση του επιστημονικού του εξοπλισμού στους τομείς έρευνας, που εμφανίζει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή νέων υψηλής ενεργειακής απόδοσης και κάθετων ερευνητικών υποδομών αιχμής κ.α.

Στο επίκεντρο των νέων υποδομών βρίσκονται η διεξαγωγή έρευνας αιχμής κι η παροχή υπηρεσιών από τα πέντε Ινστιτούτα του ΕΚΕΤΑ στους τομείς βιομηχανικής παραγωγής, υγειονομικής περίθαλψης, μεταφορών και αγροδιατροφής. Ειδικότερα, οι υποδομές Industry 4.0 Test Bed και AI Nucleus του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΕΚΕΤΑ θα προσανατολιστούν στην παροχή υπηρεσιών που θα βελτιώσουν τις γραμμές παραγωγής, λαμβάνοντας υπόψη τα σύγχρονα τεχνολογικά δεδομένα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

 

3αλφα: Οι επενδύσεις Industry 4.0 οδηγούν στη δημιουργία νέων προϊόντων

Το 2023 είναι η χρονιά που η 3αλφα θα συμπληρώσει το φιλόδοξο κι ήδη επιτυχημένο πενταετές πλάνο επενδύσεών της με σκοπό την τεχνολογική εξέλιξη της παραγωγικής διαδικασίας. Απώτατος στόχος; «Ένα σύγχρονο, έξυπνο εργοστάσιο, στο οποίο ήρθαμε πιο κοντά μέσα από την πλήρη αυτοματοποίηση της γραμμής επεξεργασίας του έμφλοιου ρυζιού “ορυζόμυλου”», λέει ο Θέμης Ζηκάκης, Διευθυντής του Εργοστασίου της 3αλφα. Σύμφωνα με τον κ. Ζηκάκη, μέσα από την εγκατάσταση νέου κεντρικού πίνακα ελέγχου με εφαρμογή συστημάτων PLC, και ενός πολύπλοκου συστήματος αισθητήρων αυξήθηκε η παραγωγικότητα της γραμμής κατά 30% και της απόδοσης (yield) κατά 5%. Ακόμα, έγινε εγκατάσταση δύο νέων γραμμών συσκευασίας που αξιοποιούν υψηλή τεχνολογία όπως ελεγκτές με ακτίνες Χ, αυτόματους ελεγκτές βάρους κι ένα δίκτυο εκτύπωσης κι επικόλλησης ετικέτας που δίνουν τη δυνατότητα κωδικοποίησης κι ιχνηλασιμότητας.

«Επιπλέον, πολύ σημαντικό είναι το νέο αυτόματο, ρομποτικό σύστημα παλετοποίησης που ολοκλήρωσε την πλήρη αυτοματοποίηση της διαδικασίας συσκευασίας. Το σύστημα τροφοδοτείται αυτόματα με άδειες παλέτες και στην συνέχεια ο ρομποτικός βραχίονας παλετοποιεί από 2 γραμμές συσκευασίας, εκτελεί την διαδικασία περιτύλιξης με stretch film γραμμές συσκευασίας είναι κατά 40% ταχύτερες από τις παλιότερες και μειώνουν τη φύρα κατά 60%. Αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα παραπάνω δεν ακυρώνουν τον ανθρώπινο παράγοντα, αφού τώρα η επίδρασή του είναι πιο πολύτιμη από ποτέ στην παραγωγική διαδικασία μέσα από τον έλεγχο των μηχανημάτων και όχι την επίπονη χειρωνακτική εργασία», επισημαίνει ο Διευθυντής εργοστασίου.

Οι νέες τάσεις καθορίζουν τη δημιουργία νέων προϊόντων
Ο κ. Ζηκάκης τονίζει ότι από τη φύση της η 3αλφα είναι αφοσιωμένη στην παροχή υγιεινών, θρεπτικών και ποιοτικών τροφίμων με πρώτη ύλη ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η ελληνική γη. «Έτσι η τάση της υγιεινής διατροφής που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος ακουμπά 100% στη φιλοσοφία μας και πλέον διευρύνουμε την έννοια και τον πλούτο της αντί να την “ακολουθούμε” τυφλά». Τα όσπρια, τα ρύζια και οι Υπέροχες Υπερτροφές είναι ικανά να καλύπτουν τις ανάγκες για υγιεινή και νόστιμη διατροφή, διαθέτουν πολύ μεγάλη ευελιξία και είναι συμβατά με πολλές ειδικές διατροφές όπως είναι η χορτοφαγία – μία ακόμα τάση, η οποία ανεβαίνει συνεχώς.

Ταυτόχρονα η ανάγκη του σύγχρονου καταναλωτή προστάζει γεύματα όχι μονάχα υγιεινά και θρεπτικά αλλά και νόστιμα και γρήγορα. «Γι’ αυτό στην 3αλφα φροντίζουμε να αναπτύσσουμε διαρκώς νέα προϊόντα και προϊόντα που χρειάζονται ελάχιστο ή μηδενικό χρόνο προετοιμασίας χωρίς φυσικά να διαπραγματευόμαστε την ποιότητα και την ασφάλειά τους.  Γι’ αυτό και φέτος λάβαμε την στρατηγική απόφαση να αυξήσουμε κατά 50% το διαθέσιμο προϊόν σε όλη τη σειρά των οσπρίων «έτοιμα φυσικά!», ώστε οι καταναλωτές να τα απολαμβάνουν ακόμα περισσότερο. Παράλληλα, το Τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης αναπτύσσει συνεχώς νέα, οικολογικά, καινοτόμα και νόστιμα προϊόντα διατροφής που υπηρετούν τόσο την τάση της ευζωίας όσο και εκείνη της βιωσιμότητας, της μείωσης του αποτυπώματος και της ελαχιστοποίησης της χρήσης πλαστικού χάρη τόσο στην επεξεργασία όσο και τη συσκευασία τους», καταλήγει ο κ. Ζηκάκης.

Η ελληνική βιομηχανία στον παλμό του Industry 4.0

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 6ο Smart Factory Conference, την Τρίτη 25 Απριλίου, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και διαδικτυακά. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών. Περισσότερα από 230 υψηλόβαθμα στελέχη της βιομηχανίας και παρόχων τεχνολογικών λύσεων και υπηρεσιών είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν 35 καταξιωμένους ομιλητές, οι οποίοι μοιράστηκαν νέες τάσεις, καινοτόμες λύσεις και βέλτιστες πρακτικές στο πλαίσιο του Industry 4.0.

Παρότι η Ελλάδα, όπως παρουσίασε η κα. Μποζούδη, Senior Advisor του Τομέα Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας του ΣΕΒ, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά την ψηφιακή ωριμότητά της έναντι των υπολοίπων χωρών μελών της Ε.Ε., αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό ως στρατηγική πρόκληση, και όχι μόνο ως τεχνολογική.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η ύπαρξη ξεκάθαρης στρατηγικής και στόχων αναδείχθηκε ως βασική προϋπόθεση επιτυχούς μετάβασης στο Industry 4.0, αφού όπως εύστοχα τέθηκε από τους συμμετέχοντες στο πάνελ συζήτησης που έκλεισε το συνέδριο, o ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι κάτι δεδομένο, και το πρώτο πράγμα που οφείλουμε να αναρωτηθούμε είναι αν χρειαζόμαστε πραγματικά μετασχηματισμό. Με δεδομένο ότι τα περισσότερα έργα δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, οφείλουμε να έχουμε ξεκάθαρο όραμα και στόχους του τι θέλουμε να πετύχουμε, τι θα κάνουμε διαφορετικό και όχι απλώς τι θα κάνουμε καλύτερο.

Ως βασικές προκλήσεις στο ταξίδι του μετασχηματισμού αναδείχθηκαν τα θέματα της αντίστασης στην αλλαγή, της ανεπαρκούς δέσμευσης όλων των εμπλεκόμενων μερών, καθώς και της ελλιπούς πρόσβασης σε ψηφιακή τεχνογνωσία και δεξιότητες. Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση από το σύνολο των ομιλητών δόθηκε στον ανθρώπινο παράγοντα, ως κινητήριος δύναμη για τον μετασχηματισμό αλλά και καθοριστικότερος παράγοντας για την επιτυχία του. Το γεμάτο αμφιθέατρο της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων έδωσε το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι παρά τον μεγάλο δρόμο που έχουμε ακόμα να διανύσουμε-, η ελληνική βιομηχανία είναι συντονισμένη στους ρυθμούς των εξελίξεων που θα την οδηγήσουν στην επόμενη ημέρα.

ΕΥΔΑΠ: Στα 343,5 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2022

Το 2022 χαρακτηρίστηκε από την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση που επιβάρυνε τους πολίτες, με την ΕΥΔΑΠ να διατηρεί τα χαμηλά τιμολόγιά της, να απορροφά τα αυξημένα κόστη ενώ διπλασίασε τις επενδύσεις στοχεύοντας στην ανάπτυξη. Ο κύκλος εργασιών για το 2022 διαμορφώθηκε στα 343,5 εκατ. ευρώ από 360,8 εκατ. ευρώ το 2021, παρουσιάζοντας μείωση κατά -4,8%, ως συνέπεια της μείωσης της κατανάλωσης. Τα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 39 εκατ. ευρώ από 85,5 εκατ. ευρώ το 2021, σημειώνοντας πτώση κατά 46,5 εκατ. ευρώ (54,4%).

Το 2022 η απορρόφηση του επενδυτικού προγράμματος έργων ανήλθε σε 30,5 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 66% σε σύγκριση με την απορρόφηση του 2021 η οποία είχε ανέλθει σε 18,3 εκατ. ευρώ και αυξημένη κατά 107% από τον μέσο όρο απορρόφησης της προηγούμενης πενταετίας. Το προϋπολογισμένο ποσό επενδυτικού προγράμματος έργων για το 2023, ανέρχεται σε 45,9 εκατ. ευρώ, με το 52% να αφορά στα έργα αποχέτευσης της ανατολικής Αττικής, το 28% έργα ύδρευσης και το 15% έργα αποχέτευσης. Σχεδόν το 50% των έργων χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.

 

ΕΛΙΝΥΑΕ: Θεμελιώδες Δικαίωμα το Ασφαλές και Υγιές Περιβάλλον Εργασίας

Με ένα ιδιαίτερο μήνυμα, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO), στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, υπενθυμίζει στα μέλη της τις βασικές αρχές που διέπουν την δημιουργία ενός ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος. Θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Ασφαλές και Υγιές Περιβάλλον Εργασίας – Θεμελιώδες Δικαίωμα» και συνδέεται με την υλοποίηση της απόφασης που έλαβε η Διεθνής Συνδιάσκεψη Εργασίας τον Ιούνιο του 2022 στη Γενεύη, να συμπεριληφθεί το «ασφαλές και υγιές εργασιακό περιβάλλον» στις θεμελιώδεις αρχές και δικαιώματα στην εργασία.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, η κα Ρένα Μπαρδάνη, Πρόεδρος του ΕΛΙΝΥΑΕ, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Η αναγνώριση του Ασφαλούς και Υγιούς Περιβάλλοντος Εργασίας ως θεμελιώδους δικαιώματος αποτελεί υποχρέωση, αλλά και εξαιρετική ευκαιρία για βελτίωση των συνθηκών εργασίας στο νέο εργασιακό περιβάλλον. Απαιτείται όμως πολιτική βούληση και δέσμευση εκ μέρους της Πολιτείας, που με την συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων και οργανισμών θα μπορεί να τη μετουσιώσει σε πράξη».

Οι επενδυτικές προκλήσεις της βιομηχανίας στην Ελλάδα

Το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα, οι προκλήσεις στην αγορά εργασίας, οι νέες τεχνολογίες, ήταν, μεταξύ άλλων, το αντικείμενο συζήτησης στην οποία συμμετείχαν η Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια στον Όμιλο Titan και ο Γιώργος Μυλωνάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Συμβούλου της Alumil, στο 8o Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.
Όπως τόνισε η κα. Παπαλεξοπούλου, «είναι θνησιγενής στρατηγική να αντιστέκεται κανείς στην πρόοδο και εμείς οφείλουμε ως επιχειρήσεις να φροντίζουμε για τη δια βίου μάθηση. Εμείς, επειδή δεν βρίσκαμε εξειδικευμένες ειδικότητες έχουμε προγράμματα μετεκπαίδευσης επί 2-3 μήνες των νέων εργαζόμενων. Επίσης, πρέπει να συνεργαστεί ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα».

Από την πλευρά του ο κ. Μυλωνάς σχολίασε αναφορικά με το επενδυτικό περιβάλλον: «Ένας από τους λόγους που δεν έχουμε μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως επενδύσεις από μεγάλες βιομηχανίες, είναι ότι υπάρχουν πολλά θέματα που προβληματίζουν τους επενδυτές. Η Ελλάδα δεν έχει μέγεθος ως αγορά, γι’ αυτό σημασία έχει η προστιθέμενη αξία που δίνεται στα προϊόντα. Στόχος πρέπει να είναι η αύξηση της προστιθεμένης αξίας στα προϊόντα που παράγονται εδώ, κάτι που χρειάζεται βιομηχανική πολιτική που δεν υπάρχει στην χώρα». Από την άλλη πλευρά, για την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στην παραγωγή σημείωσε ότι με την τεχνητή νοημοσύνη η εταιρεία έχει πετύχει 25% αύξηση της παραγωγικότητας και 90% μείωση του σκραπ.

Hellenic Cables: Συμφωνία προμήθειας με την Vattenfall

Η Hellenic Cables υπέγραψε συμφωνία με τη Vattenfall για την προμήθεια καλωδίων inter-array για την υπεράκτια αιολική ζώνη του Norfolk. Η Hellenic Cables θα προμηθεύσει περίπου 850 χλμ. καλωδίων αλουμινίου που θα συνδέουν τις ανεμογεννήτριες κάθε σειράς μεταξύ τους και στη συνέχεια κάθε σειρά με τον αντίστοιχο υποσταθμό του πάρκου, οδηγώντας στην υλοποίηση μιας από τις μεγαλύτερες υπεράκτιες αιολικές ζώνες στον κόσμο.

Η σύμβαση περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την παραγωγή, τον έλεγχο και την προμήθεια των υποβρυχίων καλωδίων inter-array τάσης 66kV με μόνωση XLPE καθώς και την προμήθεια των σχετικών εξαρτημάτων. Τα καλώδια θα παραχθούν στο εργοστάσιο καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο, από το 2025 έως το 2028 σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου.

Η υπεράκτια αιολική ζώνη του Norfolk θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου 4,6 εκατομμύρια νοικοκυριά.
Ο Κώστας Σαββάκης, Γενικός Διευθυντής της Hellenic Cables, σχολίασε: «Είμαστε ικανοποιημένοι που η Vattenfall ανανέωσε τη συνεργασία μας και για άλλη μια φορά εμπιστεύτηκε την Hellenic Cables για την προμήθεια των υψηλής ποιότητας καλωδίων της στο Norfolk, μία από τις μεγαλύτερες υπεράκτιες αιολικές ζώνες στον κόσμο. Χαιρετίζουμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε εκ νέου με τη Vattenfall και να εκτελέσουμε με επιτυχία και αυτό το εμβληματικό έργο».